Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 9 2022

Met deze week: Uw monument is bijzonder maar ook weer gewoon, start campagne ‘Lang zult u wonen’ en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Nieuwbouw De Roef bereikt hoogste punt

Op donderdag 24 februari werd officieel het hoogste punt in de nieuwbouw van De Roef in de wijk Stadsweiden gevierd.
 
Dat gebeurde in bijzijn van de wethouders Jeroen de Jong en Gert Jan van Noort en bestuursvoorzitter MFC Harderwijk Hans Alfons en gemeentelijk directeur Domein Stad & Omgeving Marleen Bijker.
 
Ongeveer drie jaar geleden is gestart met de voorbereidingen van sloop en bouw
“Ik ben ontzettend blij dat omwonenden en gebruikers vanaf het begin hebben kunnen meedenken en hebben meegedacht aan de plannen. Dat verdient niet alleen een pluim voor alle betrokkenen maar ook voor het bestuur van De Roef”, aldus wethouder ruimtelijk beleid Jeroen de Jong.
 
Het voormalig wijkcentrum wordt nu een centrum voor Positieve Gezondheid
“Ik kijk uit naar het nieuwe concept. In de nieuwe De Roef gaan namelijk organisaties samenwerken aan gezondheid en welzijn van inwoners. Maar het wordt ook ontmoetingslocatie voor de buurt en een locatie voor een kop koffie en een gesprek”, aldus wethouder sociaal domein Gert Jan van Noort.
 
De verwachting is dat het gebouw na de zomer dit jaar wordt opgeleverd
Tot die tijd worden de activiteiten van De Roef uitgevoerd op de tijdelijke locatie op het terrein van de stadstuin De Rietmeen. Meer informatie daarover maar ook over de voortgang van de bouw is vinden op www.deroefharderwijk.nl

Start campagne ‘Lang zult u wonen’

Gemeente Harderwijk start op 1 maart met de campagne ‘Lang zult u wonen’. Een campagne die inwoners van 55 jaar en ouder bewust maakt om op tijd te beginnen met het veilig en comfortabel maken van hun woning.
 
Naast ‘levensloopgeschikt maken’ van een woning kan het ook gaan om de woontoekomst. Bijvoorbeeld de wens te verhuizen naar een andere woning die beter past bij de omstandigheden, leeftijd en gezondheid.
 
Het is een campagne met veel tips en adviezen
Inwoners van Harderwijk krijgen volop tips en adviezen om eens met een andere bril te kijken naar hun huidige woning en woontoekomst. Op de website harderwijk.langzultuwonen.nl zijn praktische tips te vinden over gebruiksgemak, toegankelijkheid en veiligheid van de verschillende ruimtes in huis. Ook is er informatie over verschillende financiële regelingen en leningen die bestaan voor het veiliger en comfortabeler maken van een woning. De informatie wordt via zo veel mogelijk kanalen verspreid: website, gemeentepagina, folders, artikelen etc.
 
De campagne loopt via de website ‘Lang zult u wonen in Harderwijk’
Op de website kunnen belangstellenden ook informatie vinden over de verhuiscoach. Deze adviseert en begeleidt senioren van 55 jaar en ouder die binnen het sociale huursegment willen verhuizen. Senioren met een koopwoning of vrije sector huurwoning kunnen zich laten adviseren over hun mogelijkheden door de verhuisadviseur. De verhuisplanner ondersteunt en ontzorgt senioren bij het plannen en organiseren van een verhuizing. Omdat ieder mens uniek is en elke situatie anders, bieden de verhuiscoach, verhuisadviseur en verhuisplanner maatwerk.
 
Ouderen blijven gemiddeld langer zelfstandig wonen
Ze zijn over het algemeen tevreden met hun woning en hun woonomgeving. In de praktijk wachten de meeste mensen soms te lang met het ‘levensloopgeschikt’ maken van hun huis. “Wonen in een huis dat goed past bij de wensen, leeftijd en gezondheid betekent uiteindelijk op een prettige manier oud worden. En dat vinden we belangrijk”, aldus wethouder Jeroen de Jong. “Daarnaast kan een verhuizing naar een passende woning ook weer woonruimte bieden voor jongere woningzoekenden”. 

