Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 17 - 3 mei 2023

Met deze week: Regelingen voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, afvalinzameling en openingstijden 5 en 6 mei en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Tien Koninklijke Onderscheidingen in Harderwijk en Hierden

Tijdens de Algemene Gelegenheid, lintjesregen, op woensdag 26 april 2023, ontvingen tien inwoners van Harderwijk en Hierden een Koninklijke Onderscheiding. Ze werden allen benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Van Schaik verraste de gedecoreerden tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Grote Kerk in Harderwijk.
 
Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn benoemd: mevrouw J.M.G. Bos-Vrooijink, mevrouw J. Stroomberg-Vlietstra en mevrouw B.C. van Eijsbergen. Voorts ook de heren J.T. uit de Bosch, P.J.C. Combee, R.T.J. Daamen, C. Heij, H. Prophitius, R. Roelofsen en H. Stroomberg.
 
 Lintjesregen Harderwijk 2023
 

Wil jij ook jouw idee werkelijkheid zien worden?

Eén van de twee winnende Stadsideeën van 2022 is bijna gereed. De avontuurlijke boomhut in het Vondelpark in Harderwijk moet zorgen voor meer kinderen die buiten spelen. Ook dit jaar kun je meedoen aan het Stadsidee. Tot en met 3 mei kun je jouw idee met bijbehorend plan nog aanmelden via stadsidee.nl.

Het Stadsidee daagt inwoners uit ideeën aan te dragen om de openbare ruimte te verbeteren. Het is een initiatief van de gemeente Harderwijk bedoeld om inwoners de mogelijkheid te geven bij te dragen aan de inrichting van hun leefomgeving. Inwoners van de gemeente Harderwijk kunnen van 17 t/m 31 mei stemmen op de ideeën. Allemaal bedoeld om buurt, wijk of stad mooier of leefbaarder te maken. 

Tegeltaxi Harderwijk haalt tuintegels gratis op

Vervang uw tuintegels door groen en reserveer de GRATIS tegeltaxi van 15 mei! Kijk voor meer informatie en het reserveren op www.harderwijk.nl/nktegelwippen.

Door tegels te vervangen door planten zorgt u voor een prettige en gezondere leefomgeving. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor insecten, vogels en egels.  Een groene tuin is tijdens hittegolven veel koeler. Én een slim ingerichte groene tuin is veel makkelijker te onthouden. Uit onderzoek blijkt ook dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Vervang dus uw (tuin)tegels door groen!

Subsidie voor uw tuin
Met maatregelen in uw tuin blijft uw tuin bij hoge temperaturen koeler en voorkomt u wateroverlast na een flinke hoosbui. Voor deze en andere maatregelen kunt u subsidie aanvragen via de Stimuleringsregeling. Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/duurzaamheidsloket.

NK Tegelwippen
De tegeltaxi is onderdeel van het NK Tegelwippen. Het NK is van 21 maart tot 31 oktober 2023. Tijdens deze landelijke wedstrijd gaan 150 gemeenten de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Er zijn zes ophaalmoment in de periode tot 31 oktober. 

Extra beschermende maatregelen voor de das in de Groene Zoom

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het uitvoeringsprogramma voor de verbetering van het leefgebied van de das in de Groene Zoom. In het programma staan maatregelen voor de verbetering van het leefgebied van de das in de Groene Zoom.
 
Aanplant hagen en bomen
Het bestaande dassenraster in de Groene Zoom wordt verplaatst naar de berm van de Groene Zoomweg. Zo wordt het foerageergebied groter. Ook worden er op diverse plaatsen in de Groene Zoom extra hagen en (fruit)bomen aangeplant. Hiermee wordt het voedselaanbod gevarieerder en komt er voldoende beschutting voor de das. 

Dassentunnel en wegversmallingen
Het uitvoeringsprogramma bevat twee wegversmallingen in combinatie met drempels. De drempels komen ter hoogte van de dassenwissel bij de Horloseweg 15. Zo wordt de snelheid daar lager. Daarnaast komt een dassentunnel bij een dassenwissel in de Horster Zoomweg. De verwachting is dat deze maatregelen in het derde kwartaal van 2023 uitgevoerd kunnen worden.  

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 11 mei vanaf 19.30 uur in het Huis van de Stad. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Ontvangstlocatie Veluwe en Zienswijze programmabegroting en begrotingswijziging ODNV. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Afvalinzameling en openingstijden 5 en 6 mei

Op vrijdag 5 mei is het bevrijdingsdag. Die dag wordt wel afval opgehaald. Op 5 en 6 mei is het Milieupark open. Het Huis van de Stad is deze dagen gesloten.

