Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 45

Met deze week: Bouwrijp maken Harderweide in volle gang, geef uw kapotte elektrische apparaat een tweede kans en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Bouwrijp maken Harderweide in volle gang

De komende jaren wordt de wijk Harderweide (deelplan 2 en 3) uitgebreid met 862 woningen. Op dit moment is de aannemer Hoornstra Infrabouw druk bezig met het bouwrijp maken van Harderweide deelgebied 2 (noord).
 
Aanleg van bouwwegen, kabels, leidingen en riolering
Op dit moment wordt de laatste riolering aangelegd en worden alle bouwkavels netjes afgewerkt. Op de bouwwegen komt puinverharding zodat de bouwbedrijven straks goed bij hun kavels kunnen komen. Voor de bereikbaarheid worden er in dit plan ook twee bruggen gebouwd over het water dat aansluit op het Crescentpark. Deze zogenoemde toogbruggen worden voorzien van metselwerk en zijn eind van dit jaar klaar. Ook de leidingen voor alle huisaansluitingen gaan de grond in. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Visser Smit Hanab. Eind van dit jaar is dit ook klaar.
 
Ecologische onderzoeken
Gedurende de werkzaamheden vinden er met grote regelmaat ecologische onderzoeken plaats om er voor te zorgen dat er bijvoorbeeld met het maaien van het terrein en bij het verwijderen van bossages geen nestelende vogels worden verstoord.
 
Verwachte start verkoop woningen
Een precieze datum van de start van de verkoop is nog niet bekend. Naar verwachting gaan de eerste 70 woningen medio december 2022 in de verkoop. Houd hiervoor www.harderweide.nl in de gaten. Hier vindt u de meest actuele informatie over het toekomstige woningaanbod, de bouwplanning, start verkoop van de woningen. Op www.harderwijk.nl/harderweide vindt u algemene informatie over het woningbouwproject.

Sporthuldigingen en verkiezing Bijzondere sportprestatie 2022

Tijdens de jaarlijkse Sporthuldiging zetten we sporters die een enorme sportprestatie hebben geleverd op het NK, EK, WK, Olympische of de Paralympische Spelen in het zonnetje. De voorgedragen sporters ontvangen van wethouder Sport Marcel Companjen de Harderwijkse Sportpenning op vrijdag 3 februari 2023.
 
Bijzondere sportprestatie 2022
Vrijdag 3 februari zetten we ook een persoon, team of organisatie in de schijnwerpers die een bijzondere sportprestatie heeft geleverd. En met deze prestatie niet in aanmerking komt voor de Sporthuldiging. Bijvoorbeeld een sporter of team dat gepromoveerd is. Of een maatschappelijk sportinitiatief dat opgezet of voortgezet is.
 
Opgeven en voordragen
Kent u iemand, een team of een organisatie die in aanmerking komt voor de Sporthuldiging of de Bijzondere sportprestatie? Meld deze dan voor 1 januari 2023 aan via het formulier op harderwijk.nl/sportverkiezingen.

Netwerk Harderwijk Hierden in Hierden

Donderdag 24 november is er vanaf 19.30 uur een bijeenkomst van Netwerk Harderwijk Hierden bij sportcafé De Rumels, Kleine Mheenweg 8 in Hierden. Het belooft een super gezellige avond te worden met een aantal (veelal Hierdense) interessante pitchers. Komt u ook? Meer informatie via [email protected].

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 17 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Natuur en Groenvisie en PMD Pilot bovengrondse verzamelcontainers. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie D66, CU en CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over financieel ontzorgen statushouders. De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Pathoszaak en de gevolgen voor Harderwijk en Hierden. De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over antisemitisme. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Geef uw kapotte elektrische apparaat een tweede kans

Is uw waterkoker stuk? Gooi het dan niet weg maar breng het naar het Repair Café. Het Repair Café is iedere 1e vrijdag van de maand van 9.30 – 12.30 uur geopend. Daar repareren vrijwilligers gratis uw elektrische apparaat. Het Repair Café repareert naast elektrische apparaten ook kleding, meubels, serviesgoed, fietsen en speelgoed.
 
