Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 45 - 8 november 2023

Met deze week: Wie verdient een Sportpenning of de titel Bijzondere sportprestatie?, informatieavond over pleeggezinnen en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Wie verdient een Sportpenning of de titel Bijzondere sportprestatie?

Gemeente Harderwijk kent enorm veel sportief talent. Dat willen we belonen en stimuleren. Ieder jaar vindt de Sporthuldiging plaats. Verschillende individuele sporters ontvangen namens gemeente Harderwijk een Sportpenning. Dit jaar reiken we ook weer de titel Bijzondere sportprestatie uit. U kunt hiervoor een individuele sporter, sportteam, (sport) organisatie of een persoon aanmelden!

Wie komen in aanmerking?

Sportpenning: individuele sporters uit gemeente Harderwijk komen in aanmerking voor een sportpenning als ze een bijzondere prestatie hebben behaald. Op een NK, EK, WK, Olympisch of Paralympisch kampioenschap

Bijzondere sportprestatie: een persoon, sportteam of (sport)organisatie maakt kans op deze titel als een bijzondere sportprestatie is geleverd die niet in aanmerking komt voor de Sportpenning. Denk aan een team dat is gepromoveerd, of een uitzonderlijk talent. Maar ook aan een (sport)organisatie of een bijzonder maatschappelijk initiatief op het gebied van sport. De titelwinnaar krijgt een bokaal en een cheque van € 250,-. De cheque is te besteden aan een sportief of maatschappelijk doel.

Aanmelden Sporthuldiging
U kunt een individuele sporter, sportteam, (sport)organisatie of een persoon aanmelden tot en met 31 december 2023. Ga hiervoor naar www.harderwijk.nl/sporthuldiging. Hier vindt u ook alle voorwaarden.

Raadsinformatie

De Commissie Stad & Omgeving vergadert op donderdag 16 november vanaf 19.30 uur in het Huis van de Stad. U bent van harte welkom. Op de agenda staan onder andere Uitvoeringsagenda verdiepingsslag buitengebied Harderwijk en Hierden en Verordening adviescommissie omgevingskwaliteit. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

De fractie GemeenteBelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de enquête Water- en klimaatadaptatieprogramma op de website OnlineStadsgesprek.Harderwijk.nl. Raadsvragen en antwoorden zijn te vinden op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Laatste kans voordragen kandidaat Piet Dijkstra Prijs 2024

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Onze gemeente wordt gemaakt door inwoners, verenigingen en netwerken die naar elkaar omzien. De Piet Dijkstra Prijs is er voor een inwoner die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van medeinwoners. In januari 2024 reiken we de Piet Dijkstra Prijs voor de laatste keer uit.

Wie draagt u voor?
Het is vanaf nu mogelijk om vrijwilligers voor te dragen voor de tiende en laatste Piet Dijkstra Prijs. Welke vrijwilliger verdient het volgens u om in het zonnetje gezet te worden?

Meld uw kandidaat op tijd aan 
Kijk op www.harderwijk.nl/pietdijkstraprijs voor meer informatie en aanmelden. Aanmelden kan tot en met 11 november 2023. De uitreiking is tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2024.

Koninklijke Erepenning voor 100-jarig Harderwijks Mannenkoor

Burgemeester Jeroen Joon reikte zaterdagavond 4 november de Koninklijke Erepenning uit aan het Harderwijks Mannenkoor. Dat gebeurde tijdens het jubileumconcert voor het 100-jarig bestaan van dit koor, in het theater op het Bouw- en Infrapark.

Het mannenkoor is bekend tot in de verre omgeving
Het koor werd op 14 oktober 1923 opgericht. Nu is het een actieve vereniging en een bekend koor in Harderwijk en verre omgeving. Elk jaar treedt het Harderwijks Mannenkoor op bij verschillende gelegenheden. Ook organiseert het koor eigen concerten in Harderwijk, zoals het Oranjeconcert, het najaarsconcert en het kerstconcert. Verder geeft het mannenkoor regelmatig medewerking aan concerten van andere koren.

De Koninklijke Erepenning is een symbool waarmee Koning Willem-Alexander respect en waardering toont voor de maatschappelijke verdiensten van het Harderwijks Mannenkoor.

