Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 48 - 29 november 2023

Met deze week: Gratis ophalen van snoeiafval, praat mee over Kranenburg! en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Onderscheidingen voor Harderwijkse helden

Op vrijdag 24 november, Nationale Heldendag, reikte burgemeester Jeroen Joon een aantal bijzonder onderscheidingen uit. Vier inwoners van Harderwijk en Hierden werden in het Huis van de Stad geëerd voor hun rol bij een woningbrand aan de Parallelweg in Hierden, op 16 april 2023.

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon
De heer Ben Bruins kreeg een Koninklijke onderscheiding: de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons. Hij ging met gevaar voor eigen leven het brandende huis in, en wist een bewoonster er veilig uit te halen.

Bronzen legpenning
en loffelijk getuigschrift De heer Gerard Kok kreeg de bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds. Ook hij ging met gevaar voor eigen leven het huis binnen om de bewoonster te zoeken.

Dankbetuigingen van het Carnegie Heldenfonds
Mevrouw Petra Kok-Klaassen en mevrouw Petra Drost-De Ruiter ontvingen een dankbetuiging van het Carnegie Heldenfonds. Mevrouw Kok-laassen zorgde ervoor dat een van de bewoners niet terug de woning in ging om zijn echtgenote te zoeken. Mevrouw Drost-De Ruiter speelde een belangrijke rol net na het uitbreken van de brand. Tot slot bedankte de burgemeester ook de hulpdiensten voor hun inzet bij deze brand.

Harderwijkse Helden 2023
(Vlnr. Ben Bruins, Petra Drost-de Ruiter, burgemeester Jeroen Joon en Gerard Kok)

Raadsinformatie

De Raad vergadert op donderdag 7 december vanaf 19.30 uur in het Huis van de Stad. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere 'Belasting verordeningen 2024'. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Inventarisatie projecten 80 jaar vrijheid en de relatie met Nederlands-Indië. De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de enquête Water- en klimaatadaptatieprogramma op OnlineStadsgesprek.Harderwijk.nl. Raadsvragen en antwoorden zijn te vinden op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Praat mee over Kranenburg!

Het voormalige kazerneterrein Kranenburg wordt een woonwijk. Een plek waar wonen, werken, onderwijs, sporten, cultuur, ontspanning en natuur samenkomen. Maar hoe gaat Kranenburg er uitzien? Daar hebben we uw hulp bij nodig! Vul vóór 5 december de vragenlijst in op www.kranenburgharderwijk.nl/praatmee en maak kans op 2 bioscoopbonnen.

PMD-pilot stopt op 22 december

In juli dit jaar startte in onze gemeente een PMD-pilot van 6 maanden. Voor deze proef zijn er tijdelijk op 8 locaties bij winkelcentra PMD-ontainers geplaatst. Op 22 december stopt de PMD-pilot.

Containers verdwijnen op 22 december
Op vrijdag 22 december verwijderen we de containers op de 8 (extra) locaties. Tot en met 21 december kunt u nog gebruikmaken van deze PMD-containers. Gooi uw PMDafval daarna weer gewoon bij het restafval. Of breng het naar het milieupark aan de Daltonstraat. 

Wat vond u ervan? Vul de vragenlijst in! 
Uw mening is belangrijk. Geef aan wat uw voorkeur heeft voor het scheiden van PMD-afval. Vul de vragenlijst uiterlijk 7 januari 2024 in, via www.afvalharderwijk.nl/vragenlijst.

Wilt u meer weten over de PMD-pilot?
Mogelijk is uw vraag al eerder gesteld en beantwoord. Kijk op www.afvalharderwijk.nl/veelgestelde-vragen.


Meer te besteden door De VoorzieningenWijzer

Veel gezinnen in Nederland hebben moeite om rond te komen. Heeft u ook problemen met rondkomen? Vaak kunt u gebruikmaken van regelingen en toeslagen. Ook bij het afsluiten van een zorgverzekeringspakket of keuze voor een energieleverancier zijn er vaak kansen om geld te besparen. Maar waar heeft u dan recht op en hoe vraagt u dat aan?

Bespaar gemiddeld € 500,- per jaar
Misschien heeft u ook recht op bepaalde bijdragen of toeslagen. Of kunt u overstappen naar een meer passende zorgverzekering of energieleverancier. Bij de Voorzieningenwijzer helpen ze u direct bij het aanvragen of overstappen. Wist u dat huishoudens na een adviesgesprek gemiddeld €500,- per jaar besparen? Maar misschien nog wel belangrijker: er komt rust en overzicht omdat de financiën op orde zijn.

