Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 36 - 6 september 2023

Met deze week: SBO De Springplank gaat strijd aan met elektronisch afval, Jeroen Joon waarnemend burgemeester Harderwijk en de aangevraagde en verleende vergunningen.

EnergieCafé: Warmlopen voor een warmtenet

Op dinsdag 12 september organiseert Endura samen met gemeente Harderwijk een EnergieCafé over warmtenetten, van 19.30 tot 22.00 uur bij California Harderwijk. Deelname is gratis.

Dat we over een aantal jaren van het aardgas af gaan, is duidelijk. Maar we weten nog niet hoe we er dan warmpjes bij zitten. Een van de mogelijkheden is aansluiting op een lokaal warmtenet. Wat is precies een warmtenet? Welke energiebron gaan wij daarvoor gebruiken? Wat betekent een aansluiting op het warmtenet voor mijn huis? Moet ik samen met de buurt een plan maken of regelt de gemeente en/of de woningcorporatie alles? Kan ik nog een nieuwe Cvketel aanschaffen of moet er een warmtepomp komen? Op deze en andere vragen krijgt u antwoord tijdens het EnergieCafé over warmtenetten.

Deelnemen aan het EnergieCafé is gratis.Iedereen is welkom (zaal open vanaf 19.00 uur). Endura verwacht veel bezoekers, daarom is aanmelden vooraf gewenst. Ga hiervoor naar www.endura-harderwijk.nl.

Jeroen Joon waarnemend burgemeester Harderwijk

Commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, heeft met ingang van 5 september 2023 Jeroen Joon benoemd als waarnemend burgemeester van de gemeente Harderwijk. De heer Joon is 57 jaar en woont in Apeldoorn.

Harm-Jan van Schaik is na 10,5 jaar op 1 september 2023 gestopt als burgemeester van Harderwijk. Aan hem is per die datum eervol ontslag verleend. Aangezien er niet op korte termijn een opvolger kan worden gevonden, benoemt de commissaris een waarnemer.

In een gesprek met de commissaris van de Koning heeft de vertrouwenscommissie namens de gemeenteraad aangegeven wat zij belangrijke eigenschappen vindt voor een waarnemend burgemeester van Harderwijk en Hierden. Vervolgens heeft de commissaris de heer Joon voorgesteld als geschikte kandidaat. Tijdens een kennismakinggesprek afgelopen maandagavond tussen hem en de vertrouwenscommissie, bleek het profiel van de heer Joon inderdaad goed aan te sluiten op de wensen van de gemeenteraad. De commissie ziet de waarneming door de heer Joon dan ook met vertrouwen tegemoet.

De heer Joon beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Hij is sinds 2018 wethouder en eerste locoburgemeester van de gemeente Apeldoorn. Daarvoor was hij onder meer wethouder en locoburgemeester in de gemeente Cuijk, wethouder in vestingstad Grave en raadslid in de gemeente Overbetuwe. Hij heeft een achtergrond in het bedrijfsleven.

Bestuur en medewerkers van de gemeente Harderwijk heten de heer Joon van harte welkom!

Het betreft hier een benoeming als waarnemend burgemeester. De werving van een nieuwe burgemeester is een zorgvuldig traject en kost tijd. Het streven is dat de gemeenteraad voor de zomer van 2024 haar aanbeveling doet voor de benoeming, met als doel de nieuwe burgemeester na de zomer van 2024 te installeren.

Jeroen Joon
(Foto gemeente Harderwijk)

SBO De Springplank gaat strijd aan met elektronisch afval

Tien basisscholen van de Noord-Veluwe doen van 11 september tot en met 5 oktober mee met de E-waste Race. In Harderwijk gaat SBO De Springplank vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (e-waste). Kinderen zamelen klein elektronisch afval in. Dit kan hergebruikt of gerecycled worden. Zo dragen zij bij aan een circulaire economie.

Laat uw e-waste thuis ophalen
Woont u in de buurt van De Springplank (Kruithuis 2)? Dan kunt u tussen 11 september en 5 oktober gratis uw klein elektronisch afval thuis laten ophalen. Denk hierbij aan een oud toetsenbord of een kapotte waterkoker. Of een kapotte telefoon of oude/kapotte kabels en adapters. Hiermee zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. En dat er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald.

Beter voor het milieu en kans op een leuke schoolreis
De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste. De school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. 

Meer informatie en aanmelding 
Meld uw elektronisch afval online aan op: www.ewasterace.nl. Als dank voor uw bijdrage ontvangt u kortingscodes voor mooie duurzame producten.

