Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 48

Met deze week: Bladkorven worden volgende week weggehaald, pas op voor telefonische oplichting! en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Bladkorven worden volgende week weggehaald

Het meeste blad is alweer van de bomen en daarom worden de gemeentelijke bladkorven vanaf maandag 6 december weggehaald. In het buitengebied van Hierden stonden geen bladkorven. Daar mochten bewoners het blad in de berm vegen. Blad dat u nog wilt opruimen doet u in uw groene container. Overigens kan afgevallen blad ook goed dienst doen als afdeklaag tegen onkruid en als voeding van de tuin.
 
Bedankt voor uw hulp!
Veel inwoners hebben de afgelopen periode het blad van de gemeentebomen verzameld die in hun tuin, op de straat of op de stoep lag en in de bladkorven gedaan. Dat draagt bij aan het schoonhouden van de wegen. Dank voor uw medewerking! Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].

Beste inwoners van Harderwijk en Hierden

Net als u was ik blij met de versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook ik dacht dat we er doorheen waren. Dat het ergste wel achter de rug was. Maar nu moeten we, hoe vervelend we dat ook allemaal vinden, toch alweer ons gedrag aanpassen. Er gelden aangescherpte maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het aantal positieve testresultaten neemt toe en het aantal patiënten met corona-verschijnselen in de ziekenhuizen groeit. De druk op de zorgmedewerkers, ook in onze stad, is opnieuw groot en de reguliere zorg dreigt in de knel te komen. Dat is geen goede ontwikkeling.
 
Toenemende verdeeldheid                                                                                                                           
Aangescherpte maatregelen vragen veel van u als inwoner, maar ook van ondernemers en van verenigingen. De rek lijkt er een beetje uit te zijn. Er was ons immers vrijheid beloofd en dat kan nu niet worden waargemaakt. Er is ook in Harderwijk kritiek op de maatregelen. De een vindt het te veel en de ander juist veel te weinig. En ja, ik begrijp heel goed dat er zorgen, frustratie, ongerustheid en teleurstelling zijn. De overheid kan het in deze situatie niet voor iedereen goed doen. Helaas zie ik in de samenleving de verdeeldheid toenemen maar ook onverschilligheid en soms woede ontstaan. Er ontstaat zelfs onenigheid binnen gezinnen en clubs over bijvoorbeeld het wel of niet halen van een prik. Mensen en groepen dreigen tegenover elkaar te komen staan. En dat is een ontwikkeling die op de langere termijn slechter is dan welk virus ook.
 
Verantwoordelijkheid nemen                                                                                                                                    
Net als u ben ook ik gesteld op mijn keuzevrijheid. Maar dat betekent ook dat ik een eigen verantwoordelijkheid heb, ongeacht de keuze die ik maak. Ook aan u vraag ik dringend om uw verantwoordelijkheid te nemen en, ingeënt of niet, u te houden aan de basisregels en de ingestelde maatregelen. Twijfelt u nog over vaccineren? Praat er dan over met uw huisarts of met de GGD.
 
Verdraagzaam en mild                                                                                                                                        
Laten we ook samen de onenigheid in de samenleving tegengaan. Door elkaars keuzes te respecteren, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn, en door in onze houding en in ons gedrag niemand buiten te sluiten. Dit geldt wat mij betreft ook voor ons online gedrag. Laten we vooral aandacht houden voor onderlinge verdraagzaamheid en mild zijn naar elkaar en voor onszelf. Uiteindelijk moeten we altijd weer samen verder. Heb lief en houd moed!
 
Burgemeester Harm-Jan van Schaik

NL-Alert testbericht

Maandag 6 december 2021 rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat.  

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert digitaal op donderdag 9 december vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere Koersdocument Woonwagens 2021 en bestuurlijke vragen kredietaanvraag aanvullende maatregelen De Wellen. Op dinsdag 14 december vergadert de commissie Ruimte ook digitaal vanaf 19.30 uur over de aankoop van Zorghotel Molenweg 34 - 36 Hierden. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. De vergaderingen zijn online te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Publiek dat wil inspreken kan zich aanmelden via [email protected]

Carbidschieten tijdens jaarwisseling: liever niet maar mag wel

De komende jaarwisseling geldt er een landelijk vuurwerkverbod. Voor carbidschieten is het verzoek om dat deze jaarwisseling niet te doen. Wilt u het toch doen, dan is dat in Harderwijk en Hierden buiten de bebouwde kom toegestaan. Houd u daarbij aan de geldende regels en aan de coronamaatregelen.
 
Verantwoord en veilig
Bij carbidschieten is het belangrijk dat het veilig en verantwoord gebeurt: niet teveel mensen bij elkaar en verstand van zaken bij het afsteken. Carbid schieten is buiten de bebouwde kom toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Er mag met maximaal twee melkbussen geschoten worden en de deksels moeten vervangen zijn door ballen. Let er op dat u mens of milieu niet in gevaar brengt. Zorg voor minimaal 100 meter afstand van gebouwen van anderen en een schietveld van tenminste 75 meter (zonder dat het openbare paden, openbaar water of (spoor)wegen doorkruist). Bij carbidschieten na zonsondergang moet het schietterrein goed worden verlicht. Meer informatie over carbid schieten: www.wieisdebock.nl of www.harderwijk.nl/jaarwisseling

Pas op voor telefonische oplichting!

