Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 21

Met deze week: Online colleges over de geschiedenis van de mens voor Harderwijkers en Hierdenaren, regels voor het kappen van bomen en de aangevraagde en verleende vergunnen.
 

Mooist versierde school 

De 18 scholen die op vrijdag 23 april meededen aan de Koningsspelen waren allemaal feestelijk oranje versierd. De Christelijke Daltonschool Willem Alexander maakte er volgens de jury het meeste werk van en wint daarmee een groot Jenga spel. Wethouder Marcel Companjen reikte vorige week woensdag namens GA! Harderwijk en de gemeente Harderwijk de prijs uit aan directeur Bas van Meerveld en zijn collega's.
 
De spelen worden jaarlijks georganiseerd door GA! Harderwijk in opdracht van de gemeente Harderwijk.  Dit jaar was het programma wegens de coronamaatregelen anders dan normaal.
 
Er werd niet met 2500 leerlingen tegelijkertijd gespeeld op Sportpark de Parkweg, maar GA! Harderwijk organiseerde op alle 18 deelnemende scholen binnen en buitenactiviteiten. Op het programma werd enthousiast gereageerd door de scholen en kinderen.
 
 Mooist versierde school Harderwijk

Online colleges over de geschiedenis van de mens voor Harderwijkers en Hierdenaren

De gemeente Harderwijk organiseert in samenwerking met Zorgdat en Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan online colleges waar inwoners van 50 jaar en ouder aan mee kunnen doen. Wat weet u van de menselijke evolutie, het klimaat en de prehistorie? Hoe is de landbouw ontstaan en hoe verliep de productie van werktuigen? In deze collegereeks neemt Nina Schreuder, student Archeologie, u mee in de geschiedenis van de mens.
 
De eerste collegereeks start  op woensdag 2 juni en gaat over archeologie.  Het college begint om 19.30 uur met een opening door wethouder Gert Jan van Noort. Alle colleges duren een uur. De andere data zijn 9 juni, 16 juni en 23 juni. U kunt zich aanmelden voor de collegereeksen via www.zorgdat.nl. Om deel te nemen aan de online colleges heeft u een laptop, computer of IPad nodig en een internetverbinding. Nadat u zich heeft aangemeld, ontvangt u een bevestiging met hierin de link naar Zoom én een handleiding voor Zoom. 
 
Het komende jaar starten er nog 12 collegereeksen. Elke collegereeks bestaat uit vier colleges van één uur. Per keer kunnen er 98 mensen deelnemen. Met de colleges bieden we 50-plussers de mogelijkheid om kennis op te doen vanuit diverse wetenschappen en studies of historie. Hiermee zet de gemeente Harderwijk in op een leven lang leren. Naast het opdoen van nieuwe kennis kunt u contacten leggen met andere deelnemers. 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 27 mei vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere Verordening Sociaal Domein en debat Ontwikkelplan Meer betaalbare woningbouw Waterfront fase 3. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911.
 
De fractie PvdA en CDA en Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de Knarrenhof. De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Beleid Agressie en geweld. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Ontvang subsidie voor uw tuin!

Wilt u uw tuin voorbereiden op hoosbuien, hitte en droogte? Bijvoorbeeld door het aanleggen van een groendak, het opvangen van regenwater of het planten van een boom? Vraag dan nu subsidie aan! Kijk voor meer informatie op: www.veluweduurzaam.nl/stimuleringsregeling. 

Regels voor het kappen van bomen

Of er een kapvergunning nodig is voor het kappen van een boom, hangt af van waar de te kappen boom staat en of de boom op de bomenlijst staat. Wilt u een boom kappen en twijfelt u of hiervoor een vergunning nodig is? Kijk dan op harderwijk.nl/boomkappen. Daarna nog vragen? Neem dan contact op met Snel Herstel (0341 411 333) of mail naar [email protected].
 
Te nemen stappen:
  • Check op de plattegrond of u binnen de komgrens woont
  • Check daarna of uw boom op de bomenlijst staat
  • Staat de boom binnen de komgrens dan hoeft u geen vergunning aan te vragen
  • Staat de boom buiten de komgrens dan moet u een vergunning aanvragen via omgevingsloket.nl. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.

Geef jij ook Gewicht aan Geluk?

Doe dan mee en leer, ervaar en beleef geluk in de week van 7 tot en met 11 juni
 
In de week van 7 juni organiseert de gemeente Harderwijk diverse activiteiten die ‘Gewicht geven aan Geluk´. Samen met De Geluksacademie, betrokken partners, inwoners en lokale initiatieven kunt u meedoen aan een inspirerend programma. Het wordt een week vol met workshops, lezingen, en kennissessies rond het thema geluk.
 
Zo kunt u op maandag 7 juni meedoen aan de digitale lezing over het Bruto Nationaal Geluk. Professor Leo Bormans (internationaal spreker over Geluk, Hoop & Liefde) en Werner Rutjes (bestuurder van SpectrumElan, winnaar beste (thuis)werkgever 2020) blikken terug op hun reis samen naar Bhutan, het land van Bruto Nationaal Geluk, in 2019. Zij vertellen persoonlijke verhalen en delen ontmoetingen en belevenissen die bijdragen aan Bruto Nationaal Geluk.
 
Op dinsdag 8 juni houdt Machteld Huber een digitale lezing over Positieve Gezondheid. Machteld Huber is de grondlegger van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. In haar ´bredere kijk´ op gezondheid draait het om eigen regie van de mens om de uitdagingen van het leven aan te kunnen - gezondheid is voor haar ´een middel datgene te doen wat zin geeft aan je leven´.
 
Op woensdag 9 juni is Zorgdat actief in de Harderwijkse wijken met de workshop ‘Geluksgericht werken in de wijk’. Verschillende professionals nemen u mee in hun dagelijkse praktijk.
 