Samen voor een mooier buitengebied Harderwijk en Hierden

Wat vindt u belangrijk in het buitengebied van Harderwijk en Hierden? Wilt u meer bomen, wandelpaden of kunstobjecten? Heeft u behoefte aan subsidies voor de aanschaf van beplanting? Of heeft u een mening over verrommeling in het buitengebied? Laat het gemeente Harderwijk weten!

De gemeente heeft concrete plannen om het buitengebied Harderwijk en Hierden nog mooier maken. Denk hierbij aan de thema’s landschappelijke identiteit, routenetwerk, biodiversiteit en functieverandering. De visie over deze thema’s is in november 2022 vastgesteld in de ‘Verdiepingsslag buitengebied Harderwijk en Hierden’. Vervolgens zijn de uitvoeringsacties uit de verdiepingsslag met uw hulp in een uitvoeringsagenda gezet. Hiervoor zijn wij op 21 juni 2023 bij u langs geweest in het dorpshuis in Hierden. Over het resultaat van de uitvoeringsagenda, waarin staat welke acties de komende drie jaar uitgevoerd gaan worden, horen we graag uw mening. De reacties weegt de gemeente af bij de definitieve versie van de uitvoeringagenda die aan de gemeenteraad ter vaststelling wordt aangeboden.

Geef uw mening
Van 1 t/m 30 september kunnen belangstellenden mee denken over deze plannen op het online stadsgesprek Harderwijk. Deel uw mening via www.harderwijk.nl/buitengebied. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten. In de Stadwinkel in het Huis van de Stad kunt u de stukken ook inzien. Ook kunt u een mail of brief sturen naar de heer R. Hurenkamp. E-mail: [email protected] en tel: 0341 411 267.

Nieuwe inwoners krijgen een hartelijk welkom in Harderwijk

Nieuwe inwoners van de gemeente Harderwijk kunnen op zaterdag 7 oktober kennismaken met het college van burgemeester en wethouders en met leden van de gemeenteraad. Dat doen ze tijdens een gezellige bijeenkomst die de gemeente ieder jaar organiseert om nieuwe Harderwijkers en Hierdenaren welkom te heten. Behalve de kennismaking is er een interessant programma met leuke activiteiten. We willen graag weten hoeveel nieuwe inwoners er die dag komen. Daarom vragen we de nieuwe inwoners om zich eerst aan te melden. Volgende week krijgen de nieuwe inwoners een persoonlijke uitnodiging in de brievenbus met informatie over hoe zij zich aan kunnen melden.

Controle hondenbelasting

Heeft u één of meer honden? Dan moet u daar aangifte van doen en hondenbelasting betalen. U hoeft geen belasting te betalen voor een hulphond, zoals een blindengeleidehond of gehandicaptenhond. Maar deze hond moet wel aangemeld worden voor de administratie. Wij controleren regelmatig de hondenbelasting.

Controle aan huis
De controle is bedoeld om te onderzoeken of uw hond is aangemeld voor de hondenbelasting. De controleurs bellen bij u aan en stellen enkele vragen om te controleren of u een hond heeft. Zij vullen een aangiftebiljet in als een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald. De controleurs kunnen zich legitimeren.

Tarieven
De hoogte van de hondenbelasting hangt af van het aantal honden dat u heeft. Het tarief per hond per jaar bedraagt dit jaar € 64,60. Wijzigt het aantal honden bij u thuis? Vergeet dan niet om dit aan ons door te geven. De belastingplicht wordt daardoor namelijk hoger of lager.

Uw hond online aanmelden
Heeft u één of meerdere honden en nog geen aangifte gedaan? Dan kunt u dit alsnog doen via www.meerinzicht.nl/belastingen. U  kunt hier een formulier downloaden of digitaal de hond aanmelden met gebruik van DigiD. U kunt ook telefonisch een formulier hondenbelasting aanvragen via 0341 41 19 11. Het afmelden van een hond gaat op dezelfde manier.

Minder papier door de brievenbus

Plak een nee/ja-sticker op uw brievenbus als u geen reclamefolders wilt ontvangen. Als u een nee/nee sticker opplakt ontvangt u ook geen huis-aan-huisbladen (met gemeentelijke informatie). De stickers zijn verkrijgbaar in het Huis van de Stad. U vindt reclamefolders ook op internet: www.folderz.nl en www.reclamefolder.nl.

