Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 22 2022

Met deze week: De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…, nieuwe samenstelling college van burgemeester en wethouders en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Beheer van natuurvriendelijke bermen

Bermen die op de juiste manier beheerd worden, leveren een belangrijke bijdrage aan  biodiversiteit. Het maaibeheer wordt afgestemd op de plaats van de berm en de planten en dieren die hierin leven. De meeste bermen in Harderwijk worden twee keer per jaar gemaaid. In mei/juni en in september.
 
Waarom natuurvriendelijke bermen
Zeldzame planten en dieren zijn in Nederland soms alleen uit wegbermen bekend. Ook voor bijen is het een belangrijk leefgebied. Door de achteruitgang van insecten in soorten en aantallen, is het belangrijk goed om te gaan met bermen en ze ecologisch te beheren.
 
Grotere biodiversiteit
De gemeenteraad wil bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Traditionele gazons en bermen vormen we om naar bloemrijke bermen met, daar waar ruimte is, extra struiken. Insecten, vlinders en vogels vinden dan gemakkelijker voedsel en een schuilplaats.
 
Voor meer informatie zie het Integraal Beheer Plan Openbare Ruimte “Samen kleuren we de Stad” of kijk op de website van de vlinderstichting.

Het stadhuis en het milieupark zijn maandag tweede Pinksterdag 6 juni gesloten.

Afvalinzameling: i.p.v. maandag 6 juni, nu op zaterdag 4 juni. Zet u de restafvalcontainer om 07.30 uur aan de weg. U kunt ook altijd de afval app "afvalwijzer" of mijnafvalwijzer.nl raadplegen.

Raadsinformatie

Donderdag 9 juni brengt de commissie Samenleving een werkbezoek aan de bibliotheek. De commissie Beleid Algemeen vergadert donderdag 9 juni vanaf 21.00 uur in het stadhuis. Op de agenda staat Jaarstukken Meerinzicht. U bent van harte welkom. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar kan ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.
 
Ook in Harderwijk worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door Zorgdat. Op woensdag 1 juni van 15.00 tot 17.00 uur organiseert Zorgdat een workshop voor jonge mantelzorgers samen met één van hun ouders. Kijk op www.zorgdat.nl voor meer informatie. 

Tegeltaxi Harderwijk haalt tuintegels gratis op

Wie zijn tuintegels vervangt door groen kan vanaf juni de tuintegels gratis laten ophalen door de tegeltaxi. Deze taxi is door de gemeente Harderwijk in het leven geroepen om inwoners te stimuleren om hun tuin groener en duurzamer te maken. Inwoners die gebruik willen maken van de tegeltaxi kunnen zich via Veluwe Duurzaam aanmelden voor een ophaaldag.
 
De tegeltaxi is onderdeel van het NK Tegelwippen, dat duurt van 21 maart tot 31 oktober. Tijdens deze landelijke competitie gaan gemeenten de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Inwoners kunnen hun gewipte tegels doorgeven via Veluwe Duurzaam om zoveel mogelijk stenen op de teller van hun gemeente te laten komen. Met de taxi wordt het voor inwoners makkelijker gemaakt om tuintegels te vervangen door groen.
 
Aanmelden voor tegeltaxi

Inwoners kunnen zich eenvoudig aanmelden voor een ophaaldag om gewipte tegels gratis op te laten halen. Via www.harderwijk.nl/tegeltaxi kunnen zij aangeven op welke dag de tegels klaarliggen voor de taxi. De tegeltaxi rijdt op de volgende dagen:
  • Dinsdag 7 juni
  • Maandag 1 augustus
  • Maandag 5 september
  • Maandag 31 oktober

Harderwijk Anders, ChristenUnie, CDA en D66  presenteren coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan de toekomst’

Bouwen is een kwestie van doen, van actie! En dat is precies wat deze coalitie van plan is. ‘Bouwen’ in de meeste brede betekenis, samen met inwoners en ondernemers èn met alle partijen in de gemeenteraad. Dat is de kern van het coalitieakkoord 2022-2026 van Harderwijk. Maandagavond 30 mei presenteerden de fractievoorzitters van de 4 partijen de nieuwe afspraken aan de gemeenteraad.
 
Formateur Henk Vermeer: “We zijn tevreden wanneer inwoners zich meer betrokken voelen bij elkaar en bij onze gemeente. En wanneer meer mensen blij zijn met hun wijk en buurt. Daarnaast hopen we fors meer woningen te bouwen voor mensen die nu al in Harderwijk en Hierden wonen of werken.”
 
10 bouwstenen
De coalitiepartijen hebben 10 bouwstenen benoemd: wonen, duurzaamheid, afval, zorg & leven, verkeer, economie/bedrijven, theater, samenwerking in de regio, dienstverlening en (bestuurs)cultuur.  Hierbij is van elke partij in de gemeenteraad één herkenbaar onderwerp opgenomen. Voor alle bouwstenen geldt ook dat de inwoner centraal staat, of nog centraler. Er wordt eerst gekeken naar de mensen en dan pas naar de regels en hoe die soepel kunnen worden toegepast. Het volledige nieuwsbericht en coalitieakkoord vindt u op onze website harderwijk.nl/nieuws.
 
