Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 13 2022

Met deze week: Leerwerkloket voor advies over omscholing, bijscholing en leerwerktrajecten, Harderwijk vertegenwoordigd bij opening Herdenkingsjaar 1572 in Brielle en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Harderwijk vertegenwoordigd bij opening Herdenkingsjaar 1572 in Brielle

Vorige week was de opening van het landelijke herdenkingsjaar 1572 in Brielle (Den Briel) waar Koning Willem-Alexander een gedenksteen onthulde. Burgemeester Harm-Jan van Schaik was samen met Harderwijker en Jeugdlintje winnaar Abel Al Temimi aanwezig bij de officiële opening. Abel ging in gesprek met andere jongeren en burgemeesters over het belang van vrijheid. Later spraken hij en andere jongeren ook nog informeel met de koning.
 
Het jaar 1572, de geboorte van Nederland, herdenken wij dit jaar groots in heel Nederland waarbij de thema’s vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid aan bod komen. Ook in Harderwijk staan we stil bij dit bijzondere jaar waarin de vrijheid bevochten werd. Op zaterdag 2 april  is voor iedereen in Harderwijk het minifestival Verdragen & Verdraagzaamheid. Van 14.00 tot 18.00 uur zijn op verschillende locaties optredens, dialoogtafels en verrassende verhalen over Harderwijk in 1572. Kijk voor het programma op stadsmuseum-harderwijk.nl of volg Facebook harderwijk.nl/minifestival. Het programma start om 14.00 uur in de Catharinakapel.
 
Op 1 april 1572 veroverden de Watergeuzen Den Briel (Brielle). Dit historische feit van 450 jaar geleden is een beginpunt van de ‘geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. De opening is een initiatief van de gemeente Brielle en de landelijke organisatie Samenwerkingsverband 1572-gemeenten. Harderwijk is één van de 42 gemeenten die is aangesloten bij dit samenwerkingsverband. Door het hele land zijn tijdens het herdenkingsjaar activiteiten gepland. Er zijn bijeenkomsten, tentoonstellingen en er komen verscheidene publicaties uit over het begin van de Tachtigjarige Oorlog. 

Speciale ontmoeting voor Harderwijkse gedecoreerden op 26 april

Op de middag van de 'lintjesregen', dinsdag 26 april, organiseert het Comité Gedecoreerden Harderwijk en Hierden weer de tweejaarlijkse ontmoeting voor alle dragers in Harderwijk en Hierden van een koninklijke onderscheiding of de Erepenning, Erespeld of Harderwijker Speld van de gemeente Harderwijk.
 
Tijdens de ontmoeting in de raadzaal in het stadhuis wordt de traditionele Harderwijk-lezing deze keer uitgesproken door Johan de Groot, voormalig burgemeester van Harderwijk. Zijn lezing heeft als titel: 'De kracht van Samen'. Het is de zevende Harderwijk-lezing sinds 2008.
 
De ontvangst van de gedecoreerden is tussen 14.30 en 14.45 uur door burgemeester Harm-Jan van Schaik. Na de Harderwijk-lezing is er een genoeglijk samenzijn tot ongeveer 16.30 uur.
 
Aanmelden voor 20 april
Voor een goed verloop van de organisatie wil het Comité Gedecoreerden Harderwijk en Hierden (bestaande uit Govert van der Boom, Jan Elgersma en Jos Kunne) graag weten hoeveel gasten zij mogen verwachten. Vandaar dat het comité alle gedecoreerden, en hun partner, die bij de ontmoeting en Harderwijk-lezing aanwezig willen zijn oproept om zich uiterlijk vóór woensdag 20 april aan te melden. Dat kan via [email protected] of 0341 411 911. Graag onder vermelding van uw naam en e-mailadres. 

Parkeerterrein P2 (Lelykade)

We gaan in april verder met het aanleggen van het warmtenet, de riolering en de nutsvoorzieningen op het Waterfront. Om dit te realiseren wordt onder de Jottersgracht een boring gedaan. Op parkeerterrein P2 wordt op 2 plekken een gedeelte met hekken afgezet. Het verkeer en parkeerders ondervinden weinig overlast van de werkzaamheden. Verkeer kan om de afzetting heen en er wordt zo min mogelijk parkeerruimte ingenomen.
 
