Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 45

Met deze week: Hoe ziet Harderwijk eruit in 2040?, Lana en Veerle nieuw Kindercollege en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Hoe ziet Harderwijk eruit in 2040?

Hebben we straks in elke wijk genoeg voorzieningen? Hoe kunnen we de bereikbaarheid verbeteren? Zijn onze huizen dan allemaal van het gas af? En hoe werken en ondernemen we straks in onze gemeente?
 
Omgevingsvisie
Harderwijk werkt aan een toekomstvisie voor de hele gemeente: de omgevingsvisie. In deze visie wordt beschreven hoe Harderwijk en Hierden er in de toekomst uit gaan zien. En hoe we omgaan met uitdagingen zoals de woningvraag, gezondheid, bereikbaarheid, duurzaamheid en klimaatverandering.
 
Omgevingsplan
We maken ook een omgevingsplan. Dit plan geeft antwoord op de vraag hoe we de ruimte willen gebruiken. Ruimte is schaars. We moeten dus keuzes maken. In het omgevingsplan komt te staan welke ontwikkelingen en initiatieven waar mogelijk zijn en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen.
 
Samen maken we daarin keuzes. We leggen daarom graag een aantal prikkelende stellingen aan u voor op Online Stadsgesprek Harderwijk. Daarnaast voeren we gesprekken, gaan we op wijkbezoek en organiseren we bijeenkomsten. De uitkomsten nemen we mee bij het opstellen van de omgevingsvisie en het omgevingsplan. U kunt de stellingen ook invullen op www.harderwijk.nl/omgevingsvisie. 

Intocht Sinterklaas aangepast

De intocht van Sinterklaas komende zaterdag in Harderwijk is vanwege de coronamaatregelen aangepast. Vooral voor de kinderen moet het een feest zijn. En we willen zo min mogelijk beperkingen opleggen. Daarom vragen wij uw medewerking tijdens de intocht. Doorstroming is zaterdag het sleutelwoord. De omleiding voor bewoners van de binnenstad, zoals beschreven in het Weekjournaal van de Harderwijker Courant van 10 november, is vervallen.
 
Ontvangst in de haven
Om 11.30 uur vaart de Pakjesboot de Strandhaven binnen. Kinderen met bij voorkeur maximaal 1 begeleider zijn welkom. Kom niet te vroeg en blijf achter de hekken. Dan kunnen we de ontvangst voor iedereen veilig laten verlopen.
 
Langslopen en begroeten                                                                                                                                 
Wanneer Sinterklaas met zijn gevolg  voet aan wal heeft gezet wordt hij kort welkom geheten en gaat per koets via de Bruggestraat richting de Markt. Op de Markt lopen de kinderen met hun begeleider langs het bordes van het oude stadhuis om Sinterklaas te begroeten. In de middag is de Sint op de Vischmarkt. Ook daar kunnen kinderen met begeleiders langs hem en de Pieten lopen. Het is belangrijk om niet op 1 plek te blijven staan en voldoende afstand te houden.
 
Parkeren fiets en auto                                                                                                                                                             
Kom zoveel mogelijk per fiets naar de stad. Parkeer de fiets op de aangegeven plekken (op de Wellen, groenstrook overkant Vischpoort naast hoofdingang Dolfinarium en op de Scheepssingel in de grasstrook naast huis van de stad). Auto’s kunnen parkeren op P2.
 
Regels voor schippers
Mensen die met hun eigen boot naar de intocht komen, zijn van harte welkom. Daarvoor gelden wel een aantal regels. Deze zijn in overleg met de organisatie en de politie opgesteld.
- Elke schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid van het schip en de opvarenden.
- De aanwijzingen van de havenmeester, toezichthouders en politie dienen strikt opgevolgd worden.
- Invaren in de Strandhaven en de Stadshaven is verboden na 10.30 uur.
- Nadat de stoomboot is afgemeerd mogen volgboten de Strandhaven invaren.
- U mag vervolgens alleen aanmeren in de Strandhaven.
 
