Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 23

Met deze week: uitleg reizen per openbaar vervoer via internet mogelijk, Veilig Verkeer Nederland start met verkeersquiz en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Uitleg reizen per openbaar vervoer via internet mogelijk

Ambassadeurs in het openbaar vervoer geven via internet uitleg over reizen met het openbaar vervoer. OV-ambassadeurs zijn vrijwilligers, senior en ervaren OV-gebruikers, die andere senioren wegwijs maken in het openbaar vervoer.
 
In een klein groepje legt een OV-ambassadeur u stapsgewijs uit hoe u een OV-chipkaart kunt aanvragen en gebruiken in het openbaar vervoer. Voor het deelnemen aan deze bijeenkomst heeft u een telefoon, tablet of computer nodig met camera en microfoon. Bij een eventueel proefreisje betaalt u uw eigen reiskosten. De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!
 
U kunt gratis deelnemen. Aanmelden kan via een e-mail naar [email protected] of tel. (038) 45 40 130. U ontvangt van de ov-ambassadeurs een inlogcode. Weet u niet precies hoe het werkt? Dan helpen we u graag telefonisch op weg. Na deze bijeenkomst is er de mogelijkheid om een afspraak te maken met de OV-ambassadeur voor uitleg op het station en het maken van een proefreisje onder begeleiding.
 
De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar - speciaal voor senioren - activiteiten organiseren in de diverse gemeenten. Meer informatie: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur. 

Nachtwerk aan Stationslaan

De werkzaamheden aan de Stationslaan vorderen gestaag. Het deel tussen de rotonde en het station is nu aan de beurt. De rotonde wordt smaller en gaat terug van twee naar één rijbaan. De werkzaamheden aan de rotonde en de hoofdrijbaan worden uitgevoerd tussen 20.00 en 5.30 uur en starten op maandag 14 juni. Het werk neemt ongeveer drie weken in beslag.  Weggebruikers kunnen de werkzaamheden overdag passeren. Door de nachtwerkzaamheden kan enige geluidshinder ontstaan.
 
Drie nachten afgesloten                                                                                                                                                 
De rotonde en de hoofdrijbaan zijn voor het aanbrengen van nieuw asfalt drie nachten afgesloten: van maandag 28 op dinsdag 29 juni, dinsdag 29 op woensdag 30 juni en woensdag 30 juni op donderdag 1 juli. Aanwonenden van de Stationslaan zijn bereikbaar via De Sypel, Badweg en het fietspad langs de Stationslaan. Meer informatie via [email protected] of 06 230 63 160.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 17 juni vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere Ontwikkelplan Meer betaalbare woningbouw Waterfront fase 3 en debat Jaarrekening 2020. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. (0341) 411 911.
 
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over overlast jongeren strandeiland en Wijde Wellen. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Stemmen op Stadsidee 2021 start morgen

Via www.stadsidee.nl kan vanaf donderdag 10 juni gestemd worden op de genomineerde Stadsideeën 2021. Stemmen kan tot en met vrijdag 2 juli. Het idee met de meeste stemmen wordt uitgevoerd. Het kunnen uiteindelijk ook meer ideeën zijn. In totaal heeft de gemeente Harderwijk € 45.000,- beschikbaar gesteld voor de bedenkers om het idee uit te voeren. Woensdag 7 juli wordt het winnende idee bekend gemaakt.
 
Er zijn dit jaar 20 ideeën ingediend om buurt, wijk of stad mooier of leefbaarder te maken. Na een eerste selectie op haalbaarheid, volledigheid, teamwork en begroting zijn 7 stadsideeën genomineerd. 

Boulevard alleen bestemd voor voetgangers en fietsers

Vanaf 14 juni tot half juli werken de handhavers van de gemeente samen met studenten van Landstede om bromfietsers, snorfietsers, scooters en auto's te weren op de Strandboulevard. Naast een mooi wandelgebied is de Boulevard een route in het fietsknooppuntensysteem.
 
Voor de boulevard geldt dat fietsers hier te gast zijn maar overige voertuigen zijn niet toegestaan. In voetgangersgebied binnenstad mag men na 11.00 niet meer rijden met auto’s, brommers, snorfietsen en gewone fietsen (laden en lossen mag tot 11.00 uur).
 