Informatieavond over pleeggezinnen

Kinderen hebben een stabiele leefsituatie, liefde en aandacht nodig. Niet in ieder gezin lukt dit even goed. Soms speelt er in een gezin zoveel, dat de kinderen niet meer thuis kunnen blijven wonen. Dan zoeken we een pleeggezin, waar de kinderen met vaste opvoeders veilig kunnen opgroeien en de juiste begeleiding krijgen.

Voelt u er iets voor om pleegouder te worden? Kom dan naar de regionale informatieavond in Elburg.

Wat kunt u betekenen?
In de regio Noord-Veluwe zijn wij hard op zoek naar gezinnen die extra liefde en aandacht willen geven aan één of meerdere kinderen uit een ander gezin. Er zijn verschillende mogelijkheden om iets voor deze kinderen te kunnen betekenen. Soms is dat voor een weekend per maand. En in andere gevallen voor langere tijd.

Kom naar de informatieavond in Elburg
Wilt u weten wat u kunt doen? Kom dan naar de regionale informatieavond!
  • Datum: maandag 20 november
  • Tijd: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
  • Locatie: Multifunctioneel Centrum ’t Huiken, Lange Wijden 33 in Elburg
Meld u aan
Komt u naar de informatieavond? Laat ons dat weten via www.nunspeet.nl/plekjevrij.

Voorkom dat het riool verstopt raakt

Vaste stoffen zoals handdoeken, schoonmaakdoekjes, babydoekjes, luiers, maandverband, toiletrollen, condooms en zand kunnen het riool verstoppen. Daarom horen deze bij het restafval, in de grijze container. Vet (jus en vloeibaar frituurvet) en olie zijn ook belangrijke veroorzakers van een verstopt riool.

Ook vet en olie horen bij het restafval
Gestold vet en – in een fles of bijvoorbeeld leeg melkpak - verpakte olie kunt u weggooien in de grijze container. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23. Of in een gesloten verpakking inleveren in de gele afvalcontainer. Dit kan bij de Jumbo-supermarkten - in de wijken Stadsweiden en Drielanden - en de Spar in Hierden.

Als uw riool toch verstopt raakt
Bij een verstopt riool is het belangrijk om te weten waar de verstopping zit. Als de verstopping op eigen terrein zit, moet de huiseigenaar het probleem zelf (laten) verhelpen en zijn de kosten voor eigen rekening. Bij een verstopping op gemeenteterrein verhelpt de gemeente het probleem snel en gratis. Neem hiervoor contact op met Snel Herstel via 0341 411 333 of [email protected].

Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/rioolverstopping.

‘Ik wist niet dat je als kind zoveel kon doen voor Harderwijk en Hierden’

Tijdens de raadsvergadering op donderdag 9 november krijgt Harderwijk een nieuw kindercollege. Voor de huidige kinderburgemeester Sem van de Glind en kinderwethouder Ivy Nigro zit het erop. Ze kijken nog één keer terug op hun bijzondere jaar. 

Sem hoeft niet lang na te denken over wat hij het leukste vond: “De spelletjesmiddag met ouderen! Daar brachten we oud en jong bij elkaar en hebben we samen spelletjes gedaan, zoals bingo en jeu-de-boules.”

Er zijn veel leuke dingen gedaan
Ivy is het daarmee eens. “Ik had verwacht dat het best wel serieus zou zijn, maar ik mocht hele leuke dingen doen met Sem en de andere wethouders. Zoals een bezoekje aan de pepernotenfabriek, de intocht van Sinterklaas en een boom planten tijdens de boomfeestdag. En we maakten ook heel veel grapjes met elkaar.”

Van speeltuin tot spreekbeurt
Toch waren er ook serieuze onderwerpen. Sem en Ivy wilden werken aan drie onderwerpen: Verbinding, Veiligheid en Vertrouwen. Daarom ontwierp Sem met andere kinderen een veilige speeltuin. Ivy hield haar spreekbeurt in het Huis van de Stad en liet haar klas zien hoe de politiek in Harderwijk werkt. En de burgemeester kwam bij allebei in de klas om te praten over ‘Kun je zijn wie je bent?’