Andere regels
- De grotere schepen dienen eerst aan te meren, hierna kunnen de kleinere schepen aanmeren daar waar plek is.
- Kom niet tussen de toezichthoudende vaartuigen en de boot van Sinterklaas.
- Het is tijdens de intocht niet toegestaan af te meren in de Vissershaven voor het afzetten van passagiers op de kade.
- Voor kinderen is een zwemvest verplicht.
- Overvolle boten worden verwijderd. Uitgangspunt is dat iedereen een zitplaats aan boord heeft.
- De schipper dient rondom vrij zicht te hebben vanuit de stuurpositie.
- Kinderen mogen niet zitten op de brugleuningen en kaderanden.
- Op bruggen en bruggedeeltes waar afzetlinten hangen geldt een sta verbod.
- Geluidsoverlast door versterkte muziek en het veroorzaken van hinderlijke golfslag is niet toegestaan.

Route intocht Sinterklaas 2021 Harderwijk 
 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 11 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Begroting 2022-2025 en debat Nota bestaanszekerheid en schulddienstverlening. De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 18 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op deze agenda staat onder andere overleg Rekenkamercommissie over te onderzoeken onderwerpen 2022 en concept recreatiezoneringsplan. U bent van harte welkom. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over aandeel Jeugdzorg. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Expositie Droombeelden

In het Huis van de Stad is een expositie van vliegers te zien die zijn beschilderd met droombeelden van jongeren en vluchtelingen. De vliegers zijn begin 2020 gemaakt door van het Christelijk College Groevenbeek en bewoners van het Harderwijkse asielzoekerscentrum. Door coronaregels is het tentoonstellen van de vliegers uitgesteld. Nu zijn ze tot 2 december te zien in het Huis van de Stad in Harderwijk.
 
Droombeelden van jongeren en vluchtelingen
“Doe je ogen dicht en stel je een fijne plek of een moment met jouw familie, vrienden voor… Waar was je? Hoe zag deze plek eruit? Wat deed je toen? Welke kleuren zag je om je heen?” Met die opdracht gingen Nederlandse leerlingen en de zeventien vluchtelingen samen aan de slag. Binnen het project “Over de Grens” ontdekten zij wat hen verbindt en er werd nagedacht over wat het begrip vrijheid voor de deelnemers betekent. 

Lana en Veerle nieuw Kindercollege

De gemeente Harderwijk heeft een nieuw Kindercollege. Lana al Hussein werd donderdag geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester van Harderwijk en Hierden. De nieuwe kinderwethouder is Veerle ter Beek.
 
Het Kindercollege helpt burgemeester en wethouders met ceremoniële taken en is aanwezig bij evenementen. Ook zetten de kinderburgemeester en kinderwethouder zich in voor thema’s, onderwerpen of activiteiten die ze belangrijk vinden. 

Doorgaande wegen begaanbaar houden bij gladheid

De komende winterperiode kan het glad worden door sneeuw of ijzel. Gemeente Harderwijk strooit zodra het glad wordt. Als de eerste meldingen van gladheid zich aandienen, gaan verschillende teams van het stadsbedrijf de weg op om droog zout te strooien.
 
Dat strooien gebeurt volgens een van te voren opgesteld plan. Als eerste is het belangrijk om de doorgaande wegen voor auto’s, fietsers, hulpdiensten en het openbaar vervoer begaanbaar te houden. Overal strooien is niet haalbaar. Nadat we de belangrijkste wegen hebben gedaan, strooien we op de overige wegen. Op harderwijk.nl/gladheid is te zien om welke wegen en fietspaden in Harderwijk en Hierden het gaat. Als het zover is geven we actuele informatie via de verschillende sociale media kanalen van de gemeente. 

Netwerkbijeenkomst Harderwijk Hierden

Donderdag 18 november vindt de bijeenkomst van Netwerk Harderwijk Hierden plaats bij Kok Experience. Het wordt weer een avond van ontmoeten en verbinden. Een aantal leden worden in de gelegenheid gesteld een korte pitch te houden over wat ze doen/zoeken/te bieden hebben. De avond begint om 20.00 uur en iedereen is welkom (vergeet uw QR-code niet). Neem ook gerust iemand mee. Voor meer info stuur een mail naar [email protected].

