Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 46

Met deze week: Kom naar de informatieavond pleeggezinnen – maandag 21 november, voorkom dat het riool verstopt raakt en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Kom naar de informatieavond pleeggezinnen – maandag 21 november

Kinderen hebben een stabiele leefsituatie, liefde en aandacht nodig. Niet in ieder gezin lukt dit even goed. Soms speelt er in een gezin zoveel, dat de kinderen niet meer thuis kunnen blijven wonen. Dan zoeken we een pleeggezin, waar de kinderen met vaste opvoeders veilig kunnen opgroeien en de juiste begeleiding krijgen.
 
Wethouder Marcel Companjen en Renée Siderius, verbindingsmakelaar jeugd bij de gemeente Harderwijk, waren te gast bij een van de pleeggezinnen. Tijdens het ontbijt lichtten de pleegouders toe waarom zij zich hebben aangemeld als pleegouders. Voor hen stond en staat centraal dat zij vanuit de ruimte in hun hart en in hun huis iets willen betekenen voor kinderen die dat nodig hebben. Hun 19-jarige pleegzoon woont al vanaf zijn 4e bij hen en is daar heel dankbaar voor. De pleegvader gaf treffend weer hoe het ‘gezinsbootje’ behoorlijk kan gaan schommelen als een kind wordt geplaatst - of wanneer het terugkomt van een bezoek aan de biologische ouders – maar gaf ook aan hoezeer dit de moeite waard is geweest. Het belang van het kind moet centraal staan. Het zou mooi zijn als meer gezinnen in Harderwijk ruimte hebben voor een pleegkind.
 
Voelt u er iets voor om pleegouder te worden? Kom dan naar de regionale informatieavond in Harderwijk.
 
Wat kunt u betekenen?
In de regio Noord Veluwe zijn wij hard op zoek naar gezinnen die extra liefde en aandacht willen geven aan één of meerdere kinderen uit een ander gezin. Er zijn verschillende mogelijkheden om iets voor deze kinderen te kunnen betekenen. Soms is dat voor een weekend per maand. En in andere gevallen voor langere tijd.
 
Informatieavond
Wilt u weten wat u kunt doen? U bent van harte welkom op onze informatieavond.
  • Maandag 21 november om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in De Kiekmure, Tesselschadelaan 1, Harderwijk.
Aanmelden
Laat even weten of u komt via www.nunspeet.nl/plekjevrij

Stadsmuseum Harderwijk in de finale

Stadsmuseum Harderwijk is genomineerd voor de VriendenLoterij Museumprijs 2022! Samen met het Centraal Museum in Utrecht en Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De winnaar? Dat wordt het museum met de meeste publieksstemmen.
Wilt u als inwoner van Harderwijk of Hierden ook uw stem uitbrengen? Dan kan dat nog tot zondag 27 november via www.museumprijs.nl/genomineerden. 

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 24 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Vaststelling Verbeteragenda Inclusie 2023-2026 en Meerjarensubsidie Stichting Jeugd Noord Veluwe. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over bouwleges. De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over De Roef. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Werkzaamheden Grote Oosterwijck

In opdracht van gemeente Harderwijk voert Hoornstra Infrabouw vanaf maandag 21 november tot en met vrijdag 9 december (onder voorbehoud van weersomstandigheden) afrondende werkzaamheden uit aan de Grote Oosterwijck.
 
Gedurende deze werkzaamheden is het gedeelte Grote Oosterwijck ter hoogte van ’t Bargje afgesloten voor het doorgaande verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de gele borden.
 
Wilt u meer weten?
Dan kunt u contact opnemen met de uitvoerder: Henri van den Brink. Hij is op werkdagen bereikbaar via e-mailadres [email protected]

Welke onderwerpen kan de Rekenkamer onderzoeken?

De Rekenkamercommissie Ermelo – Harderwijk onderzoekt de uitwerking van het beleid van de gemeenten. Zij kijkt of het geld dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld, ook goed gebruikt is. De onderzoeken zijn onafhankelijk. Heeft u ideeën voor onderzoeksonderwerpen? De Rekenkamer hoort het graag! U kunt uw ideeën sturen naar [email protected]. 

Beste resultaten De Veste fietsenkeuring VVN

Basisschool De Veste heeft de beste resultaten behaald voor de fietsenkeuring van Veilig Verkeer Nederland afdeling Harderwijk. De uitslagen lieten bij hen een verbetering zien van 29 procent ten opzichte van vorig jaar. De leerlingen van de school ontvingen afgelopen woensdag de bokaal uit handen van wethouder Wilco Mazier.

Om de veiligheid van de fietsers te vergroten hebben de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland tussen 17 oktober en 4 november de meeste basisscholen bezocht. Van de 1852 fietsen was 72 procent goedgekeurd. Vooral de koplamp, achterlamp, de bel, reflectoren achter en de reflectoren in de wielen werkten niet of ontbraken. 

