Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 26

Met deze week: Flitspaal aan de Lorentzstraat in Harderwijk, maak op 7 juli kennis met de warmtevisie van de gemeente en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Veteranenvlag zaterdag uitgestoken als eerbetoon

Tijdens de Nationale Veteranendag op zaterdag 26 juni wapperde de nieuwe veteranenvlag op het Oude Stadhuis en het Huis van de Stad in Harderwijk. Het gemeentebestuur wil op deze wijze blijk geven van een gevoel van verbondenheid met onze veteranen die zich inzetten of hebben ingezet voor vrede en veiligheid in binnen - en buitenland
 
De veteranenvlag vertegenwoordigt iedere veteraan die namens het Koninkrijk heeft gediend in een of meerdere onderdelen van de krijgsmacht. De vlag is het symbool van verbondenheid en waardering voor alle veteranen.
 
Alle krijgsmachtonderdelen zijn terug te vinden in de vlag: de lichtblauwe, donkerblauwe en groene kleur staan symbool voor alle veteranen die zich als onderdeel van de landmacht, de marine, de marechaussee of de luchtmacht hebben ingezet. Ter land, ter zee, en in de lucht.
 
De rode en witte kleur hebben een dubbele betekenis. Het rood is zowel onderdeel van de Nederlandse vlag, maar tevens is het een uiting van respect en eer voor alle gesneuvelde militairen en andere oorlogsslachtoffers. Ook de kleur wit is onderdeel van de Nederlandse vlag, maar staat daarnaast symbool voor de vrede waarvoor veteranen hebben gestreden. De kleur lichtblauw representeert VN-uitzendingen zoals UNIFIL, UNPROFOR en Mali. Het in de vlag aanwezige groen staat symbool voor onder andere de Tweede Wereldoorlog, SFOR en ISAF.
 
Regionale veteranendag
Naast de Nationale Veteranendag organiseren de gemeentes in deze regio een gezamenlijke regionale veteranendag. Dit jaar gaat die wegens de Covid 19 maatregelen opnieuw niet door en is verplaatst naar juni volgend jaar.
 
Veteranenvlag
 

Beginnen met minimaliseren

Wat is nou écht belangrijk voor jou?
 
Bij minimalisme wordt vaak gedacht aan zo min mogelijk bezitten en lege witte kamers. Minimalisme gaat echter niet over het wel of niet hebben van spullen, het gaat over het focussen op wat écht belangrijk voor je is. Alles dat daarvan afleidt staat in de weg. Jurre & Sanne vertellen daar over en geven tips om zelf aan de slag te gaan in de krant van Harderwijk zijn wij samen www.harderwijkzijnwijsamen.nl/juni2021/stelletjeminimalisten-voedselbank.pdf
 
En andere bijzondere verhalen over inwoners waar wij trots op mogen zijn. U kunt de ook volledige krant lezen op www.harderwijkzijnwijsamen.nl. Veel leesplezier! 

Harderwijk naar halve finale in verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Vandaag zijn de twaalf gemeenten bekend gemaakt die nog in de race zijn voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Ook de gemeente Harderwijk zit daarbij. De gemeente heeft aandacht besteed aan de verkiezingen om aandacht  te vragen voor het onderwerp Toegankelijkheid.
 
Wat betekent dat, ‘bij de beste twaalf’?

Alle gemeenten in Nederland zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze verkiezing. In de eerste ronde is tweederde van alle gemeenten beoordeeld door ruim 2000 ervaringsdeskundigen. De halvefinalisten ontvingen positieve beoordelingen op hun toegankelijkheid. Maar er blijft voor álle gemeenten werk aan de winkel. De beoordelingen die gemeenten ontvingen op dat wat goed en wat minder goed gaat op het gebied van toegankelijkheid, zijn dan ook waardevolle input voor het lokale beleid. En dat was ook de reden dat de gemeente Harderwijk actief inwoners heeft opgeroepen om de vragenlijst in te vullen.
 
Waarom een verkiezing?
De verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid. Dit is nodig: vier miljoen Nederlanders met een beperking of chronische ziekte kunnen, vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting. Dat blijkt onder meer uit het onlangs verschenen SCP-rapport Lang niet toegankelijk.
 
Hoe nu verder?
Tot en met 29 augustus kunnen alle Nederlanders stemmen op een van de twaalf gemeenten en daarmee aangeven welke in hun ogen het beste werk maakt van toegankelijkheid. De vijf gemeenten met de meeste stemmen gaan vervolgens door naar de finale, waarin ze worden beoordeeld door een vakjury. Stemmen kan via www.harderwijk.nl/meesttoegankelijkegemeente

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 8 juli 2021 vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere:
 
Jaarrekening 2020

Inclusieve samenleving (Strategische raadsagenda)
 
De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911.
 
