Noodfonds met daarin miljoen euro voor startende ondernemers

Door Harry Schipper – De Harderwijkse gemeenteraad heeft donderdagavond een noodfonds ingesteld met daarin een miljoen euro.

Harderwijkse ondernemers, zoals starters, in onder andere de horeca, die door de nieuwe covid-maatregelen in geldproblemen zijn geraakt, kunnen daaruit een renteloze lening krijgen van maximaal 15.000 euro

Het idee voor het noodfonds komt van de raadsfractie van Harderwijk Anders, die het in een motie inbracht in de raadsvergadering. De motie werd mede ingediend door VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA en D66 en kreeg unaniem steun van de overige partijen.

Feitelijk bestond het noodfonds met daarin een miljoen euro op papier al: het werd tijdens de raadsvergadering van 28 mei vorig jaar opgericht, maar de raad nam daarover toen geen officieel besluit. Omdat er vorig jaar door geen enkele ondernemer een beroep op werd gedaan besloot het college van B en W om het fonds en de bijbehorende regeling maar weer op te heffen.

HA-fractievoorzitter Henk Vermeer: “Dat zou betekenen dat startende ondernemers, die bij de gemeente aankloppen voor steun, geen gehoor vinden. Dat komt omdat zij veelal geen beroep kunnen doen op uitkeringen of kredieten van de rijksoverheid, meestal omdat ze nog geen omzetcijfers kunnen tonen.

Economiewethouder Bert van Bijsteren ‘omarmde’ de motie en beloofde de voorwaarden om voor een lening in aanmerking te komen te zullen bespreken in de eerstvolgende vergadering van het college van B en W na het kerstreces. Direct daarna wordt het noodfonds opengesteld voor in Harderwijk gevestigde ondernemers die geen beroep doen op de Tozo-uitkering, kredietverstrekking, of de Bbz en die geen financiële reserves hebben. Ze moeten wel aannemelijk kunnen maken dat de coronacrisis de oorzaak is van hun financiële problemen.