Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 15

Met deze week: Speurtocht historisch Harderwijk voor en door kinderen, afvalinzameling en openingstijden Pasen en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Speurtocht historisch Harderwijk voor en door kinderen

Woensdag 6 april hebben een aantal kinderen uit groep 7 en 8 van KBS Alfons Ariëns met wethouder Jeroen de Jong  een speurtocht gedaan. De leerlingen hadden de speurtocht zelf gemaakt als project voor de verrijkingsklas. De leerlingen vonden dat er bij een ‘gewone’ stadswandeling niet zoveel dingen worden verteld vanuit de beleving van kinderen. Hun motto was: ‘Oud Harderwijk, voor kinderen, door kinderen.’ Tijdens de speurtocht vertelt één van de kinderen bij elk historisch en markant gebouw iets over het verleden daarvan. Het geld dat de deelnemers moesten betalen voor de speurtocht, gaat naar KiKa. Na afloop kreeg ieder kind een diploma. 

EnergieCafé Warmtepomp Endura Harderwijk op woensdag 20 april

Tijd: van 19.30 uur tot 22.00 uur
Plaats: EnergieCafé, California, Deventerweg 2A te Harderwijk
 
Het EnergieCafé over de Warmtepomp is samen met Endura Harderwijk tot stand gekomen. U krijgt antwoord op vragen als: “Is dit de oplossing om van het gas af te komen, zijn warmtepompen al betaalbaar, welke subsidies zijn er, hoe werken ze en heb je dan altijd zo’n ventilator in je tuin?”
 
Roel Oosterhoff, installateur/ervaringsdeskundige, leidt het EnergieCafé in. Leden van Endura delen hun ervaringen met aanschaf, installatie en gebruik van hun warmtepomp. Henk van den Berg verteldhoe hij zijn monumentale woning in hartje Harderwijk verduurzaamde met drie warmtepompen. Er zijn leveranciers aanwezig om kennis te delen en vragen te beantwoorden. Gemeente Harderwijk en Veluwe Duurzaam zijn ook aanwezig. Deelnemen aan het EnergieCafé is gratis. Aanmelden is gewenst via www.endura-harderwijk.nl. 

Afvalinzameling en openingstijden Pasen

De Stadswinkel in het stadhuis is Goede Vrijdag (15 april) en Tweede Paasdag (maandag 18 april) gesloten. Het Milieupark is Goede Vrijdag geopend tot 16.00 uur en Tweede Paasdag gesloten. 
 
Maandag 18 april wordt geen afval ingezameld. Deze inzamel dag is verschoven naar zaterdag 16 april. Zet u de restafvalcontainer ’s ochtends om 7.30 uur aan de weg. Twijfelt u? Kijk dan in de afval app "afvalwijzer" of de website mijnafvalwijzer.nl. 

Stadsidee 2022 van start

Onder het motto “Heb jij een tof idee?” daagt de gemeente inwoners van Hierden en Harderwijk uit mee te doen aan de actie Stadsidee 2022. Het is alweer de zevende editie van deze campagne die bedoeld is om buurt, wijk, dorp of stad mooier, leuker en leefbaarder te maken.
 
Voor de realisatie van het Stadsidee 2022, dat door inwoners zelf wordt gekozen, is een bedrag van € 45.000, - beschikbaar. Uiterlijk vrijdag 27 mei moeten de plannen via www.stadsidee.nl zijn ingediend. Alle inwoners van Harderwijk en Hierden bepalen vervolgens vanaf donderdag 8 juni, in een digitale stemronde, welk idee dit jaar wint.
 
Verbeteren van de openbare ruimte

Het Stadsidee werd in 2016 geïntroduceerd door de gemeenteraad en daagt inwoners uit ideeën aan te dragen om de openbare ruimte te verbeteren. De afgelopen zes jaar zijn er vele tientallen creatieve ideeën ingestuurd. Vorig jaar won het idee om een echt basketbalveld aan te leggen. 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 21 april vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Rekenkamercommissie Rapport Meerinzicht en Parkeerregulering Waterfront Fase 3 (incl. wijziging verordening parkeerbelasting). De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Verkeersveiligheid in uitgaansgebied Bruggestraat/Vijhestraat e.o. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Speciale ontmoeting voor Harderwijkse gedecoreerden op 26 april

Op de middag van de 'lintjesregen', dinsdag 26 april, organiseert het Comité Gedecoreerden Harderwijk en Hierden weer de tweejaarlijkse ontmoeting voor alle dragers in Harderwijk en Hierden van een koninklijke onderscheiding of de Erepenning, Erespeld of Harderwijker Speld van de gemeente Harderwijk.
 