De raadsvergadering van 8 juli vindt fysiek plaats in de raadzaal (Huis van de Stad). Helaas is het vanwege Corona maatregelen nog niet mogelijk om publiek fysiek te ontvangen. 

Maak op 7 juli kennis met de warmtevisie van de gemeente

Iedere gemeente heeft van het Rijk de opdracht gekregen om voor 1 januari 2022 een zogeheten warmtevisie op te stellen. De warmtevisie is een document waarin de gemeente Harderwijk aangeeft welke alternatieven er zijn voor het gebruik van aardgas voor onder meer verwarming van huizen. Ook is beschreven wanneer een buurt aardgasvrij wordt en op welke manier dit gebeurt.
 
De warmtevisie van de gemeente Harderwijk is opgesteld samen met UWOON, Omnia Wonen, Liander, Endura en Veluwe Duurzaam. Ook de klankbordgroep Aardgasvrije gemeente Harderwijk meegedacht en feedback gegeven.
 
Het document is klaar en kan nu vastgesteld worden door het college van B&W en daarna door de gemeenteraad. Maar voordat het zover is willen we inwoners van Harderwijk en Hierden informeren over wat er in de warmtevisie staat. Hebt u interesse daarvoor dan bent u op woensdag 7 juli tussen 15.30 en 18.30 uur welkom in het Huis van de Stad.
 
Aanmelden is niet nodig, maar hou wel rekening met de dan geldende coronamaatregelen. Dit kan bij eventuele grote drukte betekenen dat u buiten even moet wachten. 

Veilig blijven fietsen – kom naar de senioren fietsdag op 1 juli

Senioren zo lang mogelijk veilig te laten fietsen, dat is onze ambitie! Veilig fietsen, balansversterkende oefeningen en de drie- en vierwielfiets ervaren. Komt u ook naar de senioren fietsdag op donderdag 1 juli Bij MHC de Mezen in Harderwijk? 
 
Eerst krijgt u uitleg over veilig deelnemen aan het verkeer en vervolgens kan er o.a. met eigen fiets geoefend worden op een parcours. Ook kunt u ervaren hoe het is om op een drie- en vierwielfiets te rijden en worden er balans oefeningen gedaan onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ook krijgt uw eigen fiets een veiligheidscheck. Na afloop ontvangt u een leuke fietsroute, waarin u al het geleerde in praktijk kunt brengen. De seniorenfietsdag vindt plaats in Harderwijk, locatie MHC de Mezen ( Parkweg 8) van 9:30 – 12:30 uur.
 
De fietsdag wordt georganiseerd door de Senioren Beweegcoach van GA! Harderwijk (gezond actief) vanuit het lokaal sportakkoord i.s.m. verschillende partijen die deze fietsdag mogelijk maken. Deelname is gratis. Aanmelden kan door te mailen naar [email protected] of te bellen naar 06-21364850.  

Flitspaal aan de Lorentzstraat in Harderwijk

Op 5 juli wordt een flitspaal geplaatst aan de Lorentzstraat in Harderwijk. Met deze paal wordt een bijdrage geleverd aan de verkeersveiligheid. Over enkele maanden treedt deze paal in werking.
 
De verkeersveiligheid op de Lorentzstraat kan worden verbeterd
Dit blijkt uit een analyse van de politie en de gemeente Harderwijk. Op de Lorentzstraat gebeuren relatief veel ongevallen, waarbij  snel rijden een grote rol speelt. Op verzoek van de gemeente Harderwijk en de politie heeft het Openbaar Ministerie besloten op deze locatie een flitspaal te laten plaatsen.
 
De paal wordt na plaatsing eerst getest voordat er kan worden gehandhaafd
Boetes worden geïnd door het CJIB en komen ten goede van het Rijk. Flitspalen worden geplaatst door het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie plaatst in principe alleen flitspalen langs 50 en 80 km/h-wegen.
 
Het plaatsen van een flitspaal moet aan verschillende eisen voldoen
Andere  wegen komen niet in aanmerking voor een flitspaal. Dat komt bijvoorbeeld doordat het aandeel snelheidsovertreders relatief beperkt is of omdat andere verkeersmaatregelen reeds voldoende hebben bijgedragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. 

