Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 25 - 21 juni 2023

Met deze week: PMD-pilot gaat starten, gratis PMD-afval inleveren, jongeren ronden maatschappelijk diensttijd af met certificaat en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Jongeren ronden maatschappelijke diensttijd af met certificaat

Iets doen voor een ander, je talenten ontwikkelen en elkaar ontmoeten. Dat zijn de belangrijkste pijlers van het Maatschappelijke Diensttijd-raject (MDT). In Harderwijk heet dit traject Missie0341. 20 jongeren rondden onlangs dit traject succesvol af. Zij ontvingen op zaterdagmiddag 17 juni van wethouder Maarten Reckman een certificaat.

Via Missie0341 ontdekken jongeren uit Harderwijk en omgeving - in een traject van ongeveer 6 maanden - waar hun talenten liggen. En wat bij ze past en wat ze daarmee voor anderen kunnen betekenen. De jongeren doen dit met persoonlijke begeleiding van een coach, trainingen en workshops van diverse professionals. En met het gezamenlijk organiseren en uitvoeren van activiteiten voor anderen. Denk aan sportactiviteiten voor kinderen of helpen bij de voedselbank. Of aan een maaltijd verzorgen voor ouderen of daklozen, of iets leuks organiseren voor jongeren in het AZC. Maar er zijn ook verschillende mogelijkheden met muziek, video, acteren of presenteren. Dit reguliere MDT-project is een vervolg op het project ‘Harderwijkse jongeren samen sterk tegen corona’. In coronatijd hebben 100 jongeren zich vrijwillig ingezet voor de Harderwijkse samenleving.

Lovende woorden
Bram Lievaart (19) is een van de jongeren die zijn MDT-certificaat heeft ontvangen. Hij heeft tijdens dit traject onder andere een tuin van een mevrouw opgeknapt. Zij kon dit zelf niet meer goed. Deze mevrouw was enorm dankbaar. Ze was lovend over de jongeren: “Super bedankt voor de hulp van deze lieve, enthousiaste mensen. Ze zijn echt heel bijzonder en speciaal.” 

Missie0341
MDT is een programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Gemeente Harderwijk heeft via ZonMW een subsidie voor een MDT-traject aangevraagd. Daaruit is Missie 0341 geboren. De gemeente Harderwijk geeft hier uitvoering aan. Dit gebeurt in samenwerking met vijf maatschappelijke organisaties: Youth United, Present, Veld 42, Art-Life en Talent House. De jongeren die zaterdag hun certificaat ontvingen, hebben een MDT-traject gevolgd bij Youth United en Present.

250 jongeren
In totaal hopen bovenstaande organisaties in 2,5 jaar tijd zo'n 250 jongeren te bereiken met het Harderwijkse MDT-traject Missie0341. Ze richten zich daarbij specifiek op jongeren tussen de 14 en 27 jaar oud. Kijk voor meer informatie of deelname op www.missie0341.nl.

Bermbeheer schapen

Wist je dat we onze bermen aan het Zeepad duurzaam beheren? Met schapen! Schapen doen dat veel gevarieerder dan machines. Zo blijft er altijd een plekje voor insecten en kleine dieren om te schuilen en eten. Kom zaterdagmiddag 24 juni eens kijken bij de schapen en hun herder. Er zijn demonstraties van schaapscheerders en van een wolverwerker.

Tijd: zaterdag 24 juni, 13.00 - 17.00 uur
Plaats: Zeepad, ter hoogte van Rietgorsmeen

Een vluchtplan kan uw leven redden. Doe de gratis online vluchttest!

Bij brand heeft u 3 minuten om uw huis veilig te verlaten. Het is dus van levensbelang dat u weet hoe u snel en veilig het huis uit kunt komen. Heeft u al nagedacht over uw vluchtplan?

Zo maakt u een vluchtplan
Bij het maken van een vluchtplan bekijkt u mogelijke vluchtroutes in huis. Welke route is snel en veilig? Liggen er spullen in de weg? Waar vindt u de sleutel van de buitendeur? Waar ontmoet u uw huisgenoten als u eenmaal buiten bent? Wie zorgt ervoor dat kinderen en huisdieren in veiligheid worden gebracht? Deze vragen beantwoordt u als u nadenkt over een vluchtplan. Als u de antwoorden weet, bespreekt u het plan met uw huisgenoten en oefent de vluchtroute samen. Zo weet iedereen wat er gedaan moet worden bij brand. En zo kan iedereen zo snel mogelijk veilig naar buiten.

Test uw vluchtroute met de gratis online vluchttest
Test hoe snel u bij brand uw huis kunt verlaten, op testjevluchtplan.nl. Beantwoord de vragen, oefen uw vluchtroute en binnen enkele minuten ontdekt u of u op tijd uw huis uit kunt komen. De online vluchttest is gratis. U kunt hem via een smartphone of tablet doen.

Praat mee over de ontwikkeling van Hierden dorp - Woar goa je hinne?

Voor Hierden dorp wordt een visie gemaakt. Hoe ziet het Hierden 2040 eruit? Deel uw ideeën over de toekomst van het dorp met ons. Wij gaan graag met u in gesprek hierover. We zijn benieuwd naar uw mening over uw dorp en wat u belangrijk vindt. Vragen die voorbij zullen komen:
  • Hoe behouden we de identiteit en leefbaarheid van het dorp?
  • Wat zijn de zorgen, wat zijn de kansen?
  • Waarvoor is ruimte nodig?
Wethouder Enklaar is aanwezig van 19.00 tot 21.00 uur.

