Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 52

Met deze week: Jaarwisseling 2021-2022 zonder vuurwerk, gooi frituurvet van oliebollen niet in het riool en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Nieuwjaarsboodschap op 5 januari

Op woensdag 5 januari om 19.00 uur biedt de gemeente Harderwijk een nieuwjaarsboodschap aan onder het motto “Samen verder”. Burgemeester Harm-Jan van Schaik en kinderburgemeester Lana  Alhussein houden een gezamenlijke toespraak. Namens de gemeenteraad spreken de fractievoorzitters een nieuwjaarswens uit. De nieuwjaarsfilm is woensdagavond te zien via  HK13TV, Harderwijkse Zaken en Harderwijk Nieuws. De film is ook via diverse sociale mediakanalen van de gemeente en van Veluwe FM te volgen.

Jaarwisseling 2021-2022 zonder vuurwerk

Vuurwerk afsteken mag ook deze jaarwisseling niet. Ook het kopen en verhandelen van vuurwerk is verboden.
 
Overtreders van het vuurwerkverbod krijgen een boete van minimaal 100 euro en een strafblad. Het gaat om het afsteken, verkopen en het in bezit hebben van vuurwerk. De boete van minimaal € 100 geldt voor het op zak hebben en vervoeren van vuurwerk. Wie het afsteekt, krijgt minimaal € 250 boete. Gaat het om illegaal vuurwerk, dan is de boete minimaal € 400. Daders van 12 tot 18 jaar kunnen ook een Halt-straf krijgen.
 
Politie-oproep voor tips en informatie

De politie roept inwoners op om tips en informatie over vuurwerk en overlast of schade door vuurwerk te melden via 0900-8844 (geen spoed) of 112 (spoed). De politie neemt waar nodig actie of stelt een onderzoek in. Wanneer daders worden aangehouden en bekeurd, draaien ze ook op voor de schade. Het is hierbij van belang dat aangifte wordt gedaan. Aangifte doen kan bij voorkeur via internet (www.politie.nl) of op het politiebureau na een telefonische afspraak via 0900-8844. Melden van tips en informatie kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
 
Tips om vernielingen en brandstichtingen tijdens de jaarwisseling te voorkomen
U kunt zelf een aantal acties ondernemen om schade door vuurwerk, maar ook door vernielingen en brandstichtingen zoveel mogelijk te voorkomen:
 
-  Zorg dat brandbare materialen achter slot en grendel staan.
-  Zet afvalcontainers in de schuur of op een minder toegankelijke plek.
-  Zet geen oud papier op straat.
-  Zet geen afval naast ondergrondse afvalcontainers.
-  Zet uw oude kerstboom niet op straat.
-  Bent u aan het verbouwen? Haal uw (bouw)container weg of sluit deze goed af.
-  Sluit tijdens de jaarwisseling alle ramen van uw woning.
-  Verlaat u op oudejaarsavond uw woning? Doe deuren op slot, laat een lamp branden en vraag uw buren om een oogje in het zeil te houden. 

Aangepaste openingstijden jaarwisseling

Het Klant Contact Centrum (KCC) is vrijdag 31 december tot 12.30 uur telefonisch bereikbaar. Het Milieupark is zaterdag 1 januari gesloten. 

Gooi frituurvet van oliebollen niet in het riool

Gooi na het bakken van de oliebollen geen frituurvet of frituurolie door de gootsteen of in het toilet. Hierdoor raakt de riolering verstopt. Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waaraan zich vuil gaat hechten of ophopen.
 
U kunt de olie of het vet na gebruik laten stollen en weggooien in de grijze container, in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Of lever het frituurvet en de olie gratis in bij het Chemodepot, Daltonstraat 23. Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected]
 
Tip
Maak van het gestolde vet lekkernijen voor vogels door er vetbollen van te maken en deze in een sinaasappelnet op te hangen in de tuin.  

Contracten jeugdhulp garanderen voldoende hulp

De aanbesteding voor de inkoop van specialistische jeugdhulp voor Noord-Veluwe en Zeewolde is afgerond. De contracten gaan per 1 april in en de jeugdhulpregio garandeert dat er voldoende aanbod blijft. Jeugdigen en opvoerders krijgen zo lokaal mogelijk hulp.
 