Van maandag 28 maart t/m vrijdag 1 april: voorbereidingen.
  • Van maandag 4 april t/m vrijdag 8 april: boringen op P2.
  • Meer informatie: gemeente Harderwijk, dhr. A. Nieuwenhuis, tel. 0341 411 911.

Kruising N302/Newtonweg

In samenwerking met de Provincie Gelderland hebben we onderzocht hoe de verkeersdoorstroming op de kruising N302/Newtonweg kan verbeteren.  Heijmans legt nu in opdracht van de provincie Gelderland een extra rijstrook voor verkeer dat rechtsaf slaat. Zo kan verkeer vanaf de A28 richting Lorentz en Hierden beter doorstromen. De werkzaamheden vinden plaats van 4 t/m 11 april.
 
Houd rekening met verkeershinder op de volgende momenten:
  • Maandag 4 april t/m vrijdag 8 april, elke dag tussen 7.00 en 19.00 uur: Er wordt in de berm gewerkt en er geldt een snelheidsbeperking.
  • Maandag 4 april t/m vrijdag 8 april, elke dag tussen 19.00 en 7.00 uur: De rechtsaf strook vanaf de N302 naar de Newtonweg richting Hierden is afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de Lorentzstraat.
  • Vrijdag 8 april 19.00 t/m maandag 11 april 6.00 uur: De hele afrit van de N302 is afgesloten. Ook de Newtonweg tussen N302 en Langekamp wordt afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de Zuidwalstraat en de Lorentzstraat. De oprit richting N302/A28 blijft wel open.
Alle omleidingen worden aangegeven met gele omleidingsborden.
Meer informatie: Provincieloket, tel. 026 359 99 99.

Registratie vluchtelingen uit Oekraïne

Steeds meer mensen nemen Oekraïense vluchtelingen als gast op in hun huis. Als gemeente vinden wij het hartverwarmend dat mensen in onze gemeente bereid zijn hun huis en hart open te stellen voor vluchtelingen. Heel hartelijk dank hiervoor!
 
Wij vragen u om Oekraïense vluchtelingen die verblijven in onze gemeente zich te laten melden en te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo weten wij welke vluchtelingen in onze gemeente zijn en kunnen wij hen zo goed mogelijk helpen met bijvoorbeeld medische zorg. Een afspraak maken voor inschrijven kan via telefoonnummer 0341 411 911. Meer informatie: www.harderwijk.nl/oekraine
 
Raadsinformatie
De commissie Beleid Algemeen heeft op donderdag 31 maart om 19.30 uur een werkbezoek duurzaamheid. Vanaf 21.00 uur vergadert de commissie in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere het Rekenkamercommissierapport Meerinzicht. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over herinrichting Havendam. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Leerwerkloket voor advies over omscholing, bijscholing en leerwerktrajecten

Heeft u vragen over omscholing, bijscholing of leerwerktrajecten? Vraag advies aan het Leerwerkloket. De medewerkers helpen en adviseren werknemers, werkzoekenden, scholieren en werkgevers over leren en werken.
 
Naast de website stedenvierkant.leerwerkloket.nl heeft het Leerwerkloket nu ook een loket waar u binnen kunt lopen:
  • Elke woensdag van 09.00 tot 12.00 uur
  • - In de bibliotheek, Havendam 56 in Harderwijk
Meer informatie
Het Leerwerkloket is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, ROC's en UWV, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Meer informatie vindt u op stedenvierkant.leerwerkloket.nl

Week van het geld

Van woensdag 28 maart tot en met  vrijdag 1 april vindt de 11e editie van de Week van het geld plaats. Sinds 2010 is deze nationale projectweek de aanjager om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld, thuis en in de klas. Door kinderen en jongeren financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd. De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten op www.weekvanhetgeld.nl

Column

Geen hip woord
In Harderwijk en in veel andere gemeenten staan we dit jaar stil bij de opstand tegen de Spanjaarden. Dit is in 2022 namelijk 450 jaar geleden. Als er nog geen belletje gaat rinkelen dan zeg ik het even anders: op 1 april verloor Alva zijn bril. 450 jaar geleden veroverden de Geuzen dus Den Briel en dit leidde tot een domino effect waardoor meer steden, waaronder Harderwijk, werden bevrijd. Leider en gezicht van de opstand was Willem van Oranje.
 
