Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 36

Met deze week: 18 september World Cleanup Day, een wereldwijde opruimactie, subsidiemogelijkheid buurtbarbecue met een maand verlengd en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Harderwijk bereikt finale verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente

De vijf finalisten van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland zijn vorige week bekend gemaakt. Ruim 5000 mensen lieten hun stem horen en bepaalden dat Stein, Zwolle, Hardenberg, Oude IJsselstreek en Harderwijk  een plek in de finale verdienen. Wethouders Gert Jan van Noort en Jeroen de Jong toonden zich aangenaam verrast door dit nieuws.  Ze  onderstreepten in een reactie dat zij zich realiseren dat er in Harderwijk nog veel te verbeteren valt op het gebied van toegankelijkheid. En zien het bereiken van de finale als een aanmoediging om samen met de werkgroep toegankelijkheid, de gemeenteraad en de inwoners nieuwe stappen te zetten.
 
Winnaar bekend op 7 oktober                                                                                                                          
winnaar van de verkiezing wordt op donderdag 7 oktober bekendgemaakt. Een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt. De jury bestaat uit Leonard Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in)), Sheila Oroschin (sociaal ondernemer) en Tako Rietveld (Kindercorrespondent).
 
Waarom deze verkiezing?                                                                                                                                          
De verkiezing Meest toegankelijke gemeente wordt georganiseerd door Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en is bedoeld om gemeenten op een positieve manier te stimuleren om te werken aan meer toegankelijkheid. Dat dit nodig is, blijkt uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk. Waaruit blijkt dat mensen in Nederland met een beperking of chronische ziekte kunnen, vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting.

Verkiezing meest toegankelijke gemeente 

18 september World Cleanup Day, een wereldwijde opruimactie

In Nederland is Plastic Soup Foundation initiatiefnemer van World Cleanup Day. Samen met 180 andere landen steken we de handen uit de mouwen op 18 september 2021. Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval! En het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat in het milieu ligt. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van blijvende oplossingen. Heeft u al een groep deelnemers en een locatie in gedachten? Of sluit u liever aan bij een bestaande actie? Meld uw actie aan op worldcleanupday.nl.
 
Wereldwijd opschonen begint in uw eigen buurt. Kom in actie voor een zwerfafvalvrije omgeving. Advies is om in kleine groepjes of met uw gezin op pad te gaan en de 1,5 meter afstand in de gaten te houden.
 
Afvalgrijper te leen
Zin om mee te doen, maar geen spullen? Voor deze actie kunt u  vanaf 6 september een grijper om afval op te pakken, ophalen bij één van deze drie locaties.
  • Ontmoetingstuin De Rietmeen, Ouverturebaan 1-3, iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur
  • Gemeentewerf Graaf Ottolaan 11, iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur
  • Zorgdat Hoofdkantoor Deventerweg 4, maandag t/m donderdag tussen 15.00 en 17.00 uur
Vragen
Heeft u plannen om mee te doen? En hulp nodig bij het organiseren? Neem contact op met Liza Cramer van ZorgDat. Ook voor meer informatie kunt u bij haar terecht. Stuur een mail naar [email protected] of bel 06-136 754 95. 

Subsidiemogelijkheid buurtbarbecue met een maand verlengd

U kunt een eenmalige subsidie van € 70 per jaar krijgen voor het organiseren van een straatfeest of buurtbarbecue. Aanvragen van deze subsidie was mogelijk tot en met 31 augustus 2021. Gezien de tegenvallende zomer en de (gelukkig) mooie septembermaand heeft de gemeente besloten de aanvraagperiode te verlengen tot 30 september 2021. U kunt een aanvraag doen via harderwijk.nl/buurtbarbecue

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 16 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Vaststelling bestemmingsplan Drielanden – Small Smart Houses Horloseweg. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
Helaas is het bij raadsvergaderingen vanwege de coronamaatregelen nog niet mogelijk om publiek fysiek te ontvangen. De vergadering is openbaar en te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Wilt u inspreken bij één van de agendapunten? Dat kan door dit te melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911. 

Vier Burendag samen op 25 september

Zaterdag 25 september viert Nederland voor de 16e keer Burendag, een dag waarop u gezellig samenkomt. En waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar in de buurt. Dit jaar is Burendag wel net iets anders dan anders, met voldoende afstand en op een veilige manier.
 
Doet u mee?
Met Burendag vieren we dat buurtbewoners klaar staan voor elkaar. Op de website van Burendag vindt u veel leuke ideeën: burendag.nl/vier-burendag.
 
ZorgDat ondersteunt Burendag van harte
ZorgDat denkt ook graag met u mee en geeft waar nodig advies. Neem contact op met [email protected] of bel 06 13 67 54 95.
 