Programma Nationale Herdenking 
Donderdag 4 mei 2023

Begraafplaats Oostergaarde
Oosteinde 12
3842 DR  Harderwijk
 
19.20 uur
Verzamelen van belangstellenden bij de hoofdingang van de Algemene Begraafplaats aan Oosteinde 12 voor het houden van een stille omgang langs de graven van de gevallenen.

19.25 uur
Aanvang stille omgang. Tijdens de tocht zullen geen vlaggen en vaandels worden meegevoerd. 
 
19.45 uur tot 19.59 uur
Luiden van de kerkklokken. 
 
19.59 uur
Last Post signaal.
 
20.00 uur tot 20.02 uur
Twee minuten absolute stilte. U wordt verzocht deze plechtige stilte overal en algemeen in acht te nemen. 
 
20.02 uur
Zingen eerste en zesde couplet Wilhelmus 

Aansluitend
Toespraak burgemeester H.J. van Schaik
Voordracht gedicht door Zoë Spanos (junior stadsdichter) Bloemlegging door nabestaanden, autoriteiten, kerkelijke en maatschappelijke organisaties en scholen, geassisteerd door  leden van Scouting Verbraak Margriet Groep en Ragay Redoz 
 
Defilé langs het herdenkingskruis en bloemlegging 
Tijdens de kranslegging en het defilé zal Kunst na Arbeid passende muziek ten gehore brengen.  

2e verkoopfase Harderweide van start!

Het is zover. De tweede verkoopfase van de woningen in de nieuwe woonwijk Harderweide gaat van start. Het gaat om 29 koopwoningen: 13 dorpse woningen, 8 twee-onder-een-kapwoningen en 8 vrijstaande woningen van projectontwikkelaar Slokker Vastgoed. Iedereen kan zich inschrijven voor deze koopwoningen. Wel geldt er, net als in fase 1, een toewijzingsprocedure, deze vindt u op www.harderwijk.nl/harderweide. De komende periode komen ook de woningen van projectontwikkelaar BPD in de verkoop. Op www.harderweide.nl vindt u het actuele en toekomstige woningaanbod van beide projectontwikkelaars.
 
De nieuwe woonwijk Harderweide is onderdeel van Drielanden en biedt moderne, comfortabele en energiezuinige woningen in een groene omgeving. Een heerlijke plek om een nieuw thuis te creëren en te genieten van de vele voordelen van het wonen in een groene omgeving, terwijl alle voorzieningen en de stad Harderwijk ook dichtbij zijn. 

Regelingen voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen

Elk kind moet mee kunnen doen aan activiteiten op school, sport, cultuur of andere leuke dingen. Soms zijn er situaties waardoor dit niet kan. Bijvoorbeeld als ouders door een laag inkomen niet genoeg geld overhouden voor dit soort activiteiten. Daarom zijn er regelingen voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Dat zijn regelingen die kunnen helpen bij het gezond en veilig laten opgroeien van uw kind. Met deze extra vergoeding kan uw kind bijvoorbeeld sporten, naar muziekles of mee op schoolreisje. Kijk voor meer informatie op www.meerinzicht.nl/minimaregelingen 

Hulp bij geldzaken?

Heeft u hulp nodig bij het op orde krijgen of houden van uw geldzaken? Dan staan de medewerkers van het Financieel Trefpunt voor u klaar. Zij kunnen u helpen met vragen over bijvoorbeeld ontslag, schulden, hulp voor het gezin, belasting en toeslagen. Maar ook helpen zij bij het invullen van (aanvraag)formulieren. Iedere dinsdag is er een spreekuur van 10.00 – 12.00 uur in MFC De Roef, Middelste Wei 2-4 in Harderwijk. Voor vragen kunt u ook bellen naar 0341 434 656 of een mail sturen [email protected]. 

Rondleiding in Turkse moskee

Op dinsdag 9 mei heeft netwerk Harderwijk Hierden een bijeenkomst in de Turkse moskee in Harderwijk. Alle geïnteresseerden zijn hier welkom voor een rondleiding. Daarna zullen enkele leden van de Harderwijks-Turkse gemeenschap iets vertellen over hun bezigheden en werk, en over wat ze te bieden hebben. Aanvang: 19.30 uur. Adres: Anne Franklaan 5, Harderwijk. Neem voor meer informatie contact op met José Maas via [email protected]

Kent u iemand die een lintje verdient?

Kent u iemand die zich, onafgebroken al vele jaren belangeloos inzet voor de samenleving? Iemand die bijvoorbeeld als vrijwilliger een vereniging al jarenlang draaiende houdt? Of iemand die zich onafgebroken en intensief inzet voor een stichting of een belangenorganisatie? Draag hem of haar dan voor de lintjesregen in 2024!
 
