Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 50

Met deze week: wij zijn klaar voor de winter, bladkorven worden vanaf deze week weggehaald en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Wij zijn klaar voor de winter

De medewerkers van het Stadsbedrijf staan klaar om de wegen en fietspaden berijdbaar te houden. Actuele berichten over gladheid kunt u volgen via twitter @gemharderwijk. De eerste strooiactie is alweer een feit.
 
Het Stadsbedrijf is wegbeheerder voor alle wegen binnen de gemeente, met uitzondering van de provinciale weg N302, N303, N796 en de snelweg A28. Hiervoor zijn de provincie en Rijkswaterstaat verantwoordelijk. Bij geconstateerde gladheid op Harderwijkse wegen strooit het Stadsbedrijf volgens een vast patroon de hoofdverkeerswegen, de wijkontsluitingswegen en de hoofdfietspaden met wegenzout.
 
Beoordeling noodzaak strooien
Het Stadsbedrijf coördineert het uitrukken van de strooiploeg. Om half vier ‘s nachts beoordelen we de actuele weerssituatie. Er is dan overleg met de provincie en de directe buurgemeenten. Daarnaast geven politiesurveillanten hun bevindingen door. Om vier uur wordt besloten of er wel of niet tot actie wordt overgegaan. Als er gestrooid moet worden zorgt de gemeente ervoor dat tegen half acht alle routes één keer zijn gestrooid.
 
Strooiroutes
In totaal wordt er zo'n 320 kilometer aan wegen en fietspaden gestrooid. Het strooien duurt 2,5 tot 3 uur. Bij aanhoudende gladheid wordt de route nogmaals gereden. Wegen buiten de hoofdroutes worden niet gestrooid. Dit doen we alleen bij ernstige gladheid omdat de tienduizenden kilo’s zout erg schadelijk zijn voor het milieu. Bij een dik pak sneeuw gaan we, nadat we de hoofdroutes hebben gereden, wel de wijken in om sneeuw weg te schuiven op plaatsen waar dat nodig is.
 
Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333, www.harderwijk.nl/gladheid of via [email protected]

Afvalinzameling rond de jaarwisseling

Data tijdelijke afsluiting openbare containers
Rond de jaarwisseling worden sommige openbare containers in de stad afgesloten uit voorzorg voor vandalisme met vuurwerk. Het gaat om de papiercontainers en dit jaar zijn daar ook de openbare gft-verzamelcontainers bij gekomen. Houd uw papier en gft daarom tijdelijk thuis. Deze containers zijn afgesloten van 28 december tot (en met) 2 januari.
 
Vuurwerkactie: geld verdienen door op te ruimen
Een gelukkig nieuwjaar begint met schone straten. Om te stimuleren dat het vuurwerkafval opgeruimd wordt, levert iedere zak vuurwerkafval €1 op. Inleveren kan op 2 januari tussen 10.00 en 14.00 aan de Parkweg in Harderwijk. Meer informatie over de actie, de spelregels en het inleverpunt: www.samenkleurenwedestad.nl/vuurwerk
 
Kerstbomen gratis aan huis opgehaald
In de tweede week van januari haalt afvalinzamelaar Aconov gratis huis-aan-huis kerstbomen op. Daarmee willen wij voorkomen dat kerstbomen op straat en in plantsoenen terechtkomen. Wilt u hier gebruik van maken? Leg uw kerstboom op de inzameldag voor 7.30 uur buiten bij de stoeprand zonder versiering, pot of plastic verpakking om de kluit.
 
De bomen worden opgehaald in de volgende postcodegebieden:
  • Maandag 9 januari: Binnenstad, Friesegracht, Zeebuurt, Lorentz, Zuidereiland (postcode 3841 en 3846).
  • Dinsdag 10 januari: Stadsweiden, Nachthok, Slingerbos (postcode 3844).
  • Woensdag 11 januari: Hierden, Frankrijk (postcode 3848 en 3849).
  • Donderdag 12 januari: Stadsdennen, Wittenhagen, Tinnegieter, Sypel (postcode 3842 en 3843).
  • Vrijdag 13 januari: Drielanden, Leuvenumseweg (postcode 3845 en 3847).
Woensdag 21 december sluit de Stadswinkel in het Huis van de Stad om 15.00 uur in verband met een eindejaarsbijeenkomst voor medewerkers. 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 22 december vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere vaststelling Verbeteragenda Inclusie 2023-2026 en debat Uitvoering PMD (Plastic, Metaal en Drankenkartons) pilot. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over oprukkende wolven. De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over suppen op de Randmeren. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Oud en nieuw; houd het veilig en gezellig