Gert Jan van Noort, wethouder gemeente Harderwijk: “Alle gecontracteerde jeugdhulpaanbieders gaan nu samen met de lokale toegang jeugdhulp verder aan de slag om de kracht van de ouders, het kind en hun netwerk optimaal in te zetten. We praten met elkaar en niet over elkaar. Ouders en kinderen blijven samen verantwoordelijk voor het kansrijk opgroeien van het kind. Kwaliteit en samenwerking staan centraal." Inwoners die vragen of zorgen hebben naar aanleiding van dit persbericht kunnen ook kijken op de website www.jeugdhulpregionoordveluwe.nl. 

College steekt GGD medewerkers hart onder de riem

Namens het college van B&W staken burgemeester Harm-Jan van Schaik en wethouder Marcel Companjen de medewerkers van de GGD NOG op priklocatie in Harderwijk een hart onder de riem.
 
Op donderdag zagen zij een grote opkomst van mensen die een extra prik kwamen halen en dat alles in goede banen werd geleid.
 
Het is een hele organisatie om snel en goed de vaccinatie te laten verlopen
Bij de priklocatie GGD NOG bij het Dolfinarium in Harderwijk verloopt alles naar wens. De burgemeester en wethouder werden door coördinator Marloes Vos rondgeleid. Ongeveer 35 medewerkers zijn ingezet om van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat de vaccinatie goed te laten verlopen. Ook in de weekenden blijven zij doorgaan.
 
Als blijk van waardering ontvingen de medewerkers een klein attentie
Medewerker Karin Aalten: “Er is grote saamhorigheid. We werken hard voor de hele regio. We zijn erg blij met deze waardering”. Zij kreeg samen met haar collega Nelie Horsman wat kleinigheid voor al het personeel uitgereikt.
 
Burgemeester en wethouder waren onder de indruk
Na de persconferentie van het kabinet werd de vaccinatie versneld. In een korte tijd was de GGD NOG beschikbaar voor het geven van de zogenaamde Boosterprik. “Het boosterprogramma is nu fors op stoom. Lokaal worden hier gemiddeld 1400 prikken per dag gezet. Een hele operatie die veel respect verdient”, aldus burgemeester Harm - Jan van Schaik.
 
Wij wensen u een fijne jaarwisseling toe!

Onze belastingen en tarieven in 2022

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 23 december 2021 de tarieven vastgesteld voor gemeentelijke belastingen en diensten in 2022: de onroerende-zaakbelastingen, reinigingsheffingen, hondenbelasting, riool- en waterzorgheffing, precariobelasting, reclamebelasting, toeristenbelasting, forensenbelasting, de haven- en marktgelden, begraafplaatsrechten,  parkeerbelastingen en diverse leges. Ook dit keer is er in het algemeen sprake van een trendmatige verhoging voor de belastingen, namelijk met 1,6 % en voor de leges zijn kostendekkende tarieven vastgesteld. De nieuwe tarieven gaan in per 1 januari 2022.
 
Onroerende-zaakbelastingen
De OZB-tarieven zijn afhankelijk van de waarden van (niet-)woningen.
Voor 2022 wordt uitgegaan van de WOZ-waarde naar waardepeildatum 1 januari 2021. Die waarde staat ook op het aanslagbiljet 2022. Ten opzichte van de waarde naar peildatum 1 januari 2020 zijn de gemiddelde waarden van de woningen in Harderwijk gestegen met 9,0%. Het trendpercentage 2021 is vastgesteld op 1,6%. De raad heeft de OZB-tarieven nu als volgt vastgesteld.  
- woningen - eigendom: 0,10050% van de vastgestelde taxatiewaarde
- overige onroerende zaken - eigendom: 0,26486% van de vastgestelde taxatiewaarde
- overige onroerende zaken - gebruik: 0,21262% van de vastgestelde taxatiewaarde
 
Afvalstoffenheffing
Vanaf 1 januari 2022 wordt de nieuwe strategie ‘Van Afval Naar Grondstof’ (VANG) ingevoerd. Het doel is om de hoeveelheid restafval omlaag te brengen en het percentage gescheiden schone grondstoffen te laten stijgen. Daarvoor zijn nieuwe tarieven voor de afvalstoffenheffing en de reinigingsheffing opgenomen, in principe 100%-kostendekkend op begrotingsbasis. De tarieven voor 2022 zijn als volgt:
 
