Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 53

Met deze week: Jongeren kunnen geen Oud & Nieuw vieren, iets regelen bij de gemeente en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Mevrouw Riek Wuestman-Enderink met Piet Dijkstra Prijs aan de deur verrast

Afgelopen maandag verraste burgemeester Harm-Jan van Schaik mevrouw Riek Wuestman-Enderink met de Piet Dijkstra Prijs bij haar huis. Zij kreeg de prijs met bloemen geheel op afstand aan de deur overhandigd.
 
Riek woont al 60 jaar in Harderwijk en zet zich vele jaren in voor mensen met verschillende achtergronden. Ook helpt zij belangeloos diverse organisaties en instellingen in Harderwijk. Riek stelt zich altijd dienstbaar op, in haar privé omgeving, maar ook maatschappelijk voor de mensen om haar heen. Voor Vluchtelingenwerk gaf zij Nederlandse les aan nieuwe Nederlanders. Op Sonnevanck bezoekt Riek regelmatig de eenzame mensen. Daarnaast verleent zij mantelzorg aan vrienden die hulp nodig hebben.
 
Riek doet ook mee met de jaarlijkse collectes van onder andere Amnesty, Longfonds en KWF kankerbestrijding. Voor de kerk pakt zij verschillende taken op. In december was ze druk met het rondbrengen van kerstpakketen. Volgens haar zoon, de voordrager, is Riek de liefste moeder, niet alleen voor hem zelf, maar voor iedereen waar zij haar oneindige aandacht aan geeft. Zij is altijd bereid tot het helpen van anderen en laat zich niet tegenhouden door haar eigen ongemak. In de weinige tijd die Riek naast het vrijwilligerswerk overhoudt, wandelt zij met de senioren wandelgroep van Athlos het Crescent Park door.
 
Volgens de commissie Piet Dijkstra Prijs is Riek een betrokken vrijwilliger die zich vol overgave inzet voor haar medemens. Zij is een voorbeeld en inspiratie voor anderen. Met haar inzet stimuleert zij vele andere vrijwilligers. De afgelopen 6 jaar hebben vrijwilligers van onschatbare waarde voor de samenleving, de prijs in ontvangst genomen. De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van de gemeente Harderwijk, die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners.
 
 Piet Dijkstra prijs 2020 Harderwijk

Jaarwisseling 2020-2021 zonder vuurwerk

Het is bijna Oud en Nieuw. Vuurwerk afsteken mag dit jaar niet (sterretjes wel). Sla het carbidschieten dit jaar maar liever over! Ook voor sfeervuren gelden regels. Houd het veilig en gezellig! Lees meer over de regels dit jaar op harderwijk.nl/verknalhetniet

Nieuwjaarsfilm gemeente Harderwijk

Op woensdag 6 januari om 19.00 uur zendt de gemeente Harderwijk de nieuwjaarsfilm ‘Houd moed’ uit op HK13 en Veluwe FM. U kunt de film ook op social media volgen. In de film komen de volgende onderwerpen aan bod: gesprekken van kinderwethouder Lissy van Bennekom met een aantal inwoners, een nieuwjaarsboodschap van de gemeenteraad en een terug- en vooruitblik van burgemeester Harm-Jan van Schaik en kinderburgemeester Daan Broersma. 

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op dinsdag 5 januari vanaf 19.00 uur. Dit is een openbare, digitale vergadering, u kunt deze volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Op de agenda staat onder andere wateroverlast Harderweide. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911. 

Dier in nood? Bel de dierenambulance!

Vanaf 1 januari 2021 verzorgt Stichting Regionaal Dierencentrum de Ark opvang en transport voor dieren in nood in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde. In opdracht van de Ark voert de nieuw opgerichte Stichting Dierenambulance Noordwest Veluwe het transport uit. De dierenambulance haalt ook aangereden dieren, uitgezonderd (klein)wild, op om deze te controleren op aanwezigheid van een chip.
 
Het dierencentrum en de dierenambulance zijn bereikbaar tussen 8.00 en 18.00 uur. In levensbedreigende situaties is de dierenambulance 24/7 bereikbaar. Vindt of ziet u een dier in nood: bel de dierenambulance: 0341 230 529 Naast het regelen van transport zal de centrale van de dierenambulance u zo nodig telefonisch adviseren. Meer informatie: dierencentrumdeark.nl of dierenambulance.eu. 

Gooi frituurvet van oliebollen niet in het riool

Gooi na het bakken van de oliebollen geen frituurvet of frituurolie door de gootsteen of in het toilet. Hierdoor raakt de riolering verstopt. Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waaraan zich vuil gaat hechten of ophopen. U kunt de olie of het vet na gebruik laten stollen en weggooien in de grijze container, in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Of lever het frituurvet en de olie gratis in bij het Chemodepot, Daltonstraat 23. Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].
 
Tip
Maak van het gestolde vet lekkernijen voor vogels door er vetbollen van te maken en deze in een sinaasappelnet op te hangen in de tuin. 

Iets regelen bij de gemeente?