Werkzaamheden Havendam

De Zoutkeetstraat is vanaf maandag 28 februari weer geopend voor het doorgaand verkeer. De Havendam is vanuit de richting Scheepssingel weer toegankelijk. Vanaf 21 februari worden er werkzaamheden uitgevoerd aan ’t Bargje en resterende gedeelte Havendam (t/m kruising ter hoogte van Dolfinariumbrug en Waterfrontbrug). Verwacht wordt dat die werkzaamheden duren tot vrijdag 22 april.

Raadsinformatie

De raad vergadert op maandag 7 maart vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere de Cultuurnota 2022-2025 en Samen verder - Harderwijk zijn wij samen: Evaluatie en Vooruitblik Burgerschap 2022-2026. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fracties PvdA en D66 hebben het college schriftelijke vragen gesteld over gaststad volleybal. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Uw monument is bijzonder maar ook weer gewoon

Onze gemeente kent een groot aantal gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten. Het zijn panden met historische waarden die we voor volgende generaties willen bewaren. Stel u bent eigenaar van een monument. Dan kunt u dit inrichten naar de actuele woon- of gebruiksbehoefte. Dat vraagt specifieke maatwerk. Er is een aantal instrumenten dat ons helpt bij het in stand houden van uw monument, bijvoorbeeld subsidieregelingen voor onderhoud en restauratie.
 
Het is belangrijk dat u bij wijzigings- of verbouwplannen vooraf overlegt met de gemeente. Dat kan met een omgevingscoach. Maar u kunt ook een gesprek aangaan met een adviseur van Veluwe Duurzaam bij duurzaamheidsvragen, zoals b.v. bij het isoleren van uw monument. Kijk voor verduurzaamheidsrichtlijnen ook op www.verduurzamingsrichtlijnen.nl of raadpleeg de info op onze site www.harderwijk.nl/subsidies. Voor rijksmonumenten kunt u voor 1 mei subsidie aanvrager bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE te Amersfoort).
 
Informatie
Om uw weg te vinden in onderhouds- of verbouwplannen kunt u contact opnemen met Fred Jan de Klonia, omgevingscoach van de gemeente, tel. 0341 411 911. 

Praat mee over het groen en de natuur op het Online Stadgesprek

Gemeente Harderwijk werkt aan een visie voor groen en natuur: de Natuurvisie. Groen en natuur in onze gemeente vinden wij belangrijk. Het grasveld in uw straat, de bermen langs de weg, het park, de bossen en de randmeren. Alles is groen en natuur.
 
In de visie beschrijven we hoe wij ervoor gaan zorgen dat de komende jaren de gemeente Harderwijk ook groen en natuurrijk blijft. Maar wat vindt u belangrijk als het daarom gaat? Deel uw mening via de enquête op het Online Stadsgesprek www.harderwijk.nl/natuurvisie. 

Nieuwe wandel – en ruiterroute in Harderwijk en in buitengebied

xxxx

Op vrijdag 25 februari opende wethouder Bert van Bijsteren officieel het wandelnetwerk in en om Harderwijk. Hij deed dat in bijzijn van Han van den Heuvel van het Routebureau Veluwe.
 
Het wandelnetwerk dekt het hele gebied van de gemeente Harderwijk
Het is een knooppuntensysteem om routes te lopen zowel in de natuur als in de stad. Iedereen kan eigen route samenstellen. Het wandelnetwerk is een waardevolle toevoeging aan de recreatieve aanbod in de gemeente Harderwijk en verbindt de binnenstad met het buitengebied. Er wordt ook gewerkt aan een dekkend ruiternetwerk. “Wij zijn blij dat wij ook deze doelgroep kunnen faciliteren”, aldus wethouder Van Bijsteren. “Het past ook in ambities van de provincie om balans te vinden tussen recreatie en natuur.”
 
