Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 40 - 4 oktober 2023

Met deze week: Week van de duurzaamheid, wie verdient de Piet Dijkstra Prijs in 2024? en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Bouw Harderweide deelgebied 2 officieel van start

Op woensdag 27 september ging de bouw van het nieuwe gedeelte van de woonwijk Harderweide officieel van start! 

Een feestelijk spektakel met toekomstige bewoners en kinderen
De komende jaren groeit Harderweide (in Drielanden) verder met ongeveer 860 nieuwe woningen. We voeren de verkoop en bouw van deze woningen uit in verschillende delen en fases. Te starten met Harderweide deelplan 2 (noord). Deze mijlpaal vierden we vorige week met een feestelijk en officieel moment. Kinderen speelden hierin een hoofdrol.

Kinderen slaan de eerste paaltjes in de grond
Ruim 50 kinderen van toekomstige bewoners sloegen kleine houten paaltjes op de maat van de muziek in de grond. Daarna gaven wethouder Edwin Enklaar en de projectontwikkelaars BPD Ontwikkeling en Slokker Vastgoed een laatste zware klap op drie grote palen. Wethouder Enklaar: "De start van de bouw van Harderweide is een geweldige mijlpaal. We zijn blij de toekomstige bewoners te verwelkomen in deze prachtige woonomgeving.”

Een unieke woonwijk in een groene omgeving
Het nieuwe deelgebied 2 van de nieuwe woonwijk Harderweide ligt tussen het Crescent Park en de Groene Zoomweg. Hier komen moderne en energiezuinige woningen in een groene omgeving. Met alle voorzieningen en dichtbij het centrum van Harderwijk. Er komen verschillende soorten huizen. Zowel voor starters als voor gezinnen met kinderen. En ook voor mensen die comfortabeler willen gaan wonen.

Woningzoekers opgelet:
binnenkort weer woningen in de verkoop! Naar verwachting worden de eerste nieuwe woningen in de zomer van 2024 opgeleverd. Binnenkort komen er weer woningen in de verkoop. Hou de website dus in de gaten. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.harderweide.nl.

Wie verdient de Piet Dijkstra Prijs in 2024?

Sinds 2015 reiken we elk jaar de Piet Dijkstra Prijs uit aan een inwoner van de gemeente Harderwijk die – net als de naamgever – uitblinkt in vrijwilligerswerk. In 2024 doen we dit voor de 10e én laatste keer! Kent u een enthousiaste vrijwilliger die de Piet Dijkstra Prijs verdient? U kunt deze persoon aan ons voordragen tot en met 11 november 2023 via www.harderwijk.nl/pietdijkstraprijs. De prijs wordt in januari uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst.

Week van Duurzaamheid, doet u ook mee?

Van 7 tot en met 14 oktober is het de Week van Duurzaamheid in regio Noord-Veluwe. Dit is een week vol leuke en informatieve activiteiten die het belang van duurzaamheid laten zien en u inspireren om duurzamer te leven. Ook gemeente Harderwijk doet mee aan deze belangrijke week. Kom en laat u inspireren.

Verschillende activiteiten voor jong en oud
Tijdens de Week van Duurzaamheid zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. Laat uw kapotte spullen maken in het Repair Café op vrijdag 13 oktober. Of bezoek de duurzaamheidsmarkt Harderwijk op zaterdag 14 oktober in MFC De Roef. Ga er in gesprek met de energie-en tuincoaches over maatregelen en ontvang verrassende tips om energie te besparen.

Overzicht van alle activiteiten
Al deze activiteiten hebben te maken met duurzaamheid. Dit betekent dat ze allemaal bijdragen aan het zorgen voor onze planeet. De activiteiten worden georganiseerd door de gemeenten, lokale initiatieven en bedrijven. U vindt alle activiteiten en plannen op www.duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl.

Doe ook mee!
Het maakt niet uit of u al veel weet over duurzaamheid of niet. Tijdens de Week van Duurzaamheid is er voor iedereen iets leuks te doen. Kom dus langs en ontdek hoe u kunt helpen om onze wereld groener te maken!

Duurzaamheidsmarkt Harderwijk

Duurzaam leven, hoe doen we dat? Kom en ontdek het op onze Duurzaamheidsmarkt op 14 oktober. Met lokale partijen, initiatieven en verschillende activiteiten!

Inspirerende sprekers, workshops en advies
Laat u inspireren door lokale duurzaamheidsexperts en onze klimaatburgemeester. Zij delen hun kennis en ervaringen. Doe mee aan praktische workshops over voedselverspilling, vegetarisch koken en koken op inductie. En ontvang praktische tips en hulp bij het aanvragen van subsidies van de energieen tuincoaches.

Professionals en marktkramen
Stel uw vragen aan professionals van verschillende organisaties. Onder andere over energie, biodiversiteit, water, duurzaam voedsel en circulaire economie. Of bezoek de kramen van lokale organisaties en initiatieven uit Harderwijk en Hierden.