De traditionele Harderwijk-lezing wordt uitgesproken door Johan de Groot, voormalig burgemeester van Harderwijk. Zijn lezing gaat over 'De kracht van Samen'.
 
De ontvangst van de gedecoreerden is tussen 14.30 en 14.45 uur door burgemeester Harm-Jan van Schaik. Na de lezing is er tijd om met elkaar na te praten tot ongeveer 16.30 uur.
 
Aanmelden voor 20 april
Voor een goed verloop vraagt het comité (bestaande uit Govert van der Boom, Jan Elgersma en Jos Kunne) alle gedecoreerden en hun partner, die bij de ontmoeting en Harderwijk-lezing aanwezig willen zijn, zich uiterlijk vóór woensdag 20 april aan te melden. Dat kan via [email protected] of 0341 411 911. Graag onder vermelding van uw naam en e-mailadres. 

Kom naar de Brandweer Advies Box en ga zelf aan de slag met tips van brandweerexperts

Hoe brandveilig woont u eigenlijk? En weet u wat u zelf kunt doen om uw woonomgeving veiliger te maken?

De brandweer en verzekeraars krijgen jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Vaak is er alleen materiële schade. Toch vallen ook ieder jaar honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. Natuurlijk komt de brandweer als het nodig is, maar u kunt zelf veel doen om brand te voorkomen.

Advies op maat
Binnenkort staat de Brandweer Advies Box op verschillende plekken in Harderwijk. Brandweerexperts staan dan klaar om gratis advies te geven dat past bij uw persoonlijke woonsituatie. De risico’s verschillen namelijk per huis. Een boerderij met een rieten kap heeft andere aandachtspunten dan een flat. En een nieuwbouwvilla heeft andere kenmerken dan een rijtjeshuis uit de jaren ‘70. Daarbij speelt ook de gezinssamenstelling een rol en is het van belang om te weten hoe de buurt eruitziet.

Rookmelders verplicht
Het ophangen van rookmelders is per 1 juli 2022 op iedere verdieping in elke woning verplicht. Bij de Brandweer Advies Box krijgt u ook hierover meer informatie.

Kortom: leer meer over de risico’s in uw woonomgeving en kom zelf in actie om uw woonomgeving veiliger te maken. Zo helpt u ook mee om het aantal branden, slachtoffers en schade te verminderen!

De brandweer Advies Box is te bezoeken van 11:00 tot 15:00 uur op de volgende data:
•        Woensdag 20 april bij het winkelcentrum Tweelingstad (Nassaulaan)
•        Vrijdag 6 mei in de binnenstad
•        Woensdag 11 mei in Stadsdennen (Vondellaan) 

Sport- en Cultuurwijzer weer van start!

Doe mee met de Sport- en Cultuurwijzer. Via een korte cursus komt u erachter welke sport of cultuuractiviteit u het leukst vindt. Iedereen uit Harderwijk en Hierden kan meedoen, jong en oud.
 
Inschrijven voor de cursussen kan vanaf woensdag 20 april 13.00 uur. De cursussen vinden plaats tussen maandag 9 mei en vrijdag 1 juli. Er zijn in totaal 156 verschillende cursussen van 36 Harderwijkse sport- en cultuuraanbieders om uit te kiezen. Ga naar www.gaharderwijk.nl om het aanbod te bekijken en u aan te melden.
 
De gemeente Harderwijk werkt samen met de Harderwijkse sport- en cultuuraanbieders. U kunt gratis of tegen een kleine vergoeding kennismaken met verschillende activiteiten zonder dat u direct lid hoeft te worden (dat mag natuurlijk wel!). 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911.

