Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 10 2022

Met deze week: Sport mee bij de senioren beweegcarrousel, In de regio Noord-Veluwe start Uniek Sporten Uitleen! en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Ondertekening Harderwijks Geluksakkoord

Gewicht geven aan geluk door geluk voor op te stellen
Geluk gaat voorop in de gemeente Harderwijk. Het centrale thema van het Geluksakkoord dat vorige week is ondertekend door wethouder Gert Jan van Noort en deelnemende organisaties. Met dit akkoord versterken wij de samenwerking om gewicht te geven aan geluk voor de inwoners van Harderwijk. Het is belangrijk dat we ons samen blijven inzetten voor een samenleving waarin mensen en hun geluk centraal staan, in het persoonlijke leven maar ook op het werk.
 
Vorig jaar heeft de Geluksacademie uitgezocht wat er in Harderwijk gebeurd op het gebied van geluksgericht werken. De uitkomsten zijn in het najaar gepresenteerd aan de deelnemende organisaties wat heeft geresulteerd tot dit akkoord. De ondertekening van vorige week is een start om ons met inwoners, maatschappelijke organisaties, onderwijs en ondernemers in te zetten voor het geluk van alle inwoners.
 
Samen geven we gewicht aan geluk! 

Terugblik workshop verkiezingen van MEE Veluwe

Dinsdag 8 maart was er in Harderwijk een ‘Stem jij mee’ praat- en filmavond voor iedereen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Daarin klonk de oproep aan de gemeente(raad): “Willen jullie duidelijk(er) zijn? En meer makkelijke woorden en korte zinnen gebruiken? En graag ook niet zo snel praten. Zodat wij het ook kunnen begrijpen.”
 
Deze speciale verkiezingsavond werd georganiseerd door MEE Veluwe en stichting Doe Maar Mee in samenwerking met de gemeente Harderwijk. Het thema van zowel workshop als film: Er is plek voor iedereen! Er waren ruim 40 deelnemers. Tijdens de workshop ging de groep samen met gemeenteraadsleden in gesprek over belangrijke onderwerpen. Waarom is stemmen belangrijk? Waar gaat de gemeente over? Wie beheert de portemonnee (het geld) van de gemeente. Hoe beslis je op wie je stemt? Hoe werkt stemmen eigenlijk. De workshop werd geleid door Martine Stoutjesbroek van MEE Veluwe. De boodschap van de deelnemers was: “Wij willen ook graag meedoen aan de samenleving. Maar daar hebben we soms wel hulp van jou/jullie bij nodig. Natuurlijk willen wij ook graag stemmen. Want iedereen moet kunnen stemmen. Elke stem telt!”

Groot lijsttrekkersdebat Harderwijk

Donderdag 10 maart vindt het grote Harderwijkse Lijsttrekkersdebat plaats in de Eventzaal van Kok Experience. U bent van harte welkom het debat bij te wonen. De zaal is open vanaf 19.00 uur en het debat begint om 19.30 uur.

U kunt het debat ook volgen op o.a. het lokale televisiekanaal 13 en via een livestream op de websites van HK13TV, Harderwijkse Zaken en Bibliotheek Noordwest Veluwe. 

Raadsinformatie

De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over jonge ondernemers. De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over toewijzingsregel nieuwbouwkoopwoningen. De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over marktlocatie binnenstad. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Sport mee bij de senioren beweegcarrousel

Samen sporten is gezellig en gezond voor jong en oud. Wist je dat Harderwijk een groot sportaanbod heeft voor senioren? Tijdens de senioren beweegcarrousel kun je kennis maken met enkele van deze sporten. De regels zijn aangepast, zodat de sporten veilig en toegankelijk zijn voor de 55+er. De kans om je oude sport weer op te pakken of kennis te maken met een nieuwe sport!
 
Op maandag 21 maart gaat de senioren beweegcarrousel weer van start! Je kunt wekelijks meedoen met fithockey, walking football en korfbal. Daarnaast is er wisselend aanbod, waarin je o.a. kunt kiezen uit: (stoel) yoga, bootcamp, tafeltennis en jeu de boules. Er is ook veel ruimte voor gezelligheid, de koffie en thee staan klaar! Iedereen is welkom! Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.
 
De beweegcarrousel is elke maandag van 21 maart t/m 30 mei (m.u.v. 18 en 25 april en 2 mei) van 9.30 – 11.30 uur en vindt plaats op de velden van MHC de Mezen (Parkweg 8). De beweegcarrousel is een initiatief vanuit het Lokaal Sportakkoord Harderwijk. Voor meer informatie mail naar [email protected] of bel 06 21 36 48 50. 

Wegwerkzaamheden bij De Roef

Op donderdag 10 en vrijdag 11 maart wordt bij De Roef aan het Zuiderzeepad het riool aangesloten. De tunnel blijft toegankelijk. Maandag 14 maart wordt de mantelbuis voor de elektra gelegd, dat gebeurt in twee fases zodat er ook een doorgang blijft voor fietsers en voetgangers.
 