Voorkom dat het riool verstopt raakt

Om een verstopping van het riool te voorkomen kunt u beter geen vuil als maandverband, luiers, vochtige billendoekjes en rollen toiletpapier in uw riool gooien. Hierdoor ontstaat er een opeenhoping met verstopping als gevolg. Ook vetten en oliën zijn funest voor het goed functioneren van een riool. Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waarin zich vuil gaat hechten of ophopen. U kunt vetten en oliën na gebruik beter laten stollen en dan weggooien in de grijze container in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23. Of in een gesloten verpakking inleveren in de gele afvalcontainer bij de Jumbo-supermarkten in de wijken Stadsweiden en Drielanden en de Spar in Hierden.
 
Waar zit de verstopping?

Bij een verstopping spoort u allereerst de plaats van de verstopping op:
  1. Zoek het ontstoppingsstuk of -putje op. Op www.ontstoppingsput.nl is van veel woningen informatie beschikbaar. Meestal is het ontstoppingsstuk of -putje bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg. In enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het laten opzoeken van dat putje is voor uw rekening. 
  2. Constateer of ontstoppingsputje en riool droog of nat zijn.
  3. Is het ontstoppingsputje op de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw terrein of in/onder uw woning. U verhelpt het probleem zelf of neemt contact op met een loodgieter; eventuele kosten komen voor uw rekening.
Verstopping op gemeenteterrein? Bel Snel Herstel!
  • Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. U belt de gemeente via Snel Herstel die kosteloos de verstopping verhelpt. De gemeente biedt een 24-uur service en beschikt over de benodigde hulpmiddelen. Let op: Als u een verstopping op gemeenteterrein zelf op laat lossen, zijn de kosten voor uw rekening. Bel daarom altijd eerst Snel Herstel.
Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].

OV-inloopspreekuur in de Bibliotheek

Donderdag 24 november is er weer een OV-inloopspreekuur voor 55-plussers over reizen met de trein of bus. Het inloopspreekuur is tussen 10.00 en 11.30 uur in de Bibliotheek Harderwijk aan de Havendam 56. De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg! 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 5 bomen en verbreden inrit Kleine Mheenweg 8, 3849BM Hierden, 14 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, herindelen gemeentelijk monument Wolleweverstraat 15, 3841AZ Harderwijk, 11 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, reclame Deventerweg 9B, 3843GA Harderwijk, 11 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, zonnepanelen plaatsen Molenstraat 13, 3841AE Harderwijk, 11 november 2022
  • Aanvraag voor een meerjarige evenementenvergunning voor de Nieuwjaarsduik voor 2023, 2024 en 2025 te Harderwijk, 10 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, zonnepanelen Molenstraat 13, 3841AE Harderwijk, 9 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, herbouw carport Karel Doormanlaan 8, 3843EA Harderwijk, 9 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, zuurstoftank Wethouder Jansenlaan 90, 3844DG Harderwijk, 7 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke huisvesting Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 7 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Parallelweg 26 147, 3849MN Hierden, 7 november 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, plaatsen kap op bijgebouw Hoofdweg 15, 3842GZ Harderwijk, 11 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, dakkapel voorzijde Flevoweg 29, 3841KJ Harderwijk, 11 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, reclame Westeinde 23, 3844DD Harderwijk, 9 november 2022
  • Toestemming voor het aanwezig hebben van kansspelautomaten in een speelautomatenhal aan Bruggestraat 10 te Harderwijk, 10 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, plaatsen overkapping met 2 vouwdaken Strandboulevard West 8, 3841CS Harderwijk, 9 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, plaatsen zonnepanelen Kleine Oosterwijck 23, 3841BL Harderwijk, 9 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, plaatsen geluidsscherm P.C. Hooftplein 20, 3842HB Harderwijk, 9 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, uitbreiding Boterlap Hortuszijde Markt 5-7, 3841CE Harderwijk, 9 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kapplan gemeente Harderwijk 2022-2023, diverse locaties Harderwijk, 9 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, tijdelijke woonunit Duinweg 6b Hierden, 7 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 3 bomen Parallelweg 25, 3849 ML Hierden, 7 november 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van een woonhuis met bedrijfsgebouw aan Pascalstraat 11 te Harderwijk, 10 november 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een wooncomplex aan Westrak 66 - 104 te Harderwijk, 10 november 2022

Verkeersbesluiten

  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats Alberdingk Thijmlaan, 11 november 2022
  • Wijzigen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Kamperfoeliedreef 21, 11 november 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Schrassertstraat 14, 11 november 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Prins Mauritslaan 24, 10 november 2022

Ruimtelijke plannen

  • Bestemmingsplan Buitengebied - Onderstation Leuvenumseweg onherroepelijk, 14 november 2022

Overig

  • Verlenging beslistermijn voor zonnepanelen Stationslaan 103 Harderwijk, Stationslaan 103, 3844GC Harderwijk, 14 november 2022
  • Verlenging beslistermijn kappen 2 bomen Parallelweg 26 9, 3849MN Hierden, 9 november 2022
  • Ontwerp actualisatie Beleidsregel bepalen bouwkosten omgevingsvergunning gemeente Harderwijk 2020, 9 november 2022
  • Verordening op de heffing en invordering van haven-, lig-, kade- en opslaggelden 2022, 9 november 2022