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning oprichten woning Parallelweg 26 7-8, 3849MN Hierden, 7 april 2022
  • Aanvvraag omgevingsvergunning deur zijkant woning Van Brakellaan 7, 3843HA Harderwijk, 7 april 2022
  • Aanvraag vergunning voor bepaalde jaarlijks terugkerende evenementen die drie jaar achter elkaar gebruikt mag worden van het Jeugd omgevingsvergunning overkapping Wethouder Jansenlaan 50, 3844DG Harderwijk, 7 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning uitbreiding woning Kampweg 12, 3841GJ Harderwijk, 7 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning vervangen kozijnen Staringstraat 2, 3842XR Harderwijk, 6 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning wijzigen bestemming Keizerstraat 17A, 3841AD Harderwijk, 4 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning bijgebouw Leuvenumseweg 75, 3847LA Harderwijk, 4 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Groevenbekerhout 11, 3845EK Harderwijk, 4 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning vervangen kozijn Kajuitmeen 12, 3844KB Harderwijk, 4 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, veranderen pand Kleine Oosterwijck 5, 3841BL Harderwijk, 8 april 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning schuur en carport Leuvenumseweg 95, 3847 LB Harderwijk, 8 april 2022 

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning dakkapel Kleine Oosterwijck 27, 3841BL Harderwijk, 7 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning dakkapellen Laan 1940 - 1945 64, 3841JD Harderwijk, 7 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning nieuwbouw entresolvloer Morsestraat 2 en 2-01 Harderwijk, 7 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning wijzigen indeling en brandcompartimentering Smeepoortstraat 34, 3841EJ Harderwijk, 7 april 2022
  • Verlening alcoholwetvergunning voor SOS Sport & Events B.V. aan Boekhorstlaan 2 te Harderwijk, 7 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, tijdelijke container Hoge Brug 10, 3841DZ Harderwijk, 6 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning overkapping en berging Hogeweg 13, 3841KT Harderwijk, 6 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Groevenbekerhout 11, 3845EK Harderwijk, 6 april 2022
  • Weigering omgevingsvergunning, Markt 14, 3841CE Harderwijk, 6 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning oprichten 6 woningen Fokko Kortlanglaan 123, 123A t/m 123E Harderwijk, 6 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, Wouterskampen en Mheenweg Hierden, 6 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning dakisolatie en dakkapel aanpassen Stadsdennenweg 6, 3841GE Harderwijk, 6 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, bedrijfspand uitbreiden Réaumurstraat 4, 3846BZ Harderwijk, 6 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning verbouwen woonhuis Stationslaan 101, 3844GC Harderwijk, 4 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning vervangen twee dragende muren Korhoenlaan 1 146, 3847LL Harderwijk, 4 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de bouw van drie woningen op het perceel Ooster Mheenweg 26 te Hierden, 4 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Clarendallaan 15, 3841DG Harderwijk, 4 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, 3 senioren woningen Ooster Mheenweg 26, 3849PB Hierden, 4 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, toegangspoort Molenweg 24, 3849RN Hierden, 8 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning opvang vluchtelingen Oekraïne op Korenbloem Sonnevancklaan 2A, 3847LC Harderwijk, 4 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning 14 woningen Paaslohof 2 tot en met 28, 8 april 2022
  • Verlening omgevingsvergunning berging Kuinremeen 11, 3844 JH Harderwijk, 8 april 2022
  • Weigering omgevingsvergunning kappen 2 bomen Korhoenlaan 1 39, 3847 LL Harderwijk, 8 april 2022

 Verlenging beslistermijn

  • Verlenging beslistermijn voor bedrijfspand Prins Mauritslaan 48 (concept) Harderwijk, 4 april 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit woning aan Guido Gezellelaan 79 te Harderwijk, 7 april 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan P.C. Boutenslaan 43 te Harderwijk, 7 april 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan P.C. Boutenslaan 285 te Harderwijk, 7 april 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Alberdingk Thijmlaan 134 te Harderwijk, 7 april 2022 

Verkeersbesluit

  • Reserveren parkeerplaatsen voor opladen elektrische voertuigen en deelauto's Waterfront fase III, 6 april 2022
  • Uitbreiden geslotenverklaring Pasenstraat en Jodenkerksteeg, 4 april 2022

Ruimtelijke plannen

  • Ontwerpwijzigingsplan Buitengebied – Lageweg 27, 6 april 2022

Ruimtelijke plannen

•        Reserveren parkeerplaatsen voor opladen elektrische voertuigen en deelauto's Waterfront fase III, 6 april 2022