Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 19 - 10 mei 2023

Met deze week: Starterslening gemeente Harderwijk voor meer woningen beschikbaar, gratis festivalkaarten voor zorgpersoneel! en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

2e verkoopfase Harderweide: inschrijven tot 17 mei

Tot 17 mei is het nog mogelijk om u in te schrijven voor de tweede verkoopfase van de woningen in de nieuwe woonwijk Harderweide. Deze woonwijk is onderdeel van Drielanden. Er komen 29 koopwoningen: 13 dorpse woningen, 8 twee-onder-een-kapwoningen en 8 vrijstaande woningen. Net als in fase 1, geldt voor fase 2 een toewijzingsprocedure. Deze vindt u op www.harderwijk.nl/harderweide

Starterslening gemeente Harderwijk voor meer woningen beschikbaar

Sinds 5 mei 2023 is de Starterslening voor meer woningen beschikbaar. De gemeente verhoogt namelijk de grens om in aanmerking te komen voor de lening.
 
Starterslening voor woningen tot NHG-kostengrens
Eerst konden inwoners voor woningen tot € 290.000,- een Starterslening aanvragen. De koopprijzen van huizen zijn de afgelopen jaren echter flink gestegen. Daarom heeft de gemeente besloten de lening voortaan beschikbaar te stellen voor woningen tot de NHG-kostengrens. De NHG-kostengrens is dit jaar € 405.000,- en wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Bovendien is het nu mogelijk om 6% extra bovenop de woningwaarde te lenen voor energiebesparende maatregelen.
 
Extra hypotheek voor steuntje in de rug
De Starterslening is een product van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Deze lening is een extra hypotheek bovenop de gewone hypotheek. Hiermee kunt u nét een beetje extra lenen voor het kopen van een eerste woning. De lening overbrugt namelijk het verschil tussen wat u als woonstarter kunt lenen - op basis van uw inkomen - en wat u nodig heeft om de woning te kunnen kopen. Met de Starterslening geeft de gemeente starters op de woningmarkt een steuntje in de rug.
 
Eerste 3 jaar geen maandlasten én met NHG
De looptijd van de Starterslening is 30 jaar. De rente staat voor de eerste 15 jaar vast. Hierna wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld. Met de SVn Starterslening heeft u de eerste 3 jaar geen maandlasten. U sluit de lening af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat geeft extra zekerheid. Het maximale leenbedrag is € 35.000,-. U mag verbeteringen en meerwerk meefinancieren. De lening is beschikbaar voor iedereen die voor de eerste keer eigenaar wordt van een koopwoning. Dit mag een bestaande woning of nieuwbouwwoning zijn in gemeente Harderwijk. De aanvrager moet de woning zelf gaan bewonen.
 
Meer informatie en aanvragen
Wie een Starterslening wil aanvragen, heeft toestemming van de gemeente nodig. De gemeente legt de toestemming vast in een toewijzingsbrief. De aanvraag van de Starterslening start op www.harderwijk.nl/starterslening. Kijk voor meer informatie over de Starterslening op www.svn.nl/starterslening

Gratis festivalkaarten voor zorgpersoneel!

Op vrijdag 12 mei aanstaande wordt een reeks evenementen van 'Ik Heb Je Hart Nodig' afgesloten. Dit gebeurt met een fantastisch festival voor duizenden zorgmedewerkers uit onze regio. De line-up van dit daverende slotconcert bestaat uit Roel van Velzen, Speelman & Speelman, Rilan and the Bombardiers en Thomas Heikoop met zijn nederpopband Driewieler. Het festival vindt plaats op Havendijk 8b (parkeerplaats P2, bij de molen) in Harderwijk.
 