Online colleges Psychologie en Europees recht vanaf 1 juli

De gemeente Harderwijk organiseert in samenwerking met Zorgdat en Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan seniorencolleges waar u aan mee kunt doen. U kunt zich nu inschrijven voor de collegereeksen Psychologie en Europees recht via de inschrijfformulieren op www.zorgdat.nl. De colleges zijn gratis en speciaal voor de inwoners van Harderwijk.
 
Collegereeks Psychologie in juli
Tijdens de collegereeks Psychologie vertelt studentdocent Jotie u meer over het gedrag van de mens, door diverse filosofen en psychologen. Hoe keek Freud naar de mens en welke betekenis hadden dromen volgens zijn theorie? En wat bepaalt ons gedrag volgens Pavlov? U kunt een interactief programma met veel voorbeelden verwachten. Deze collegereeks vindt plaats op donderdag 1 juli, 8 juli, 15 juli en 22 juli van 10.30 tot 11.30 uur.
 
Collegereeks Europees recht in juli en augustus
Weet u het verschil tussen alle verschillende instellingen van de EU? Denk aan het parlement, de Raad van Ministers, de Commissie, het Hof van Justitie en de Europese Raad. Student Tijn vertelt u tijdens zijn seniorencolleges “Europees Recht: overal, maar onbekend” graag meer over de Europese Unie, van de geschiedenis tot de hedendaagse gang van zaken! Deze collegereeks vindt plaats op dinsdag 20 juli, 27 juli, 3 augustus en 10 augustus van 19.30 tot 20.30 uur.
 
Computer nodig om deel te nemen
Om deel te kunnen nemen aan de online colleges heeft u een laptop, computer of IPad nodig en een internetverbinding. Nadat u zich heeft aangemeld, ontvangt u een bevestiging met hierin de link naar Zoom én een handleiding voor Zoom.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Reguliere omgevingsvergunning zijn ingekomen voor:
  • 19-6-2021 Zuiderzeestraatweg 67: inrit
  • 18-6-2021 Dassenbergerhout 2: verplaatsen inrit
  • 18-6-2021 Zuiderzeestraatweg 58-1: uitbreiden woonhuis
  • 21-6-2021 Hendric Stevinstraat 5: carport
  • 21-6-2021 Ruimelsweg 14: tijdelijke stacaravan in strijd regels ro
  • 22-6-2021 Korhoenlaan 1-88: kap 1 boom
  • 23-6-2021 Ooster Mheenweg 26: 3 senioren woningen
  • 23-6-2021 Marnixstraat  1: kap 2 bomen
  • 23-6-2021 Weisteeg 1: bijgebouw tbv opslag/berging en bed&breakfast
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 15-6-2021 Bilderdijkstraat 20: inrit
  • 17-6-2021 Dichterskwartier II: 3 inrittten
  • 21-6-2021 Guido Gezellelaan 70: erker
  • 23-6-2021 Korhoenlaan 1-120: kappen 5 bomen
  • 23-6-2021 Parallelweg 26-96: kappen 1 boom
  • 23-6-2021 Veldkersmeen 64: nieuw kozijn plaatsen 
Rechtsbescherming vergunningen reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan deaanvrager bekend maakten. Wilt u dat de vergunning (voorlopig) niet gebruikt wordt? Dan moet u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800EM Arnhem daarom vragen.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure
Overveld 17: aanvraag ontheffing gebruik als duikschool: 11-8-2021 

Milieumeldingen

Meldingen van 17 juni tot en met 23 juni 2021
  • 3-11-2020 Luinstra Watermanagement B.V: Johanniterlaan 7 Realisatie gesloten bodemenergiesysteem
  • 7-6-2021 Klaas Soer Grondverzet B.V.: Zuiderzeepad 1 Voor mobiel breken op locatie schoolgebouw
  • 14-6-2021 Salverda Bouw B.V.: Langendijkstraat 23 Voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • 14-6-2021 ASB Sanering B.V.: Gruttomeen 15 Voor het verwijderen van asbest uit woningen
  • 15-6-2021 KWS Infra B.V.: Daltonstraat 33 Notificatie van inzet mobiel puinbreker voor project "Mobiel puinbreken Asfalt Centrale Harderwijk
  • 15-6-2021 Grensweg 1 D Voor het slopen van een noodwoning
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.
 
Instemming wijziging Gemeenschappelijke Regeling VNOG
 
Burgemeester en wethouders van Harderwijk maken hierbij bekend dat zij op 22 juni 2021 hebben besloten om in te stemmen met de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling van de VNOG.
Het besluit ligt ter inzage in de Stadswinkel. Ook is het besluit digitaal te raadplegen op overheid.nl.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw L. Groen, domein Bestuur en Organisatie via 0341-411911.