Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 7 - 14 februari 2024

Met deze week: Afvalcontainer vol of kapot? Meld het ons!, Waterfrontpark samen ontwerpen en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Doe mee aan de Sport- en Cultuurwijzer

Wilt u ontdekken wat écht bij u past? Doe dan mee aan de Sport- & Cultuurwijzer 2024. Er is sport- en cultuuraanbod voor iedereen, jong en oud!

Schrijf u snel in
De kennismakingscursussen bestaan gemiddeld uit 3 lessen. De lessen zijn te volgen tussen maandag 18 maart en vrijdag 26 april. U kunt kiezen uit meer dan 160 verschillende cursussen van ruim 40 sportclubs en cultuuraanbieders. Bekijk het complete aanbod op www.gaharderwijk.nl/aanmelden.

Marcel Companjen, wethouder Sport: “Ook dit jaar slaan we de handen ineen met de sportclubs en cultuuraanbieders in de gemeente Harderwijk. Hier ben ik enorm trots op. Want samen zorgen we ervoor dat u de kans krijgt om te ontdekken wat écht bij u past. Jong of oud, er is aanbod voor iedereen. Gaat u de uitdaging aan?”

Proefles zonder lid te worden
Wij werken samen met sport- en cultuuraanbieders. Hierdoor kunt u gratis of tegen een kleine vergoeding kennismaken met verschillende sport- en cultuuractiviteiten. U hoeft niet meteen lid te worden. 

Een sportles of toch een cultuuractiviteit?
De Sport- & Cultuurwijzer is hét moment om iets nieuws te proberen. Wethouder cultuur, Martijn Pijnenburg, ging u voor. Hij onderzocht bij Popschool Harderwijk of een instrument bespelen iets voor hem is. Benieuwd? Scan de QR-code en bekijk de video.

Agenda

Raadsinformatie
De Raad vergadert op donderdag 15 februari vanaf 19.30 uur in het Huis van de Stad. U bent van harte welkom. Op de agenda staan onder andere ‘Toetreding tot Fryslân Miljeu en de oprichting van een regionale inzamelorganisatie Veluwe B.V.’ en ‘Uitgangspuntennota 2025 GGD NOG’. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

De fracties Groen Links en PVDA hebben het college schriftelijke vragen gesteld over ‘overlast in Tweelingstad’. De fractie Gemeentebelang stelde vragen over 'opvang van Oekraïners in de Essenburgh'. Raadsvragen en antwoorden zijn te vinden op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Waterfrontpark samen ontwerpen

We gaan aan de slag met het Waterfrontpark. Een unieke plek voor ontmoeten, ontspannen, bewegen en spelen aan de rand van het Waterfront en het centrum van Harderwijk. Hoe het park eruit gaat zien? Dat weten we nog niet. Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken.

Wat zijn uw ideeën voor het park?
We horen graag wat u belangrijk vindt voor het park. Ziet u graag veel groen? Aantrekkelijke wandelpaden? Een plek voor kunst en cultuur of een horeca gelegenheid? Praat tot 1 maart mee op www.harderwijk.nl/waterfrontpark.

Afvalcontainer vol of kapot?

Meld het ons!
Afval hoort in de container, niet erbuiten. Ook niet als de container vol is. Helaas zien we toch regelmatig dat er afval naast de openbare containers wordt gezet. Dit kan een boete opleveren. Afval dat naast de container ligt, kan niet door de inzamelwagen worden meegenomen. Dit afval blijft dus op straat achter. Dat is voor niemand een leuk gezicht, maar het trekt ook ongedierte aan.

Contact met Snel Herstel
Zit een ondergrondse container vol? Probeer dan of een andere container in de buurt nog wel ruimte heeft. Is dat (vaak) niet het geval of is de container kapot? Geef dat door aan Snel Herstel, via 0341 41 13 33 of [email protected].

Sporthuldiging 2023: het verhaal achter de prijs

Springruiter Skye Morssinkhof ontving een Sportpenning

‘Medaille als beloning voor hard werken’
Vlak voor ze naar Spanje afreisde voor een wedstrijd ontving de talentvolle springruiter Skye Morssinkhof de Harderwijkse Sportpenning. Dit gebeurde bij de Sporthuldiging 2023 in een volle en feestelijk versierde raadszaal in het Huis van de Stad. “De paardensport is zeker topsport. Ik vind het leuk dat ik hier als amazone voor ben aangedragen.”

Skye Morssinkhof won brons op het EK springen voor Young riders in Gorla Minore. De in september 21 jaar geworden amazone uit Hierden beleefde in Italië een hoogtepunt in haar sportcarrière: een bronzen medaille met een gouden randje. “Individueel een medaille winnen was heel onverwachts. Dat was een mega beloning voor al het harde werken. Het was mijn laatste jaar in de jeugd en het was heel emotioneel, ik moet er bijna weer van huilen”, zegt Skye, terugdenkend aan dat bijzondere moment. Haar hele leven staat in het teken van paarden. Ze is er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee bezig. “Ik ben al direct na de middelbare school uit huis gegaan om te trainen bij één van de besten van de wereld. G-Vingino Blue is een paard waar ik heel close mee ben, ik heb haar al zes jaar. Misschien niet het allerbeste paard, maar wel mijn maatje, door de connectie die we hebben. Het springen is voor mij een sensatie, door de adrenaline. In de ring ben ik helemaal ‘in de zone’. Ik zie het elke keer als uitdaging om weer te groeien naar een hogere categorie.”

