Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 6 - 7 februari 2024

Met deze week: Mag de burgemeester bij u komen lunchen? Aanslag gemeentelijke belastingen voor 2024 en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Aanslag gemeentelijke belastingen voor 2024

Als inwoner, eigenaar of ondernemer van de gemeente Harderwijk krijgt u deze maand een aanslag gemeentelijke belastingen van Meerinzicht. Meerinzicht regelt de belastingzaken voor onze gemeente. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, volgt hier een uitleg van de gemeentelijke belastingen. U ontvangt de aanslag gemeentelijke belastingen per post. Heeft u aangegeven uw post digitaal te willen ontvangen? Dan vindt u de aanslag alleen in uw berichtenbox op www.mijnoverheid.nl. De aanslag is ook te vinden via de digitale belastingbalie van Meerinzicht op www.meerinzicht.nl/belastingen. Via de belastingbalie kunt u op ieder moment dat het u uitkomt uw gemeentelijke belastingzaken inzien en regelen.

WOZ-beschikkingen en belastingen gemeente Harderwijk
Op het aanslagbiljet vindt u de WOZ-beschikking en één of meer van de volgende aanslagen:
• onroerendezaakbelastingen;
• afvalstoffenheffing vastrecht;
• afvalstoffenheffing vastrecht Diftar;
• riool- en waterzorgheffing;
• hondenbelasting;
• begraafplaatsrechten;
• reclamebelasting.

Uw WOZ-waarde is zorgvuldig bepaald
Elk jaar maakt de gemeente de WOZ-waarde van uw woning bekend. Hiervan ontvangt u een beschikking. De WOZ-waarde voor 2024 is bepaald naar het waardepeil van 1 januari 2023. Dit gebeurt door te vergelijken met woningen die rond die datum zijn verkocht. De WOZ-aarde woningen zijn openbaar en in te zien via www.wozwaardeloket.nl.

In het afgelopen jaar is de WOZ-waarde voor de gemeente Harderwijk gemiddeld met 3,8% gestegen. Overigens gaat het hier om een gemiddelde, de stijging van uw woning kan hiervan afwijken. Daarbij zijn wel verschillen per marktsegment, wijk en type woning. Met de waarde op uw WOZ-beschikking wordt de aanslag onroerendezaakbelastingen berekend. Maar ook het waterschap en de belastingdienst maken hier gebruik van. Op www.meerinzicht.nl/belastingbalie en op www.mijnoverheid.nl kunt u uw taxatieverslag inzien. U heeft hiervoor DigiD nodig. 

Huiseigenaren ontvangen een WOZ-informatieflyer bij de aanslag 
Wij hebben de WOZ-waarde zo zorgvuldig mogelijk vastgesteld. Heeft u twijfels over de WOZ-waarde van uw woning of vindt u de WOZ-waarde te hoog is? Dan leest u in de flyer en op www.meerinzicht.nl/belastingen wat u kunt doen.

Afvalstoffenheffing
Met de afvalstoffenheffing betaalt u voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. U betaalt hiervoor een vast bedrag per jaar. De diftar eindafrekening is gebaseerd op het aantal keren dat u de REST-container heeft aangeboden. Heeft u geen eigen containers en gebruikt u een verzamelcontainer? Dan betaalt u de keren dat u de afvalpas heeft gebruikt bij uw afvalvoorziening. De ledigingen kunt u zelf bijhouden of nakijken in de Afvalwijzer App of via www.mijnafvalwijzer.nl. Heeft u vragen? Bel met de servicelijn van Aconov via 0800 22 24 111.

Riool- en waterzorgheffing
Als u gebruik maakt van een woning of bedrijfspand, dan betaalt u mee aan de rioolheffing. De gemeente gebruikt de opbrengst voor de aanleg, het onderhoud en beheer van het riool. U betaalt hiervoor een vast bedrag per jaar. Dit bedrag is voor 2024 vastgesteld op € 155,50 voor woningen per jaar en € 245,20 voor niet-woningen (bedrijven) per jaar.

Geen papieren aanslag meer
Heeft u zich aangemeld op de website www.mijnoverheid.nl? Dan krijgt u vanaf nu geen aanslag meer op papier. Heeft u zich nog niet voor deze digitale dienstverlening aangemeld? Dan kunt u dit alsnog doen via www.mijnoverheid.nl. Vul daar het juiste e-mailadres in, én vergeet niet aan te vinken dat u de post digitaal wilt ontvangen. 

Bekijk meer informatie over uw aanslag 
U kunt uw aanslag(en) en eventuele taxatieverslag(en) bekijken op de website www.meerinzicht/belastingbalie. U logt hier in met uw DigiD. Als bedrijf of maatschappelijke instelling kunt u inloggen met e-herkenning of met een combinatie van uw subject- en aanslagnummer op uw aanslag.

