Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 9

Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 9 – 2 maart 2016

 Werkzaamheden boulevard

De komende jaren verandert er veel in het Boulevardgebied. Maandag 15 februari was er een informatiebijeenkomst, waar het voorlopig ontwerp van het nieuwe Boulevardgebied, als onderdeel van het project Waterfront, is gepresenteerd. Bewoners en ondernemers konden zien hoe het gebied weer aantrekkelijk kan worden door de realisatie van de Havenkom en doorvaarbare bruggen, de aanpassing van de weginrichting, de herinrichting van terrassen, het toevoegen van bomen en groenstroken en het reorganiseren van de parkeervoorzieningen en bereikbaarheid van het gebied.
 
Stand van zaken werkzaamheden
Op dit moment vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats in het oostelijk deel van het Boulevardgebied (tussen de Vischpoort en de Vissershaven), zoals het (ver)leggen van de rijweg, riolering, kabels en leidingen. In verband met deze ondergrondse werkzaamheden aan de infrastructuur is het ook noodzakelijk om riolering-, kabel- en leidingwerkzaamheden op de Havendam richting de Scheepssingel uit te voeren. De werkzaamheden starten op maandag 7 maart ter hoogte van ‘het Bargje’ en duren circa vier weken. Tijdens de uitvoering wordt een deel van de rijweg afgezet en worden voetgangers langs de werkzaamheden geleid. Het zandtransport ten behoeve van het dempen van de Haven van Harderwijk wordt tijdelijk stopgezet. Na het afronden van de werkzaamheden op de Havendam wordt dit hervat. Deze werkzaamheden kunnen voor enige (geluids)overlast zorgen. Wij vragen uw begrip hiervoor. Wij doen samen met de aannemer onze uiterste best om dit tot een minimum te beperken.
 
Meer informatie
Heeft u een vraag of klacht over (de uitvoering van) het project Waterfront? Bel het projectbureau Waterfront, tel. 411 141. Meer informatie vindt u ook op www.waterfrontharderwijk.nl/werkzaamheden. 

Herinrichting Wittenhagen Zuid

In verband met het vervangen van de rioolhuisaansluitingen wordt een gedeelte van het fietspad aan de Deventerweg van woensdag 2 maart tot en met maandag 14 maart afgesloten voor fietsers. Het betreft een halve fietsstrook van het gedeelte tussen de Thorbeckelaan en de Wittenhagen, richting het centrum (aanliggende panden zijn bereikbaar, ook voor gemotoriseerd verkeer).
De rijbaan van de Deventerweg blijft gehandhaafd, fietsers worden plaatselijk omgeleid via Thorbeckelaan, Johan de Wittlaan.  In deze periode zullen de rioolhuisaansluitingen vervangen worden.
 
Op 14 en 15 maart zal het gedeelte Thorbeckelaan tussen Deventerweg en Johan de Wittlaan worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
 
Rondje van Harderwijk

Vanavond zijn de raadsleden van de gemeente Harderwijk in Sportcafé De Sypel en aanstaande vrijdag in Café Stoppels. De raad vindt het belangrijk dat àlle inwoners van Harderwijk en Hierden de gelegenheid krijgen hun mening naar voren te brengen, voordat zij de randvoorwaarden voor nieuw beleid vaststelt. Zodat zaken waarover de raad besluiten neemt ook aansluiten bij wat er speelt in de samenleving. Waar loop je als jongere of oudere inwoner van Harderwijk tegenaan, heb je een oplossing waar de raad bij kan helpen? Waar liggen bijvoorbeeld mogelijkheden voor woningbouw in de komende tien jaren? Hoe zal de binnenstad eruit komen te zien in de komende tien jaren en hoe kunnen we kansen uit die veranderingen, die de binnenstad zal ondergaan benutten? Vroeg of laat heeft namelijk iedereen, rechtstreeks of indirect voor zichzelf, kind, ouder, buur of vriend, te maken met veranderingen.
 
Wilt u ook raadsleden spreken? Kom dan vanavond of vrijdagmiddag naar het ‘Rondje van Harderwijk’. Onder het genot van een drankje of kop koffie kun je aan raadsleden vertellen wat je belangrijk vindt. Wat vindt jij dat gerealiseerd moet worden? Hoe kan de gemeente helpen om deze ideeën of initiatieven te realiseren? De gemeenteraad geeft het rondje!
 
Waar en wanneer
Woensdag 2 maart van 19.30 – 21.30 uur
Sportcafe De Sypel, Parkweg 4a
Vrijdag 4 maart van 16.30-18.30 uur
Café Stoppels, Stationslaan 5 in Harderwijk
 
Aanmelden is niet nodig, iedereen kan gewoon binnenlopen. Ben je niet in staat de inloopavond bij te wonen, dan kun je ook een reactie schriftelijk sturen via [email protected]. Verder is er meer informatie te vinden via
www.harderwijk.nl/gemeenteraad
www.facebook.com/RaadHarderwijk en
www.twitter.com/RaadHarderwijk 

Belastingaanslagen en WOZ-waarde in de bus

Deze week ontvangt u de WOZ-beschikking en de aanslag gemeentelijke belastingen in de brievenbus. Op de aanslag kunt u zien wat de WOZ-waarde van uw woning is en welk bedrag u moet betalen voor de belastingen. Informatie en antwoorden op veel gestelde vragen over belastingen kunt u vinden op www.harderwijk.nl/belastingen. Daarnaast kunt u via de website een vraag stellen en diverse belastingzaken regelen, zoals uw aanslag, beschikking, taxatieverslag bekijken of een kwijtscheldingsformulier aanvragen. 

