Nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 34

Gemeentepagina week 34 - 24 augustus 2016

And the winner is… Speeltuin De Oude Eik in Slingerbos


Het idee voor een Speeltuin De Oude Eik in Slingerbos heeft de meeste stemmen gekregen en is daarmee verkozen tot het Stadsidee 2016. Afgelopen dinsdag hebben Marcel van den Ende en Niek Heijboer van de gemeente persoonlijk de initiatiefnemers van het idee gefeliciteerd: Liesbeth Nijssen, Margreeth Timmer en Sabine Evers.
 
De initiatiefnemers gaan nu aan de slag met de uitvoering van het idee, in samenwerking met de gemeente. Streven is dat voor het einde van het jaar de speeltuin is gerealiseerd.
 
1187 reacties
Tussen 27 juni en 1 augustus jl. kon er via de website van de gemeente gestemd worden op 15 inzendingen. In totaal zijn er 1.187 stemmen binnengekomen. Ruim een vijfde van de stemmen ging naar de Speeltuin De Oude Eik.
 
Speeltuin De Oude Eik
De initiatiefnemers hebben het idee zelf het beste omschreven: “Een speelplek voor zowel jonge als oudere kinderen, een plek waar de fantasie geprikkeld wordt, waar ruimte is om hutten te bouwen en waar vooral lekker gespeeld kan worden. Daarnaast is er ruimte om elkaar te ontmoeten. Zowel voor ouders als voor buurtbewoners.” (Zie ook de beschrijving op de website). Informatie: www.harderwijk.nl/stadsidee 

Eigen bijdrage Wmo omlaag

 
Burgemeester en wethouders zijn van plan om de eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te verlagen.
 
Hoe ziet een eigen bijdrage er uit?
Iedereen met een Wmo-maatwerkvoorziening betaalt het zogenoemde nominale deel aan eigen bijdrage. Dit deel geldt ook voor mensen met een laag inkomen. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de hoogte hiervan vastgesteld. Bijvoorbeeld een ongehuwde onder de pensioengerechtigde leeftijd met een inkomen tot maximaal € 22.486,- (= grensbedrag) betaalt € 19,40. Al eerder, eind 2014,  is besloten dit bedrag te halveren naar € 9,70).
Ligt het inkomen boven de grens van het nominale deel, dan betaalt men 15% van het verschil tussen het verzamelinkomen en het grensbedrag.

Een inwoner betaalt nooit meer dan de kosten van de Wmo-voorziening. Bij Begeleiding en Hulp bij het Huishouden kijken we dan naar de uurtarieven voor de dienstverlening. Zie schema voorbeeld berekening eigen bijdrage.
 
Het voorstel
Het college wil vanaf 1 oktober 2016:
geen eigen bijdrage meer vragen aan inwoners die Begeleiding Groep via de Wmo krijgen. Begeleiding Groep noemen we ook wel dagbesteding;
het uurtarief voor eigen bijdrage op maximaal € 21,- brengen. Dat kan nu nog oplopen tot maximaal € 60,- per uur.

Een mogelijkheid is ook nog om het bijdragepercentage van 15% (zie hiervoor het schema) te verlagen. De Sociale Adviesraad Harderwijk heeft dit bepleit. Zodra begin volgend jaar duidelijk is hoe hoog het bedrag aan eigen bijdrage is dat de gemeente van het CAK ontvangt, bekijkt het college of dit financieel haalbaar is.
Voorbeeld maximaal uurtarief 21,-:
Een alleenwonende inwoner krijgt Begeleiding Wmo, waarvoor de gemeente € 45,- per uur betaalt. Het gaat om 10 uur hulp per 4 weken, waardoor de betaling aan de zorgaanbieder € 450,- is.
 
Tot 1 oktober 2016 betaalt men per 4 weken de kosten van € 450,-.
Vanaf 1 oktober 2016 is dat maximaal 10 uur per 4 weken x € 21,- = € 210,-.
 
Ter visie
Het concept Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Harderwijk 2017 ligt vanaf vandaag gedurende 4 weken tijdens de openingstijden ter visie in het Stadhuis Harderwijk. Inspraakreacties zullen bij het definitieve besluit worden betrokken.
Informatie: de heer G. van Manen, tel. 411 911.

