Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 38

Met deze week: Bijeenkomst voor nieuwe inwoners, Vlagt u ook op Coming Out Day? en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Bijeenkomst voor nieuwe inwoners

Wist u dat er elk jaar zo’n 2000 nieuwe inwoners in onze gemeente komen wonen? We kennen de goede gewoonte om al die mensen tijdens een jaarlijkse bijeenkomst welkom te heten. Helaas gooide het coronavirus de afgelopen twee jaar roet in het eten. Maar dit jaar kan het gelukkig weer!
 
Een persoonlijk welkom op 1 oktober
Bent u in 2020, 2021 of in het afgelopen jaar in onze gemeente komen wonen? De raadsleden, burgemeester en wethouders geven u graag een persoonlijk welkom!
 
Datum: zaterdag 1 oktober
Tijd: om 10.00 uur
Locatie: het Huis van de Stad, Havendam 56.
 
Het programma is een mix van informatie, entertainment en natuurlijk een hapje en drankje. We starten in de raadzaal met onder andere een korte presentatie en een quiz over Harderwijk. Aan het begin van de middag kunt u Harderwijk of Hierden beleven door mee te gaan met een rondleiding naar keuze. De rondleidingen duren tot ongeveer 14.00 uur.
 
Meld u snel aan
U kunt zich nog tot 22 september aanmelden via www.harderwijk.nl/nieuweinwoners

Beleef de Roef: open huis

Neem een kijkje in het nieuwe gebouw van de Roef! Tijdens het open huis staat er koffie, thee of limonade voor u klaar. U kunt dan meteen kennismaken met veel van de verenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties die in de Roef gevestigd zijn.
 
Datum: zaterdag 1 oktober
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: de Roef, Middelste Wei 2-4
 
Kijk voor meer informatie op www.deroefharderwijk.nl.

Doe mee aan de Week van Duurzaamheid

Uw duurzame producten of diensten in de schijnwerpers zetten? Dat kan tijdens de Week van Duurzaamheid van 8 tot 15 oktober. Denk aan een leuke workshop, proeverij of kortingsactie. Aanmelden kan tot 3 oktober op www.weekvanduurzaamheid.nl. Daar staat ook een overzicht van alle activiteiten.

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 29 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Hondenbeleid en kaders en strategie voor Water- en Klimaatadaptatieplan. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over voorrang op de woningmarkt. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

 Vlagt u ook op Coming Out Day?

Op 11 oktober is wereldwijd Coming Out Day! Ook in Nederland besteden we aandacht aan het moment waarop personen die zich identificeren als LHBTIQ+ openlijk voor hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of sekse uitkomen. Dit jaar is het de 6e keer dat de gemeente Harderwijk de regenboogvlag uithangt op Coming Out Day. Van 26 september t/m 7 oktober kan iedereen een vlag ophalen bij de receptie van het Stadhuis.
 
De vlag mag op meerdere dagen wapperen
U kunt de vlag in de hele week van 11 oktober ophangen. Wij hangen de vlag ook uit op andere dagen in het jaar. Wij waarderen het als u de vlag ook op deze dagen laat wapperen:
 
•        31 maart: Internationale dag van Transgender Zichtbaarheid
•        17 mei: Internationale dag tegen homofobie en transfobie
•        Laatste zaterdag in juni op Roze Zaterdag
•        23 september: Dag van Biseksualiteit
•        26 oktober: Intersex awareness day
•        2e vrijdag in december: Paarse Vrijdag
 
Deelt u uw wapperende vlag ook op uw eigen Facebookpagina, Instagram en/of LinkedIn? Hoe meer we de vlag laten zien, hoe duidelijker de boodschap!
 
Samen zetten we ons het hele jaar in
Harderwijk is een regenbooggemeente. Dit betekent dat wij ons het hele jaar inzetten voor de inclusie van alle inwoners, ongeacht seksuele oriëntatie, gender of sekse. Dat doen we gelukkig samen met veel van onze inwoners.
 
Wilt u meer weten?
De activiteitenagenda voor Coming Out Day vindt u op www.gekleurder.nl.