De studenten van Landstede staan onder begeleiding van een bevoegde BOA. Zij mogen onder die begeleiding de overtreders staande houden om zo te leren hoe dat in de praktijk gaat. De BOA zal uiteindelijk de bekeuring mogen uitschrijven. Er wordt niet meer gewaarschuwd maar direct bekeurd. 

Eerste rupsennesten worden verwijderd

De eikenprocessierups zorgt elk jaar voor overlast. De haren van deze rups zorgen voor huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk! Vanaf de eerste week van juni laat de gemeente Harderwijk de eerste nesten van de eikenprocessierupsen verwijderen. De nesten komen vooral voor in bomen in het buitengebied. Aannemersbedrijf Loohorst uit Ermelo zuigt de nesten op met een grote stofzuiger en vangt ze op in speciale zakken. Na het opzuigen worden de verwijderde rupsrestanten verbrand zodat de brandharen niet meer schadelijk kunnen zijn.
 
Aannemersbedrijf Loohorst houdt de bomen goed in de gaten, zodat ze precies weten waar de rupsennesten zijn. Op gemeentegrond laat de gemeente zoveel mogelijk nesten weghalen zodat de overlast beperkt blijft. Ziet u een nest in een boom die op gemeentegrond staat? U kunt dit melden via Snel herstel.
 
Heeft u last van de eikenprocessierups in uw tuin? Bij een tuincentrum zijn middelen beschikbaar voor het bestrijden van de rups. Het beste is natuurlijk als de natuur zelf zijn best doet. Door bloemen te zaaien en mezenkastjes ophangen voorkomt u erger. Ook op particulier terrein kan de gemeente nesten weg laten halen. De kosten hiervoor zijn € 45,-.
 
Voor gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD, team Medische Milieukunde, tel. 088 4433 000 of www.ggdgelre-ijssel.nl. Voor informatie over bestrijding en het melden van de nesten op gemeentegrond neemt u contact op met Snel Herstel, tel. (0341) 411 333 of [email protected]

Veilig Verkeer Nederland start met verkeersquiz

Veilig Verkeer Nederland afdeling Harderwijk is met een verkeersquiz gestart voor jong en oud. De kennis van verkeersregels en verkeerssituaties kan worden getest via verkeersquiz-harderwijk.vvn.nl.
 
We hebben allemaal wel te maken met een verkeerssituatie. Mensen rijden naar het werk. Kinderen gaan op de fiets naar school. Toch krijgt Veilig Verkeer Nederland meldingen van inwoners over onveilige situaties. In opdracht van het ROV Oost-Nederland is deze verkeersquiz is voor de inwoners in Harderwijk gemaakt.
 