Skye mag nu geen jeugd EK’s meer rijden, omdat ze 21 is. “Het doel is nu om het juiste team van paarden om me heen te vinden, zodat ik verder kan groeien en hopelijk senioren EK’s en WK’s kan rijden.”

Roeiploeg Harderwijk ontving de titel Bijzondere sportprestatie 2023

‘Teamgeest en voldoening’
De titel Bijzondere sportprestatie (maatschappelijk) was voor Roeiploeg Harderwijk. Geertje de Roo (61) uit Harderwijk is stuurvrouw, afgewisseld met Ton van der Gaag. “Wij roeien in een sloep met acht mensen van IrisZorg en Veld 42. Dit zijn allemaal mensen die in herstel zijn van maatschappelijke en mentale problemen. Het plan lag er al heel lang om deze mensen in beweging te brengen en iets samen te laten doen.” De deelnemers worden aangedragen door Kees Grovenstein (Veld 42) en Mark Twigt (IrisZorg). “Als we het water op gaan, zie je een soort teamgeest ontstaan om te bewijzen dat ze het kunnen volbrengen.”

Ze varen door het Waterfront naar het eiland Knarland. “Na afloop is er de voldoening dat het toch weer is gelukt om het rondje te maken. We varen ruim een uur, een tocht van 5-6 kilometer.”

In april 2023 zijn ze begonnen, elke donderdagmiddag wordt er gevaren. “Het is een groep van 16-18 mensen, Wij motiveren ze wel om zich op te geven. Half december zijn we gestopt, op 1 maart beginnen we weer.” De cheque van 250 euro is een mooi geldbedrag, maar Geertje is vooral blij met de waardering. “Het is mooi voor onze doelgroep dat we dit gewonnen hebben; zij zijn ook trots.”

Ja-sticker voor reclamefolders

Vanaf 1 maart ontvangt u alleen nog ongeadresseerde reclamefolders als u een Ja-sticker op de brievenbus plakt. Het doel is om papierverspilling tegen te gaan. U kiest daarmee zelf wat er op uw deurmat valt. Ja-stickers zijn tijdens openingstijden gratis af te halen bij de receptie in het Huis van de Stad.

Lokale kranten worden wel bezorgd
Onder ongeadresseerd reclamedrukwerk vallen gedrukte promotiematerialen. Bijvoorbeeld de reclamefolderpakketten, flyers en brochures. Lokale kranten, zoals de Harderwijker Courant, vallen niet onder ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Actie nodig voor huishoudens zonder brievenbussticker 
Heeft u nu géén brievenbussticker? Dan krijgt u vanaf 1 maart geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer. Wilt u dat wel blijven ontvangen? Dan is het nodig dat u vanaf 1 maart een Ja-sticker op uw brievenbus plakt. U kunt er ook voor kiezen om reclamefolders niet thuis te ontvangen, maar deze digitaal te lezen via de apps ReclameFolder of Alle Folders.

Wilt u meer weten?
Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/ja-sticker.

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • Glas vervanging rijksmonument, Donkerstraat 40A, 3841 CD Harderwijk, 12 februari 2024
  • Kappen 55 bomen, Brinken in de Zoom Harderwijk (HDW00K1111), 12 februari 2024
  • Plaatsen dakkapel voorzijde woning, Alberdingk Thijmlaan 56, 3842 ZD Harderwijk, 8 februari 2024
  • Kappen 1 monumentale eikenboom, Tabaksweg 37, 3848 BW Harderwijk, 8 februari 2024
  • Kappen 2 bomen, Leuvenumseweg 34, 3847 LD Harderwijk, 7 februari 2024
  • Tijdelijk wonen, Varenweg 39, 3849 PH Hierden, 7 februari 2024
  • Wijzigen gevels en kapverhoging, Wouterskampen 35, 3849 BA Hierden, 7 februari 2024
Verleende omgevingsvergunningen
  • Gemeente Harderwijk – omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de uitbreiding van hotel Van der Valk, 12 februari 2024
  • Plaatsen tijdelijke units, Molenweg 36, 3849 RN Hierden, 12 februari 2024
  • Nieuwbouw opslagruimte, Zeppelinstraat 1a, 3846 CL Harderwijk, 9 februari 2024
  • Kappen 1 boom, Lageweg 22, 3849 PE Hierden, 8 februari 2024
  • Wonen, Boslaan 2A-37, 3847 LT Harderwijk, 8 februari 2024
  • Uitbreiding woonhuis, Parallelweg 26-153, 3849 MN Hierden, 7 februari 2024
  • Kappen 4 bomen met herplantplicht, Parallelweg 26-71, 3849 MN Hierden, 7 februari 2024
  • Kappen 1 boom, Lageweg 44, 3849 PE Hierden, 7 februari 2024
  • Uitbreiden woning, Dorpshuisweg 7B, 3849 BL Hierden, 7 februari 2024
Milieumeldingen
  • Het bereiden van maaltijden aan particulieren en bedrijven aan Tesselschadelaan 4 te Harderwijk, 8 februari 2024
  • Het besluit lozen buiten inrichtingen aan Wethouder Jansenlaan 90 te Harderwijk, 8 februari 2024
  • De sloop en asbest aan Hondegatstraat 1 te Harderwijk, 8 februari 2024
Verkeersbesluiten
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen Vitringasingel, 7 februari 2024
  • Instellen gereserveerde parkeerplaats opladen elektrische voertuigen nabij Schippersmeen 107, 7 februari 2024
Overig
  • Evenementenkalender 2024, 12 februari 2024
  • Rectificatie: Besluit naamgeving januari 2024, 9 februari 2024
  • Technisch in beheer nemen Bruidsschat gemeente Harderwijk, 8 februari 2024