Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 5 2022

Met deze week: Vrijwilligers gezocht Boomfeestdag 16 maart, wegwerkzaamheden Havendam en Strandboulevard-Oost en de aangevraagde en verleende vergunningen.
                                                                                                                                                              

Timo Verbeek nieuwe Stadsdichter van Harderwijk

De 22-jarige Harderwijker Timo Verbeek wordt de nieuwe Stadsdichter van Harderwijk voor de komende drie jaar. Hij nam vrijdag 28 januari, tijdens de Week van de Poëzie, als zevende Stadsdichter de pen over van Henk Ruiter. Dat gebeurde in bijzijn van wethouder Gert Jan van Noort.
 
Er waren zes dichters die inzendingen hadden ingestuurd voor het stadsdichterschap
De Stichting Stadsdichter Harderwijk had een oproep gedaan aan alle Harderwijkers boven de 18 jaar om gedichten in te zenden. Een jury heeft van de zes inzendingen de drie beste anoniem uitgekozen. Aan de drie beste inzenders werd gevraagd om een tweede gedicht in te sturen met een film waarin de gedichten werden voorgedragen. “Ondanks dat de keuze uiteindelijk unaniem was, was die wel moeilijk”, aldus Johan Hijnberg, voorzitter van de stichting. “We zijn in ieder geval blij met het aantal inzendingen. Dat betekent dat poëzie leeft in onze stad.”
 
Timo Verbeek heeft al ervaring op het gebied van poëzie
Zijn eerste bundel in eigen beheer was getiteld ‘Het grote niets’. Hij volgt de studie Kunst & Economie met als (keuze)vakken als Storytelling en Schrijfvaardigheid. Naast de studie heeft hij twee keer meegedaan aan Kunstbende – een kunstcompetitie voor jongeren – in de categorie Taal (2018/2019) en Muziek (2019). Verder heeft hij meegedaan aan het International Music Meeting Festival (2019) en Onbederf'lijk Vers, een poëziefestival in Nijmegen.
 
De Stadsdichter krijgt de vrijheid om minimaal zes gedichten te maken
Volgens voorzitter Hijnberg is de stadsdichter de vertolker van alle gebeurtenissen en bijzondere bijeenkomsten en herdenkingen in Harderwijk en Hierden. Hij mag naar eigen stijl invulling geven aan zijn opdracht. Zijn gedichten worden net als zijn voorgangers geplaatst op www.stadsdichterharderwijk.nl.
 
Timo Verbeek stadsdichter Harderwijk

Wegwerkzaamheden Havendam en Strandboulevard-Oost

Vanaf maandag 31 januari start bouwteamcombinatie Boskalis, VIC en Hoornstra-Ophof in opdracht van de gemeente met de werkzaamheden aan de Havendam/Zoutkeetstraat. Doorgaand rijverkeer vanaf de Havendam richting de Zoutkeetstraat is ook nog niet mogelijk. De verwachte einddatum is vrijdag 4 maart. Er zijn diverse omleidingsroutes om de Zoutkeetstraat bereikbaar te houden voor gemotoriseerd verkeer.
 
Vanuit richting N302/Dolfinarium naar Havendam
Vanuit de richting N302 kunt u gebruikmaken van de omleidingsroute (letter B) om de Havendam te bereiken. U wordt over parkeerterrein P1/P2 Dolfinarium en de Waterfrontbrug geleid.
 
Vanuit richting centrum (de Bleek) naar Zoutkeetstraat
Vanuit de richting N302 kunt u de Zoutkeetstraat te bereiken volgt u de letter C op de bebording. Deze omleidingsroute loopt via de Scheepssingel – Kuipwal – Waltorenstraat - St. Annastraat - Grote Marktstraat - Kaatsbaan - Keizerstraat.
 
Vrachtverkeer bestemd voor Vischmarkt vanaf N302
Vrachtverkeer vanuit de richting N302 wordt omgeleid via bebording met de melding ‘’Vrachtverkeer Vischmarkt volg B’’. Deze route loopt via P1/P2 Dolfinarium. Na het passeren van de Waterfrontbrug is de Vischmarkt bereikbaar via de Grote Oosterwijck. Bij het verlaten van de binnenstad kunt u de route via de Kleine Marktstraat of Kromhoutsteeg – Grote Poortstraat- St. Annastraat – Waltorenstraat aanhouden.
 