Een vast belastingtarief per belastingjaar per perceel:
- éénpersoonshuishoudens   € 70,75
- meerpersoonshuishoudens € 100,75
 
Een variabel belastingtarief per perceel:
- restafval per lediging van 140 liter container € 4,50
- restafval per lediging van 240 liter container € 8,00
- ontgrendelen van een ondergrondse container voor restafval met afvalpas € 1,60
 
Voor de huishoudens waar het niet mogelijk is om de aanbiedingen van restafval te registreren (dus per lediging of ontgrendeling), omdat er sprake is van maatwerk of een verzamelcontainer zonder toegangsregistratie met afvalpas, wordt een vast tarief opgelegd. Dit vaste tarief is gebaseerd op een gemiddeld aantal aanbiedingen van restafval. Voor een eenpersoonshuishouden is dat € 70,75 + € 90,00 = € 160,75 en voor een meerpersoonshuishouden is dat € 100,75 + € 129,00 = 229,75.
 
Huishoudens kunnen jaarlijks twee keer gratis grofvuil wegbrengen naar het Milieupark aan de Daltonstraat; de daarop volgende keren kosten € 15,00 per bezoek.
 
Leges
De tarieven zijn als gevolg van prijsontwikkelingen aangepast. De tarieven zijn met de trend van 1,6% verhoogd.
 
Trouwen
In het kader van kostendekkende tarieven is de goedkoopste variant voor een huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie in het stadhuis aan de Havendam of in de oude gemeentehuis aan de Markt het tarief vastgesteld op € 358,65.
 
Rijbewijs € 41,60.
 
Begraafplaatsrechten
Deze zijn met de trend van 1,6% verhoogd. 
 
Marktgelden
Deze zijn met de trend van 1,6% verhoogd. 
 
Reclamebelasting
Deze zijn met de trend van 1,6% verhoogd.
 
Riool- en waterzorgheffing
De rioolheffing is op begrotingsbasis 100% kostendekkend. De tarieven voor 2022 zijn gehandhaafd ten opzichte van 2021: voor woningen is het tarief € 144,75 en voor niet-woningen een bedrag van € 241,00.
 
Toeristen- en forensenbelasting
De tarieven voor de toeristen- en forensenbelasting zijn met de trend van 1,6% verhoogd. 
 
Parkeerbelastingen
De tarieven voor het parkeren zijn met 5% verhoogd ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat betekent bijvoorbeeld voor het vergunningengebied Binnenstad een bedrag van € 157,50 voor het parkeerterrein aan de Boulevard € 105,00 en voor de Houtwal is het tarief verhoogd tot € 173,30. Een vergunning voor alle parkeerterreinen (met uitzondering van de bewonersterreinen en parkeergarages aan de Bleek, Boulevard, Scheepssingel, Hortus en Houtwal) kost € 430,50.

Het tarief van een bezoekersvergunning bedraagt € 26,30 per jaar, waarmee het bezoek 50 uur gratis mag parkeren op de parkeerterreinen buiten de binnenstad. De bewoner kan maximaal eenmaal het parkeertegoed opwaarderen met 50 uur voor het bedrag van € 26,30. Het parkeertegoed is een kalenderjaar geldig. Het openstaande parkeerurentegoed vervalt per 31 december van het kalenderjaar en er vindt geen restitutie plaats van het parkeertegoed.
 
U ontvangt de aanslag gemeentelijke belastingen eind februari. Een aantal belastingen wordt opgelegd op één gecombineerd aanslagbiljet: de OZB, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, begraafplaatsrechten, reclamebelasting, riool- en waterzorgheffing en precariobelasting. Aanslagen van meer dan € 100 maar minder dan € 10.000 kunt u desgewenst automatisch betalen in tien maandelijkse termijnen. Ook de parkeervergunningen kunnen in 10 termijnbetalingen betaald worden. Dit zal dan worden geïncasseerd via het automatische incasso.
 