Steeds meer ouderen wonen zelfstandig. Het is belangrijk dat zij veilig en weerbaar zijn. Veel ouderen weten al wat te doen als er iemand met een babbeltruc aan de deur staat. Maar veel oplichters gebruiken nu de smartphone om een woning binnen te komen. De politie Veluwe-West geeft tips over deze vorm van oplichting.
 
Oplichting via de telefoon
Oplichters proberen op slimme manieren geld van u te stelen of in uw woning te komen. Dat proberen zij bijvoorbeeld via een WhatsApp-bericht, of door u zogenaamd namens de bank te bellen. Ze vragen u dan snel geld over te maken. Of ze stellen voor om uw bankpas (doorgeknipt) bij u thuis op te halen. Maar uw bank vraagt u nóóit om codes of om geld over te maken. Zij komen uw bankpas ook niet aan huis ophalen. Krijgt u toch zulke vragen? Weet dan dat dit altijd om een oplichter gaat!
 
Vertrouwt u het niet? Bouw een pauze in!
Een oplichter zorgt voor paniek en onrust in het telefoongesprek. Ze vragen u snel te handelen en maken misbruik van uw vertrouwen in de bank. Overkomt dit u? Zeg dat u terugbelt en hang op! Bel daarna meteen met iemand die u vertrouwt. Bijvoorbeeld uw partner, zoon, dochter of goede vriend. Leg de situatie uit en zorg dat u weer rustig wordt. Bel samen naar de bank om te vragen of zij u hebben gebeld.
 
Gebruik een hulpkaart
Het advies aan ouderen is om een hulpkaartje naast de telefoon te leggen. Kijk naar het kaartje als u een telefoongesprek heeft dat u niet vertrouwt. Er staat op wat u kunt doen, en wie u kunt bellen als dit gebeurt. 

Thuishuis voor alleenstaande ouderen

Alleenstaande ouderen die iets te doen willen hebben op de zondag kunnen iedere eerste zondag van de maand terecht bij Holy Moly aan de Markt 6. Dan organiseert de Stichting Thuishuis Harderwijk activiteiten die om 12.30 beginnen en tot 14.30 uur duren.
 
Sinterklaasspel zondag 5 december
Zondag 5 december kunnen alleenstaande 60-plussers, die het moeilijk vinden om de zondagen alleen door te komen of het gezellig vinden tijd met leeftijdsgenoten door te brengen, aanschuiven. Dan wordt het Sinterklaasspel gespeeld. Wie meer wil weten kan mailen met [email protected]. Tijdens de middagen gelden de coronaregels voor de horeca. 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden woning Kozakkenbergerhout 1, 3845HE Harderwijk, 25 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning tijdelijke bewoning Boslaan 2A 64, 3847LT Harderwijk, 25 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning raamkozijn voorgevel Leuvenumseweg 75, 3847LA Harderwijk, 25 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden woning Hindeloopenpad 2, 3844HL Harderwijk, 25 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kappen 9 bomen Fokko Kortlanglaan 119-127, 3845LC Harderwijk, 25 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kappen 7 bomen Parallelweg 26 88, 3849MN Hierden, 25 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel voorgevel Anne Franklaan 13, 3842GV Harderwijk
  • donderdag 25 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, extra inrit Zuiderzeestraatweg 98A, 3849AJ Hierden, 24 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning,reclame Braillestraat 19, 3846CP Harderwijk, 24 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden bedrijfspand Réaumurstraat 4, 3846BZ Harderwijk, 24 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel Dotterbloemdreef 24, 3845KM Harderwijk, 24 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning vervangen gevelkozijnen Bruggestraat 46 2, 3841CP Harderwijk, 22 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning oprichten woning Parallelweg 26 186, 3849MN Hierden, 22 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 5 bomen Ooster Mheenweg 25, 3849PA Hierden, 22 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning bouw geluidsscherm Parallelweg 26, 3849MN Hierden, 22 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning bedrijfspand Zeppelinstraat kv. 3 Harderwijk, 22 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen bestemming Parallelweg 26 151, 3849MN Hierden, 22 november 2021

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, uitbreiden en kapverhoging Parallelweg 26 14, 3849MN Hierden, 26 november 2021
  • Toestemming aan UWOON voor een vijfde woonwagenstandplaats, 26 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Dotterbloemdreef 24, 3845KM Harderwijk, 25 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 50 bomen diverse locaties Harderwijk 25 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, reclame Bellstraat 9, 11 en 13, 3846CR Harderwijk, 25 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning oprichten woonhuis Parallelweg 26 23, 3849MN Hierden, 25 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning reclame Donkerstraat 5, 3841CA Harderwijk, 22 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, schuur/garage Tonnenbergerhout 1, 3845HD Harderwijk, 22 november 2021

Milieumeldingen

  • Melding voor het lozen van grondwater afkomstig van ontwatering in de bodem of ruilering buiten de inrichting aan Celsiusstraat 9 te Harderwijk 25 november 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van een ambulancehal tbv nieuwbouw aan Wethouder Jansenlaan 90 te Harderwijk, 25 november 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit woning aan Bondamlaan 2 te Harderwijk, 25 november 2021

Verkeersbesluit

  • Aanwijzen gereserveerde parkeerplaats voor motoren Havenspoor, 22 november 2021

Overig

Verordening Doelgroepen woningbouw Harderwijk 2021, 25 november 2021