Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 20 - 17 mei 2023

Met deze week: Tijdelijk extra avondopening voor reisdocumenten en rijbewijzen, zwemmers komen weer naar De Sypel en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Parkeergarage Waterfront krijgt 4 parkeerlagen

De parkeergarage aan de Kop van de Stadswerven, ook wel P7 genoemd, krijgt 4 parkeerlagen met minimaal 575 parkeerplekken. De plekken zijn voor de (toekomstige) bewoners van de Kop van de Stadswerven en hun bezoek, de vergunninghouders bewoners van de binnenstad, vergunninghouders werkers binnenstad en bezoekers Dolfinarium (en binnenstad).
 
Met dit besluit kan de bouwplanontwikkeling van De Kop van de Stadswerven doorgaan
Het bestemmingsplan is met betrokkenen en geïnteresseerden gedeeld tijdens een goed bezochte inloopavond. De gemeenteraad moet het nog vaststellen. Daarna kan de bouw van de parkeergarage en 160 woningen beginnen.
 
P7 is een entreelocatie voor de binnenstad
In de parkeergarage is ruimte voor bezoekers van de binnenstad en het Dolfinarium. Het aantal plaatsen stemmen we af op het gebruik van P8 door Dolfinariumbezoekers. En de spreiding van de andere entreelocaties rondom de binnenstad. De keuze voor wel of geen garage op het Dolfinariumeiland maken we later. De plannen voor dit eiland zijn nog niet duidelijk. Hetzelfde geldt voor de grootte van de andere entreelocaties voor de binnenstad. Die keuzes maken we op basis van de definitieve visie op parkeren in en rond de binnenstad.
 
P8 meer gebruiken
Op drukke dagen in de schoolvakanties, en tijdens het hoogseizoen, parkeren bezoekers van Dolfinarium op P8. We leiden hen hiernaartoe. Het vervoer van en naar het Dolfinarium moet dan goed zijn ingericht. Samen met het Dolfinarium en de ondernemers in de binnenstad gaan we hier een plan voor maken. Dit plan moet voor het toeristenseizoen van 2024 klaar zijn. 

Stem op het Stadsidee van 2023

Vanaf woensdag 17 mei kunnen inwoners stemmen op de genomineerde Stadsideeën 2023! Stemmen kan tot en met woensdag 31 mei via www.stadsidee.nl. Het idee met de meeste stemmen wordt uitgevoerd. Dat kunnen ook meer ideeën zijn. In totaal heeft de gemeente Harderwijk € 45.000 beschikbaar gesteld voor de bedenkers om hun idee uit te voeren. Vrijdag 16 juni maken we het winnende idee bekend. 

Tijdelijk extra avondopening voor reisdocumenten en rijbewijzen

Van dinsdag 23 mei tot en met dinsdag 4 juli is de Stadswinkel van gemeente Harderwijk naast donderdagavond ook op dinsdagavond geopend van 17.00 tot 20.00 uur. Deze dinsdagavonden zijn we alleen open voor het aanvragen en ophalen van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Andere zaken kunt u tijdens de standaard openingstijden regelen. Iets regelen bij de gemeente kan alleen op afspraak. Zie voor de openingstijden en een afspraak maken www.harderwijk.nl/contact.  

Zwemmers komen weer naar De Sypel

Eind maart was de feestelijke opening van het nieuwe zwembad in sportcomplex De Sypel. Ondertussen zijn we duizenden bezoeken verder. De gebruikers zijn enthousiast. Sinds 1 mei is ook het buitenbad weer open. Het aantal verkochte zomerabonnementen is dit jaar weer hoog, na jaren met corona en verbouwing. Als het buitenbad open is, is ook het binnenbad open. Zo kunnen de glijbanen en de rest van het nieuwe zwembad ook in de zomer volop gebruikt worden.
 
Verder met verbouwing
Het nieuwe zwembad is klaar, maar de verbouwing nog niet. Het oude wedstrijdbad en recreatiebad worden nu gesloopt. Rond de zomer starten we met de bouw van een nieuwe sporthal. De geplande opening van de sporthal is het tweede kwartaal 2024. 

