Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 38

Met deze week: Asfaltering Bleek, oud papier nog beter scheiden en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Asfaltering Bleek

Donderdag 30 september en vrijdag 1 oktober wordt asfalt aangebracht vanaf de rotonde de Bleek tot en met de kruising Waltorenstraat.
 
Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is het betreffende weggedeelte afgesloten voor verkeer. De binnenstad is tijdens de werkzaamheden bereikbaar voor personenauto’s via de Grote Poortstraat en de Sint Annastraat. Verkeersregelaars begeleiden deze omleidingsroute.
 
Gebruikers van parkeergarage Stadsbleek maken tijdens deze twee dagen gebruik van parkeergarage Houtwal omdat Stadsbleek onbereikbaar is. Betrokkenen zijn hiervan op de hoogte.
 
Woningen en overige parkeergelegenheden blijven bereikbaar. Enige overlast van de werkzaamheden is niet te voorkomen. De winkels blijven te voet bereikbaar.
 
Vanaf maandag 4 oktober zijn de Waltorenstraat, parkeergarage Stadsbleek en de Bleek alleen bereikbaar via de rotonde de Bleek.

Cursus over omgaan met dementie

TOP voor Dementie houdt dit najaar een cursus voor naasten van mensen met dementie. Deelnemers leren begrijpen wat in het hoofd van iemand met dementie afspeelt en hoe ze het beste kunnen omgaan met iemand met dementie. De cursus begint op 30 september en duurt vijf donderdagavonden. De bijeenkomsten worden gehouden in het Odensehuis in het wijkontmoetingscentrum De Aanleg. Aanmelden kan via www.topvoordementie.nl of bel tel. 06 28 96 77 69.

 

Meld je aan voor het Kindercollege

Wil jij kinderburgemeester of kinderwethouder van Harderwijk en Hierden worden? En zit je in groep 7 of 8? Dan kun je je aanmelden! Als kinderburgemeester of kinderwethouder help je een jaar lang de burgemeester en wethouders bij ceremoniële taken en evenementen.
 
Filmpje maken
Je kunt je aanmelden door een filmpje te maken van maximaal anderhalve minuut. Daarin vertel je waarom je burgemeester of wethouder wilt worden en wat je belangrijk vindt. Eind oktober kiest een jury de winnaars. Wil je je aanmelden? Stuur je filmpje  naar [email protected] en vraag ook eerst even je ouders om toestemming! 

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 30 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Tijdelijke invulling van de locatie Verkeersweg 3 en omgeving en Transitievisie Warmte. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Er is beperkt plaats op de tribune. Publiek kan zich aanmelden voor een plek via [email protected] of via tel. 0341 411 911.
 
De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over groenonderhoud Stadshaven. De fractie PvdA en Christen Unie hebben het college schriftelijke vragen gesteld over Proces vorming Nota Bestaanszekerheid. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Kinderen krijgen DTP- en BMR-vaccinatie

Jongens en meisjes uit de gemeente Harderwijk, geboren in 2012, krijgen op 30 september of 7 oktober een DTP- en BMR-vaccinatie. Ook kinderen geboren in 2011 die de vaccinaties vorig jaar niet hebben gehad, ontvangen een uitnodiging van het RIVM.
De vaccinaties, die tegen ernstige en besmettelijke infectieziekten beschermen, worden gegeven in De Kiekmure, Tesselschadelaan 1 in Harderwijk.
 
GGD Noord- en Oost-Gelderland voert ze uit. Betrouwbare informatie over deze  vaccinatie is te vinden op www.rijksvaccinatieprogramma.nl. De afdeling Jeugdgezondheid van GGD NOG is op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur bereikbaar voor vragen over vaccinaties van 4-18 jarigen op bel tel. 088  443 31 00. 

Oud papier nog beter scheiden

De inzameling van oud papier gaat goed. Oude kranten, tijdschriften en reclamefolders gaat prima. Papieren zakjes en tassen, wc-rollen, bonnetjes en verpakkingen van hagelslag, koeken of rijst zitten helaas nog te vaak bij het restafval.
 
Gemiddeld is dat zo’n 14 kilo per jaar per persoon. Dat zijn ruim 5 pakken printpaper of 2.000 papieren servetjes! In Harderwijk is de afgelopen jaren per persoon gemiddeld 50 kilo oud papier en karton ingezameld. Dat is mooi. Maar het kan nog veel meer zijn! Wat doet u wel en wat niet bij het oud papier?
 
Meer informatie vindt u op afvalmeerwaard.mett.nl.