Kinderactiviteit
Voor kinderen is er een gezellige knutselhoek. Hier maken ze met afvalmaterialen nieuwe kunstwerken.

Winactie
Maak tijdens de markt kans op één van de duurzame prijzen! Een wormenhotel, paddenstoelen-kweekset of duurzaam schoonmaakpakket. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/duurzaamheidsmarkt.

Duurzaam wonen? Laat u inspireren door de Duurzame Huizen Route!

Veel mensen willen energie en gas besparen, maar weten niet precies hoe. Op het onafhankelijke platform van de Nationale Duurzame Huizen Route delen meer dan 2.000 huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam wonen. Bekijk woningen, lees verhalen of stel online een vraag aan de huiseigenaar.

Op 28 oktober en 4 november kunt u woningen bezoeken tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Gemeente Harderwijk ondersteunt dit initiatief. Heeft u als huiseigenaar al duurzame stappen gezet? Dan moedigen wij u aan om uw woning als voorbeeld aan te melden. Bekijk alle woningen of meld u aan via www.duurzamehuizenroute.nl.

Wij zien een mooie toekomst voor Harderwijk! Wat is jouw kijk op je wijk?

Heb je je ooit afgevraagd hoe jouw (Harder-)wijk er in de toekomst uit zou moeten zien? Welke veranderingen wil je graag? Of wat wil je zo laten en beschermen? Dit is jouw kans om je stem te laten horen en de toekomst van je wijk én heel Harderwijk en Hierden te beïnvloeden.

Omgevingsvisie
Er ligt een voorlopige Omgevingsvisie. Dit is een plan dat de koers uitzet voor de ontwikkeling van de gemeente Harderwijk in de komende jaren. Het heeft invloed op alles: van groene ruimtes en verkeer tot woningbouw en cultuur. Kortom, het beïnvloedt je dagelijkse leven. We willen graag horen wat jij van de ideeën vindt. Zodat we straks heel bewust keuzes kunnen maken om een definitief plan te maken. Dit is het moment om je ideeën en wensen te delen.

Hoe kun je deelnemen?
Het is heel eenvoudig! Ga naar de website en vul de online enquête in. Het kost slechts een paar minuten van je tijd. Zo maken we samen de gemeente Harderwijk een nog betere plek om te leven, werken en spelen. Doe mee en laat jouw stem horen!

Deel jouw kijk op je wijk. En maak kans op een Heerlijk Harderwijk cadeaubon van €25,-
Ga direct naar www.harderwijk.nl/vragenlijst-omgevingsvisie

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • Plaatsen brandcompartiment Strandboulevard Oost 12, 3841AB Harderwijk, 26 september 2023
  • Het oprichten van een nieuw te bouwen bedrijfshal Prins Mauritslaan Harderwijk HDW00 D 11436, 26 september 2023
  • Renovatie dak Rietgorsmeen 123, 3844ZN Harderwijk, 25 september 2023
  • Inrit op HDW00 A 5634, Daltonstraat Harderwijk, 25 september 2023
Verlenen omgevingsvergunningen
  • Brandveilig gebruik begane grond t.b.v. KDV, BSO en PO op de locatie Houtkamp 33, 3841 XC Harderwijk, 28 september 2023
  • Vervangen bijgebouw Beekhuizerweg 13, 3849NM Hierden, 25 september 2023
  • Uitbreiding Zeppelinstraat 14, 3846CL Harderwijk, 25 september 2023
Verlenging beslistermijnen
  • Uitbreiding bouwdeel X Wethouder Jansenlaan 90 Harderwijk, 25 september 2023
Milieumeldingen
  • Het verwijderen van asbest uit het wooncomplex aan Holzstraat 36 te Harderwijk, 28 september 2023
  • Het verwijderen van asbest aan Handelsweg 1 te Harderwijk, 28 september 2023
  • Het veranderen van een bestaande winkel in een restaurant met afhaal aan Wolleweverstraat 15 te Harderwijk, 28 september 2023
  • De realisatie van 1 Gesloten Bodemenergiesysteem aan Lemmerpad 22 te Harderwijk, 28 september 2023
Verkeersbesluiten
  • Intrekken algemene gehandicaptenparkeerplaatsen nabij Houtkamp 33, 25 september 2023
  • Opheffen zebrapad Ampèrestraat, 25 september 2023
  • Instellen eenrichtingsverkeer Oltmansstraat, 25 september 2023
  • Instellen geslotenverklaring voor vrachtverkeer Hanekamp, 25 september 2023
Ruimtelijke plannen
  • Ontwerpbestemmingsplan Stadsweiden - Randmeer, 25 september 2023
Overig
  • Verordening Toekomstbestendig Wonen VvE’s gemeente Harderwijk, 28 september 2023
  • Inwoners gevraagd mee te denken over Omgevingsvisie, 28 september 2023
  • Voorgenomen verkoop openbaar groen, Weverskamp, 28 september 2023