Ga na waar u recht op heeft
Als u in Harderwijk of Hierden woont, kunt u gratis en vrijblijvend gebruik maken van De VoorzieningenWijzer. U kunt zelf kijken waar u recht op heeft of waar u geld kunt besparen. Dat kan via www.datgeldtvoormij.nl/harderwijk.

Het Financieel Trefpunt helpt u graag
De vrijwilligers van het Financieel Trefpunt helpen u graag bij het aanvragen van regelingen. Ook bekijken zij samen met u waar u voor in aanmerking komt. Vraag een gratis en vertrouwelijk adviesgesprek aan via www.datgeldtvoormij.nl/harderwijk.

Wie verdient een Sportpenning of de titel Bijzondere sportprestatie?

Onze gemeente kent enorm veel sportief talent. Dat willen we belonen en stimuleren. Daarom vindt ieder jaar de Sporthuldiging plaats. Verschillende individuele sporters ontvangen namens gemeente Harderwijk een Sportpenning. Dit jaar reiken we ook weer de titel Bijzondere sportprestatie uit. U kunt hiervoor een individuele sporter, sportteam, (sport)organisatie of een persoon aanmelden.

Wie komen er in aanmerking?
  • Sportpenning: individuele sporters uit gemeente Harderwijk komen in aanmerking voor een sportpenning als ze een bijzondere prestatie hebben behaald. Op een NK, EK, WK, Olympisch of Paralympisch kampioenschap.
  • Bijzondere sportprestatie: een persoon, sportteam of (sport)organisatie maakt kans op deze titel als een bijzondere sportprestatie is geleverd die niet in aanmerking komt voor de Sportpenning. Denk aan een team dat is gepromoveerd, of een uitzonderlijk talent. Maar ook aan een (sport)organisatie of een bijzonder maatschappelijk initiatief op het gebied van sport. De titelwinnaar krijgt een bokaal en een cheque van € 250,-. De cheque is te besteden aan een sportief of maatschappelijk doel.
Meld een Sporthuldiging aan
U kunt een individuele sporter, sportteam, (sport)organisatie of een persoon aanmelden tot en met 31 december 2023. Ga hiervoor naar www.harderwijk.nl/sporthuldiging. Hier vindt u ook alle voorwaarden.

Gratis ophalen van snoeiafval

Op dinsdag 5 (route 1) of woensdag 6 december (route 2) kunt u gratis grof tuinafval laten ophalen. Denk aan snoeihout, takken en blad. Wilt u gebruik maken van deze service? Meld dit dan vóór vrijdag 1 december 12.00 uur bij ABL Boomverzorging. Dit kan via [email protected] (voorkeur) of 0318 61 42 27.

De ophaaldag hangt af van uw postcode
  • Route 1 (dinsdag): postcodes 3843, 3844, 3845, 3847
  • Route 2 (woensdag): postcodes 3841, 3842, 3846, 3848, 3849
Spelregels voor het aanbieden
  • Alleen tuinafval dat door u is aangemeld wordt meegenomen.
  • Geef bij aanmelding het exacte ophaaladres door.
  • Geef bij aanmelding aan of u ook zakken met bladeren aanbiedt, en hoeveel dat er zijn.
  • Vuilniszakken van maximaal 80 liter met bladeren mag u onbeperkt aanbieden.
  • Doe in de vuilniszakken alleen bladeren.
  • Takken en snoeihout worden alleen meegenomen als ze goed gebundeld zijn; de bundels mogen niet uit elkaar vallen.
  • Lever bundels van maximaal 1 meter lengte aan.
  • Lever in totaal niet meer dan 2m³ aan.
  • Leg de bundels goed zichtbaar langs de openbare weg; doe dat verkeersveilig en zorg. dat de vrachtauto er gemakkelijk bij kan komen.
  • Coniferen, stobben, wortels met kluit of ander afval worden niet meegenomen.
  • Zet het tuinafval op de ophaaldag voor 7.30 uur op de door u opgegeven locatie.

