Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 14 2022

Met deze week: Kent u iemand die een lintje verdient, aanvullend openbaar vervoer van ViaVé naar HaltetaxiRRReis en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Speciale ontmoeting voor Harderwijkse gedecoreerden op 26 april

Op de middag van de 'lintjesregen', dinsdag 26 april, organiseert het Comité Gedecoreerden Harderwijk en Hierden weer de tweejaarlijkse ontmoeting voor alle dragers in Harderwijk en Hierden van een koninklijke onderscheiding of de Erepenning, Erespeld of Harderwijker Speld van de gemeente Harderwijk.
 
Tijdens de ontmoeting in de raadzaal in het stadhuis wordt de traditionele Harderwijk-lezing deze keer uitgesproken door Johan de Groot, voormalig burgemeester van Harderwijk. Zijn lezing heeft als titel: 'De kracht van Samen'. Het is de zevende Harderwijk-lezing sinds 2008.
 
De ontvangst van de gedecoreerden is tussen 14.30 en 14.45 uur door burgemeester Harm-Jan van Schaik. Na de lezing is er tijd om met elkaar na te praten tot ongeveer 16.30 uur.
 
Aanmelden voor 20 april
Voor een goed verloop van de organisatie wil het Comité Gedecoreerden Harderwijk en Hierden (Govert van der Boom, Jan Elgersma en Jos Kunne) graag weten hoeveel gasten zij mogen verwachten. Het comité vraagt alle gedecoreerden, en hun partner, die bij de ontmoeting en Harderwijk-lezing aanwezig willen zijn, zich uiterlijk vóór woensdag 20 april aan te melden. Dat kan via [email protected] of 0341 411 911. Graag onder vermelding van uw naam en e-mailadres. 

Kent u iemand die een lintje verdient?

Kent u iemand die zich, onafgebroken al vele jaren belangeloos inzet voor de samenleving? Iemand die bijvoorbeeld als vrijwilliger een vereniging jarenlang draaiende houdt? Of iemand die zich onafgebroken en intensief inzet voor een stichting of een belangenorganisatie?
 
Familieleden, kennissen of vrienden die het initiatief nemen om iemand anders te willen onderscheiden zijn belangrijk. Zonder hen worden er geen voordrachten gedaan en worden er geen lintjes uitgereikt.
 
Wilt u iemand voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding? Neem dan eerst telefonisch contact op met het Kabinet van de burgemeester via 0341 411 911. Er wordt dan aangegeven of de verdiensten bijzonder genoeg lijken voor het aanvragen van een lintje. Ook wordt er uitgelegd hoe u te werk moet gaan.
 
Daarna begint u met het verzamelen van alle benodigde informatie. De voordracht voor de jaarlijkse lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag 2023 moet uiterlijk 1 juni 2022 worden ingediend. Meer informatie over Koninklijke onderscheidingen en het aanvraagformulier vindt u op lintjes.nl

Aanvullend openbaar vervoer van ViaVé naar HaltetaxiRRReis

Vanaf 3 april 2022 is het aanvullend openbaar vervoer in Gelderland veranderd van ViaVé naar HaltetaxiRRReis. Aanvullend openbaar vervoer noemen we ook wel OV-vangnet vervoer. Het is vervoer van deur-tot-deur zonder dat daar een gemeentelijke indicatie voor nodig is. Reizigers die gebruik maken van het OV-vangnet, reizen vanaf nu met de nieuwe haltetaxi. Heeft u een Wmo-vervoerspas? Dan kunt u wel gewoon met ViaVé blijven reizen.
 
Wat is de haltetaxi?
HaltetaxiRRReis is een deeltaxi op bestelling. Het vervoert mensen binnen een straal van twee tot vijftien kilometer van een halte naar een trein- of busstation. Óf naar een andere halte op tijden dat de (buurt)bus niet meer rijdt. HaltetaxiRRReis biedt speciale voertuigen voor mensen met een rolstoel. De haltetaxi is sinds 16 maart te bestellen. Kijk voor alle (reis)informatie over HaltetaxiRRReis op www.RRReis.nl/haltetaxi.
 
ViaVé blijft voor reizigers met een Wmo-vervoerspas
Reizigers met een Wmo-vervoerspas kunnen wél gewoon met ViaVé blijven reizen. De openingstijden en tarieven voor medereizigers zijn veranderd per 3 april. U kunt dan een rit boeken binnen de volgende tijden: 
  • Maandag tot en met vrijdag: van 7.00 tot 00.00 uur
  • Zaterdag en zondag: van 8.00 tot 00.00 uur
Voor personen die via ViaVé met u meereizen, betaalt u per 3 april een ander tarief. U vindt deze tarieven op www.viavé.nl/tarieven. Heeft u een Wmo-vervoerspas met een indicatie medische begeleiding, sociale begeleiding of gezinsvervoer? Dan verandert het tarief niet.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met de klantenservice van ViaVé via tel. 088 655 77 10. 