Bent u ook al bezig met de voorbereidingen voor een gezellige jaarwisseling met bijvoorbeeld een sfeervuur? Denk hierbij dan ook aan de mensen en dieren om u heen en kijk vooraf wat kan en mag. Houd u aan de richtlijnen. Zo blijft het voor iedereen veilig en gezellig. De belangrijkste richtlijnen vindt u op harderwijk.nl/jaarwisseling. Veel plezier met de voorbereidingen! 

Nieuwe dienstregeling RRReis

Vanaf 11 december rijden de bussen van RRReis volgens een nieuwe dienstregeling. Voor een groot deel van de lijnen veranderen de vertrektijden en aansluitingen. Veel lijnen hebben nu meer ritten. Ook veranderen een aantal lijnnummers. Reizigers kunnen gebruik maken van een nieuwe comfortRRReis-verbinding tussen Apeldoorn en Zwolle. Reizigers tussen Apeldoorn-Zwolle en Harderwijk-Apeldoorn reizen voortaan sneller met de snelRRReis-lijn.
 
Wilt u meer weten?
Kijk voor de vertrektijden, aansluitingen en lijnnummers in de RRReis-planner, via www.rrreis.nl. 

Bladkorven worden vanaf deze week weggehaald

Het meeste blad is alweer van de bomen en daarom worden de gemeentelijke bladkorven vanaf maandag 19 december weggehaald. In het buitengebied van Hierden stonden geen bladkorven. Daar mochten bewoners het blad in de berm vegen. Blad dat u nog wilt opruimen doet u in uw groene container. Overigens kan afgevallen blad ook goed dienst doen als afdeklaag tegen onkruid en als voeding van de tuin.
 
Bedankt voor uw hulp!
Veel inwoners hebben de afgelopen periode het blad van de gemeentebomen verzameld dat in hun tuin, op de straat of op de stoep lag en in de bladkorven gedaan. Dat draagt bij aan het schoonhouden van de wegen. Dank voor uw medewerking! Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected]

Uitnodiging nieuwjaarsbijeenkomst

Het gemeentebestuur nodigt u van harte uit voor de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Harderwijk op woensdag 11 januari 2023 in het Huis van de Stad, Havendam 56.
 
Gelukkig kunnen we elkaar na een aantal coronajaren weer persoonlijk ontmoeten en het beste wensen. Ontmoeting en samenzijn is dan ook waar deze bijeenkomst om draait. We toveren het Huis van de Stad om in een gezellige woonkamer, waar we proosten op het nieuwe jaar en samen met u terug- en vooruitblikken. Persoonlijk en dichtbij. Ook reikt de burgemeester deze avond voor de negende keer de Piet Dijkstra Prijs uit aan een inwoner van Harderwijk.
 
U bent welkom van 19.30 tot 21.30 uur in het Huis van de Stad, Havendam 56. We nodigen u van harte uit om niet alleen te komen, iedereen is welkom! We verheugen ons erop om samen met veel Harderwijkers en Hierdenaren het nieuwe jaar in te luiden.
 
We zien u graag op 11 januari! 

Gemeente Harderwijk zoekt beheerder/huurder volkstuin

Het perceel, kadastraal bekend gemeente Harderwijk, sectie F, nummer 2220, ligt aan de Weisteeg en heeft een oppervlakte van ongeveer 1020 m2. Het perceel is onderdeel van een groter perceel, dat in gebruik is als volkstuincomplex. De huidige (hoofd)huurder van het volkstuincomplex heeft de huurovereenkomst beëindigd per 1 februari 2023. Hierdoor is deze plek beschikbaar gekomen.