Vrijdag 1 januari is de Stadswinkel in het Huis van de Stad gesloten. Donderdag 31 december sluiten we om 15.00 uur. Ook het chemodepot en het milieupark zijn 1 januari gesloten.
 
Afvalinzameling rondom feestdagen
Vrijdag 1 januari is er geen afvalinzameling. De vrijdaginzameling op nieuwjaarsdag naar zaterdag 2 januari. Voor vragen over afvalinzameling: Aconov, tel. 0800 222 4 111 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur (gratis) of www.aconov.nl. Overige informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected]

Jongeren kunnen geen Oud & Nieuw vieren

Geen vuurwerk en geen feestjes met meer dan twee vrienden in huis. Jongeren Haitam Channouf (17) en Souphian Klop (17) moeten dit jaar zoals veel leeftijdsgenoten afzien tijdens de jaarwisseling. Het Talent House biedt nog wel enig vertier in coronatijd. Souphian en Haitam hebben nu kerstvakantie. Dat ze geen Oud & Nieuw kunnen vieren zoals normaal, is een flinke domper. Souphian: “We wilden het vieren met een groepje bij iemand thuis, maar nu gaan die plannen niet door. Het is jammer, want Oud & Nieuw is het leukste feest van het jaar dat iedereen buiten viert. Je kijkt er ook een heel jaar naar uit en dat wordt nu van je afgenomen.” Ondanks dat er niet echt vrijheid is, kunnen de Wintergames van de Krajicek Foundation wel doorgaan op de Krajicek Playgrounds aan de HK Pootstraat en de Graaf Ottolaan. Lees het volledige verhaal en alle andere verhalen op harderwijk.nl/deeljeverhaal.
 
De afgelopen maanden is ons leven behoorlijk veranderd. Achter de deur van vele families schuilen verhalen. Hoe gaat het nu met u? Wat voor impact heeft het coronavirus voor u en uw naasten (gehad)? Het delen van verhalen helpt vaak bij het verwerken van ervaringen in het leven, én kunnen verbindend en inspirerend werken. Deel uw verhaal op harderwijk.nl/deeljeverhaal. Verhaal: Marco Jansen, foto: Karin Huijzendveld.

Wij wensen u een fijne jaarwisseling toe!

Onze belastingen en tarieven in 2021

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 3 december 2020 de tarieven vastgesteld voor gemeentelijke belastingen en diensten in 2021: de onroerende-zaakbelastingen, reinigingsheffingen, hondenbelasting, rioolheffing, precariobelasting, reclamebelasting, toeristenbelasting, forensenbelasting, de haven- en marktgelden, begraafplaatsrechten,  parkeerbelastingen en diverse leges. Ook dit keer is er in het algemeen sprake van een trendmatige verhoging voor de belastingen, namelijk met 1,8 % en voor de leges zijn kostendekkende tarieven vastgesteld. De nieuwe tarieven gaan in per 1 januari 2021.
 
Onroerende-zaakbelastingen
De OZB-tarieven zijn afhankelijk van de waarden van (niet-)woningen.
Voor 2021 wordt uitgegaan van de WOZ-waarde naar waardepeildatum 1 januari 2020. Die waarde staat ook op het aanslagbiljet 2021. Ten opzichte van de waarde naar peildatum 1 januari 2019 zijn de gemiddelde waarden van de woningen in Harderwijk gestegen met 7,0%. Het trendpercentage 2021 is vastgesteld op 1,8%. De raad heeft de OZB-tarieven nu als volgt vastgesteld.  
- woningen – eigendom: 0,10870% van de vastgestelde taxatiewaarde
- overige onroerende zaken – eigendom: 0,27740% van de vastgestelde taxatiewaarde
- overige onroerende zaken – gebruik: 0,20617% van de vastgestelde taxatiewaarde
 
Afvalstoffenheffing
De tarieven voor de afvalstoffenheffing en de reinigingsheffing zijn in principe
100%-kostendekkend op begrotingsbasis. De tarieven voor 2021 zijn als volgt:
- éénpersoonshuishoudens € 148,00 
- meerpersoonshuishoudens € 212,00
Het wegbrengen van grof huishoudelijk afval naar het milieupark blijft op het bedrag van  € 15,00 per aanbieding.
 
Leges
De tarieven zijn als gevolg van prijsontwikkelingen aangepast. De tarieven zijn met de trend van 1,8% verhoogd.
 
Trouwen
In het kader van kostendekkende tarieven is de goedkoopste variant voor een huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie in het stadhuis aan de Havendam of in de oude gemeentehuis aan de Markt het tarief vastgesteld op € 353,00.
 
Rijbewijs € 41,00.
 
Begraafplaatsrechten
Deze zijn met de trend van 1,8% verhoogd. 
 
Marktgelden
Deze zijn met de trend van 1,8% verhoogd. 
 
Reclamebelasting
Deze zijn met de trend van 1,8% verhoogd.
 
Rioolheffing
De rioolheffing is op begrotingsbasis 100% kostendekkend. De tarieven voor 2021 worden dan ook verlaagd: voor woningen tot € 144,75 en voor niet-woningen een bedrag van € 241,00.
 