Wilt u meepraten?
Kom dan op dinsdag 27 juni, van 17.00 tot 21.00 uur naar de inloopavond in Dorpskerk Hierden.

PMD-pilot gaat starten: gratis PMD-afval inleveren

Op zaterdag 1 juli 2023 gaat de PMD-pilot van start. U kunt dan 6 maanden lang gratis plastic en metalen verpakkingen en lege drinkpakken (PMD) inleveren. Inwoners kunnen hiervoor terecht op 8 extra locaties vlakbij winkelcentra en/of supermarkten en het dorpshuis in Hierden. De pilot is een proef en daarom tijdelijk. Hij stopt op 22 december 2023. De 8 extra containers worden op dat moment weer verwijderd.

Geef uw mening!
De proef moet inzicht geven in hoe de inwoners van Harderwijk en Hierden het liefst omgaan met het scheiden van PMD-afval. Wilt u dat zelf vooraf scheiden (bronscheiding), of laat u het scheiden liever over aan de afvalverwerker (nascheiding)? De keuze is aan u. Daarom horen we graag uw mening. Dat kan door online onze vragenlijst in te vullen via www.afvalharderwijk.nl/vragenlijst. Ook nemen we op meerdere momenten straatenquêtes af bij de containerlocaties. Alle informatie helpt ons om te kiezen voor het beste scheidingsmodel voor Harderwijk en Hierden.

De containerlocaties
  • Dorpshuis Hierden
  • Plan Frankrijk, Jannevroupad (parkeerplaats
  • tegenover OBS Het Talent)
  • Winkelcentrum Stadsdennen, P.C. Hooftplein
  • Winkelcentrum Tweelingstad, Nassaulaan
  • Winkelcentrum Drielanden, Tonselsedreef
  • Winkelcentrum Stadsweiden, Achterste
  • Wei (achter de Jumbo)
  • Friese Gracht, Selhorsthof (parkeerplaats bij de AH)
  • Winkelcentrum Zeebuurt, Knardijk (Lidl/Dirk van den Broek)
De containers zijn zoveel mogelijk geplaatst bij al bestaande openbare containers voor bijvoorbeeld GFT, glas en textiel.

Meer informatie
Ga voor meer informatie over de pilot, en wat er wel/niet in de containers mag, naar www.afvalharderwijk.nl. Op deze website vindt u ook nieuwsberichten en veel gestelde vragen. 

Prijsuitreiking Stadsidee 2023: bmx/skate/stepbaan in Hierden

Met 47% van de stemmen is de bmx/skate/stepbaan in Hierden het winnende Stadsidee 2023. Met de uitvoering van hun idee maken de jonge initiatiefnemers een mooie openbare en multifunctionele plek voor sporten, spelen, ontmoeten en bewegen voor iedereen. Vrijdag 16 juni overhandigde wethouder Martijn Pijnenburg de waardecheque aan de winnaars: Ilse, Fay, Rutger en Sven. Meer info: www.stadsidee.nl.

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • Plaatsen zonnepanelen Pasenstraat 9, 3841BN Harderwijk, 15 juni 2023
  • Vergroten waterberging HDW00 K 1053, 15 juni 2023
  • Realiseren aanbouw woning Beethovendreef 12, 3845AS Harderwijk, 15 juni 2023
  • Verbouw pand Lage Wei 10, 3844NE Harderwijk, 14 juni 2023
  • Kappen 3 bomen Korhoenlaan 1 94, 3847LL Harderwijk, 14 juni 2023
  • Realiseren appartement Achterom 9, 3841CJ Harderwijk, 14 juni 2023
  • Maaltijdmuur plaatsen Smeepoortstraat 17, 3841EG Harderwijk, 13 juni 2023
  • Bestemmingswijziging Nobelstraat 37, 3846CE Harderwijk, 13 juni 2023
  • Onderhoud dak Reinwardtlaan 10, 3843CS Harderwijk, 12 juni 2023
  • Uitbreiden woning Anne Franklaan 8, 3842GW Harderwijk, 12 juni 2023
  • Uitbreiding woning Ceintuurbaan 4-3, 3847LE Harderwijk, 12 juni 2023
Verlenen omgevingsvergunningen
  • Realiseren schuur Tuindersbrink 3, 3845LM Harderwijk, 14 juni 2023
  • Verbouw twee appartementen Luttekepoortstraat 2, 3841AX Harderwijk, 14 juni 2023
  • Verbreden erker voorgevel Hazelaarlaan 13, 3843JT Harderwijk, 13 juni 2023
  • Brandwerende scheidingen aanbrengen en herstellen Houtkamp 33, 3841XC Harderwijk, 13 juni 2023
Milieumeldingen
  • Het starten van een verfgroothandel aan Morsestraat 2 A te Harderwijk, 15 juni 2023
  • Het verwijderen van asbest uit een woning aan Donkerstraat 44 A te Harderwijk, 15 juni 2023
  • Het bereiden van voedingsmiddelen voor derden aan Strandboulevard Oost 16 te Harderwijk, 15 juni 2023
  • Het verwijderen van asbest uit een woning aan Guido Gezellelaan 239 te Harderwijk, 15 juni 2023
  • Het verwijderen van asbest uit een woning aan Guido Gezellelaan 23 te Harderwijk, 15 juni 2023
Verkeersbesluiten
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Friesegracht 13, 16 juni 2023
  • Middengeleiders kruising Stadswei/ Voorste Wei, 12 juni 2023
Overig
  • Definitief Aanwijsbesluit locaties bovengrondse verzamelcontainers voor PMD afval afkomstig van inwoners gemeente Harderwijk, 15 juni 2023