Tijd om afscheid te nemen
Al met al hebben de twee jonge collegeleden genoten. Ivy: “Ik wist niet dat je als kind zoveel kon doen voor Harderwijk en Hierden.” Ze gaan hun ‘bijbaan’ missen, en elkaar ook. Maar na een jaar is het ook goed om het stokje door te geven aan het nieuwe kindercollege. Sem en Ivy geven hun opvolgers nog een goed advies: “Blijf gewoon jezelf. Niets moet, alles mag.”

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • dakkapel Trumanlaan 8, 3844BG Harderwijk, 3 november 2023
  • tijdelijke bewoning Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 3 november 2023
  • vernieuwen Plantage 4A, 3841EL Harderwijk, 3 november 2023
  • bedrijfspand tussen Braillestraat 13 en 15, 1 november 2023
  • kappen 1 boom Zuiderzeestraatweg 108, 3849AJ Hierden, 1 november 2023
  • kunstwerk op voet stelling Hase Palmbosweg, 1 november 2023
  • kappen 1 boom Grevenhofsweg 5, 3849NB Hierden, 1 november 2023
  • uitbreiden Vlierburgweg 16, 3848CZ Harderwijk, 1 november 2023
  • tijdelijke bewoning recreatiewoning Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 1 november 2023
  • 10 appartementen Handelsweg 1, 3842AH Harderwijk, 1 november 2023
Verlening omgevingsvergunningen
  • verbouw Vijhestraat 15, 3841CW Harderwijk, 3 november 2023
  • Plantage 16A, 3841EL Harderwijk, 3 november 2023
  • tijdelijke huisvesting Mecklenburglaan 3, 3843BN Harderwijk, 3 november 2023
  • tijdelijke schutting Strandboulevard Oost 16, 3841AB Harderwijk, 3 november 2023
  • bedrijfspand Morsestraat 6 Harderwijk, 3 november 2023
  • inritten Ooster Mheenweg 26a en Wouterskampen 37, 3849PB Hierden, 2 november 2023
  • overkapping Paasloweg 15, 3849RV Hierden, 1 november 2023
  • uitbreiden Galvanistraat 8, 3846AT Harderwijk, 1 november 2023
Milieumeldingen
  • het verwijderen van asbest uit meerdere slooplocaties aan Holzstraat 36 en Ing P. Calandstraat 2 en 6 te Harderwijk, 2 november 2023
  • het slopen van dakdeel Zeeleeuwentheater aan Zuiderzeeboulevard 22 te Harderwijk, 2 november 2023
  • het verwijderen van asbest uit een woning aan Lauwers 56 te Harderwijk, 2 november 2023
  • het tijdelijk verlagen van grondwater aan Fahrenheitstraat 18 te Harderwijk, 2 november 2023
  • het verwijderen van asbest uit een woning aan Ir. De Blocq van Kuffelerstraat 7 te Harderwijk, 2 november 2023
  • het slopen van een aanbouw woning aan Friesegracht 1 te Harderwijk, 2 november 2023
  • het verwijderen van asbest uit een woning aan Guido Gezellelaan 77 te Harderwijk, 2 november 2023
  • het verwijderen van asbest uit een woning aan Lauwers 23 te Harderwijk, 2 november 2023
  • het verwijderen van asbest uit een woning aan Lauwers 56 te Harderwijk, 2 november 2023
  • het verwijderen van asbest uit een mutatiewoning aan J.P. Heyelaan 12 te Harderwijk, 2 november 2023
  • het verwijderen van asbest uit woning aan Guido Gezellelaan 31 te Harderwijk, 2 november 2023
Verkeersbesluiten
  • Instellen geslotenverklaring voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen - Kleine Oosterwijck, 1 november 2023
  • Instellen geslotenverklaring voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen - Grote Oosterwijck, 1 november 2023
  • Instellen geslotenverklaring voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen - Keizerstraat, 1 november 2023
Overig
  • Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs 2009, 2 november 2023
  • Ontwerpbesluit voor het in zijn geheel intrekken van de omgevingsvergunning aan Parallelweg 9 en 10 te Hierden, 2 november 2023