Agenda

De Raad vergadert op donderdag 15 februari vanaf 19.30 uur in het Huis van de Stad. U bent van harte welkom. Op de agenda staan onder andere ‘Toetreding tot Fryslân Miljeu en de oprichting van een regionale inzamelorganisatie Veluwe B.V.’ en ‘Uitgangspuntennota 2025 GGD NOG’. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Mag de burgemeester bij u komen lunchen?

Sinds vorige week belt burgemeester Jeroen Joon af en toe spontaan aan bij inwoners van Harderwijk en Hierden. Hij neemt een lunchpakket mee en hoopt dat hij bij de bewoner mag aanschuiven voor een broodje. 

Tijdens de lunch kan van alles besproken en gevraagd worden. De burgemeester is namelijk benieuwd naar wat er leeft onder de inwoners van zijn gemeente. Ook hoopt hij zo Harderwijk(ers) en Hierden(aren) nog beter te leren kennen.

Een spontaan bezoek of met een afspraak
De burgemeester bezoekt elke keer een andere wijk. Dat doet hij niet op vaste dagen, maar gewoon wanneer het zo uitkomt. Lijkt het u leuk om eens op een gezellige manier, in uw eigen huis, te praten met de burgemeester? Onder het genot van een lekker belegd broodje en vers sinaasappelsap? Dan kunt u zich ook aanmelden voor zo’n lunch. Dat kan met een aanmeldformulier op www.harderwijk.nl/lunch. Samen zoeken we naar een geschikte datum en dan schuift de burgemeester graag bij u aan.

Ja-sticker voor reclamefolders

Vanaf 1 maart ontvangt u alleen nog ongeadresseerde reclamefolders als u een Ja-sticker op de brievenbus plakt. Het doel is om papierverspilling tegen te gaan. U kiest daarmee zelf wat er op uw deurmat valt. Ja-stickers zijn tijdens openingstijden gratis af te halen bij de receptie in het Huis van de Stad.

Lokale kranten worden wel bezorgd
Onder ongeadresseerd reclamedrukwerk vallen gedrukte promotiematerialen. Bijvoorbeeld de reclamefolderpakketten, flyers en brochures. Lokale kranten, zoals de Harderwijker Courant, vallen niet onder ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Actie nodig voor huishoudens zonder brievenbussticker
Heeft u nu géén brievenbussticker? Dan krijgt u vanaf 1 maart geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer. Wilt u dat wel blijven ontvangen? Dan is het nodig dat u vanaf 1 maart een Ja-sticker op uw brievenbus plakt. U kunt er ook voor kiezen om reclamefolders niet thuis te ontvangen, maar deze digitaal te lezen via de apps Reclame-Folder of Alle Folders.

Wilt u meer weten?
Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/ja-sticker.

Sportieve helden 2023 gehuldigd

Wethouder Sport, Marcel Companjen, heeft vele sportieve helden in het zonnetje gezet. Dit gebeurde tijdens de Sporthuldiging op woensdag 31 januari in het Huis van de Stad.

Winnaars Harderwijkse Sportpenningen
• Eline Duiker: eenmaal goud NK Karate (onderdeel kata - 14-15 jaar)
• Jenna van Tongeren: driemaal NK goud baanwielrennen (onderdeel Afvalkoers, Scretch, Puntenkoers - junioren)
• Floor Hogenhout: eenmaal goud NK Beach-volleybal (jeugd)
• Skye Morssinkhof: eenmaal brons EK Springen (young riders)
• Lisa Kruger: viermaal zilver WK Parazwemmen, zesmaal goud NK korte baan, driemaal goud NK lang, plaatsing Paralympische Spelen in Parijs
• Lisa Borren: eenmaal goud NK Sup (onderdeel technische race)
• Kevin van de Wassenberg: driemaal goud NK Masters (onderdeel Hink-stap-sprong, Verspringen, Hoogspringen)
• Monique Jansen: driemaal goud NK Masters (onderdeel Gewichtwerpen, Discuswerpen, Kogelstoten)
• Vera Voorbach: eenmaal goud (onderdeel Liberty Servo) en eenmaal brons (onderdeel Liberty) WK Hansa

Bijzondere sportprestatie 2023
De titel ‘Bijzondere sportprestatie 2023’ is gegeven aan Roeiploeg Harderwijk voor hun maatschappelijke sportieve inzet in onze gemeente. MHC De Mezen JO16-1 ging er ook met de titel vandoor. Dit voor hun uitzonderlijke sportieve prestaties in 2023. De teams kregen de titel en een bokaal, maar ook een cheque van € 250,- om te besteden aan een sportief of maatschappelijk doel.