Familieleden, kennissen of vrienden die het initiatief nemen om iemand anders te laten onderscheiden, zijn belangrijk. Zonder hen worden er geen voordrachten gedaan en worden er geen lintjes uitgereikt.
 
Wilt u iemand voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding die in Harderwijk of Hierden woont? Neem dan eerst telefonisch contact op met het kabinet van de burgemeester via 0341 411 911. U hoort dan of de verdiensten bijzonder genoeg lijken voor het aanvragen van een lintje. Ook vertellen we u wat u precies moet doen.
 
Daarna begint u met het verzamelen van alle benodigde informatie. De voordracht voor de jaarlijkse lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag 2024 moet uiterlijk 1 juni 2023 worden ingediend.

Meer informatie over Koninklijke onderscheidingen en het aanvraagformulier vindt u op lintjes.nl

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911.

Aanvraag vergunningen

  • Groot onderhoud woning Van Heemskercklaan 53, 3843XP Harderwijk, 28 april 2023
  • Toevoeging bagviewer aanvraag glasvezel Vuldersbrink 75, 3841AS Harderwijk, vrijdag 28 april 2023
  • Upgrade winkel Luttekepoortstraat 2, 3841AX Harderwijk, 26 april 2023
  • Aanbrengen verdiepingsvloer + wijzigen gebruik Ampèrestraat 7 20, 3846AN Harderwijk, 26 april 2023
  • Aanvraag tijdelijke woonunit Ooster Mheenweg 44, 3849PB Hierden, 26 april 2023
  • Bouw extra slaapkamer op bestaand dakterras Rock and Rolldreef 10, 3845CE Harderwijk, 26 april 2023
  • Plaatsen zonnepanelen Bruggestraat 18A, 3841CP Harderwijk, 26 april 2023
  • Plaatsen terrasschermen Strandboulevard Oost 6, 3841AB Harderwijk, 24 april 2023
  • Realisatie van kantoorruimte Harderwijkerweg 266, 3845LD Harderwijk, 24 april 2023
  • Zonnepanelen Rabbistraat 3 en Bruggestraat 17, 3841CM Harderwijk, 24 april 2023
  • Plaatsen deur Strandboulevard Oost 6, 3841AB Harderwijk, 24 april 2023
  • Kappen 1 boom Weth. Jansenlaan 90 (3844 DG) Harderwijk HDW00 D 10061, 24 april 2023
  • Dak verhogen t.b.v. installaties op dak Strandboulevard Oost 6, 3841AB Harderwijk, 24 april 2023
  • Unit airco Pasenstraat 7, 3841BN Harderwijk, 24 april 2023
  • Woning Parallelweg 26-238 Hierden, 24 april 2023
  • Wijzigen pand Strandboulevard Oost 12, 3841AB Harderwijk, 24 april 2023 

Verlening omgevingsvergunning

  • Inrit Julianalaan 41, 3843CA Harderwijk,  26 april 2023
  • Dakkapel Tubadreef 71, 3845CZ Harderwijk, 24 april 2023
  • Kozijnen vervangen Krommekamp 39, 3848CA Harderwijk, 24 april 2023
  • Tijdelijke woonunit Beekhuizerweg 23, 3849NM Hierden, 24 april 2023
  • Toestemming voor een beperkte aanpassing in de dieraantallen en de luchtwassystemen aan Brouwersbosweg 22 te Hierden, 28 april 2023 

Weigering omgevingsvergunning

  • Kappen 1 boom Biesteweg 9, 3849RD Hierden, 26 april 2023 

Verkeersbesluiten

  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Stadshagenkamp 2, 26 april 2023 

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een dak aan Van Speyklaan 316 te Harderwijk, 28 april 2023
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit meerdere woningen aan Coornhertstraat 1 te Harderwijk, 28 april 2023 

Ruimtelijke plannen

  • Ontwerp omgevingsplanwijziging Bruidsschat minimum Harderwijk, 26 april 2023 

Overig

  • Afsluitingen demo klassieke wegracemotoren Hierden, 24 april 2023
  • Voornemen aanwijzingsbesluit cameratoezicht Centrumgebied Stadsdennen gemeente Harderwijk, 28 april 2023
  • Voorgenomen verkoop bedrijfskavel op Bedrijventerrein Lorentz III,  28 april 2023
  • Rectificatie Ontheffing voor een glijdend sluitingsuur te Harderwijk, 28 april 2023
  • Ontwerp ‘Subsidiebeleid Harderwijk 2023’ ter inzage voor inspraak,  28 april 2023