Uitnodiging netwerkbijeenkomst SAH

De Sociale Adviesraad Harderwijk (SAH) nodigt u graag uit voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst. Tijdens deze avond is er een optreden van storyteller en theatermaker Theo Tomassen. Ervaringsdeskundige Benjamin van Ark vertelt zijn persoonlijke verhaal over wonen en leven in Harderwijk. Een mooie gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Datum: dinsdag 4 oktober
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Kok Experience, Hoofdweg 2, Harderwijk

De SAH geeft (on)gevraagd advies aan het college over het Sociaal Domein. Heeft u interesse om deel te nemen? U kunt zich aanmelden door te mailen naar [email protected]

Wat vindt u van de Verbeteragenda?

Wat is de Verbeteragenda Inclusie?
Iedereen in Harderwijk en Hierden moet mee kunnen doen, welke achtergrond of beperking iemand ook heeft. De gemeente en inwoners doen al veel, om meedoen voor iederéén mogelijk te maken. Maar we willen hier beter in worden. In de Verbeteragenda leggen we uit hoe en waarom we dat doen. We spraken daarover met inwoners. 
 
Denk mee!
Voordat de Verbeteragenda definitief wordt vastgesteld door het college, willen we inwoners vragen hier nog een keer naar te kijken. U vindt de concept-Verbeteragenda op www.harderwijk.nl/verbeteragenda in de externe bijlage. Ook kunt u het inzien in de stadswinkel van het stadhuis (Havendam 56). Stuur uw reactie vóór 14 oktober naar [email protected] met het onderwerp 'Inclusie'. Of bel met mevrouw B. Does via 0341 - 411 252. 
 
Bijeenkomsten
We organiseren ook twee bijeenkomsten waarin wij uitleg geven over de Verbeteragenda. U kunt vragen stellen en we gaan met elkaar in gesprek. De bijeenkomsten zijn op woensdag 28 september (19:00-21:00) en donderdag 6 oktober (15:00-17:00) in MFC De Bogen, Triasplein 11. U kunt zich opgeven via [email protected], met het onderwerp 'bijeenkomst inclusie'. 

Eerlijk over Eenzaamheid

Van 29 september t/m 6 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. Dit is een landelijke actie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook in Harderwijk en Hierden geven we hier aandacht aan, onder het motto ‘Eerlijk over Eenzaamheid’. Vaak schamen eenzame mensen zich voor hun situatie. Maar iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Dus waarom praten we daar niet eerlijk over? Samen met andere organisaties willen we het taboe over eenzaamheid onder de aandacht brengen.
 
Samen optrekken tegen eenzaamheid
In deze tijd zijn mensen steeds meer op zichzelf aangewezen. We geven vaak weinig tijd en aandacht aan elkaar. Bijvoorbeeld in de wijk en op straat, maar ook naar familieleden en collega’s. Het is belangrijk om ‘eenzaamheid’ met z’n allen aan te pakken. Daarom organiseren we veel activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid. Kijk naar elkaar om, kom erbij en doe mee! Kijk voor een overzicht van de activiteiten op www.harderwijk.nl/eerlijkovereenzaamheid.

Oud papier nog beter scheiden

De inzameling van oud papier gaat goed. Oude kranten, tijdschriften en reclamefolders worden netjes in de papiercontainer gedaan. Ander papieren afval belandt nog te vaak bij het restafval, zoals papieren zakjes en tassen, wc-rollen, bonnetjes en verpakkingen van hagelslag, koeken of rijst. Gemiddeld is dat zo’n 14 kilo per jaar per persoon. Dat zijn ruim 5 pakken printpaper of 2.000 papieren servetjes. In Harderwijk is de afgelopen jaren per persoon gemiddeld 50 kilo oud papier en karton ingezameld. Dat is mooi. Maar het kan nog veel meer zijn! Op www.afvalmeerwaard.mett.nl leest u wat er allemaal bij het oud papier kan. 

Werkzaamheden Stadswei/Rietmeen

Van maandag 26 september tot en met vrijdag 7 oktober voert KWS Infra, in opdracht van de gemeente, werkzaamheden uit op de kruising Stadswei/Rietmeen. Op de rijbaan van de Stadswei komen middengeleiders en er wordt een nieuwe veiliger fietsoversteek gemaakt.

Bereikbaarheid
Tijdens de werkzaamheden is de Stadswei afgesloten tussen de Stedenmeen en de Achterste Wei voor alle doorgaande en plaatselijk verkeer. Het doorgaande verkeer zal worden omgeleid.