Uitnodiging slotbijeenkomst recreatiezonering Hulshorsterzand en Beekhuizerzand

De afgelopen maanden is met verschillende bewoners, ondernemers en organisaties uit de gemeentes Nunspeet en Harderwijk, gesproken over de plannen voor recreatiezonering in het gebied Hulshorsterzand en Beekhuizerzand.
 
Aanmelden
De projectgroep en de provincie Gelderland presenteren de kaart en maatregelen tijdens een inloopbijeenkomst op 28 september in het gemeentehuis van Nunspeet. U bent van harte welkom. U kiest zelf een tijdstip dat u past. Er zijn vertegenwoordigers van de provincie, de gemeenten en Natuurmonumenten. Zij kunnen uw vragen beantwoorden en een toelichting geven. Wilt u zich vooraf aanmelden voor deze bijeenkomst? Hieronder staat hoe dit kan.
 
De kaart en de maatregelen worden later dit najaar door de provincie Gelderland opgenomen in het totale plan voor de recreatiezonering Veluwe.
 
Datum: 28 september
Tijd: 17.00 tot 20.00 uur
Locatie: Gemeentehuis Nunspeet, Markt 1, 8071 GJ Nunspeet
Aanmelden: uiterlijk 27 september via wing.nl/recreatiezonering
 
Wanneer u met meer personen komt, vragen wij u om ieder apart aan te melden.
Vragen over uw aanmelding of de bijeenkomst? Neem contact op via [email protected]

Beheer van natuurvriendelijke bermen

Bermen die op de juiste manier beheerd worden, leveren een belangrijke bijdrage aan biodiversiteit. Het maaibeheer wordt afgestemd op de plaats van de berm en de planten en dieren die hierin leven. Voor de meeste bermen in Harderwijk betekent dit dat de bermen twee keer per jaar gemaaid worden. De eerste keer in mei/juni en de tweede keer in september. Bermen die al voldoende natuurvriendelijk zijn, hoeven alleen in september te worden gemaaid.
 
Waarom natuurvriendelijke bermen
In een steeds intensiever gebruikte omgeving worden bermen belangrijker. Zeldzame planten en dieren zijn in Nederland soms alleen uit wegbermen bekend. Ook voor bijen is het een belangrijk leefgebied. Gezien de huidige achteruitgang van insecten in soorten en aantallen, is het belangrijk goed om te gaan met bermen en ze ecologisch te beheren.
 
Grotere biodiversiteit
De gemeenteraad wil bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Traditionele gazons en bermen vormen we om naar bloemrijke bermen met, waar daar ruimte voor is extra struiken. Insecten, vlinders en vogels vinden dan gemakkelijker voedsel en een schuilplaats.
 
Voor meer informatie zie het Integraal Beheer Plan Openbare Ruimte “Samen kleuren we de Stad” of kijk op de website van de vlinderstichting. 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning oprichten woning Parallelweg 26-189 Hierden, 16 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning overkapping en dakopbouw Meerkoetmeen 42, 3844XR Harderwijk, 15 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning oprichten woning met uitrit nabij Ooster Mheenweg 9 Hierden, 15 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Zuiderzeestraatweg 162, 3849AL Hierden, 15 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel Kleine Oosterwijck 27, 3841BL Harderwijk, 15 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 4 bomen Parallelweg 26-122 Hierden, 15 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning herinrichting standplaats De Sypel 5, 3842AE Harderwijk, 13 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning onderhoud 2 dakkapellen Havendam 54, 3841AA Harderwijk, 13 september 2021

Rectificatie

Vorige week hebben we de kennisgeving aanvraag omgevingsvergunning in deze krant gepubliceerd voor een poolhouse in strijd met regels ro op Sonnevancklaan 12. Dit moet zijn Sonnevancklaan 9. 

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning verbouwen woning Frisialaan 48, 3841DP Harderwijk, 16 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning vervangen dakkapel Doelenstraat 15, 3841EP Harderwijk, 15 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning tijdelijke testlocatie Covid-19 Zuiderbreedte 8 Harderwijk, 13 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning gevelaanpassing Overveld 3B, 3848BT Harderwijk, 13 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning uitbreiding woonhuis Leuvenumseweg 75, 3847LA Harderwijk, 13 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning fietsenstalling Luttekepoortstraat 34, 3841AX Harderwijk, 13 september 2021

Milieumeldingen

  • Gemeente Harderwijk - melding - verwijderen van asbest uit schuur - Spieghelstraat 25, Harderwijk, 16 september 2021
  • Gemeente Harderwijk - melding - verwijderen van asbest uit een schuur/berging - Kajuitmeen 9, Harderwijk, 16 september 2021

Verlenging beslistermijn

Verlenging beslistermijn voor nokverhoging Lovinkstraat 9, 3841KE Harderwijk 15 september 2021