Alle verordeningen zijn te raadplagen op www.harderwijk.nl. Informatie: Belastingen gemeente Harderwijk, Meerinzicht tel. (0341) 411 911.

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

•        Aanvraag omgevingsvergunning, aanpassen raamkozijn Klavermeen 22, 3844 PR Harderwijk, 24 december 2021
•        Aanvraag omgevingsvergunning uitbreiding woning Hoge Varenweg 17, 3849 RG Hierden, 23 december 2021
•        Aanvraag omgevingsvergunning uitbouw Ceintuurbaan 4 37, 3847 LE Harderwijk, 23 december 2021
•        Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen woonwagen, 22 december 2021
•        Aanvraag omgevingsvergunning, kappen 5 bomen, 22 december 2021
•        Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen pijp afzuiginstallatie Markt 19, 3841CE Harderwijk, 22 december 2021
•        Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke woonunit Lageweg 27, 3849PD Hierden, 22 december 202
•        Aanvraag omgevingsvergunning, kappen 1 boom Grensweg 5, 3849MT Hierden, 22 december 2021
•        Aanvraag omgevingsvergunning, bijgebouw/overkapping Ooster Mheenweg 7A, 3849PA Hierden, 20 december 2021
•        Aanvraag omgevingsvergunning aanpassing dierenaantallen en systemen Brouwersbosweg 22, 3849NG Hierden, 20 december 2021
•        Aanvraag omgevingsvergunning aanpassen parkeerterrein Strokelweg 9, 3847 LR Harderwijk,20 december 2021

Verleende en geweigerde vergunningen

•        Verleende Alcoholwetvergunning voor Stichting MESS Harderwijk aan Oranjelaan 11a te Harderwijk, 23 december 2021
•        Verlening omgevingsvergunning berging Ceintuurbaan 4 10, 3847 LE Harderwijk, 23 december 2021
•        Verlening omgevingsvergunning bijgebouw/overkapping Ooster Mheenweg 7A, 3849PA Hierden, woensdag 22 december 2021
•        Verlening omgevingsvergunning, vergroten vlonder Swingdreef 48, 22 december 2021
•        Verlening omgevingsvergunning, kap boom Korhoenlaan 1-9, 3847 LL Harderwijk, 22 december 2021
•        Verlening omgevingsvergunning erker Bluesdreef 15, 38 45BS Harderwijk, 20 december 2021
•        Verlening omgevingsvergunning geluidsscherm Parallelweg 26, 3849 MN Hierden, 20 december 2021 

Verlenging beslistermijn

•        Verlenging beslistermijn voor oprichten werktuigenberging Beekhuizerweg 1, 3849 NM Hierden, 20 december 2021 

Voornemen tot verlenen vergunning

•        Ontwerpbesluit verkeersknip Berkenboomsweg kruising Overkampsweg en Walstein, 22 december 2021 

Milieumeldingen

•        Melding voor het verwijderen van asbest uit woning aan Hierdenseweg 66 te Harderwijk, 23 december 2021
•        Melding voor mobiel breken aan Industrieweg 15 te Harderwijk, 23 december 2021
•        Melding voor het verwijderen van asbest uit div woningen aan Troelstralaan div nr's te Harderwijk, 23 december 2021
•        Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Goeman Borgesiuslaan 3 te Harderwijk, 23 december 2021
•        Melding voor het slopen van garage/opberghok aan De Wittenhagen 81 te Harderwijk, 23 december 2021
•        Melding voor maatwerkvoorschriften aan Industrieweg 7 te Harderwijk, 23 december 2021        

Overig

•        Verordening op de heffing en invordering van onroerende-zaakbelastingen 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van marktgelden 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van een forensenbelasting 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van begraafplaatsrechten 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van leges 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van de hondenbelasting 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van rechten voor het bestrijden van ongedierte 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van riool- en waterzorgheffing 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2022, 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van haven-, lig-, kade- en opslaggelden 2022, vrijdag 24 december 2021
•        Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting 2022, 24 december 2021
•        Ambtsinstructie Leerplicht/RMC Noordwest-Veluwe 2021, 23 december 2021

Nadere regels duurzaamheidsmaatregelen De Energieke Stad Lorentz III, 22 december 2021