Werkt u in de zorg en heeft u nog geen toegangskaart? De gemeente Harderwijk geeft gratis kaarten weg. Vanaf vrijdag 5 mei kunt u uw kaarten afhalen bij de receptie van het Huis van de Stad. Maximaal 2 kaarten per persoon. Op=op, dus wees op tijd! Meer informatie over het festival: www.ikhebjehartnodig.nl 

Agenda

Raadsinformatie
De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 11 mei vanaf 19.30 uur in het Huis van de Stad. U bent van harte welkom. Op de agenda staan onder andere Ontvangstlocatie Veluwe en Zienswijze programmabegroting en begrotingswijziging ODNV. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de Nieuwbouw van het Morgen College. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.
 
Huis van de Stad gesloten op Hemelvaartsdag
Op donderdag 18 mei is het Hemelvaartsdag. Het Huis van de Stad is dan gesloten. Ook de bibliotheek is die dag gesloten.
 
Geen afvalinzameling op Hemelvaartsdag
Op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) wordt geen afval ingezameld. Is donderdag de normale ophaaldag van uw afval? Dan wordt het opgehaald op zaterdag 20 mei. Het milieupark aan de Daltonstraat is op donderdag 18 mei gesloten. Op vrijdag 19 mei is dit weer open. 

Tegeltaxi Harderwijk haalt tuintegels gratis op

Vervang uw tuintegels door groen en reserveer de GRATIS tegeltaxi van 15 mei! Kijk voor meer informatie en het reserveren op www.harderwijk.nl/nktegelwippen.

Door tegels te vervangen door planten zorgt u voor een prettige en gezondere leefomgeving. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor insecten, vogels en egels.  Een groene tuin is tijdens hittegolven veel koeler. Én een slim ingerichte groene tuin is veel makkelijker te onthouden. Uit onderzoek blijkt ook dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Vervang dus uw (tuin)tegels door groen!

Subsidie voor uw tuin
Met maatregelen in uw tuin blijft uw tuin bij hoge temperaturen koeler en voorkomt u wateroverlast na een flinke hoosbui. Voor deze en andere maatregelen kunt u subsidie aanvragen via de Stimuleringsregeling. Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/duurzaamheidsloket.

NK Tegelwippen
De tegeltaxi is onderdeel van het NK Tegelwippen. Het NK is van 21 maart tot 31 oktober 2023. Tijdens deze landelijke wedstrijd gaan 150 gemeenten de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Er zijn zes ophaalmoment in de periode tot 31 oktober. 

Ontmoeting & (spel)activiteiten bij Senioren Spelcarrousel

Leuke activiteiten ondernemen én leeftijdsgenoten ontmoeten? Vanaf maandag 15 mei is dat mogelijk! Via de Senioren Spelcarrousel kunt u elke week gratis meedoen met verschillende leuke (spel)activiteiten.

Iedere week wisselend aanbod
Elke week is er een wisselend aanbod. Denk aan: koersbal, sjoelen, jeu de boules en verschillende denksporten.

Doe gratis mee!
De Senioren Spelcarrousel is elke maandag van 15 mei tot en met 12 juni (behalve 29 mei) van 10.30 tot 12.00 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig! Liever eerst een keer kijken? Dat kan natuurlijk ook! De koffie staat klaar. Plaats: Jeu de Boules vereniging HKB ’84 aan de Parkweg 6A in Harderwijk.

Meer weten?
Neem contact op met de Seniorencoach van GA! Harderwijk. Alice is bereikbaar via [email protected] of 06-2136485. 

Ruim 1.000 deelnemers Sport- & Cultuurwijzer 2023!

De Sport- & Cultuurwijzer zit er voor dit jaar weer op. Wat was het een succes! In maart en april konden inwoners van gemeente Harderwijk kennismaken met verschillende sport- en cultuuractiviteiten. Gratis, of tegen een kleine vergoeding. Meer dan 1.000 inwoners, waarvan bijna 200 volwassenen en ruim 800 kinderen en jongeren, deden dit.

Dit was natuurlijk niet mogelijk zonder de 43 sport- en cultuuraanbieders uit onze gemeente. Zij hebben bij elkaar 170 kennismakingscursussen aangeboden.