Terugkijkend op deze periode kan gesproken worden van de geboorte van Nederland in 1572. Natuurlijk is de wording van Nederland een veel langer proces geweest maar 1572 is heel duidelijk een scharnierjaar. Er werd gestreden voor vrijheid maar ook voor een land dat gekenmerkt zou worden door verscheidenheid, een land waar je kon geloven wat je wilde. Een land waarin we als Nederlanders steeds meer verbondenheid ervoeren en we steeds beter leerden omgaan met elkaars verschillen: verdraagzaamheid.
 
In Harderwijk staan we op verschillende manieren stil bij bovengenoemde vier V’s en de komende tijd willen we vooral nadenken over verdraagzaamheid. We hebben denk ik allemaal wel ervaren dat in de periode van de COVID-19 maatregelen er bij onszelf en bij anderen soms een korter lontje was. Misschien ervaren we dat nog steeds. Verdraagzaamheid is eigenlijk een woord dat taal technisch niet echt meer een plek heeft in onze samenleving. Het is gewoon geen hip woord. Ik zie u, jij of mij niet snel een bericht op social media afsluiten met #verdraagzaamheid. Laat staan een TikTok filmpje erover!
 
Toch is het goed om met elkaar hier over te praten en na te denken. Want of we het nu willen of niet, in ons leven gebeurt genoeg waar we het niet mee eens zijn, niet blij van worden. Maar wat betekent dat dan? Wat is onze reactie hierop? Kunnen we het geduld en respect opbrengen om verdraagzaam te zijn naar elkaar of worden we boos en maken we ruzie?
 
Het is misschien een lastig thema, maar juist door muziek, kunst en andere vormen willen we het graag ook weer luchtig houden. Natuurlijk kijken we ook naar wat die Geuzen allemaal in Harderwijk hebben gedaan, hoe verdraagzaam zij waren en wat er te leren valt van de geschiedenis. Maar ik nodig u en jou ook uit om op 2 april samen in gesprek te gaan en eens na te denken over de actuele betekenis van dat ouderwetse woord: Verdraagzaamheid.
 
Burgemeester Harm-Jan van Schaik 

Interactieve colleges Oud Geleerd Jong Gedaan weer van start

Wij organiseren in samenwerking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan interactieve seniorencolleges, waar u aan mee kunt doen! Op 11 en 25 april is er van 14.00 tot 16.00 uur een college over voeding bij Centrum De Zin, Stationslaan 32 in Harderwijk.
 
Aanmelden
In de seniorencolleges van studentdocent Jolien, duikt u in de wondere wereld van voeding. Hoe maakt u gezonde keuzes? Welke invloed heeft smaak op uw eetbeleving? En welke hygiëneregels zijn belangrijk voor de houdbaarheid van voedingsmiddelen? U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected].
 
Sinds 2014 organiseert Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan interactieve colleges aan senioren gegeven door studenten. Sindsdien bereiken ze duizenden senioren per jaar. Met de colleges bieden we 50-plussers de mogelijkheid om kennis op te doen vanuit diverse wetenschappen en studies of historie. Hiermee zeten wij in op leven lang leren en door deelname kan men naast het opdoen van nieuwe kennis, contacten leggen met andere deelnemers. 

Gratis ophalen snoeihout, takken en blad op 5 en 6 april

Dinsdag 5 of woensdag 6 april kunt u gratis grof tuinafval, zoals snoeihout, takken en blad, laten ophalen. De dag hangt af van uw postcode (zie hieronder). Wilt u gebruik maken van deze service? Meldt dit dan uiterlijk  vrijdag 1 april vóór 12.00 uur bij ABL Boomverzorging. Per mail: [email protected] (voorkeur) of telefonisch 0318 614 227.
 