Carbid schieten; houd het veilig en gezellig

Net zoals andere jaren is het toegestaan om met de jaarwisseling buiten de bebouwde kom carbid te schieten. Het is belangrijk dat dit veilig en verantwoord gebeurt. Met niet te veel mensen bij elkaar en verstand van zaken bij het afsteken. Carbid schieten is alleen buiten de bebouwde kom toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Regels voor veilig carbid schieten
Er mag met maximaal twee melkbussen geschoten worden en de deksels moeten vervangen zijn door ballen. Let er op dat u mens of milieu niet in gevaar brengt. Zorg voor minimaal 100 meter afstand van gebouwen. En houd rekening met een schietveld van minstens 75 meter (zonder dat het openbare paden, openbaar water of (spoor)wegen doorkruist). Als het carbidschieten plaatsvindt na zonsondergang moet het schietterrein goed worden verlicht.

Kijk voor meer informatie over carbid schieten op www.wieisdebock.nl of www.harderwijk.nl/jaarwisseling.

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • uitbreiden gebouw Leuvenumseweg 70, 3847LD Harderwijk, 27 november 2023
  • tijdelijke bewoning Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 27 november 2023
  • kappen 36 bomen langs ontsluitingsweg Achterste Wei (tussen Klaproosmeen en Zeggemeen) Harderwijk, 27 november 2023
  • uitkijktoren Beekhuizerzand HDW00 C 1671, 27 november 2023
  • kappen 17 bomen op locatie Vondelpark Harderwijk, HDW00 D 11473, 27 november 2023
  • woning Zuiderzeestraatweg 46 Hierden, 27 november 2023
  • dakraam Robbenzand 78, 3846JB Harderwijk, 27 november 2023
  • vergroten luifel Walstein 36, 3848AR Harderwijk, 27 november 2023
  • transformatie Smeepoortstraat 42, 3841EJ Harderwijk, 20 november 2023
Verlenging omgevingsvergunning
  • dakopbouw Deventerweg 73, 3843GB Harderwijk, 27 november 2023
  • kappen 1 boom, Makkumbrink Harderwijk (HDW00 F 2415), 27 november 2023
  • gebruik in strijd Grensweg 1, 3849MT Hierden, 27 november 2023
  • woning Lage Enkweg 18, 3849NN Hierden, 27 november 2023
  • kappen 1 boom Duimsweg 2, 3849NR Hierden, 27 november 2023
  • plaatsen vloer rijksmonument Bruggestraat 49 1, 3841CM Harderwijk, 27 november 2023
  • kappen 1 boom Zuiderzeestraatweg 108, 3849AJ Hierden, 27 november 2023
  • kappen 7 bomen Leuvenumseweg 99, 3847LB Harderwijk, 27 november 2023
  • uitbreiden Morsestraat 8, 3846CW Harderwijk, 27 november 2023
  • aanpassen hoofdentree Biezenplein 1, 3845KA Harderwijk, 27 november 2023
  • kap isoleren GM Hoogstraat 38, 3841BS Harderwijk, 20 november 2023
  • plaatsen carport Geitekamp 34, 3848AL Harderwijk, 20 november 2023
Verlenging beslistermijnen
  • uitbreiding woonhuis Lemmerpad 22 Harderwijk, 3844JJ Harderwijk, 27 november 2023
Milieumeldingen
  • verwijderen van asbest uit een winkelpand aan Luttekepoortstraat 2 te Harderwijk, 23 november 2023
  • tijdelijke bronbemaling ten behoeve van rioolreparatie aan Mecklenburglaan 25 te Harderwijk, 23 november 2023
  • starten van een bedrijf aan Schimmelstraat 2 A te Harderwijk, 23 november 2023
  • verwijderen van asbest uit een woning aan Guido Gezellelaan 185 te Harderwijk, 23 november 2023
  • verwijderen van asbest uit een woning aan Guido Gezellelaan 77 te Harderwijk, 23 november 2023
Verkeersbesluiten
  • instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij Vosbergerhout 62, 23 november 2023
Ruimtelijke plannen
  • ontwerpbesluit voor het plaatsen van een recreatiewoning aan Korhoenlaan 2-280 te Harderwijk, 23 november 2023
  • ontwerpbestemmingsplan Drielanden– Harderweide deelplan 3, 20 november 2023
Overig
  • benoeming lid van de Gemeenteraad, 23 november 2023
  • verordening gemeentelijke rekenkamer Ermelo Harderwijk 2024, 23 november 2023