Iedereen kan meedoen
“Verkeersveiligheid is vooral rekening houden met elkaar. Belangrijk is dat iedereen in ieder geval weet wat de regels zijn. De gemeente heeft samen met de lokale VVN afdelingen deze quizvragen bedacht bij recent gemelde onveilige verkeerssituaties. Door educatie en bewustwording werken we samen aan veiliger gedrag in het verkeer”, aldus wethouder Jeroen de Jong. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Reguliere omgevingsvergunning zijn ingekomen voor:
  • 30-5-2021 Paralllelweg 25-30: kap 5 bomen
  • 29-5-2021 Vrouwenzand 11: uitbreiden berging
  • 29-5-2021 Hogeweg 45: uitbreiden woning
  • 28-5-2021 Zeggemeen 1: vervangen dakkapel
  • 28-5-2021 Kortekamp 71: dakkapel voorzijde
  • 28-5-2021 P.C. Boutenslaan 1a: dakkapel voorzijde
  • 31-5-2021 Kruithuis 4: tijdelijke onderwijshuisvesting
  • 28-5-2021 De Savornin Lohmanlaan 30: wijzigen dakkapel achterzijde
  • 28-5-2021 Strekdam 56, 58, 60, 66 en 68: balustraden
  • 31-5-2021 Coornhertstraat 2 : aanpassen bijgebouwen t.b.v. WMO woningaanpassing
  • 26-5-2021 Havendijk 1: restaureren GM scheepshelling
  • 26-5-2021 Rietgorsmeen 135: schutting en overkapping
  • 27-5-2021 Mozartdreef 26: dakkapel voorgevel
  • 1-6-2021 Smeepoortenbrink 7 (RM): verbouwen woonhuis
  • 1-6-2021 Zuiderzeestraatweg 90: strijdig gebruik opstallen t.b.v. caravanstalling
  • 2-6-2021 Eisenhowerlaan 22: dakkapel voorzijde    
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 31-5-2021 Beethovendreef 26: dakkapel zijgevel
  • 31-5-2021 Duivenkamp 58: uitbreiden woning met erker in strijd regels RO
  • 31-5-2021 Duivenkamp 60: uitbreiden woning met erker in strijd regels RO
  • 1-6-2021 Thea Beckmanlaan 2: fietsenschuur
  • 1-6-2021 Plataanlaan 18: verwijderen draagmuur
  • 1-6-2021 Anne Franklaan 25: voordeurluifel
  • 2-6-2021 Knardijk West 10: vlaggenmasten en winkelwagenopvang
  • 2-6-2021 Kennedylaan 35: dakkapellen
  • 3-6-2021 Molenstraat 1: zonnepanelen
  • 3-6-2021 Korhoenlaan 1-19: uitbreiden recreatiewoning
  • 3-6-2021 Ermelosebrink 10: woning
  • 3-6-2021 Kolbaanweg 1: aanpassen rookruimte
  • 3-6-2021 Knardijk West 10: reclame
Rechtsbescherming vergunningen regulier procedure.
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend maakten. Wilt u dat de vergunning (voorlopig) niet gebruikt wordt? Dan moet u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem daarom vragen.
 
Verkeersbesluiten
De gemeente heeft besloten om diverse verkeersmaatregelen te nemen op de route Bleek, Kuipwal en Scheepssingel, waaronder het wijzigen van de fietsoversteek bij de Hogeweg en de kruising Havendam/Scheepssingel/Havenkade
 
Het besluit is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Meer informatie: Domein Ruimte, tel. (0341) 411 911.
 
Kennisgeving ontwerp beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Uitgebreide voorbereidingsprocedure
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen voor:
- Industieweg 13a: plaatsen argontank wijzigen WM vergunning
 
De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 9 juni gedurende 6 weken tot en met 21 juli ter inzage. U kunt deze stukken opvragen. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij Burgemeester en wethouders. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de omgevingsdienst, dhr. F. Hettinga, tel. (0341) 474 317.
 
Verleende Exploitatievergunningen
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een exploitatievergunning heeft verleend:
- Multifunctioneel Centrum De Roef aan de Ouverturebaan 1 (tijdelijke locatie)  te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 2 juni 2021.
 
De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen van 9 juni tot en met 13 juli 2021 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. (0341) 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing(en)?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt. 
 
Bestemmingsplan Binnenstad – Vischmarkt 4 en 6
De gemeenteraad heeft op 27 mei het bestemmingsplan Binnenstad – Vischmarkt 4 en 6 vastgesteld. In het perceel Vischmarkt 4 zijn een culiwinkel, een kooklokaal en het stadslogement gevestigd. Deze activiteiten zijn in 2015 door een omgevingsvergunning heel specifiek toegestaan. In het pand Vischmarkt 6 is een restaurant gevestigd. Tussen de activiteiten op beide percelen bestaat een zekere mate van verwevenheid, doordat bijvoorbeeld bij activiteiten in het kooklokaal ook gebruik wordt gemaakt van de keuken van het restaurant, of dat grotere gezelschappen dineren in het kooklokaal. Het voorliggende bestemmingsplan maakt nu ook horeca mogelijk op perceel Vischmarkt 4. Door ook Vischmarkt 6 in het bestemmingsplan op te nemen, wordt het wederzijds gebruik van beide percelen, met uitzondering van de ondergeschikte detailhandel en logiesfuncties, toegestaan.
 
Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld, onder meer in die zin dat:
- horeca ook in de kelder is toegestaan;
- de aanduidingen in de regels en op de verbeelding in overstemming zijn gebracht met de Staat van horeca-activiteiten;
- het onderdeel externe veiligheid in de toelichting is aangevuld.
Een volledig overzicht van alle wijzigingen kunt u vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl via onderstaande link.
 
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 10 juni gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld. Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00255-0002) kunt u raadplegen via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00255-0002. (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/6688A389-0014-44BF-8580-5E307AE22AA1/). Informatie: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. (0341) 411 911.
 
Wijzigingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 119-127
Het wijzigingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 119-127 is onherroepelijk geworden.
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00181-0002) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.WP00181-0002 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/CA57C311-7E76-40A1-9DF0-291A4633661B/). Informatie: domein Ruimte, dhr. H. Nienhuis, tel. (0341) 411 911.
 
Definitief besluit Bakkersweg onttrekken aan de openbaarheid Wegenwet
De gemeenteraad van Harderwijk heeft op 27 mei 2021 besloten om de Bakkersweg te Hierden aan het openbare verkeer te onttrekken.  De besluitvorming is tot stand gekomen via de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van titel 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.
 
Waarom?
De Bakkersweg is wegnummer 058 op de wegenlegger. Deze weg moet verdwijnen in verband met de uitbreiding van begraafplaats  Elzenhof, gevestigd aan Walstein 99 – 101 te Harderwijk. Dit is al bekend toen in 1999 het bestemmingsplan Elzenhof werd vastgesteld. Vanaf 2002  is fase 1 van begraafplaats Elzenhof gerealiseerd. Op dit moment worden fase 2 en 3 versneld ontwikkeld. Fase 3 bevindt zich  ten noorden van de Bakkersweg.
 
Definitief besluit

Het ontwerpbesluit met bijbehorende stukken hebben van 4 maart 2021 tot en met 14 april 2021 voor een ieder ter inzage gelegen. Belanghebbenden zijn in de gelegenheid gesteld om binnen deze termijn een zienswijze in te dienen. Het definitieve besluit wijkt inhoudelijk niet af van het ontwerp. Wel heeft een kleine tekstuele wijziging plaatsgehad.
 
Ter inzage
Het besluit en overige stukken liggen vanaf 10 juni 2021 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage op het stadhuis van de gemeente Harderwijk, Havendam 56 te Harderwijk. Tijdens de openingstijden - zoals vermeld op onze website Harderwijk.nl – kunt u de stukken inzien. Daarnaast kunt u ook - bij wijze van service - de digitale versie raadplegen in het Elektronisch Gemeenteblad en de Staatscourant.
 
Beroep tegen besluit
Het besluit treedt in werking de dag na deze bekendmaking.
Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na de terinzagelegging beroep instellen bij de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Ook kunt u bijvoorbeeld schorsing vragen bij de voorzieningenrechter via hetzelfde adres. Op rechtspraak.nl vindt u hierover meer informatie.
 
Informatie?
Voor informatie kunt u terecht bij het domein Ruimte, team Ruimtelijke Dienstverlening via tel. (0341) 411 911. 

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
  • 2020-11-13: Post Harderwijk, Post handel en Transport B.V., Harderwijkerweg 266 3845 LD Harderwijk voor het plaatsen van een bovengrondse dieseltank en uitgifte pomp
  • 2021-03-25: Niels Autowas Harderwijk B.V., Niels Autowas Harderwijk, Stephensonstraat 15, 3846AK Harderwijk voor het gebruiken van wasboxen
  • 2021-05-03: Van 't Hof Grondboringen B.V., Coolwagenhof 2, Hierden voor realisatie van een gesloten bodemenergiesysteem buiten inrichtingen nr 2
  • 2021-05-10: Hoornstra-Ophof Infra B.V., Zuiderzeepad 1, 3844 JV Harderwijk voor buiten inrichtingen lozen in de bodem of de riolering voor aanbrengen riolering
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 2021-02-12: Sloopwerken & Asbestsanering Van den Berg, Zandhuisweg 34, 8077 TA Hulshorst voor het verwijderen van asbest uit woning
  • 2021-05-27: Stichting Omnia Wonen, De Sypel 1, 3842 AE Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit berging
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.