We hopen dat alle deelnemers hebben ontdekt wat bij ze past. Volgend jaar komt de Sport- & Cultuurwijzer weer terug met activiteiten voor jong én oud. Tot dan!  

Aanvraag energietoeslag 2022 verlengd tot 15 mei 2023

Er komen meer inwoners in aanmerking voor de energietoeslag van 2022. De gemeenteraad heeft besloten dat nu een netto inkomen tot 130% van de bijstandsnorm geldt. Dit was 120%. U kunt nog tot 15 mei 2023 uw energietoeslag aanvragen. Dit kan via www.meerinzicht.nl/energietoeslag. Meerinzicht is de uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. 

OKO, wat is dat? Kom naar de startbijeenkomst op 22 mei!

Begin dit jaar hebben we ons als gemeente aangesloten bij OKO (Trimbos-Instituut). OKO staat voor Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Als gemeente voelen we ons verantwoordelijk om bij te dragen aan een positieve leefomgeving voor onze jongeren. En om hierin te investeren. Waar dan ook: thuis, op school, in de vriendenkring én bij de vrijetijdsbesteding. Dat gaat om lekker in je vel zitten. Maar ook om de kans op drank- en/of drugsgebruik zo klein mogelijk te houden.
 
Lokale activiteiten voor jongeren
We gaan onderzoek doen onder de jongeren. Met de inzichten organiseren we lokaal activiteiten voor hen. Samen met hun naasten, plaatsgenoten en organisaties in de leefomgeving van de jongeren. Tijdens de OKO-startbijeenkomst voor Harderwijk, Ermelo en Putten leggen we uit wat dit betekent voor jongeren en hun omgeving. En hoe we hierin samenwerken met partners in de gemeente.
 
Wanneer: maandag 22 mei
Tijd: 19.00 – 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Waar: Chr. College Groevenbeek, Paul Krugerweg 44, Ermelo

Aanmelden
Bent u betrokken bij jongeren als vrijwilliger, professional of als ouder/verzorger? En wilt u meer weten over OKO in onze gemeente? Meld u dan aan voor de startbijeenkomst via www.harderwijk.nl/startbijeenkomst  

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911.

Aanvraag omgevingsvergunningen

  • Plaatsen van een recreatiewoning Korhoenlaan 2 (-280)HDW00 D 11075, Harderwijk, 4 mei 2023
  • Plaatsen van een dakkapel aan voorzijde woning Churchill-laan 17, 3844BK Harderwijk, 3 mei 2023
  • Aanbrengen brandscheidingen Houtkamp 33, 3841XC Harderwijk, 1 mei 2023
  • Brandveiliggebruik Houtkamp 33, 3841XC Harderwijk, 1 mei 2023 

Verlening omgevingsvergunningen

  • Fietsenstalling bij Shopping Center Knardijk West, 3 mei 2023
  • Realiseren aanbouw Gruttomeen 114, 3844ZH Harderwijk, 3 mei 2023
  • Nieuwbouw prefab woning Parallelweg 26 188, 3849MN Hierden, 2 mei 2023
  • Plaatsen dakkapel voorzijde woning Kievitmeen 84, 3844XJ Harderwijk, 2 mei 2023
  • Uitbreiden woning op de verdieping Bebopdreef 1, 3845CD Harderwijk, 2 mei 2023
  • Aanpassen gevel en reclame Hoofdweg 4, 3842GZ Harderwijk, 1 mei 2023
  • Nokverhoging en dakkapel Cort van der Lindenlaan 25, 3843VK Harderwijk, 1 mei 2023
  • Verandering gebruik (milieu) Einsteinstraat 5, 3846BH Harderwijk, 1 mei 2023 

Verkeersbesluiten

  • Tijdelijk parkeerverbod parkeerterrein P2 Ir. Lelykade, 4 mei 2023 

Overig

  • Verordening Starterslening Harderwijk 2023,  2 mei 2023
  • Integrale verordening sociaal domein gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde, 2 mei 2023
  • Wegenlegger gemeente Harderwijk, 1 mei 2023