Spelregels
  • het tuinafval wordt alleen na uw aanmelding meegenomen
  • geef bij aanmelding  aan of u ook  zakken met bladeren aanbiedt en hoeveel dat er zijn
  • geef bij aanmelding het exacte ophaaladres door 
  • lever alleen goed gebundelde takken en snoeihout aan, bundels mogen niet uit elkaar vallen. Niet gebundelde takken worden niet meegenomen
  • lever bundels van maximaal 1 meter lengte
  • lever in totaal niet meer dan 2m³ aan
  • coniferen, stobben, wortels met kluit of ander afval worden niet meegenomen
  • leg de bundels goed zichtbaar langs de openbare weg, doe dat verkeersveilig en zorg dat de vrachtauto er gemakkelijk bij kan komen
  • vuilniszakken van max. 80 liter met bladeren, mogen onbeperkt per adres worden aangeboden 
  • let op dat er alleen blad in de vuilniszakken zit
  • zet het tuinafval op de ophaaldag voor 7.30 uur op de door u opgegeven locatie
Het ophalen is verdeeld over 2 dagen:
Route dinsdag 5 april: postcodes 3843, 3844, 3845 en 3847
Route woensdag 6 april:postcodes 3841, 3842, 3846, 3848 en 3849 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, overkapping Ceintuurbaan 4 28, 3847LE Harderwijk, 25 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning,uitbreiden en veranderen woning en bijgebouwen Leuvenumseweg 36, 3847LD Harderwijk, 25 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, overkapping en berging Hogeweg 13, 3841KT Harderwijk, 25 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning opvang vluchtelingen Oekraïne op Korenbloem Sonnevancklaan 2A, 3847LC Harderwijk, 24 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning geluidskast Industrieweg 15, 3846BB Harderwijk, 24 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning veranderen gevel Van Geunslaan 2, 3843CZ Harderwijk, 24 maart 2022
  • Aanvraag voor het gebruik van een meerjarige evenementenvergunning voor JAM Schoolkorfbal, 24 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen boothuis Strekdam 40, 3841WD Harderwijk, 23 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen boothuis Strekdam 42, 3841WD Harderwijk, 23 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning verbouwen woning Mastmeen 33, 3844KD Harderwijk, 23 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 3 bomen Fokko Kortlanglaan 119-127, 3845LC Harderwijk, 23 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning tijdelijke bedrijfsmatige activiteiten Glindweg 13, 3849MC Hierden, 23 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiding Paaslohof 37, 3849MW Hierden, 23 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakisolatie en dakkapel aanpassen Stadsdennenweg 6, 3841GE Harderwijk, 23 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning berging aan woning Fokko Kortlanglaan 133, 3845LC Harderwijk, 23 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, bijgebouw Tuindersbrink 4, 3845LM Harderwijk, 23 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, woning Parallelweg 26 29, 3849MN Hierden, 23 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Biesteweg 9, 3849RD Hierden, 21 maart 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, uitbreiden woning en bijgebouw Ooster Mheenweg 28, 3849PB Hierden, 25 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning aanbouw berging aan woning Fokko Kortlanglaan 133, 3845LC Harderwijk, 24 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning tijdelijke bedrijfsmatige activiteiten Glindweg 13, 3849MC Hierden, 24 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 9 bomen Duinweg 14, 3849NJ Hierden, 24 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning bijgebouw Tuindersbrink 4, 24 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning hekwerk Parkweg 1, 3842AD Harderwijk, 24 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning dakkapel voorzijde en vervangen dakkapel achterzijde Churchill-laan 11, 3844BK Harderwijk, 23 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning schuur met overkapping Oranjelaan 71, 3843AB Harderwijk, 23 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning uitbreiding woning Couperuslaan 75, 3842AB Harderwijk, 21 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning uitbreiden woning met schuur Hoge Varenweg 17, 3849RG Hierden, 21 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning dakkapel Hanekamp 9, 3848AD Harderwijk, 21 maart 2022

Verlenging beslistermijn

  • Verlenging beslistermijn voor oprichten 6 woningen Fokko Kortlanglaan 123 en 123 a t/m 123e concept Harderwijk, 23 maart 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit de woning aan Alberdingk Thijmlaan 220 te Harderwijk, 24 maart 2022

Verkeersbesluit

  • Instellen geslotenverklaring voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen Pasenstraat, 24 maart 2022
  • Wijzigen voorrang kruising Tonselsedreef/Horsterhout, 24 maart 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Dorpshuisweg 9, 23 maart 2022 

Overige

Concept locatieprofielen voor evenemententerreinen in Harderwijk ter inzage, 24 maart 2022