Fractievoorzitters
Fotobijschrift:
De fractievoorzitters van het bouwteam, v.l.n.r. Henk Vermeer (Harderwijk Anders), Mirjam Driest-Wijnholds (ChristenUnie), Martijn Pijnenburg (D66) en Wilco Mazier (CDA) 

Nieuwe samenstelling college van burgemeester en wethouders

Op maandagavond 30 mei presenteerden de 5 wethouders zich namens de nieuwe coalitie. Vier van hen zijn nieuwe gezichten binnen het college van burgemeester en wethouders. Naast burgemeester Harm-Jan van Schaik, is ook wethouder Marcel Companjen (CU) een blijvend gezicht. Zij worden aangevuld met wethouders Edwin Enklaar (HA), Wilco Mazier (CDA), Martijn Pijnenburg (D66) en Maarten Reckman (HA). Op donderdagavond 2 juni vindt hun officiële benoeming in de raadsvergadering plaats.
 
Wethouders gemeente Harderwijk
Fotobijschrift:
De beoogd wethouders voor het nieuwe college van burgemeester en wethouders.
V.l.n.r. Martijn Pijnenburg (D66), Maarten Reckman (Harderwijk Anders), Edwin Enklaar (Harderwijk Anders), Marcel Companjen (ChristenUnie) en Wilco Mazier (CDA) 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911.
 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning gevelreclame Deventerweg 9F, 3843GA Harderwijk, 27 mei 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Wezenkamp 11, 3848DG Harderwijk, 27 mei 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning wijzigen plankaart Parallelweg 2669, 3849MN Hierden, 25 mei 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel Operettedreef 10, 3845DL Harderwijk, 25 mei 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke bewoning huisje Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 25 mei 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning nokverhoging Van Schendelstraat 6, 3842AR Harderwijk, 25 mei 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, bedrijfspand Morsestraat HDW00 A 5505, 25 mei 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kap beuk Mecklenburglaan 37, 3843BN Harderwijk, 25 mei 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning 2 appartementen Klooster 7 en 7A, 3841EN Harderwijk, 27 mei 2022
  • Verlening omgevingsvergunning uitbreiding woning Kampweg 12, 3841GJ Harderwijk, 27 mei 2022
  • Verlening omgevingsvergunning zonnepanelen Vischmarkt 18A, 3841BG Harderwijk, 25 mei 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 2 bomen Korhoenlaan 1 19, 3847LL Harderwijk, 25 mei 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, 6 appartementen Verkeersweg 77, 3842LE Harderwijk, 25 mei 2022
  • Weigering omgevingsvergunning kappen 1 boom Parallelweg 26 138, 3849MN Hierden, 25 mei 2022
  • Verlening omgevingsvergunning oprichten woning Parallelweg 26 7, 3849MN Hierden, 25 mei 2022
  • Verlening omgevingsvergunning erker en veranda Goudsbloemdreef 15, 3845KS Harderwijk, 25 mei 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, glas in lood Frisialaan 57, 3841DN Harderwijk, 25 mei 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, kap 3 bomen Ceintuurbaan 4 40, 3847LE Harderwijk, 25 mei 2022
  • Verlening omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Meerkoetmeen 12, 3844XP Harderwijk, 25 mei 2022
  • Verlening omgevingsvergunning deur zijkant woning Van Brakellaan 7, 3843HA Harderwijk, 25 mei 2022 

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning en garage aan Middenlaan 20 te Harderwijk, 27 mei 2022
  • Melding voor het tijdelijk verlagen van het grondwater aan Zeppelinstraat 3 te Harderwijk, 27 mei 2022
  • Melding voor het slopen van twee bungalows aan Parallelweg 25 te Harderwijk, 27 mei 2022
  • Melding voor het realiseren van een nieuwe vestiging (Toplawood Zeppelinstraat 15) aan Zeppelinstraat ong. te Harderwijk, 27 mei 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een schuur aan Fokko Kortlanglaan 87 te Harderwijk, 27 mei 2022
  • Melding voor OBM nieuw bedrijfspand aan Zeppelinstraat kavel 3 te Harderwijk, 27 mei 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van een schuur aan Oranjelaan 71 te Harderwijk, 27 mei 2022
  • Melding voor het starten van een inrichting m.b.t. produktie van geweven banden aan Zeppelinstraat 3 te Harderwijk, 27 mei 2022
  • Melding voor het slopen van 6 houten bungalows met houten vloeren aan Parallelweg 25 te Hierden, 27 mei 2022
  • Melding voor het slopen van een berging met verzorgings- en meterkastfunctie voor woonwagenstandplaats aan De Sypel 5 te Harderwijk, 27 mei 2022 

Verkeersbesluit

  • Instellen en intrekken algemene gehandicaptenparkeerplaatsen Winkelcentrum Tweelingstad, 25 mei 2022