Spinselmot is geen Eikenprocessierups

Regelmatig verwarren mensen de spinselmot met de eikenprocessierups. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en met een dicht wit zijdespinsel inkapselen. Spinselmotten hebben geen brandharen en zijn niet schadelijk voor de mens. We bestrijden spinselmotten liever niet. Met chemische middelen zouden we namelijk ook andere dieren, zoals vogels, schade toebrengen.
 
Niet schadelijk voor bomen en struiken
Een boom ingepakt in een weefsel van de spinselmot ziet er ziek en ongezond uit. Toch lijden bomen en struiken geen schade. Het web van de spinselmot blijft zitten totdat de rupsen zich na 4 tot 6 weken verpoppen tot nachtvlinders. Vanaf dat moment krijgen de bomen en struiken opnieuw bladeren. 

Agenda

Raadsinformatie
De Commissie Samenleving vergadert op donderdag 25 mei vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staan onder andere Overname locatie De Kiekmure en Budgetsubsidie exploitatie De Roef. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie CDA Harderwijk en Hierden heeft het college schriftelijke vragen gesteld over fiets-, wandel-, en autoverkeer verbinding Harderweide richting kasteel Groot Horloo. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.
 
Huis van de Stad gesloten op Hemelvaartsdag

Op donderdag 18 mei is het Hemelvaartsdag. Het Huis van de Stad is dan gesloten. Ook de bibliotheek is die dag gesloten.
 
Geen afvalinzameling op Hemelvaartsdag
Op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) wordt geen afval ingezameld. Is donderdag de normale ophaaldag van uw afval? Dan wordt het opgehaald op zaterdag 20 mei. Het milieupark aan de Daltonstraat is op donderdag 18 mei gesloten. Op vrijdag 19 mei is het weer open. 

Ruimtelijke keuze voor Kranenburg: maximale inzet op woningbouw, maar ook plek voor Landstede

Bij de herontwikkeling van het voormalige defensieterrein Kranenburg vanaf 2026 zetten we maximaal in op woningbouw. Maar ook onderwijsinstelling Landstede krijgt een passende invulling op het terrein. Het college van B&W is tot deze conclusie gekomen na zorgvuldige afweging van drie scenario’s.

De verschillende scenario's zijn:
  • 100% woningbouw (en ondersteunende functies) maar geen ruimte voor Landstede;
  • ca. 50% woningbouw en 50% gebruik door Landstede;
  • maximale oppervlakte voor woningbouw én plek voor Landstede.Volgens het college biedt de laatste optie de beste kansen en mogelijkheden voor de gemeente én voor Landstede. Landstede heeft de keuze om hierin mee te gaan óf een andere geschikte plek te zoeken.
Beschikbare ruimte als uitgangspunt
Het voormalige defensieterrein wordt de komende jaren herontwikkeld tot een unieke plek. Hier komen wonen, werken, onderwijs, recreatie en natuur samen. Hiervoor is het belangrijk dat er eerst één uitgangspunt helder is. Dat is welk deel van Kranenburg gebruikt kan worden voor herontwikkeling naar woningen, inclusief ondersteunende functies. Dit hangt samen met de ruimte die beschikbaar blijft voor de huidige huurder Landstede. Om de verschillende mogelijkheden in kaart te brengen, is een scenariostudie ‘Landstede op Kranenburg’ gedaan.

Twee ruimtevragers in beeld
Onderwijsorganisatie Landstede is een van de huurders. Deze heeft nu ongeveer de helft van Kranenburg in gebruik. Het huurcontract loopt tot juli 2025. Landstede wil dit gebruik van de ruimte in de toekomst houden en het huurcontract graag verlengen voor een langere periode.
Maar Kranenburg is ook een belangrijk project om te voldoen aan onze woningbouwopgave. In de Woondeal regio Noord-Veluwe is een ambitie neergezet: het realiseren van ruim 5500 woningen tot en met 2030. Kranenburg is een grote kans vanwege de locatie, omvang en het volledig gemeentelijk grondeigendom.