Duurzaamheidsloket voor ondernemers en verenigingen

Harderwijk en Hierden duurzamer maken is belangrijk. Dit betekent: afval verminderen en grondstoffen gebruiken. Maar ook de natuur helpen en ons voorbereiden op veranderingen van het klimaat (hitte, droogte en wateroverlast), energie besparen en duurzame energie opwekken. Naast inzet van de gemeente, vraagt dit ook om acties bij bedrijven, organisaties, verenigingen en instellingen. Om hen hierbij te helpen, is er het Zakelijk Duurzaamheidsloket.

Hulp bij verduurzamen
Bent u ondernemer in onze gemeente en op zoek naar informatie over verduurzaming? Of bent u actief voor een vereniging die wil verduurzamen? Bezoek dan het Zakelijk Duurzaamheidsloket via https://zakelijk.regionaalenergieloket.nl/harderwijk.

Hier leest u alles over bijvoorbeeld:
• verduurzamen van uw bedrijfslocatie
• energie besparen
• subsidies en financieringsmogelijkheden
• wet- en regelgeving
• advies in circulariteit

Ook vindt u er een overzicht met (lokale) specialisten en partijen voor hulp bij het zetten van duurzame stappen. Het loket blijft in ontwikkeling. We vullen het aan met de meest actuele informatie.

Waterfrontpark samen ontwerpen

We gaan aan de slag met het Waterfrontpark. Een unieke plek voor ontmoeten, ontspannen, bewegen en spelen aan de rand van het Waterfront en het centrum van Harderwijk. Hoe het park eruit gaat zien? Dat weten we nog niet. Daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. 

Wat zijn uw ideeën voor het park?
We horen graag wat u belangrijk vindt voor het park. Ziet u graag veel groen? Aantrekkelijke wandelpaden? Een plek voor kunst en cultuur of een horeca gelegenheid? Praat erover mee op www.harderwijk.nl/waterfrontpark. Dit kan tot 1 maart 2024.

RSG winnaar van Groot Scholendebat

Op 30 januari vond het jaarlijkse Groot Scholendebat plaats in de raadzaal van het Huis van de Stad. Leerlingen van het RSG, Christelijk College Nassau-Veluwe Christelijk en College Groevenbeek uit Harderwijk en Ermelo deden mee. Met actuele stellingen gingen zij het debat met elkaar aan. Zo leren scholieren over maatschappelijke thema’s en democratie op landelijk en lokaal niveau.

Scholenwinnaar
Waar een debat is, zijn er winnaars. De jury riep RSG uit tot de grote winnaar van de avond. De jury bestond uit burgemeester Hans van Daalen (Ermelo), Margreet Bos (Het woord is aan jou) en Achraf Agarmaoine (mede-oprichter Stichting Beweeg naar Toekomst). De prijs werd uitgereikt door debatleider en dagvoorzitter burgemeester Jeroen Joon (Harderwijk).

Ruben beste debater
De prijs voor debater van het jaar ging naar Ruben van het Christelijk College Nassau Veluwe. Aan alle winnaars: van harte gefeliciteerd!

Energietoeslag aanvragen

Woont u in Harderwijk en heeft u vorig jaar energietoeslag ontvangen? Dan heeft u op 31 januari een brief gekregen waarin staat of u wel of geen recht hebt op energietoeslag. Als u hier recht op heeft, dan krijgt u de betaling rond 14 februari 2024.

De energietoeslag is bedoeld voor inwoners
met een laag (netto) inkomen dat niet hoger is dan 130% van de bijstandsnorm. Vanaf 1 februari is het mogelijk digitaal een aanvraag te doen voor de energietoeslag. Dit kan tot 30 juni 2024.

Wilt u meer weten?
Kijk op www.meerinzicht.nl/energietoeslag voor meer informatie over (het aanvragen van) de energietoeslag.