Reparaties aan asfaltwegen
Op woensdag 16 en donderdag 17 maart worden asfaltwegen gerepareerd door heel Harderwijk en Hierden. De werkruimte voor de reparatie is niet groot. Het verkeer kan er meestal omheen rijden. Op drukke wegen begeleiden verkeersregelaars het verkeer. Bij enkele wegen zitten de gaten over de hele weg. Daar wordt het verkeer omgeleid tijdens de werkzaamheden. 

Gooi afval in containers

Het is verboden om afval dat niet in de container past naast de container te zetten. Afval dat naast de container ligt, kan namelijk niet door de inzamelwagen worden meegenomen. Als u toch afval naast de container zet, blijft dit op straat achter. Dit ziet er lelijk uit en trekt ongedierte aan. Mocht een ondergrondse container vol zijn, loop dan even door naar een andere.
 
Afval dat door Stadstoezicht naast de containers wordt aangetroffen, wordt beboet. Als de container defect is, zet het afval dan tijdelijk in uw berging. Het defect kan gemeld worden bij Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected]

In de regio Noord-Veluwe start Uniek Sporten Uitleen!

Vanaf 1 maart 2022 is Uniek Sporten Uitleen beschikbaar voor inwoners van de regio Noord-Veluwe. Sport en bewegen houdt u fit. En het geeft plezier. Maar welke sport past het best bij u? En waar vindt u de benodigde sporthulpmiddelen? Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking binnen de gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kunt u uit het brede aanbod van sporten uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij u past.
 
Hulpmiddelen
In de uitleenpool van Uniek Sporten Uitleen zijn vijf hulpmiddelen beschikbaar, te weten de allround sportrolstoel, court sportrolstoel, ligbike, aankoppelbare handbike en Running Frame. Wethouder Marcel Companjen is enthousiast: "Iedereen moet kunnen sporten en bewegen, ook als het niet vanzelfsprekend is. De gemeentes op de Noord-Veluwe, waaronder dus ook de gemeente Harderwijk stellen daarom graag hulpmiddelen op maat beschikbaar."
 
Vanaf 1 maart 2022 is Uniek Sporten Uitleen voor in ieder geval tot 31 december 2024 beschikbaar in de regio. De dienst wordt mede mogelijk gemaakt door Uniek Sporten in samenwerking met Welzorg, NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport. Wilt u meer informatie over Uniek Sporten Uitleen, dan kunt u naar www.unieksporten.nl/uitleen

Landelijke Opschoondag 19 maart

Opschonen begint in je eigen buurt. Doet u ook mee?
Maak op zaterdag 19 maart een opschoon-ommetje en help mee uw buurt zwerfafvalvrij te maken. Het leukst is om dat samen met anderen te doen. Hebt u al een groep deelnemers en een plek in gedachten? Of sluit u liever aan bij een bestaande actie. Meld u dan aan op nederlandschoon.nl. U wordt dan ´Supporter van Schoon´ en kunt gratis promotiemateriaal bestellen. U betaalt wel verzendkosten. Als Supporter van Schoon maakt u deel uit van een groeiende groep mensen die een schone leefomgeving belangrijk vinden. En daar graag iets extra's voor doen.
 
Afvalgrijper te leen
Zin om mee te doen maar geen spullen? Wij helpen u graag op weg! Voor deze opschoonactie kunt u nu al een grijper om afval op te pakken ophalen bij één van deze drie locaties:
  • Ontmoetingstuin de Rietmeen: Ouverturebaan 1-3, iedere werkdag tussen 9.00 -12.00 uur
  • Gemeentewerf: Graaf Ottolaan 11, iedere werkdag tussen 9.00 -12.00 uur
  • Zorgdat Hoofdkantoor: Deventerweg 4, iedere werkdag tussen 15.00 -17.00 uur
Zwerfafval hoeft niet bij het eigen restafval
Bij de ophalen van de afvalgrijper krijgt u hiervoor speciale zakken. Is zo’n zak gevuld, dan halen medewerkers van Snel Herstel de volle zak bij u thuis op. 

Zin om mee te doen maar hulp nodig bij het organiseren? 
Neem contact op met Iris Haklander van Zorgdat. Ook voor meer informatie kunt u bij haar terecht. Stuur een mail naar [email protected] of bel 06 177 42 579. 

Belastingproject Harderwijk Zorgdat

U kunt voor hulp bij de belastingaangifte 2021 terecht bij Zorgdat. Deskundige vrijwilligers helpen bij de belastingaangifte. De belastinghulp is gratis en bedoeld voor mensen met een laag inkomen en vermogen. De inkomensgrens voor alleenstaanden is €  30.000 Het vermogen van een alleenstaande mag maximaal € 30.000 zijn.  De inkomensgrens voor gehuwden of samenwonenden (gezamenlijk) is
€ 35.000 en het vermogen maximaal € 35.000.
 
Afspraak maken
De afspraken vinden dit jaar plaats op het kantoor van Zorgdat aan de Deventerweg 4. Het is nog niet mogelijk dat de vrijwilliger bij u thuiskomt. Mocht u echt niet langs kunnen komen, dan kunt u afspraak maken om de spullen bij u op te halen en na de aangifte een kopie van de aangifte bij u terug te brengen. U kunt zicht aanmelden bij Zorgdat, tel. 0341 434 656.  