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 7 april vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Renovatie voormalige officiersmess op terrein Kranenburg-Noord en Pilotteam 16-27 jarigen. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Werkzaamheden Grote Oosterwijck/Havendam

Vanaf maandag 11 april voert bouwteamcombinatie Boskalis, VIC en Hoornstra-Ophog werkzaamheden uit in de Grote Oosterwijck ter hoogte van huisnummer 38  tot en met de kruising Havendam. Naar verwachting zijn de werkzaamheden vrijdag 6 mei afgerond.  Tijdens de werkzaamheden is een gedeelte van de Grote Oosterwijck en de kruising Grote Oosterwijck/Havendam afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. U kunt gebruik maken van een omleidingsroute. De werkzaamheden zijn een onderdeel van de aanpassing van het gebied Havendam en Strandboulevard-Oost
 
Bereikbaarheid
Heeft u in de periode van de werkzaamheden assistentie nodig bij laden/lossen of andere ondersteunende activiteiten? Neemt u dan contact op met onze uitvoerder Henri van den Brink via tel. 06 214 314 96 of via e-mailadres [email protected].
 
Heeft u vragen over de bereikbaarheid en/of werkzaamheden?
Neemt u gerust contact op met onze omgevingsmanager Lucilla van den Brink. Lucilla is op werkdagen bereikbaar tussen 7.00 uur en 17.00 uur op tel. 06 45 46 51 79 of via e-mailadres [email protected]

Bomenkap

Aan de Agnietenlaan en de Clarendallaan worden donderdag 7 april door aannemer Loohorst Landscaping 23 bomen gekapt. Dit is nodig vanwege groot wegenonderhoud aan de Agnietenlaan, Begijnenlaan, Clarendallaan, Provenierslaan en parallelweg Verkeersweg. In deze straten wordt in de loop van dit jaar de asfaltdeklaag vervangen en de voetpaden voorzien van nieuwe tegelverharding.
 
In het komende plantseizoen (winterperiode) wordt hetzelfde aantal bomen op de locaties teruggeplaatst. 

Wat te doen bij sirene en zwaailichten?

Als brandweerchauffeur heb je één doel: met het brandweervoertuig verantwoord en veilig aankomen op de plaats van het incident. Bijscholing is hiervoor van groot belang. Het komt dus wel eens voor dat een brandweervoertuig met sirene en zwaailichten rijdt, zonder dat het op weg is naar een incident. In april oefent de brandweer in gemeente Harderwijk hierin.
 
Het is niet zichtbaar wanneer een voorrangsvoertuig oefent of wanneer er daadwerkelijk een incident is. Daarom is het belangrijk om altijd op de juiste manier te reageren wanneer een voorrangsvoertuig met sirene en zwaailichten nadert:
  • blijf kalm en rustig
  • laat het voorrangsvoertuig zoveel mogelijk zelf zijn weg zoeken
  • als je het voorrangsvoertuig voor wilt laten gaan, kijk dan eerst wat de mogelijkheden zijn, voordat je een beslissing maakt
  • houd altijd de veiligheid en verkeersregels in het oog als je een voorrangsvoertuig voor wilt laten gaan
  • kijk voor meer informatie advies op www.brandweer.nl/onderwerpen/zwaailicht-en-sirene.

Onderzoeksopdracht voor verkenner in Harderwijk

Tijdens een extra raadsvergadering maandagavond 4 april heeft Mark van de Bunte, verkenner voor de coalitievorming, de opdracht gekregen om de vorming van een coalitie te onderzoeken. Elke partij kon - open en transparant - kort haar input geven die van belang is voor de verkenning. De komende dagen spreekt Van de Bunte met elke fractie nog afzonderlijk. De raadsleden gaven aan dat de voorkeur uitgaat naar een brede coalitie met 3 of 4 partijen en 4 of 5 wethouders.  Belangrijke thema’s die bij veel partijen terugkwamen waren de wooncrisis, het afvalbeleid en het thema duurzaamheid. De verkenning zal zich dan ook richten op deze voorkeuren en thema’s.
 
Resultaat tijdens openbare bijeenkomst
Het resultaat van de verkenningsopdracht wordt tijdens een openbare bijeenkomst bekend gemaakt. De verkenner brengt dan het advies voor de coalitievorming uit aan de partijen.