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  •  Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel (voorzijde) Groevenbekerhout 9, 3845EK Harderwijk, 5 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel (achterzijde) Van Hall-laan 39, 3843WP Harderwijk, 5 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakopbouw (achterzijde) Jonkheer Sandberglaan 23, 3849PW Hierden, 5 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel Mozartdreef 50 en 52, 3845BL Harderwijk, 4 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning aanleg kabeltracé Lorentz, Harderwijk, 3 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning gevelwijziging boothuizen Strekdam, Harderwijk, 3 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning tijdelijke huisvesting Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 3 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, Havendam Vissershaven steiger, 3 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning verbouwen woning Korte Kerkstraat 1, 3841CK Harderwijk, 3 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, OBM Hvl Metals Zeppelinstraat 31 (concept), 2 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel Burgemeester Numanlaan 18, 3841XL Harderwijk, 2 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, deurluifel Anne Franklaan 25, 3842GV Harderwijk, 1 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning inrit Ruimelsweg 14A, 3849BJ Hierden, 1 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen voorgevel Smeepoortstraat 34, 3841EJ Harderwijk, 1 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Makkumpad 2, 3844JK Harderwijk, 1 november 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke huisvesting Boslaan 2 huisje onbekend, 3847LT Harderwijk, 1 november 2021

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, overkapping en dakopbouw Meerkoetmeen 42, 3844XR Harderwijk, 5 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, testen voor toegang Krommekamp 3, 5 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, dakkapel (voorzijde) Anne Franklaan 29, 3842GV Harderwijk, 5 november 2021
  • Toestemming voor een tijdelijke loods aan Bellstraat 6 te Harderwijk, 4 november 2021
  • Toestemming voor een bedrijfspand en inrit aan Bellstraat 6 te Harderwijk, 4 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning uitbreiding woonhuis Waterweg 2, 3849PG Hierden, 3 november 2021
  • Weigering omgevingsvergunning, veranda Ir. Lelystraat 15A, 3841JV Harderwijk, 3 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, deurluifel Anne Franklaan 25, 3842GV Harderwijk, 3 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, inrit Enkweg 45, 3841GG Harderwijk, 2 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, overkapping Ermelosebrink 12, 3845LG Harderwijk, 1 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, dakrenovatie en dakkapel Boerhaavelaan 9, 3843AP Harderwijk, 1 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 6 bomen Parallelweg 26 161, 3849MN Hierden, 1 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, wijzigen raamkozijn Veldkersmeen 7, 3844RA Harderwijk, 1 november 2021
  • Verlening omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Vondellaan 15, 3842EA Harderwijk, 1 november 2021

Verlenging beslistermijnen

  • Verlenging beslistermijn voor realiseren appartementen Waltorenstraat 3, Waltorenstraat 3, 3841KN Harderwijk, 5 november 2021

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit woning aan Skanormeen 20 te Harderwijk, 4 november 2021
  • Melding voor het slopen van appartementen (herindelen) aan Donkerstraat 53 te Harderwijk, 4 november 2021
  • Melding voor de bemaling nieuwe elektrakabel Liander aan Industrieweg 32 te Harderwijk, 4 november 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Hofdijkstraat 42 te Harderwijk, 4 november 2021
  • Melding voor het starten van een bouwmarkt Praxis aan Knardijk West 12 te Harderwijk, 4 november 2021

Verkeersbesluiten

  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Wouterskampen 52, 5 november 2021
  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats Slingerlaantje 19, 4 november 2021

Overig

  • Beleidsregels uitstroompremie naar werk Ermelo Harderwijk Zeewolde 2022, 1 november 2021
  • Maatschappelijke bijdrageregeling en computerregeling Harderwijk 2022, 1 november 2021
  • Regeling tegemoetkoming zorgkosten personen met een chronische ziekte of een beperking Harderwijk 2022, 1 november 2021
  • Mandaatbesluit Tijdelijke regionale subsidieregeling continuïteit van cruciale zorgaanbieders – Noord-West-Veluwe en Zeewolde, 4 november 2021
  • Tijdelijke regionale subsidieregeling continuïteit jeugdhulp en Wmo Noord-West-Veluwe en Zeewolde, 4 november 2021