Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 3 2023

Met deze week: Groeien de rozenstruiken in uw tuin verder? voorkom dat het riool verstopt raakt en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Piet Dijkstra Prijs uitgereikt tijdens nieuwjaarsbijeenkomst

Ank Bos is de winnares van de Piet Dijkstra Prijs 2023. Zij kreeg de prijs uit handen van burgemeester Harm-Jan van Schaik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van gemeente. Bos is sinds 2017 vrijwilliger bij stichting de Maretak, waar zij zich 40 tot 50 uur per week inzet voor mensen met kanker en/of hun naasten.
 
Een echte verbinder
Ank Bos werd uit een groot aantal aanmeldingen unaniem door de commissie gekozen. De commissie bewondert de belangeloosheid en het aantal uren dat Ank zich inzet voor de stichting. Met haar inzet en persoonlijke aandacht voor de medemens, draagt ze bij aan positieve gezondheid in Harderwijk. Burgemeester Van Schaik: “Als jijzelf of iemand in de omgeving te maken krijgt met kanker, dan staat je wereld op z’n kop. Ank is voor veel mensen in deze tijd een baken van rust en weet mensen vaak perfect te verbinden met betekenisvolle activiteiten die hen verder brengt. Voor velen is de drempel om voor het eerst bij de Maretak binnen te stappen groot, maar Ank weet mensen op hun gemak te stellen en met elkaar te verbinden. Ze is de verpersoonlijking van Harderwijk zijn wij samen.”

Ank Bos
(Ank Bos - foto Saskia Beek Fotografie)
 
Harderwijkse nieuwjaarsbijeenkomst
De nieuwjaarsbijeenkomst was op woensdag 11 januari. Wilt u de speech van burgemeester Harm-Jan van Schaik teruglezen? Dat kan op harderwijk.nl/actueel

Groeien de rozenstruiken in uw tuin verder?

De klassieke rozentuin bij de Vanghentoren krijgt een nieuwe kleurrijke invulling. De meeste rozenstruiken kunnen met wat zorg en liefde prima verder leven in tuinen van inwoners van Harderwijk en Hierden. Misschien bij u?
 
Inwoners kunnen gratis (maximaal 3) rozenstruiken ophalen. Dit kan op vrijdag 27 januari van 13.00 tot 15.00 uur bij de rozentuin. U komt bij de rozentuin via het Plantagepark of via het Blokhuis. Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met dhr. M. van den Ende via [email protected].
 
Over ‘Samen kleuren we de Stad’
Met ‘Samen kleuren wij de Stad’ willen wij bewoners enthousiast maken om gezamenlijke initiatieven om de stad mooier, socialer en duurzamer te maken. Samen met u willen we de openbare ruimte zo inrichten en beheren dat dit aansluit bij uw wensen. Meer informatie: samenkleurenwedestad.nl.

OV-inloopspreekuur in de Bibliotheek

Donderdag 26 januari is er weer een OV-inloopspreekuur voor 55-plussers over reizen met de trein of bus. Het inloopspreekuur is tussen 10.00 en 11.30 uur in de Bibliotheek Harderwijk aan de Havendam 56. De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg! 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 26 januari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Uitvoering pilot PMD (Plastic, Metaal en Drankenkartons) en Hoogbouwvisie Harderwijk. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over uitbreiding bevoegdheden handhavers. De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Vertraging oplevering parkeergarages Waterfront. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Proef uitbreiding bevoegdheden BOA’s

Vanaf maandag 23 januari zijn de BOA’s van de gemeente bevoegd ook te handhaven op 4 verkeersovertredingen. De uitbreiding van de bevoegdheden is een proef en onderdeel van een landelijk project.
 
De BOA’s gaan handhaven op het ontbreken van fietsverlichting, niet handsfree bellen op de fiets, rood verkeerslicht negeren op de fiets en rood verkeerslicht negeren door voetgangers.
 
Proef duurt voorlopig tot mei 2023
Het betreft een project van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De proef wordt ook gedaan in de gemeenten Breda, Venlo, Zaandam en Schouwen-Duiveland. Het project is 2 jaar geleden opgezet en uitgevoerd in de gemeente Utrecht.
 
Handhaving op eerder genoemde 4 verkeersovertredingen wordt nu door de politie gedaan. Wethouder Marcel Companjen, verantwoordelijk voor handhaving: “Tijdens het project wordt onderzocht of de uitbreiding van de bevoegdheden van BOA’s toegevoegde waarde heeft en uiteindelijk de verkeersveiligheid vergroot.”  

Vergadering commissie naamgeving

De commissie naamgeving vergadert woensdag 25 januari van 19.00 uur tot 20.00 uur in de collegekamer van het stadhuis, Havendam 56. Deze vergadering is openbaar en het publiek heeft spreekrecht. De volgende punten staan op de agenda.
 
Naamgeving van
Buurtnamen: Harderwijkerbos (gemetrie), Bosrand
Straatnamen: Wolfsebosch, Broodakkerbosch, Dassenbosch, Weizichtpad, Harderwiekerbrink, Harderwiekerbrinkpad, Ermelosebrinkpad en Horlosebrinkpad.

De agenda met toelichting en bijbehorende stukken liggen ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Meer informatie: dhr. J Essenburg, voorzitter commissie Naamgeving, tel. 0341 411 323. 

Help de vlinders en wilde bijen met gratis planten

Wilde bijen, vlinders en andere insecten hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp gebruiken. Inwoners van Harderwijk en Hierden met een kleinere tuin in de bebouwde kom kunnen deze dieren helpen door het neerzetten van aantrekkelijke planten. De gemeente en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) bieden daarom gratis bij- en vlindervriendelijke planten aan. Wees er snel bij, want op = op!
 