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
• Kattenren bouwen, De Wittenhagen 16, 3843 GJ Harderwijk, 5 februari 2024
• Zonnepark carport Bouw-en Infrapark, Ceintuurbaan 2, 3847 LG Harderwijk, 5 februari 2024
• Oekraïne opvang Kasteel de Essenburgh, Zuiderzeestraatweg 199, 3849 AE Hierden, 5 februari 2024
• Plaatsen tuinunit/kantoorunit, Melis Stokelaan 67, 3842 GL Harderwijk, 1 februari 2024
• Vervangen dakpannen en aanbrengen isolatie, Dennenlaan 12, 3843 BX Harderwijk, 1 februari 2024
• Realiseren luifel en functiewijziging, Jan Luykenlaan 200, 3842 LS Harderwijk, 1 februari 2024
• Plaatsing portacabins busremise, Van Leeuwenhoekstraat 9, 3846 CA Harderwijk, 31 januari 2024
• Sloop schuur en bouwen nieuwe schuur, Burgemeester Van Meursstraat 26, 3841 JT Harderwijk, 31 januari 2024
• Tijdelijke bewoning recreatiewoning, Boslaan 252, 3847 LT Harderwijk, 31 januari 2024
• Verbouwen bovenwoning tot drie appartementen, Vijhestraat 91, 3841 CW Harderwijk, 31 januari 2024
• Dakkapellen, isoleren dak en vervangen dakpannen, Sonnevancklaan 3, 3847 LW Harderwijk, 31 januari 2024
• Kappen 2 bomen, Zuiderzeestraatweg 58-2, 3849 AH Hierden, 29 januari 2024
• Wijziging brandcompartiment gemeentelijk monument, Wolleweverstraat 6, 3841 AZ Harderwijk, 29 januari 2024
• Plaatsen handelsreclame, Triasgracht 12, 3845 DZ Harderwijk, 29 januari 2024
• Plaatsen reclame, Hierdenseweg 21, 3841 GV Harderwijk, 29 januari 2024
• Kappen 9 bomen, Burgemeester De Meesterstraat Harderwijk, 29 januari 2024

Verleende omgevingsvergunningen
• Plaatsen tijdelijke units, Graaf Ottolaan 26, 3843 AM Harderwijk, 5 februari 2024
• Tijdelijke bewoning recreatiewoning, Boslaan 2A-17, 3847 LT Harderwijk, 5 februari 2024
• Plaatsen warmtepomp, Martinus Nijhoffstraat 30, 3842 LN Harderwijk, 1 februari 2024
• Kappen 53 houtopstanden, Groene Zoomweg zuidzijde, 31 januari 2024
• Plaatsen carport, Julianalaan 22, 843 CB Harderwijk, 29 januari 2024

Geweigerde omgevingsvergunningen
• Kappen 1 boom, Ceintuurbaan 417, 3847 LE Harderwijk, 5 februari 2024

Verlenging beslistermijnen
• Plaatsen 12 bedrijfsunits, Jhr. Sandberglaan 68-01 t/m 68-12 (concept) Hierden, 5 februari 2024 nieuwbouw unit, Fahrenheitstraat 36D, 3846 BN Harderwijk, 5 februari 2024
• Transformatie pand, Strandboulevard West 12, 3841 CS Harderwijk, 31 januari 2024
• Bouwen nieuwe schuurwoning, Zuiderzeestraatweg 46, 3849 AG Hierden, 31 januari 2024

Milieumeldingen
• het starten van een bedrijf in de verkoop/verhuur van bedrijfsunits aan Jonkheer Sandberglaan te Hierden, 1 februari 2024
• voor asbest aan Ir. Lelystraat 38 te Harderwijk, 1 februari 2024
• het inkopen, opknappen en verkopen aan particulieren van pleziervaartuigen aan Celsiusstraat 16-6 te Harderwijk, 1 februari 2024
• voor de sloop van schuren aan Zeestraat te Harderwijk, 1 februari 2024
• het slopen van een bijgebouw aan Brassersweg 2 te Hierden, 1 februari 2024
• de bemaling van een inpandige fundatie aan Zeppelinstraat 5 te Harderwijk, 1 februari 2024

Verkeersbesluiten
Tijdelijk parkeerverbod P2 Ir. Lelykade i.v.m. evenement ‘Blij dat ik glij’, 1 februari 2024
• Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen Belcantodreef nabij Operadreef 31, 31 januari 2024

Overig
• Verordening nadeelcompensatie gemeente Harderwijk 2024, 29 januari 2024
• Voorgenomen verkoop openbaar groen, Rock and Rolldreef 2, 1 februari 2024
• Gemeente Harderwijk – verhuur gebouw De Kiekmure met (een deel van) het aangrenzende parkeerterrein, plaatselijk bekend Tesselschadelaan 1, 1 februari 2024
• Verordening Fysieke Leefomgeving Harderwijk, 1 februari 2024
• Openbare kennisgeving melding, Nobelstraat 7, 3846 CE Harderwijk, 31 januari 2024
• Besluit naamgeving januari 2024, 31 januari 2024
• Besluit Piet Dijkstra Prijs 2024, 31 januari 2024
• Integrale verordening sociaal domein gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde, 30 januari 2024
• Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Harderwijk houdende regels omtrent huisvesting (Huisvestingsverordening gemeente Harderwijk 2024), 29 januari 2024