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 1 september vanaf 19.00 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staan de voorstellen ‘Havenvisie Harderwijk 2016’ en ‘Windenergie’. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Tijdelijke verhuizing Wmo loket, receptie en Stadswinkel

Het stadhuis wordt verbouwd. Daarom verhuist het Wmo loket van de gemeente Harderwijk tijdelijk naar het kantoor van de Sociale Dienst Veluwerand. De verhuizing vindt plaats op vrijdag 26 augustus, het Wmo loket is deze ochtend geopend van 9.00 tot 12.30 uur.  Vanaf 29 augustus kunt u het Wmo loket bezoeken op de Wethouder Jansenlaan 1 in Harderwijk. Het Wmo loket is elke werkdag geopend van 9.00 tot 12.30 uur en telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur via 0341 411 911. De verbouwing van het stadhuis duurt tot 1 juli 2017.
De receptie en de Stadswinkel verhuizen tijdelijk naar een nevengebouw van het Stadhuis (zie kaartje). Deze verhuizing vindt plaats op vrijdag 16 september, de Stadswinkels is dan gesloten. De openingstijden blijven gelijk. 

Met Move (F)it werken aan een gezond gewicht! (voor kinderen van 8 t/m 12 jaar)

Ben jij tussen de 8 en 13 jaar oud? Heb jij overgewicht en vind je dit vervelend? Wil jij daar samen met je ouders aan werken? Zodat jij je weer goed voelt?
 
Dan zijn wij op zoek naar jou! Samen toffe dingen doen en werken aan een gezonde leefstijl. Zo proberen we jou op een gezond gewicht te krijgen, maar ook plezier te laten hebben! Hoe? Nou simpel, 2 x per week gaan we aan de slag met sporten en voeding en af en toe doen je ouders ook mee. Dit doen we op maandagmiddag bij Sportcentrum Iedema en op woensdagmiddag bij Combinatiefunctionaris Gert Jan Hop. Dat allemaal in groepsverband, dus extra gezellig! In een programma van 15 weken leren we jullie alles over gezonde voeding, bewegen en gedrag. Dit programma draait om move, play en having fun! Een perfectie combi om je weer lekker te voelen. Move (f)it!
 
Voor meer informatie en/of aanmelden ga je naar www.cjgharderwijk.nl.
Er wordt een eenmalige bijdrage van €40, - gevraagd voor het totale programma. Zien we je snel? #JOGGIT!

Aanvragen vergunningen

Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
11-8-2016     Korhoenlaan 1: kappen 2 bomen
10-8-2016     Vondellaan 15: uitbreiden bijgebouw in strijd regels ro
14-8-2016     Sophialaan 19: eenzijdige nokverhoging
15-8-2016     Vuldersbrink 17: strijdig gebruiken pand als fitnesscentrum
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
15-8-2016     Grensweg 9C: kapschuur in strijd regels ro
15-8-2016     Plantage 16: verhogen kap en bouwen uitbouw
16-8-2016     Vischmarkt 31: overkapping
16-8-2016     Walsekamp 22: dakopbouw
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten
 

Milieumeldingen 

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:

29-06-2016: Melding Activiteitenbesluit SD Sportswear, Fahrenheitstraat 6 - 8, 3846 BN in Harderwijk, voor het oprichten van de inrichting voor handel en distributie van sportkleding + bedrukken.

Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.


Verdaging beslistermijn
 

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure
  • Plantage 24B: vier dakramen; 24-10-2016
  • Horlose Brink kv 4: woning in strijd regels ro; 6-10-2016 excl. termijn verzoek om stukken
  • Zuiderbreedte 26 (concept): bedrijfspand in strijd regels ro, reclame en inrit; 10-10-2016 excl. termijn verzoek om stukken
 

Bekendmaking ruimtelijke plannen

De volgende ruimtelijke plannen zijn onlangs gepubliceerd:
  • Ontwerpomgevingsvergunning Fokko Kortlanglaan 83 (13/7);
  • Ontwerpwijzigingsplan Drielanden – Werklandschap-Oost (13/7).
  • Verklaring van geen bedenkingen Boekhorstlaan (20/7);
  • Vestiging voorkeursrecht Drielanden-West (27/7 – 3/8);
  • Bestemmingsplan 1e herziening Drielanden-West 1e fase 2015 (3/8);
  • Ontwerpwijzigingsplan Buitengebied – Zuiderzeestraatweg 64 (3/8);
  • Omgevingsvergunning Zeebuurt – McDonalds (17/8). 
De bekendmakingen kunt u inzien op de website www.harderwijk.nl/mijnwijk en vervolgens kiezen voor de wijk. Informatie: afd. Ruimte, dhr J. Haklander, tel. 411 911.