Voorkom dat het riool verstopt raakt

Om een verstopping van het riool te voorkomen kunt u beter geen vuil als maandverband, luiers, vochtige billendoekjes en rollen toiletpapier in uw riool gooien. Hierdoor ontstaat er een opeenhoping met verstopping als gevolg. Ook vetten en oliën zijn funest voor het goed functioneren van een riool. Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waarin zich vuil gaat hechten of ophopen. U kunt vetten en oliën na gebruik beter laten stollen en dan weggooien in de grijze container in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23. Of in een gesloten verpakking inleveren in de gele afvalcontainer bij de Jumbo-supermarkten in de wijken Stadsweiden en Drielanden en de Spar in Hierden.
 
Waar zit de verstopping?
Bij een verstopping spoort u allereerst de plaats van de verstopping op:
  1. Zoek het ontstoppingsstuk of -putje op. Op www.ontstoppingsput.nl is van veel woningen informatie beschikbaar. Meestal is het ontstoppingsstuk of -putje bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg. In enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het laten opzoeken van dat putje is voor uw rekening. 
  2. Constateer of ontstoppingsputje en riool droog of nat zijn.
  3. Is het ontstoppingsputje op de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw terrein of in/onder uw woning. U verhelpt het probleem zelf of neemt contact op met een loodgieter; eventuele kosten komen voor uw rekening.
Verstopping op gemeenteterrein? Bel Snel Herstel!
  • Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. U belt de gemeente via Snel Herstel die kosteloos de verstopping verhelpt. De gemeente biedt een 24-uur service en beschikt over de benodigde hulpmiddelen. Let op: Als u een verstopping op gemeenteterrein zelf op laat lossen, zijn de kosten voor uw rekening. Bel daarom altijd eerst Snel Herstel.
Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911.
 
Aanvraag vergunningen
  • Aanvraag omgevingsvergunning gevelwijziging Strekdam 44, 3841WD Harderwijk, 30 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning oprichten woning Parallelweg 26 144, 3849MN Hierden, 30 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kap 1 boom Van Alphenstraat 1, 3842CP Harderwijk, 30 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning aanbouw Julianalaan 68, 3843CC Harderwijk, 30 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, verbouw naar 6 appartementen Verkeersweg 77, 3842LE Harderwijk, 30 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kantoor aan huis Burgemeester Numanlaan 24, 3841XL Harderwijk, 30 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning vervangen kozijnen Wouterskampen 33, 3849BA Hierden, 30 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, strijdig gebruik pand Baanweg 30, 3844KS Harderwijk, 30 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning veranderen pand Luttekepoortstraat 6, 3841AX Harderwijk, 28 maart 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, inrit Zeestraat 1, 3841JK Harderwijk, 31 maart 2022
  • Verlening exploitatievergunning aan Stationsplein 4 te Harderwijk, 31 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom Polenweg HDWB6821, 30 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning inrit Parallelweg 26 189, 3849MN Hierden, 30 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, dakkapel Boterbloemdreef 7, 3845KB Harderwijk, 30 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, doorbraak maken Stationslaan 22, 3842LA Harderwijk, 28 maart 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het starten van autogarage bij particulier voor aan Schimmelstraat 8 A te Harderwijk, 31 maart 2022
  • Melding voor het stoppen van het schadebedrijf aan Nobelstraat 4 te Harderwijk, 31 maart 2022
  • Melding voor het slopen en het verwijderen van asbest uit 2 schuurtjes aan Zuiderzeestraatweg 103 te Hierden, 31 maart 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Ceintuurbaan 4-1 te Harderwijk, 31 maart 2022
  • Melding voor de oprichting van een kantoor en werkplaats voor activiteiten van Beelen Aannemingen BV aan Braillestraat te Harderwijk, 31 maart 2022 

Verlenging beslistermijn

  • Verlenging beslistermijn voor oprichten bedrijfspand met uitrit Braillestraat, perceel A5381, 31 maart 2022
  • Verlenging beslistermijn voor kappen 3 bomen Leuvenumseweg 34 Harderwijk, Leuvenumseweg 34, 3847LD Harderwijk, 28 maart 2022

Overige

  • Nadere regels duurzaamheidsmaatregelen De Duurzame Stad Lorentz III 2022, 30 maart 2022
  • Instemmen voorgestelde wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, 29 maart 2022
  • Ontwerpbestemmingsplan Hierden Dorp – Ooster Mheenweg 7 (fase 2), 28 maart 2022
  • Beleidsregels uitwegen Harderwijk, 28 maart 2022