Eind vorig jaar is Routebureau Veluwe (RBV) opgericht
Het bureau ontwikkelt en beheert de routenetwerken op de Veluwe, bestemd voor wandelaars, fietsers, ruiters, MTB-ers. De routes zijn ook beschikbaar op de website van het routebureau via www.visitveluwe.nl/routes-op-de-veluwe/routebureau-veluwe. Er wordt gezorgd voor eenheid en kwaliteit van de Veluwse wandelnetwerken. 

Vaccineren tegen HPV-kanker

Jongens en meisjes die in 2022 10 jaar worden, ontvangen in maart en april een uitnodiging om de HPV-vaccinatie te halen. HPV is een zeer besmettelijk virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. De vaccinatie beschermd tegen 6 soorten kanker door HPV.
 
HPV-vaccinatie voor meisjes én jongens

Meisjes worden al sinds 2010 gevaccineerd tegen HPV omdat het virus baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Een HPV-infectie kan ook vormen van kanker veroorzaken bij mannen. Daarom is het belangrijk ook jongens te vaccineren, zodat zij ook beschermd zijn tegen kanker door HPV. Daarnaast draagt vaccinatie bij aan de bescherming van de bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker: hoe meer mensen immuun zijn voor een infectie, hoe kleiner de kans is op verspreiding.
 
Data en locatie

De eerste ronde HPV-vaccinaties wordt door GGD Noord- en Oost-Gelderland gegeven op 10 maart, 31 maart en 7 april van 10.00 tot 17.15 uur in De Kiekmure, Teselschadelaan 1 in Harderwijk. Kinderen en jongeren die geboren zijn in 2004, 2006, 2008, 2009 en 2012 die de vaccinatie nog niet hebben gehad, worden uitgenodigd om alsnog de HPV-vaccinatie te halen.
 
Inhaalvaccinaties
Dit voorjaar worden ook inhaalvaccinaties gegeven voor DTP-BMR, MEN-ACWY en andere vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Voor kinderen onder de 18 jaar die één van deze vaccinaties gemist hebben en deze alsnog willen halen: neem contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland via 088 443 3100 (werkdagen tussen 8.00 en 12.00). Er worden geen coronavaccinaties gegeven tijdens deze ronde. Voor meer informatie over coronavaccinaties: ga naar www.ggdnog.nl.
 
Meer informatie

www.rvp.nl/hpv. Heb je vragen over vaccinaties? Ga naar www.rijksvaccinatieprogramma.nl/vragen. 

Het Harderwijkse bos in met uw hond aan de lijn

In Harderwijk en Hierden - en ook in andere Veluwse bossen - moeten honden aangelijnd lopen. In Harderwijk zijn speciale plaatsen aangewezen waar uw hond los mag lopen. Zoals in het Strokelbos, het hele gebied ten zuiden van de Leuvenumseweg, tussen de Strokelweg en dierenasiel De Ark. Ook daar moet u er als hondenbezitter altijd voor zorgen dat de hond onder appél staat.
 
Alle regels voor het gebruik van het natuurgebied vindt u bij de ingang van het bos op het bord. Loslopende honden verhogen het risico op het verstoren van wild en broedvogels. Het wild wordt er onrustig van en gaat op de loop. Op hun vlucht kunnen ze betrokken raken bij een verkeersongeval. Uw hond kan ook in een vervelende confrontatie komen met een wild zwijn. Op dit moment hebben de wilde zwijnen jongen die ze zullen beschermen. Het is ook mogelijk dat pasgeboren kalfjes/biggen dood worden gebeten door een hond zonder dat u dit door heeft als u uw hond niet onder appél heeft. Ook de schaapherder kan in het terrein aanwezig zijn met schapen en wat geiten voor het begrazen van het gebied tussen het Stuifzand en het bos. Bij het hoeden is het van belang dat de kudde niet onrustig wordt.
 