Toeristen- en forensenbelasting
De tarieven voor de toeristen- en forensenbelasting zijn met de trend van 1,8% verhoogd. 
 
Parkeerbelastingen
De tarieven voor het parkeren zijn gehandhaafd. Dat betekent bijvoorbeeld voor het vergunningengebied Binnenstad nog steeds een bedrag van € 150,00 voor het parkeerterrein aan de Boulevard € 100,00 en voor de Houtwal is het tarief € 165,00. Een vergunning voor alle parkeerterreinen (met uitzondering van de bewonersterreinen en parkeergarages aan de Bleek, Boulevard, Scheepssingel, Hortus en Houtwal) kost € 410,00. Het tarief van een bezoekersvergunning bedraagt € 25,00 per jaar, waarmee het bezoek 50 uur gratis mag parkeren op de parkeerterreinen buiten de binnenstad. De bewoner kan maximaal eenmaal het parkeertegoed opwaarderen met 50 uur voor het bedrag van € 25,00. Het parkeertegoed is een kalenderjaar geldig. Het openstaande parkeeruren tegoed vervalt per 31 december van het kalenderjaar en er vindt geen restitutie plaats van het parkeertegoed.
 
U ontvangt de aanslag gemeentelijke belastingen eind februari. Een aantal belastingen wordt opgelegd op één gecombineerd aanslagbiljet: de OZB, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, begraafplaatsrechten, reclamebelasting, rioolbelasting en precariobelasting. Aanslagen van meer dan € 100,00 maar minder dan € 10.000 kunt u desgewenst automatisch betalen in tien maandelijkse termijnen. Ook de parkeervergunningen kunnen in 10 termijnbetalingen betaald worden. Dit zal dan worden geïncasseerd via het automatische incasso.
 
Alle verordeningen zijn te raadplagen op www.harderwijk.nl. Informatie: Belastingen gemeente Harderwijk, Meerinzicht, tel. (0341) 411 911. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 17-12-2020 Thorbeckelaan 1: uitbreiden en intern aanpassen pand
  • 17-12-2020 Biesteweg 10: aanbouw woning en dakkapel
  • 18-12-2020 Alberdingk Thijmlaan 34: uitbreiden woning
  • 18-12-2020 Parallelweg 26-82: kappen 1 boom
  • 18-12-2020 Parkweg 4: nieuwbouw zwembad en sporthal
  • 18-12-2020 Zeestraat 38: inrit
  • 18-12-2020 Lageweg 17: woning in strijd regels ro
  • 18-12-2020 Coolwagenhof 1 concept: inrit
  • 19-12-2020 Parallelweg 26-197: kappen 4 bomen
  • 21-12-2020 Fahrenheitstraat 18: tijdelijke opslagruimte
  • 22-12-2020 Smeepoortstraat 34: verbouwen naar 6 wooneenheden en horeca
  • 23-12-2020 Ermelose Brink kavel 4: woning en inrit
  • 23-12-2020 Molenweg 10: kappen 2 bomen
  • 23-12-2020 Van Maerlantlaan 4: uitbouwen garage in strijd regels ro
  • 23-12-2020 zuiderzeestraatweg: oprichten 24 woningen
  • 23-12-2020 Enkweg 37: uitbreiden woning
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 21-12-2020 Ceintuurbaan 4-49: kappen 1 boom
  • 21-12-2020 Stedenmeen 18: inrit
  • 21-12-2020 achter de Elzenhof: inrit
  • 21-12-2020 Bruggestraat 45: doorbraak tussen 2 panden (GM) in strijd regels ro
  • 21-12-2020 Donkerstraat 31, 31A, 31B, 31C, Achterom 15: verbouwen pand boven winkel naar appartementen in strijd regels ro
  • 21-12-2020 Kranenburglaan 42: 2 dakkapellen (1 voorzijde, 1 achterzijde)
  • 21-12-2020 Molenweg 49: verbouwen woning
  • 21-12-2020 appartementencomplex Kortekamp: stalling scootmobiels
  • 22-12-2020 Zuiderzeestraatweg 109: uitbreiden huisartsenpraktijk
  • 23-12-2020 Biesteweg 10: aanbouw woning en een dakkapel
  • 24-12-2020 Walstein 99 -101 (Elzenhof): hekwerk
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:

- Van Leeuwenhoekstraat 11 concept: oprichten bedrijfspand met uitrit; 15-2-2021
- Kleine Varenweg 2: kappen 13 berken; 12-2-2021
 
Verleende Exploitatievergunningen
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een exploitatievergunning heeft verleend:
 
- Snackbar Frietje van Etten aan de Korhoenlaan 2 te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 21 december 2020. De verleende vergunning en bijbehorende stukken liggen van 30 december 2020 tot 1 februari 2021 ter inzage.
 
- Bowlingcentrum Harderwijk B.V. aan de Kolbaanweg 1 te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 28 december 2020. De verleende vergunning en bijbehorende stukken liggen van 30 december 2020 tot 8 februari 2021 ter inzage.
 
Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. (0341) 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.