Wethouder duurzaamheid Martijn Pijnenburg, nam afgelopen vrijdag een kijkje bij de vrijwilligers van het Repair Café. Zij kregen zijn kapotte koffieapparaat weer aan de praat. Kijk voor meer informatie op: repaircafeharderwijk.nl. 

Intocht Sinterklaas in Harderwijk

Zaterdag 12 november zetten Sint en zijn pieten weer voet aan wal in Harderwijk. Het voorprogramma start om 11.00 uur aan de Boulevard (bij de Vischpoort). Rond 11.30 uur vaart de boot de haven binnen en wordt de Sint verwelkomd door burgemeester Harm-Jan van Schaik en Sem en Ivy (kindercollege). Vanaf 12.30 uur vertrekken ze  richting het oude Stadhuis op de Markt (12.45 uur). Op de Vischmarkt is er van alles te beleven in het Sinterklaasdorp.
 
Kom op de fiets
Het is raadzaam om met de fiets naar de intocht te komen. Met de verwachte opkomst zijn parkeerplekken schaars. U kunt u fiets stallen in de extra fietsstallingen op de Driehoek naast ingang Dolfinarium, grasveld Scheepsingel naast stadhuis en langs de stadsmuur bij de Wijde Wellen.
 
Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van Vrienden van Sinterklaas Harderwijk. 

Vuur stoken met minder rook- en geuroverlast

Nu de winterperiode nadert, gaan de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.
 
U vermindert de hoeveelheid schadelijke stoffen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik schoon hout met een maximaal vochtpercentage tussen 15 en 20% voor een optimale verbranding.
 
Wilt u weten wanneer u de open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt.
 
Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Die is te vinden op rivm.nl/stookalert en in de Stookwijzer. 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, kap op bijgebouw Hoofdweg 15, 3842GZ Harderwijk, 4 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen bouwvlak Parallelweg 26-152, 3849MN Hierden, 3 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen bouwvlak Parallelweg 26-111, 3849MN Hierden, 3 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden voorzijde Hoornmeen 4, 3844JE Harderwijk, 2 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, woning Duinweg 6a Hierden HDW00 B 8109, 2 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel Flevoweg 29, 3841KJ Harderwijk, 2 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, bijgebouw Huisstee 15B, 3849SC Hierden, 2 november 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, nieuwbouw hotel met welnesscentre achter de Leuvenumseweg 7 Harderwijk, 31 oktober 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, transformatie naar 6 appartementen Kleine Marktstraat 4, 3841BD Harderwijk, 4 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, reclame Middelste Wei 2-4, 3844HT Harderwijk, 4 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 11 bomen Engelserf 35, 3843BD Harderwijk, 4 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, verhogen balustrade balkon Bachdreef 51, 3845AC Harderwijk, 4 november 2022
  • Verleende exploitatievergunning aan Green Business Center aan Goede Reede 1 te Harderwijk, 3 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, verplaatsen bouwvlak Parallelweg 26-188, 3849MN Hierden, 2 november 2022
  • Weigering omgevingsvergunning kappen 1 boom Parallelweg 26 24, 3849MN Hierden, 2 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, berging/opslag Brouwersbosweg 18, 3849NG Hierden, 2 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, vervangen kozijnen J.P. Heyelaan 76, 3842CL Harderwijk, 2 november 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, plaatsen dakkapel aan voor- en achterzijde Boterbloemdreef 24, 3845KB Harderwijk, 31 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, 66 woningen Waterfront kade O5 HDW00 E 6604, 31 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, carport Veldkersmeen 6, 3844RA Harderwijk, 31 oktober 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het realiseren van een GBES aan Walstein 32 te Harderwijk, 3 november 2022
  • Melding voor het slopen van garage en schuur aan Stationslaan 29 te Harderwijk, 3 november 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een middenspanningsruimte aan Oranjelaan 1 te Harderwijk, 3 november 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Koggepad 23 te Harderwijk, 3 november 2022
  • Melding voor het slopen van een stalling aan Watertorenweg 9 te Harderwijk, 3 november 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een winkel en een woning aan Donkerstraat 47 te Harderwijk, 3 november 2022
  • Melding voor het wijzigen van de aard en omvang van de activiteiten en processen in de inrichting aan Tesselschadelaan 2 te Harderwijk, 3 november 2022

Verkeersbesluiten

  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Zeilmakersraat 10, 2 november 2022