Op het laten loslopen van uw hond zal worden gehandhaafd door boa’s (of handhavers). Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected]

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning wijziging monument Friesegracht 67, 3841GP Harderwijk, 24 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, HDW00 A 5435 Lorentz III Harderwijk, 24 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, aanpassen gevel en reclame Donkerstraat 24, 3841CC Harderwijk, 23 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Parallelweg 26 197, 3849MN Hierden, 23 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kap 2 bomen Korhoenlaan 1 39, 3847LL Harderwijk, 23 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, verbouw woonboerderij Zuiderzeestraatweg 52, 3849AH Hierden, 23 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning functiewijziging begane grond Luttekepoortstraat 8, 3841AX Harderwijk, 23 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen tijdelijke container Hoge Brug 10, 3841DZ Harderwijk, 23 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning verbouwen woonhuis Stationslaan 101, 3844GC Harderwijk, 23 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kap 1 boom Dennenlaan 45, 3843BW Harderwijk, 21 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, vergroten doorgang Smeepoortenbrink 7, 3841EZ Harderwijk, 25 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel (voorzijde) Clarendallaan 15, 3841DG Harderwijk, 25 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, verbreden inrit Tromplaan 67, 3843EE Harderwijk, 25 februari 2022

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, kap 1 boom Biesteweg 1, 3849RD Hierden, 23 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning uitbreiding woonhuis Ceintuurbaan 4 57, 3847LE Harderwijk, 23 februari 2022
  • Weigering omgevingsvergunning, kap 5 bomen HDW00 A 5030 (nabij Glindweg), 23 februari 2022
  • Weigering omgevingsvergunning, kap 5 bomen Parallelweg 26 135, 3849MN Hierden, 23 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 10 bomen Parallelweg 26 188, 3849MN Hierden, 23 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom Molenweg 47, 3849RL Hierden, 23 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, kap 25 bomen Agnietenlaan, Clarendallaan, hoek Provenierslaan-Verkeersweg Harderwijk, 23 februari 2022
  • Weigering omgevingsvergunning, kap 1 boom Kieftweg 3, 3849RS Hierden, 23 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 4 bomen Horloseweg 6, 3845LA Harderwijk, 21 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 2 bomen Hagenweg 2A, 3849NL Hierden, 21 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning dakrenovatie Tinnegieter Harderwijk, 21 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning dakopbouw Annie M.G. Schmidtlaan 17, 3842AX Harderwijk, 21 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom Molenweg 1A, 3849RK Hierden, 21 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, 2 appartementen Waltorenstraat 3, 3841KN Harderwijk, 18 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, verbouw woning Rietgorsmeen 35, 3844ZK Harderwijk, 18 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, kap 2 bomen Brassersweg 1, 3849ND Hierden, 18 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, reclame op zuil Knardijk West 6, 3841LA Harderwijk, 18 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, inrit toevoegen Tuindersbrink 2, 3845LM Harderwijk, 18 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, dakrenovatie Jan Azn. Leeghwaterstraat 1 t/m 17, 25 februari 2022

Milieumeldingen

  • Ontheffing geluidhinder voor werkzaamheden aan het perron van het Station Harderwijk, 24 februari 2022

Verkeersbesluiten

  • Opheffen gehandicaptenparkeerplaats Couperuslaan 51,25 februari 2022
  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij Zeestraat 20, 25 februari 2022

 Overige

  • Beleidsregel bepalen bouwkosten omgevingsvergunning 2020-actualisatie september 2021, 24 februari 2022
  • Evenementenkalender 2022, 24 februari 2022
  • Mandaatbesluit Schuldhulpverlening gemeente Harderwijk 2022, 22 februari 2022
  • Subsidieplafonds 2022, 21 februari 2022
  • Intrekking Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde 2021, 21 februari 2022
  • Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde 2022, 21 februari 2022
  • Beleidsregels Wet inburgering 2022 gemeente Ermelo, Harderwijk en Zeewolde, 21 februari 2022
  • Rectificatie: Centraal Stembureau - Kandidatenlijst verkiezingen van leden van de gemeenteraad van Harderwijk, 25 februari 2022
  • Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Harderwijk 2022, 25 februari 2022