Alcoholvrije avond in Harder's Plaza loont

Harder's Plaza organiseerde vrijdag 26 februari een speciale alcoholvrije avond voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Het was een succes want er waren ongeveer 700 jongeren op dit feest afgekomen. De gemeentelijke toezichthouders/BOA's en politie hielden voorafgaand aan dit feest toezicht. Enkele jongeren werden aangesproken op ongewenst gedrag. Diegene die verpakkingen met alcoholhoudende drank bij zich hadden kregen een proces-verbaal. In het bijzijn van deze jongeren werd de drank vernietigd. Gezien de resultaten van dit toezicht en de grote hoeveelheid aan drank dat is vernietigd is besloten om vaker toezicht te gaan houden.

Help mee voor een schoon Harderwijk

Zaterdag 19 maart is de landelijke opschoondag! Overal in Nederland wordt dan het zwerfafval op straat opgeruimd. Ook in Harderwijk en Hierden zetten inwoners zich in voor een schone buurt. Basisschoolleerlingen steken in de week van 21 tot en met 25 maart voor de landelijke opschoondag de handen uit de mouwen. Help ook mee! U kunt zich tot 14 maart aanmelden bij ZorgDat, Rinet Brinks, tel. 434 656 of [email protected]. De gemeente zorgt dan voor knijpers, hesjes, vuilniszakken en afvoer van het ingezamelde zwerfvuil.
 
Deel uw foto via Twitter of Facebook
Helpt u ook mee om de buurt schoon te maken? Deel uw foto van de schoonmaakactie via Twitter @gemharderwijk of Facebook ‘Gemeente Harderwijk’. Voor de landelijke opschoondag gebruiken we de hashtag #LOD2016. Een fotocompilatie verschijnt woensdag 30 maart op deze gemeentepagina in Het Kontakt. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 12-2-2016 Zuiderzeestraatweg 67a : kappen 1 boom
  • 17-2-2016 Boslaan 2- 9: kappen 4 bomen
  • 16-2-2016 Wolderwijd: strijdig gebruik Wolderwijd voor een drijvend ponton
  • 11-2-2016 Molenweg 41a : kappen van 6 bomen
  • 17-2-2016 Provenierslaan 5: verbreden oprit 19-2-2016 Graaf Ottolaan: van 1 boom 20-2-2016 Stationslaan 113: wijzigen gemeentelijk monument
  • 22-2-2016 Kleine Marktstraat 8: dakkapel achtergevel
  • 23-2-2016 Kranenburglaan 22: dichtzetten balkon
  • 23-2-2016 Alberdingk Thijmlaan 35: twee dakkapellen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 22-2-2016 Korhoenlaan 3: reclame
  • 22-2-2016 Mheenbroekweg 22: uitrit
  • 25-2-2016 Havendijk 1: uitbreiden restaurant in strijd regels ro
  • 25-2-2016 Parallelweg 26-12: kappen 3 bomen
  • 25-2-2016 Beneluxlaan 206: erfafscheiding, en bijbehorende bouwwerken in strijd regels ro
  • 25-2-2016 Keplerstraat 21: milieuneutrale wijziging
  • 25-2-2016 Weiburglaan 11: tijdelijk strijdig gebruiken tuinkamer en garage als kantoor aan huis
  • 26-2-2016 Nieuwe Grensweg 22: strijdig gebruiken garage voor kapsalon
  • 25-2-2016 Stationsplein 15: fietsenstalling in strijd regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Kennisgeving ontwerp beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Uitgebreide voorbereidingsprocedure
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen:
  • Boslaan 2: wijzigen propaaninstallatie
De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 2 maart gedurende 6 weken tot en met 13 april ter inzage in het stadhuis. Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak, tel. 411 911.

Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.
 
Verkeersweg 3 in Harderwijk
Burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk hebben conform de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) de omgevingsvergunning onderdeel milieu gedeeltelijk ingetrokken:
  • TinQ B.V., Verkeersweg 3 in Harderwijk, opslag, aflevering en verkoop van LPG.
Het besluit en de bijbehorende stukken liggen van 3 maart  tot en met 13 april ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Belanghebbenden kunnen tot en met 13 april schriftelijk in beroep gaan bij Team Bestuursrecht van de rechtbank Gelderland in Arnhem. Het beroepschrift is gedagtekend, voorzien van uw naam en adres en ondertekend met vermelding van het besluit waartegen het beroep zich richt en de gronden van uw beroepschrift. Meer informatie: ODNV, mevr. J. Meerveld, tel. 474 343.

Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
Op 11-01-2016: Corrosseriefabriek Harderwijk B.V. - Lorentzstraat 2 5, 3846 AW in Harderwijk het verplaatsen van de bedrijfsactiviteiten naar een nieuw te bouwen pand.
 
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Sloop/asbestbesluit ontvangen:
Op 19-02-2016: Firisialaan 66, 3841 DR in Harderwijk, voor het slopen van een schuur.
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Concept Havenvisie 2016
De concept Havenvisie 2016 beschrijft op hoofdlijnen de ontwikkeling, gebruik, reikwijdte en ambitie voor van de havens van Harderwijk. De concept Havenvisie gaat bijvoorbeeld in op de ambities voor ligplaatsen voor diverse doelgroepen, een mogelijk nieuw havenkantoor, nieuwe sanitaire voorzieningen, doorvaarbaarheid en wonen op schepen. De visie legt hiervoor de basis vast, gedetailleerde uitwerking van de ambities moet nog plaatsvinden.
 
De concept Havenvisie ligt met ingang van 3 maart gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijzen kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Desgewenst kunt u ook volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: domein Ruimte, dhr. R. van Drunen, tel. 411 911. De ontwerpbeleidsregel is ook in te zien op www.harderwijk.nl/beleidsregels.