Verschillende belangen vertaald in drie scenario’s
In de scenariostudie zijn de verschillende belangen vertaald in de drie scenario’s. Elk scenario is beoordeeld vanuit zes thema’s: woonprogramma, financiën, onderwijs, duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid. Scenario 3 scoort het beste voor de gemeente én voor Landstede, zo is de mening van het college. De gemeente Harderwijk kan Kranenburg optimaal laten bijdragen aan de woningbouwopgave. En Landstede krijgt een plek voor de huisvesting van de opleidingen VeVa en autotechniek.
 
Nieuwbouw en gezamenlijk gebruik van buitenruimte
Om dit mogelijk te maken, gaat scenario 3 uit van het optimaliseren van het ruimtegebruik van Landstede en het gezamenlijk gebruiken van buitenruimte. Nieuwbouw is daarbij het uitgangspunt, omdat de huidige gebouwen van Landstede te veel ruimte in beslag nemen. Buitenruimte, bijvoorbeeld een grasveld, kan gebruikt worden voor sportactiviteiten van Landstede. Maar ook als voetbalveld voor de kinderen uit de buurt. Zo kunnen we van Kranenburg een unieke plek maken.
 
Na besluit raad aan de slag met gebiedsvisie
Als de raad instemt met scenario 3 en daarvoor de kaders en randvoorwaarden vaststelt, kan de gemeente aan de slag met de gebiedsvisie. En daarna met de ruimtelijke invulling van Kranenburg. Dit doen we niet alleen met Landstede. We betrekken hierbij juist ook omwonenden van Kranenburg, inwoners van Harderwijk en andere belanghebbenden. 

Senioren Fietsdag op donderdag 25 mei

Op donderdag 25 mei kunt u meedoen aan de Senioren Fietsdag. De dag staat in het teken van zo lang mogelijk veilig én met plezier blijven fietsen. GA! Harderwijk organiseert het in samenwerking met gemeente Harderwijk en Doortrappen.
 
Wat houdt het in?
De dag begint met het bijspijkeren van verkeerskennis om vervolgens met uw eigen fiets te oefenen op een veiligheidsparcours. Na een fietscontrole en een gezamenlijke lunch, fietsen we gezamenlijk de Doortraproute.
 
Doe gratis mee
Op donderdag 25 mei van 9.30 – 15.00 uur. Locatie: MHC De Mezen, Parkweg 8 in Harderwijk. Meld u gratis aan via [email protected] of 06 2136 4850. 

Plantjesmarkt Harderwijk op de Rietmeen

Op zaterdag 20 mei is tussen 10.00 en 15.00 uur de jaarlijkse Plantjesmarkt in Ontmoetingstuin de Rietmeen in Harderwijk. Vrijwilligers van Groei & Bloei verkopen zelf gezaaide, verspeende, gestekte en opgekweekte plantjes en planten. Daar zitten ook vaak heel bijzondere planten bij. En er lopen genoeg deskundigen rond om u uitleg en extra tips te geven. Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.groei.nl
 
Gemeente doneert bloemzaad
Harderwijk kan groener. Niet alleen op grond van de gemeente, maar ook in achtertuinen en op balkons. De gemeente Harderwijk waardeert initiatieven zoals de Plantjesmarkt daarom enorm en heeft bloemzaad gedoneerd voor de Plantjesmarkt. Met planten en bloemen verbeteren we samen het leefklimaat van bijen en vlinders. Door insectvriendelijke tuinen te creëren, zorgen we voor voedsel en de mogelijkheid om nesten te bouwen. En dat is van groot belang voor de biodiversiteit.
 
Tegeltaxi
Vervangt u tuintegels door groen? Reserveer de gratis tegeltaxi van de gemeente Harderwijk! Het eerst volgende ophaalmoment is op 19 juni 2023. Aanmelden kan via harderwijk.nl/nktegelwippen. 

Gemeentenieuws op website en sociale media

Wist u dat de meeste nieuwsberichten van de gemeentepagina ook online te lezen zijn?
Op de website van de gemeente. En op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn.
 