Hoe werkt het?
  • De actie is alleen voor inwoners van Harderwijk en Hierden met een kleinere tuin in de bebouwde kom.
  • De planten zijn aan te vragen vanaf 23 januari via slgelderland.nl/projecten/bijen-harderwijk.  
Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/actueel

UITNODIGING

Inloopavond woonpark Molenweg Hierden
Graag nodigen wij u uit voor de inloopavond woonpark Molenweg Hierden. De huidige bebouwing van dit park voldoet niet meer aan de eisen. Tijdens de avond krijgt u meer informatie over de ontwikkelingen op het voormalige vakantiepark. De bestaande bebouwing wordt vervangen door nieuwe woningen voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig wonen.
 
Datum          : donderdag 26 januari
Aanvang       : 19.00 tot 21.00 uur
Locatie          : Bosrestaurant 't Draakje, Molenweg 34

Tijdens de avond kunt u met vragen terecht bij de ontwikkelaar van het vastgoed C3 Living, zorgverlener Ambulante Zorgverlening Midden Nederland en de gemeente.

Meer informatie?
Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met Jan-Christiaan Goudbeek via [email protected], projectleider van de gemeente. 

Voorkom dat het riool verstopt raakt

Om een verstopping van het riool te voorkomen kunt u beter geen vuil als maandverband, luiers, vochtige billendoekjes en rollen toiletpapier in uw riool gooien. Hierdoor ontstaat er een opeenhoping met verstopping als gevolg.
 
Ook vetten en oliën zijn funest voor het goed functioneren van een riool. Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waarin zich vuil gaat hechten of ophopen. U kunt vetten en oliën na gebruik beter laten stollen en dan weggooien in de grijze container in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23. Of in een gesloten verpakking inleveren in de gele afvalcontainer bij de Jumbo-supermarkten in de wijken Stadsweiden en Drielanden en de Spar in Hierden.
 
Waar zit de verstopping?
Bij een verstopping spoort u allereerst de plaats van de verstopping op:
  1. Zoek het ontstoppingsstuk of -putje op. Op www.ontstoppingsput.nl is van veel woningen informatie beschikbaar. Meestal is het ontstoppingsstuk of -putje bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg. In enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het laten opzoeken van dat putje is voor eigen rekening.
  2. Kijk of ontstoppingsputje en riool droog of nat zijn.
  3. Is het ontstoppingsputje op de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw terrein of in/onder uw woning. U verhelpt het probleem zelf of neemt contact op met een loodgieter. Eventuele kosten komen voor eigen rekening.
Verstopping op gemeenteterrein? Bel Snel Herstel!
  • Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. U belt de gemeente via Snel Herstel die kosteloos de verstopping verhelpt. De gemeente biedt een 24-uur service en beschikt over de benodigde hulpmiddelen. Let op: Als u een verstopping op gemeenteterrein zelf op laat lossen, zijn de kosten voor uw rekening. Bel daarom altijd eerst Snel Herstel.
Meer informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?

Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke wijziging bestemming Watertoren Beltweg 5, 3847LX Harderwijk, 16 januari 2023
  • Aanvraag omgevingsvergunning, extra bouwlaag Waterfront kade 05, Harderwijk, 16 januari 2023
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen dakkapel Couperuslaan 107, 3842AC Harderwijk, 16 januari 2023
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiding woonhuis Grevenhofsweg 27, 3849NB Hierden, 16 januari 2023
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen 8 zonnepanelen Donkerstraat 40, 3841CD Harderwijk, 11 januari 2023
  • Aanvraag omgevingsvergunning verplaatsen inrit Zuiderzeestraatweg 183B, 3849AE Hierden, 11 januari 2023
  • Aanvraag omgevingsvergunning, schuur/carport Ermelosebrink 10, 3845LG Harderwijk, 11 januari 2023

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, Pasenstraat 5, 7 en 9 3841BN Harderwijk, 16 januari 2023
  • Verlening omgevingsvergunning, nieuwe dakkapel aan voorzijde woning Roemer Visscherstraat 30, 3842JM Harderwijk, 12 januari 2023
  • Verlening omgevingsvergunning, plaatsen berging Kleine Oosterwijck 10, 3841BL Harderwijk, 12 januari 2023
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 5 bomen, weigering 3 bomen Parallelweg 25, 3849 ML Hierden, 11 januari 2023
  • Verlening omgevingsvergunning inrit Nobelstraat 14A, 3846CG Harderwijk, 11 januari 2023

 Milieumeldingen

  • Melding voor wijziging van de vervoerder EBS neemt locatie over van Keolis aan Daltonstraat 18 te Harderwijk, 12 januari 2023
  • Melding voor het kleinschalig inzamelen van afval aan Daltonstraat 18 te Harderwijk, 12 januari 2023

Verkeersbesluiten

  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Parkweg 2, 12 januari 2023
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen Kruithuis nabij Wethouder Jansenlaan, 12 januari 2023
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Eikenlaan 1, 11 januari 2023
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Mecklenburglaan 50, 11 januari 2023
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Walstein 22, 11 januari 2023
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen Bazuindreef nabij Fagotdreef 26, 11 januari 2023
  • Wijzigen en instellen gehandicaptenparkeerplaatsen Goeman Borgesiuslaan 211-335, 11 januari 2023
  • Instellen gereserveerde parkeerplaats opladen elektrische voertuigen nabij Meerkoetmeen 29, 11 januari 2023
  • Herinrichting Ceintuurbaan, 11 januari 2023

Ruimtelijke plannen

  • Bestemmingsplan Buitengebied - Beekhuizerweg naast 25, 16 januari 2023

Overig

  • Beleidsregel bepalen bouwkosten omgevingsvergunning 2020-actualisatie september 2022, 13 januari 2023.