Vrachtverkeer bestemd voor Vischmarkt vanaf het centrum (de Bleek)
Vrachtverkeer vanuit de richting van het centrum (de Bleekwordt omgeleid via bebording met de melding  ‘’Vrachtverkeer Vischmarkt volg B’’. Deze route loopt via Kuipwal – Scheepssingel – Havenkade - P1/P2 Dolfinarium. Na het passeren van de Waterfrontbrug is de Vischmarkt bereikbaar via de Grote Oosterwijck. Bij het verlaten van de binnenstad kunt u de route via de Kleine Marktstraat of Kromhoutsteeg – Grote Poortstraat- St. Annastraat – Waltorenstraat aanhouden.
 
Heeft u vragen over de bereikbaarheid en/of werkzaamheden?
Neemt u gerust contact op met onze omgevingsmanager Lucilla van den Brink. Zij is op werkdagen bereikbaar tussen 7.00 en 17.00 uur op 06 45 46 51 79 of via e-mailadres [email protected]

Zitting hoofdstembureau/centraal stembureau op 4 februari om 10.00 uur

De zitting van het hoofdstembureau/centraal stembureau waar wordt beslist over de geldigheid en de nummering van de ingeleverde kandidatenlijsten, vindt plaats op vrijdag 4 februari om 10.00 uur. De Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 bepaalt dat de hoofd- en centraal stembureaus (hierna HSB/CSB) het mogelijk moeten maken dat voor iedereen die dat wil de zitting digitaal kan bijwonen. De link naar de livestream is: www.harderwijk.nl/zittingstembureau. 

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert digitaal op donderdag 10 februari vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere Cultuurnota 2022-2025 en Regionale nota Samen verder voor een gezond Noord-Veluwe 2022-2025. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Als u wilt inspreken kunt u tot 24 uur voor de vergadering een mail sturen naar [email protected] of bellen naar 0341 411 911. De vergaderingen zijn online voor iedereen te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. 
 
De fractie GroenLinks heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Datacenter Zeewolde. De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Weesfietsen en fietswrakken stationsomgeving. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Vrijwilligers gezocht Boomfeestdag 16 maart                                                                                                                                                       

Woensdag 16 maart is in Harderwijk de traditionele Boomfeestdag. Dit jaar rekenen De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu en de gemeente Harderwijk op ongeveer 200 leerlingen uit groep 8 die een boom komen planten in de buurt van begraafplaats Elzenhof. De gemeente zoekt vrijwilligers om leerlingen te begeleiden bij deze activiteit. Het belooft een leuke ochtend te worden met muziek, chocolademelk en leuke buitenactiviteiten.
 
Nu aanmelden                                                                                                                                                              
Hebt u woensdag 16 maart tussen 8.00 en 13.30 uur tijd en vindt u het leuk om basisschoolleerlingen enthousiast te maken voor de natuur en het planten van bomen? Meld u dan zo spoedig mogelijk met uw naam, adres en telefoonnummer aan via [email protected] t.a.v. de heer Klaas Jan Bakema. 

Nieuwe koninginnenboom

Aan de Smeepoortenbrink plantte wethouder Jeroen de Jong afgelopen maandag samen met buurtbewoners een nieuwe Beatrixboom. De Linde die hier op 31 januari 1988 ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van toenmalig Koningin Beatrix was geplant, was bijna dood. Voor de nieuwe boom is ondergronds een speciale constructie gemaakt die gevuld is met goede grond zodat de boom goed kan groeien. Het oorspronkelijke hekje wordt teruggeplaatst. 

Leerwerkloket voor advies over omscholing, bijscholing en leerwerktrajecten

Heeft u vragen over omscholing, bijscholing of leerwerktrajecten? Vraag advies aan het Leerwerkloket. De medewerkers helpen en adviseren werknemers, werkzoekenden, scholieren en werkgevers over leren en werken. Naast de website stedenvierkant.leerwerkloket.nl heeft het Leerwerkloket in Harderwijk nu ook een fysiek loket. Elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur kunt u hier terecht. Het loket huist in de bibliotheek, Havendam 56 in Harderwijk
 
Een leven lang ontwikkelen
Om langdurig en duurzaam actief te zijn op een snel veranderende arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich een leven lang blijven ontwikkelen. De adviseurs van het Leerwerkloket voeren loopbaan- en arbeidsmarktadviesgesprekken, nemen competentietesten af en helpen bij het maken van een cv en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken. Daarnaast geven zij groepsvoorlichting en bouwen mee aan de totstandkoming van regionale leerwerktrajecten met ondernemers.
 
Meer informatie

Het Leerwerkloket is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, ROC's en UWV, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Meer informatie vindt u op stedenvierkant.leerwerkloket.nl. 