Website
Nieuws: harderwijk.nl/nieuws
Officiële bekendmakingen: harderwijk.nl/bekendmakingen 

Sociale media 
@gemharderwijk
 facebook.com/gemeenteharderwijk
@gemharderwijk
www.linkedin.com/company/gemeente-harderwijk 

Anti-pestmiddag voor basisschoolleerlingen verplaatst

De anti-pestmiddag die gepland stond op dinsdag 30 mei gaat niet door. Deze wordt verplaatst naar donderdagmiddag 28 september. Dit is in de week tegen pesten. De anti-pestmiddag wordt georganiseerd door het kindercollege en wethouder Marcel Companjen. Iedereen die zich al voor 30 mei had aangemeld, krijgt persoonlijk bericht. Houd onze kanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van de nieuwe datum en invulling! Ga voor informatie over het kindercollege en het thema pesten naar: www.harderwijk.nl/pesten

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?

Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • Nieuwe gevelbekleding op voorgevel Duinweg 7, 3849NJ Hierden, 11 mei 2023
  • Plaatsen installaties winkelfunctie Donkerstraat 47, 3841CB Harderwijk, 11 mei 2023
  • Gevelrenovatie beddenhuis St. Jansdal Wethouder Jansenlaan 90, 3844DG Harderwijk, 11 mei 2023
  • Aanpassen gevelkozijn bedrijfspand Overveld 1B, 3848BT Harderwijk, 11 mei 2023
  • Plaatsen dakramen Watervalweg 2, 3849PR Hierden, 10 mei 2023
  • Aanpassen pand Plantage 16A, 3841EL Harderwijk, 10 mei 2023
  • Zonnepanelen Wijtgraaf 3A, 3849PM Hierden, 10 mei 2023
  • Voorgevel schilderen Grote Poortstraat 3A, 3841AK Harderwijk, 10 mei 2023
  • Aanpassing reclame gevel pand Stephensonstraat 33, 3846AK Harderwijk, 9 mei 2023
  • Uitbreiden woning Evertsenlaan 64, 3843EM Harderwijk, 8 mei 2023
  • Verduurzaming 189 woningen Stadsdennen, Coornhertstraat 27, 3842JX Harderwijk, 8 mei 2023
  • Verplaatsen buitenunit T-mobile Donkerstraat 34, 3841CD Harderwijk, 8 mei 2023
Verlening omgevingsvergunningen
  • Wijzigen pand Strandboulevard Oost 12, 3841AB Harderwijk, 12 mei 2023
  • Uitbreiden woning en bijbehorende bouwwerken Sonnevancklaan 11, 3847LW Harderwijk, 12 mei 2023
  • Schuilstal Fokko Kortlanglaan 83, 3845LB Harderwijk, 12 mei 2023
  • Realiseren vier appartementen Donkerstraat 35, 3841CB Harderwijk, 10 mei 2023
  • Unit airco plaatsen Pasenstraat 7, 3841BN Harderwijk, 10 mei 2023
  • Vervangen dakkapel Schippersmeen 41, 3844CK Harderwijk, 10 mei 2023
  • Dakkapel Churchill-laan 17, 3844BK Harderwijk, 10 mei 2023
  • Bruggestraat 17, 3841CM Harderwijk, 10 mei 2023
  • Plaatsen PV panelen Vijhestraat 34, 3841CW Harderwijk, 10 mei 2023
Verlenging beslistermijnen omgevingsvergunningen
  • Verlenging beslistermijn voor het oprichten van 70 woningen Harderweide 'Buiten Leven' Harderwijk, HDW00 I 7137, 10 mei 2023
Milieumeldingen
  • Melding voor een besluit gelijkwaardigheid voor de opslag van een ademluchtcilinder aan Overveld 17 te Harderwijk, 11 mei 2023
  • Melding voor het starten van een kinderspeelparadijs Monkey Town en bijbehorende horeca aan Verkeersweg 3 C te Harderwijk, 11 mei 2023
Overig
  • Verordening op de heffing en invordering van leges 2023, 11 mei 2023