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapellen Marnixstraat 2, 3842JJ Harderwijk, 4 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel Hanekamp 9, 3848AD Harderwijk, 3 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning unit t.b.v recreatiezaal Graaf Ottolaan 26A 1, 3843AM Harderwijk, 3 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel Kleine Oosterwijck 27 GM, 3841BL Harderwijk, 2 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakopbouw en dakkapel Burgemeester Van Meursstraat 26, 3841JT Harderwijk, 2 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel voorzijde en vervangen dakkapel achterzijde Churchill-laan 11, 3844BK Harderwijk, 2 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen achtergevel en samenvoegen woningen Hoogstraat 8 en 10, 3841BS Harderwijk, 2 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, zonnescherm Markt 14 GM, 3841CE Harderwijk, 2 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, houten woning Parallelweg 26 125, 3849MN Hierden, 2 maart 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning uitbreiding woning Couperuslaan 75, 3842AB Harderwijk, 28 februari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning wijzigen kozijnen Beneluxlaan 72, 3844AL Harderwijk, 3 maart 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Verlening standplaatsvergunning voor campagneactiviteiten van PVDA op diverse locaties in Harderwijk, 3 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning ombouwen tot 6 studio's Kleine Marktstraat 4, 4A, 4B, 6, 6A, 6B 3841BD Harderwijk, 3 maart 2022
  • Verlening standplaatsvergunning voor campagneactiviteiten van ChristenUnie op diverse locaties in Harderwijk, 3 maart 2022
  • Verlening exploitatievergunning voor Food Delivery Group Harderwijk B.V., vestiging New York Pizza aan Nassaulaan 2A te Harderwijk, 3 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning voor het slopen van gedeelte woning voor aanbouw aan Friesegracht 67 te Harderwijk, 3 maart 2022
  • Weigering omgevingsvergunning, kap 1 boom Ceintuurbaan 4 7, 3847LE Harderwijk, 2 maart 2022
  • Weigering omgevingsvergunning, kap 1 boom Boslaan 2 38, 3847LT Harderwijk, 2 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, verbouw woning GM Korte Kerkstraat 1, 3841CK Harderwijk, 2 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning oprichten bedrijfsgebouw met inrit Morsestraat 12, 2 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, bedrijfspand, reclame en uitweg Zeppelinstraat 3, 2 maart 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, pijp en markies Markt 19, 3841CE Harderwijk, 28 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning carport Jonkheer Sandberglaan 31, 3849PW Hierden, 28 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning verbouwen woning Lemmerpad 30, 3844JJ Harderwijk, 28 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, gevelwijziging entree Rabbistraat 4 t/m 64, 28 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning gevel aanpassen en reclame Donkerstraat 24, 3841CC Harderwijk, 28 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning markiezen Bruggestraat 39A, 3841CM Harderwijk, 28 februari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, stucen gevel Clarendallaan 14, 3841DG Harderwijk, 28 februari 2022

Verlenging beslistermijn

  • Verlenging beslistermijn voor bouwen van 14 woningen Paasloweg, Paaslohof 2 t/m 28 (concept), 4 maart 2022

Verkeersbesluiten

  • Definitief besluit verkeersknip Berkenboomsweg kruising Overkampsweg en Walstein, 4 maart 2022
  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats Vitringasingel, 3 maart 2022
  • Instellen lengtebeperking voertuigen Binnenstad, 3 maart 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Burgemeester Van Meursstraat 26 te Harderwijk, 3 maart 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit woningen aan Burgemeester Van Meursstraat 27 te Harderwijk, 3 maart 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest aan Zuiderzeestraatweg 86 te Hierden, 3 maart 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Van Goorswegje 3 te Hierden, 3 maart 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een garage aan Molenweg 35 te Hierden, 3 maart 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest en slopen van een woning aan Vijhestraat 9-1 te Harderwijk, 3 maart 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van dakpannen met dakplaten aan Van Speyklaan 270 te Harderwijk, 3 maart 2022
  • Melding voor het starten van een bezorgrestaurant (De Beren) aan Stationsplein 14 te Harderwijk, 3 maart 2022

Overige

  • Beleidsregels gehandicaptenparkeerplaatsen Harderwijk, 3 maart 2022
  • Subsidieregeling ondersteuning controle coronatoegangsbewijs Harderwijk 2022, 3 maart 2022
  • Aanwijsbesluit toezichthouder Wabo, 3 maart 2022
  • Beleidsregels Individuele Studietoeslag Ermelo, Harderwijk en Zeewolde 2021, 1 maart 2022
  • Verordening gezamenlijke commissie voor bezwaarschriften Ermelo, Harderwijk, Zeewolde en Meerinzicht 2022, 1 maart 2022
  • Kaart marktterrein Binnenstad Harderwijk, 28 februari 2022
  • Integrale verordening sociaal domein gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde, 28 februari 2022
  • Branchelijst warenmarkt binnenstad 2022, 28 februari 2022