Meld uw activiteit aan bij de gemeente
De gemeente brengt de hulpdiensten (politie, brandweer) op de hoogte zodat zij weten wat en waar iets te doen is in Harderwijk en Hierden. Aanmelden kan als ‘Klein evenement’ via harderwijk.nl/burendag

Geef je op voor het kindercollege 2021-2022!

De gemeente zoekt een nieuw kindercollege dat vanaf november een jaar lang de burgemeester en wethouders helpt met ceremoniële taken en aanwezig is bij evenementen. Ook zetten de kinderburgemeester en kinderwethouder zich in voor bepaalde thema’s, onderwerpen of activiteiten.
 
Stel jezelf voor via een filmpje
Meedoen? Geef je dan op via een filmpje van maximaal 90 seconden. Vertel waarom jij geschikt bent voor het kindercollege of waarom je het leuk vindt om kinderburgemeester of kinderwethouder van Harderwijk en Hierden te worden. Geef in je filmpje ook aan met welke onderwerpen en thema’s jij graag aan de slag wilt. Je kunt de Youtube-link van je video vervolgens uploaden via het aanmeldformulier op harderwijk.nl/kindercollege. Daar vind je ook meer informatie. Vraag je wel even toestemming aan je ouders? 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • aanvraag omgevingsvergunning kerstbomenverkoop Harderwijkerweg 266, 3845LD Harderwijk, 2 september 2021
  • aanvraag omgevingsvergunning verbouwen woning De Wittenhagen 65, 3843GG Harderwijk, 2 september 2021
  • aanvraag omgevingsvergunning berging en overkapping Multatulistraat 17, 3842AK Harderwijk, 2 september 2021
  • aanvraag omgevingsvergunning dakpannen en panlatten vervangen Bruggestraat 35 t/m 35-10, 3841CM Harderwijk, 2 september 2021
  • aanvraag omgevingsvergunning tijdelijke verhuur Boslaan 2-11 Harderwijk,1 september 2021
  • aanvraag omgevingsvergunning oprichten woning Parallelweg 26 197, 3849MN Hierden, 1 september 2021
  • aanvraag omgevingsvergunning Harderwijkerweg 266, 3845 LD Harderwijk,30 augustus 2021
  • aanvraag omgevingsvergunning kelder Mecklenburglaan 68, 3843BP Harderwijk, 30 augustus 2021
  • aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke huisvesting MijnSchool Kruithuis, 30 augustus 2021

Verleende en geweigerde vergunningen

  • verlening Alcoholwetvergunning Knardijk West 10 Harderwijk 2 september 2021
  • weigering omgevingsvergunning - hersteld besluit weigering erfafscheiding - Vijhestraat 16 Harderwijk, 2 september 2021
  • verlening Alcoholwetvergunning Bruggestraat 5 Harderwijk,  2 september 2021
  • verlening omgevingsvergunning - paardenbak met verlichting - Glindweg 16 Harderwijk,  2 september 2021
  • verlening exploitatievergunning - Grand Café De Liefde - Bruggestraat 5 Harderwijk, 2 september 2021
  • verlening omgevingsvergunning tijdelijke onderwijshuisvesting Kruithuis 4 - Stationslaan 121,1 september 2021
  • verlening omgevingsvergunning, dakkapel Randweg 100, 3843 JD Harderwijk, 30 augustus 2021

Verkeersbesluit

  • opheffen algemene gehandicaptenparkeerplaatsen nabij Kruithuis 71, 73 en 99,  2 september 2021

Overig

  • besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk houdende regels omtrent de tijdelijke subsidie COVID-19 2021 ten behoeve van culturele voorzieningen (Tijdelijke subsidieregeling COVID-19 gemeente Harderwijk 2021 ten behoeve van culturele voorzieningen), 31 augustus 2021

Ruimtelijke plannen

  • Wijzigingsplan Buitengebied – 1e wijziging Park Ceintuurbaan, 3 september 2021
Bestemmingsplannen onherroepelijk
  • bestemmingsplan Buitengebied – Park Onze Woudstee NL.IMRO.0243.BP00237-0002
  • bestemmingsplan Buitengebied – Recreatiewoningen Park Onze Woudstee NL.IMRO.0243.BP00244-0002
Ruimtelijke plannen ter inzage
  • ontwerp omgevingsvergunning Goede Reede, hoek Harderwijkerweg-Groene Zoomweg – NL.IMRO.0243.OV00276-0001 (tot 16/9)
  • omgevingsvergunning Buitengebied – Glindweg 16 – NL.IMRO.0243.OV00277-0002 (tot 8/10)
  • wijzigingsplan Buitengebied – 1e wijziging Park Ceintuurbaan – NL.IMRO.0243.WP00274-0002 (tot 19/9)
De bekendmakingen kunt u inzien op ruimtelijkeplannen.nl. Informatie: domein Ruimte, tel. 0341 411 911.