Het stukje volkstuin wordt verhuurd onder de volgende voorwaarden:
  1. De huurder is inwoner van de gemeente Harderwijk.
  2. De huurder is de hoofdhuurder van het volkstuincomplex. Dit houdt in dat hij/zij aanspreekpunt is voor alle overige 7 gebruikers van het volkstuincomplex en treedt op als beheerder. Als een huurder de huur opzegt moet de tuin schoon en ontruimd  worden opgeleverd aan de hoofdhuurder. Ook hekwerken en omheiningen moeten worden verwijderd. De hoofdhuurder ziet hierop toe.
  3. Het gehele perceel grond mag alleen als volkstuin worden gebruikt, het is niet toegestaan om op het perceel gebouwen, getimmerten en/of andere werken te plaatsen.
  4. Hoofdhuurder dient jaarlijks per 1 januari een lijst met namen van de dan op het perceel aanwezige volkstuinhuurders aan de gemeente te verstrekken.
  5. De huurprijs bedraagt € 969,- per jaar voor het gehele perceel. Hoofdhuurder verrekent deze met de onderhuurders.
Interesse?
Bent u inwoner van de gemeente Harderwijk en heeft u belangstelling voor de huur van een volkstuin en de bijhorende rol als hoofdhuurder? Dan kunt u zich tot en met woensdag 4 januari 2023 aanmelden door te e-mailen naar [email protected], onder vermelding van ‘Verhuur volkstuin’, ter attentie van Ingrid Smit. Vermeldt in ieder geval  een schriftelijke motivatie en uw contactgegevens in uw mail.
 
Zijn er meerdere belangstellenden, dan zal er worden geloot. De loting wordt verricht door tenminste 2 medewerk(ster)s van de gemeente Harderwijk. 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen bouwvlak Parallelweg 26-240 (concept), 3849MN Hierden, 9 december 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen dak Dorpshuisweg 9C, 3849BL Hierden, 9 december 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, vervangen pui Wolleweverstraat 3, 3841AZ Harderwijk, 9 december 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, overkappingen Grensweg 1C, 3849MT Hierden, 9 december 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke bewoning Boslaan 2-chalet 16a, 3847LT Harderwijk, 8 december 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, zonnepanelen plaatsen op bijgebouw Friesegracht 75, 3841GP Harderwijk, 7 december 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, realiseren van twee appartementen Plantage 16A, 3841EL Harderwijk, 6 december 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, gevelwijziging Triasplein 12, 3845GC Harderwijk, 5 december 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, aanbrengen gevelreclame Donkerstraat 51, 3841CB Harderwijk, 5 december 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verleende exploitatievergunning voor Sushipoint aan Stationsplein 5-11 te Harderwijk, 8 december 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, herbouw carport Karel Doormanlaan 8, 3843EA Harderwijk, 7 december 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, dakterras op schuur Hoogstraat 5, 3841BR Harderwijk, 7 december 2022
  • Weigering omgevingsvergunning kappen 1 boom Parallelweg 26 147, 3849MN Hierden, 5 december 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, plaatsen zonnepanelen, Molenstraat 13, 3841AE Harderwijk, 5 december 2022

Verlenging beslistermijnen

  • Verlenging beslistermijn voor uitbreiding en aanpassing bedrijfspand Bellstraat 6 Harderwijk, Bellstraat 6, 3846CR Harderwijk, 7 december 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het lozen van grondwater afkomstig van ontwatering in de bodem of de riolering buiten inrichtingen aan Noorderhoofd ongenummerd te Harderwijk, 8 december 2022
  • Melding voor het lozen van grondwater afkomstig van ontwatering in de bodem of riolering buiten inrichtingen aan Einsteinstraat 5 te Harderwijk, 8 december 2022
  • Melding voor het tijdelijk verlagen van het grondwater ten behoeve van kabels en leidingen aan Celsiusstraat 14 te Harderwijk, 8 december 2022

Verkeersbesluiten

  • Instellen gereserveerde parkeerplaats opladen elektrische voertuigen nabij Hanekamp 140, 9 december 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen P.C. Hooftplein, 9 december 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Oosteinde 35, 9 december 2022
  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij Emmalaan 14, 9 december 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Goeman Borgesiuslaan 211-335, 8 december 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen parkeerterrein Selhorstweg, 8 december 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Stortemelk 37, 8 december 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen parkeerterrein P9 Scheepssingel, 8 december 2022

Overig

  • Hondenbeleid, 9 december 2022
  • Ontheffing van het sluitingsuur aan Stichting MESS Harderwijk aan Oranjelaan 11A te Harderwijk, 8 december 2022
  • Ontheffing voor de schenktijden van alcohol aan Stichting MESS Harderwijk aan Oranjelaan 11A te Harderwijk, 8 december 2022