Dijkwegen rotonde Ganzenweg – Knardijk afgesloten

Vanaf maandag 7 februari tot maandag 21 februari worden de dijkwegen naar Zeewolde (N707) en Biddinghuizen (N306) volledig afgesloten. Het verkeer wordt via borden omgeleid via de N302 Ganzenweg naar de N305 Gooiseweg en omgekeerd.
 
De huidige turborotonde die de N302 Ganzenweg (Lelystad- Harderwijk) met de N707 Knardijk  (richting Zeewolde) en de N306 Harderdijk (richting Biddinghuizen) verbindt voldoet niet meer aan de doorstroomwensen in de huidige tijd. Er komt een viaduct waarbij de richtingen elkaar niet meer kruisen. Op maandag 21 februari worden de aansluitingen van en naar Zeewolde en Biddinghuizen wel weer opengesteld, maar wel anders dan in de huidige situatie.
 
Meer informatie over het project leest u op www.flevowegen.nl/projecten, de SMS dienst van Flevowegen, aankondigingsborden buiten en via de advertenties in de lokale kranten.
 
Mocht u toch vragen hebben kunt u het projectteam bereiken via de e-mail [email protected]

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, De Wittenhagen 22, 3843GJ Harderwijk, 28 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, OBM bedrijfspand Zeppelinstraat 3 (concept), 28 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel linker zijgevel Trombonedreef 33, 3845CL Harderwijk, 28 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel voorgevel Turfbergerhout 51, 3845JP Harderwijk, 28 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning tijdelijke bewoning Boslaan 2 Harderwijk, 27 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 10 bomen Parallelweg 26 188, 3849MN Hierden, 27 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning hekwerk met schuifpoort Brouwersbosweg 20, 3849NG Hierden, 27 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning toegangspoort en wijzigen uitweg Molenweg 24, Hierden, 27 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kap 5 bomen Horloseweg 6, 3845LA Harderwijk, 26 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning,kap 1 boom Molenweg 1A, 3849RK Hierden, 26 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, inrit Kleine Akkers 4, 3845LN Harderwijk, 25 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, bedrijfspand Prins Mauritslaan 48 (concept), 24 januari 2022

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, reclame Knardijk West 6, 3841LA Harderwijk, 28 januari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, opbouw 2e verdieping Walstein 3, 3848AN Harderwijk, 28 januari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning realiseren vlonder Swingdreef 62, 3845BX Harderwijk, 27 januari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning herindelen appartementen Donkerstraat 55, 55a t/m f 3841CB Harderwijk, 26 januari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning inrit Fahrenheitstraat 36e, 3846 BN Harderwijk, 26 januari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, Ruimelsweg 7, 3849BJ Hierden, 25 januari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning nieuwbouw bedrijfshal Braillestraat 15, Harderwijk, 24 januari 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het starten bedrijf/werkplaats schildersbedrijf aan Stephensonstraat 17 te Harderwijk, 27 januari 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van een middenspanningsruimte aan Julianalaan 16A te Harderwijk, 27 januari 2022
  • Melding voor het starten activiteiten aan Morsestraat ongenummerd te Harderwijk, 27 januari 2022
  • Melding voor het starten van een Vomar voordeelmarkt aan Vuldersbrink 64 te Harderwijk, 27 januari 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit kantine en onderwijsgebouw aan Ceintuurbaan 2-140 te Harderwijk, 27 januari 2022 
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Heinsiuslaan 22 te Harderwijk, 27 januari 2022

Verkiezingen

  • Aanwijzing stemlokalen en tellocaties verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Harderwijk, 28 januari 2022
  • Zitting van het centraal stembureau inzake beslissing geldigheid ingeleverde kandidatenlijsten en nummering, 28 januari 2022
  • Terinzagelegging kandidatenlijsten en proces-verbaal I1, 28 januari 2022
  • Ter inzagelegging procesverbaal I4 en, 28 januari 2022
  • STEMMEN BIJ VOLMACHT, 28 januari 2022
  • Benoeming leden en plaatsvervangende leden hoofdstembureau, 27 januari 2022

Overige

  • Besluit tot vaststelling naamgeving en geometrie van openbare ruimten, Paaslohof, Middelste Wei, Bleeksteeg, Fanfarepad, Leeuwenbekpad, Crescentpark, Crescentplas, Crescentdijk en Flevoweg, 28 januari 2022
  • Toetreding tot centrumregeling meten en monitoren Vallei en Veluwe afvalwaterketen en grondwater, 28 januari 2022
  • Besluit vaststelling subsidieplafond 2022 'Subsidieregeling klimaat adaptatie maatregelen Harderwijk 2021', 28 januari 2022