Verkeer vanuit de Rietmeen
Verkeer vanuit de Rietmeen wordt omgeleid via de bustunnel naar de Drielandendreef. Hier worden verkeerslichten geplaatst om het plaatselijke verkeer in en uit de wijk te begeleiden.
 
Fietsers
Aan de kant van de Rietmeen zijn alle fietspaden afgesloten. Fietsers worden omgeleid via het IJsselmeerpad en het fietspad naar de Drielandendreef.

Bus
De bushalte op de Stadswei ter hoogte van de tunnel IJsselmeerpad is tijdelijk buiten bereik.
 
Informatie
Voor meer informatie en vragen kun u terecht bij Remco Mulder van aannemer KWS. Telefoon: 06 25 76 14 08 en [email protected]

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911.

Aanvragen vergunningen (etcetera …)
Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, kappen drie bomen Boslaan 2A27, 3847LT Harderwijk, 16 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kappen drie bomen Reigershofweg 4A, 3849RT Hierden, 16 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kappen twee bomen Parallelweg 26212, 3849MN Hierden, 16 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, vervanging dakkapel Van Heemskercklaan 95, 3843XP Harderwijk, 14 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, aanvraag doorbraak draagmuur Piet Heinlaan 103, 3843EZ Harderwijk, 13 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, aanvraag overkappingen Grensweg 1, 3849MT Hierden, 13 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakterras op bestaande schuur Hoogstraat 5, 3841BR Harderwijk, 12 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, aanvraag zonnepanelen Grote Marktstraat 15, 3841AH Harderwijk, 12 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, aanvraag carport Veldkersmeen 6, 3844RA Harderwijk, 12 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kappen 1 boom Parallelweg 26 145, 3849MN Hierden, 12 september 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kappen zes bomen Schaapskamp 5, 3849PS Hierden, 12 september 2022

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Rectificatie: Verleende alcoholwetvergunning voor Luigi’s aan de Markt 2 te Harderwijk, 16 september 2022
  • Rectificatie: Verleende exploitatievergunning voor Luigi’s aan de Markt 3 te Harderwijk, 16 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom Oosteinde 12, 3842 DR Harderwijk, 15 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom Parallelweg 26 125, 3849MN Hierden, 15 september 2022
  • Verleende exploitatievergunning voor Luigi’s aan Markt 2 te Harderwijk, 15 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, reclame Smeepoortstraat 15, 3841EG Harderwijk, 15 september 2022
  • Verleende alcoholwetvergunning voor Luigi’s aan Markt 2 te Harderwijk, 15 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kapaanpassing trapopgang studio Kerkstraat 9-01, 3841EW Harderwijk, 15 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning 7 zonnepanelen Grote Marktstraat 7, 3841AH Harderwijk, 15 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 2 bomen Parallelweg 26 204, 3849MN Hierden, 15 september 2022
  • Rectificatie: Verleende exploitatievergunning voor Luigi’s aan de Markt 2 te Harderwijk, 16 september 2022
  • Verleende exploitatievergunning voor Luigi’s aan Markt 3 te Harderwijk, 15 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, nieuwbouw woning Hoge Varenweg 4 Hierden, 14 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning verbouwen woning tot 2 zelfstandige woningen Korte Kerkstraat 1 en 1A, 3841CK Harderwijk, 14 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen bomensingel en 4 bomen fietspad Groene Zoom, HDW00 I 7100, 14 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, woonhuis Lageweg 27A, 3849PD Hierden, 12 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning tijdelijke bewoning Boslaan 2-B24, 3847LT Harderwijk, 12 september 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 10 bomen parallelweg Vondellaan (HDW00 D 11120), 12 september 2022

Overig

  • Beleidsregel aanpak recreatieverblijven in strijd met bestemmingsplan, 19 september 2022
  • Terinzagelegging en inspraak concept-Verbeteragenda Inclusie Harderwijk en Hierden, 16 september 2022
  • Melding voor de uitbreiding van een bedrijfspand ten behoeve van efficiënter produceren aan Nobelstraat 3 te Harderwijk, 15 september 2022
  • Kennisgeving terinzagelegging ontwerp koninklijk besluit tot aanwijzing van een onroerende zaak ter onteigening in de gemeente Harderwijk voor de uitvoering van het bestemmingsplan Begraafplaats Elzenhof van de gemeente Harderwijk (Onteigeningsplan Onteigening Begraafplaats Elzenhof Uitbreiding), 14 september 2022