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • Dakrenovatie Luttekepoortstraat 12, 3841AX Harderwijk, 31 augustus 2023
  • Nieuwbouw bedrijfspand Morsestraat 6 Harderwijk (HDW00 A 5665), 31 augustus 2023
  • Uitbreiding aan achterzijde van het pand Galvanistraat 8, 3846AT Harderwijk, 31 augustus 2023
  • Uitbreiden bedrijfspand Kelvinstraat 18, 3846BV Harderwijk, 30 augustus 2023
  • Uitbreiding kantoor aan zijkant gebouw Galvanistraat 6, 3846AT Harderwijk, 30 augustus 2023
  • Kappen 1 boom Biesteweg 4, 3849RD Hierden, 30 augustus 2023
  • Plaatsen dakkapel aan voorzijde woning Cort van der Lindenlaan 48, 3843VM Harderwijk, 30 augustus 2023
  • Dakkapellen Krommekamp 157, 3848DS Harderwijk, 28 augustus 2023
  • Tijdelijke bewoning recreatiewoning Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 28 augustus 2023
Verlening omgevingsvergunningen
  • Het oprichten van een woning Parallelweg 26 naast 161 Hierden (HDW00 C 1924), 31 augustus 2023
  • Plaatsen accukast bij Morsestraat 20 Harderwijk (HDW00 A 5480), 31 augustus 2023
  • Tijdelijke bewoning recreatiewoning Boslaan 2-10, 3847LT Harderwijk, 31 augustus 2023
  • Verbouw bedrijfspand Pascalstraat 3, 3846AL Harderwijk, 31 augustus 2023
  • Dak verhogen en aanpassing installatie op dak Strandboulevard Oost 6, 3841AB Harderwijk, 31 augustus 2023
  • Renovatie Bruggestraat 42, 3841CP Harderwijk, 30 augustus 2023
  • Kappen 10 bomen Jac. Perkstraat en Cremerstraat Harderwijk (HDW00 D 11120), 30 augustus 2023
  • Woning en kap bomen Horloseweg 6, 3845LA Harderwijk, 28 augustus 2023
  • Verwijderen schoorsteen GM Oranjelaan 77, 3843AB Harderwijk, 28 augustus 2023
  • Gevelwijziging Zuiderbreedte 6, 3845MC Harderwijk, 28 augustus 2023
  • Plaatsen zonnepanelen op de daken van De Bogen Harderwijk, 28 augustus 2023
Verlenging beslistermijnen
  • Voor plaatsen accukast bij Morsestraat 20 Harderwijk, HDW00 A 5480, 28 augustus 2023
Milieumeldingen
  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van schoolgebouw fase 1 aan Westeinde 33 te Harderwijk, 31 augustus 2023
Verkeersbesluiten
  • Aanwijzingsbesluit parkeren vergunninghouders, 31 augustus 2023
  • Aanwijzingsbesluit parkeren vergunninghouders Waterfront fase 3, 31 augustus 2023
Ruimtelijke plannen
  • Zakelijke beschrijving bestemmingsplan Drielanden – Groene Zoomweg 49, 31 augustus 2023
Overig
  • Tweede Kamerverkiezingen - 22 november 2023, 31 augustus 2023
  • Ontwerp ‘Subsidieregeling doehet-zelf-klusbon voor isolerende maatregelen Harderwijk 2023’ ter inzage voor inspraak, 31 augustus 2023
  • Ontwerp ‘Subsidieregeling isolerende maatregelen Harderwijk 2023’ ter inzage voor inspraak, 31 augustus 2023
  • Beleidsregels Participatiewet Ermelo, Harderwijk en Zeewolde 2023, 31 augustus 2023
Beleidsregel bepalen bouwkosten
omgevingsvergunning 2020

Burgemeester en wethouders zijn voornemens de Beleidsregel bepalen bouwkosten omgevingsvergunning 2020 te actualiseren. De beleidsregel heeft tot doel een objectief toetsingskader te creëren voor het controleren van opgegeven bouwkosten bij een aanvraag omgevingsvergunning. De ontwerpbeleidsregel ligt met ingang van 5 september gedurende zes weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Ook vindt u deze in de linker kolom van deze publicatie onder externe bijlagen.

Tijdens de inzage termijn kan een ieder tegen de ontwerpbeleidsregel schriftelijk, digitaal of mondeling een zienswijze kenbaar maken bij burgemeester en wethouders. Een zienswijze kunt u sturen naar burgemeester en wethouders van Harderwijk, t.a.v. domein Stad en Omgeving, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk. Vermeld op uw brief ‘zienswijze beleidsregel bouwkosten’. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze.

Meer informatie over het indienen van een zienswijze
Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met domein Stad en omgeving, de heer J. Haklander, via 0341 41 19 11.