’s Avonds verzorgt Tommie Niessen met Tommie in de zorg een interactief programma vanuit het Huis van de Stad over ´Geluk in de zorg´. Tafelgasten gaan met elkaar via een livestream met Tommie in gesprek over hoe zorg hebben voor elkaar gelukkig maakt.
 
De geluksweek sluiten wij af met een stadsconferentie op 10 juni met onder andere een webinar over ‘Hoe wordt ik ietsje gelukkiger?’ van Wilma Veen, een Werkgeluk Show van Wuestman en een workshop De Gelukskoffer over geluksgericht werken met kinderen.
 
Het volledige programma en het aanmeldformulier kunt u vinden op www.harderwijk.nl/geluk.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure)
  • 12-5-2021 Ruimelsweg 14: verbouw boerderij en bouw mantelzorgwoning
  • 14-5-2021 Kapelsteeg 7: raamkozijnen vervangen
  • 13-5-2021 Leuvenumseweg 67: uitbreiden woning
  • 15-5-2021 Kennedylaan 35: dakkapellen
  • 12-5-2021 Waterfront NE kavel P: woning
  • 13-5-2021 Hoofdweg 2 : tijdelijke overkapping t.b.v. extra terras
  • 17-5-2021 Tonselsedreef 46: dakkapel
  • 17-5-2021 Thea Beckmanlaan 2 : fietsenschuur
  • 17-5-2021 Grevenhofsweg 8 (GM): verbouw woonboerderij
  • 17-5-2021 Paasloweg: kap 6 bomen
  • 17-5-2021 Ruimelsweg 7: verbouwen paardenstal
  • 19-5-2021 Korhoenlaan 1-119: kap 7 houtopstanden
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 12-5-2021 Korhoenlaan 1-109: kappen 3 bomen
  • 12-5-2021 Parallelweg 26-142: kappen 1 boom
  • 12-5-2021 Parallelweg 26-69: kappen 1 boom
  • 17-5-2021 Glindweg 16: hooiberg in strijd regels ro
  • 17-5-2021 Lage Enkweg 33: woning in strijd regels ro
  • 18-5-2021 Parallelweg 25 -34: kappen 11 bomen
  • 18-5-2021 Parallelweg 26-6: kappen 4 bomen 18-5-2021 Parallelweg 25-33: kappen 6 bomen
  • 18-5-2021 Smeepoortstraat 1: plaatsen pergola
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 12-5-2021 Korhoenlaan 1-119: kappen 10 bomen
Rechtsbescherming vergunningen regulier procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend maakten. Wilt u dat de vergunning (voorlopig) niet gebruikt wordt? Dan moet u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem daarom vragen.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld. Verdaging reguliere procedure:
  • Morsestraat 18 concept: bedrijfspand, reclame en uitrit; 29-6-2021
  • Waterfront NE kavel T: woning en inrit; 4-7-2021
Verkeersbesluiten
De gemeente heeft besloten om:
  • 2 algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in te stellen op het parkeerterrein bij het Dorpshuis en sportcomplex vv Hierden aan de Dorpshuisweg;
  • diverse verkeersmaatregelen te nemen in verband met de herinrichting/-bestrating van de Havendam, waaronder het verwijderen van uitritconstructies en een laad- & losplaats. Voor een compleet overzicht verwijzen wij u naar het verkeersbesluit zelf.
Het besluit is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Meer informatie: Domein Ruimte, tel. 0341 411 911. 

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
  • 2021-03-17: Morsestraat (perceelnummer A5282), Harderwijk voor het bouwen van een bedrijfspand voor de opslag en het verkopen van stoffen middels een webshop
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 2021-05-03: Alberdingk Thijmlaan 72, 3842 ZD  Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit div woningen
  • 2021-05-06: Haverlaan 12, 3844 KX Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • 2021-05-06: Revalmeen 21, 3844 CD Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • 2021-04-16: Lageweg 27, 3849 PD Hierden voor het verwijderen van asbest en het slopen van een woning en bijgebouw
  • 2021-01-26: Marijkelaan 1, 3843 CD Harderwijk voor het verwijderen van asbest en het slopen van meerdere woningen
  • 2021-01-22: Revalmeen 23, 3844 CD Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit woning
  • 2021-01-19: Hoge Varenweg 11, 3849 RG Hierden voor het verwijderen van asbest uit een schuur
  • 2021-01-13: Zuiderzeestraatweg 65, 3849 AB Hierden voor het verwijderen van asbest en het slopen van woningen, garages en kantoren
  • 2021-01-06: Prins Mauritslaan 38, 3843 AJ Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit woning
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.
 
Ontheffing geluidhinder werkzaamheden N302
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 4:6 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk ontheffing heeft verleend om onderhoudswerkzaamheden te kunnen uitvoeren aan de N302.
De werkzaamheden worden uitgevoerd in twee weekendafsluitingen van de N302 tussen aansluiting A28 en rotonde Knardijk/Harderdijk. Deze ontheffing geldt voor het gedeelte dat valt binnen het grondgebied van de gemeente Harderwijk. De werkzaamheden zijn gepland tijdens de weekenden week 28: vrijdag 16 juli 2021 t/m maandag 19 juli 2021 en week 29: vrijdag 23 juli 2021 t/m maandag 26 juli 2021. Het reserveweekend staat gepland in week 35: vrijdag 3 september 2021 t/m maandag 6 september 2021. De ontheffing is verzonden op 19 mei 2021.
 
De verleende ontheffing en bijbehorende stukken liggen van 26 mei tot en met 29 juni 2021 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten, van de afdeling vergunningverlening, via tel. 0341 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat het besluit aan de aanvrager is bekend gemaakt.