Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 50

Met deze week: Subsidie voor een klimaatvriendelijke tuin, de gemeente is klaar voor de winter en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Wij zijn klaar voor de winter

Het Stadsbedrijf is wegbeheerder voor alle wegen binnen de gemeente, met uitzondering van de provinciale weg N302 en de A28. Hiervoor zijn de provincie en Rijkswaterstaat verantwoordelijk. Bij geconstateerde gladheid op Harderwijkse wegen strooit het Stadsbedrijf volgens een vast patroon de hoofdverkeerswegen, de wijkontsluitingswegen en de hoofdfietspaden met wegenzout.
 
Beoordeling noodzaak strooien
Het Stadsbedrijf coördineert het uitrukken van de strooiploeg. Om half vier ‘s nachts beoordelen ze de actuele weerssituatie op basis van meldingen van de weerkamer en het aflezen van de wegdektemperatuur via sensoren in het wegdek. Er vindt overleg plaats met de provincie en de directe buurgemeenten. Om vier uur wordt besloten of er wel of niet tot actie wordt overgegaan. Als er gestrooid moet worden zorgen we ervoor dat tegen half acht alle routes één keer zijn gestrooid.
 
Strooiroutes
In totaal wordt er zo'n 220 km aan autowegen en 85 km aan fietspaden gestrooid. Het strooien duurt 3,5 tot 4 uur. Bij aanhoudende gladheid wordt de route nogmaals gereden. Als de hoofdwegen, wijkontsluitingswegen en het hoofd fietspadennet gestrooid zijn, gaan de strooiers zo nodig de wijk in. Dit doen we alleen bij ernstige gladheid omdat de tienduizenden kilo’s zout erg schadelijk zijn voor het milieu. Onze actuele berichten over gladheid kunt u volgen onder meer via twitter @gemharderwijk.
 
Zakje zout
Op het chemodepot/afvalbrengstation aan de Daltonstraat kunt u een zakje zout halen om uw eigen stoep te strooien. Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected]

Harderwijker Speld voor Cees Bertijn

Locoburgemeester Marcel Companjen reikte op 13 december de Harderwijker Speld uit aan de heer Cees Bertijn. Bertijn zette zich meer dan 40 jaar in voor leerlingen van Educare. Hij richtte sportclub ‘De Drempel’ op, maakte zich hard voor het invoeren van psychomotorische training (PMT) binnen het praktijkonderwijs en heeft zich vanuit Mijnschool verdienstelijk gemaakt voor Sportmove, de opbouw van GA! Harderwijk en de Gezonde School. Het college van burgemeester en wethouders onderstreept de waardering voor de heer Bertijn met de eervolle uitreiking van de Harderwijker Speld.
 
Cees Bertijn

Oud en nieuw: houd het veilig en gezellig

Bent u ook al bezig met de voorbereidingen voor een gezellige jaarwisseling met bijvoorbeeld een sfeervuur? Denk hierbij dan ook aan de mensen en dieren om u heen en kijk vooraf wat kan en mag.
 
Houd u aan de richtlijnen
Vuurwerk is dit jaar verboden. Carbid schieten mag wel, maar houdt u ook hierbij aan de regels. Zo blijft het voor iedereen veilig en gezellig. De belangrijkste richtlijnen vindt u op harderwijk.nl/jaarwisseling. Veel plezier met de voorbereidingen! 

Raadsinformatie

De raad vergadert digitaal op donderdag 23 december vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere overbruggingsnotitie 2021 tot en met 2023 Harderwijk zijn wij samen ‘Op Volle Kracht’. Om 20.30 uur vindt het debat Vervolg doordecentralisatie V(S)O 2022 t/m 2026 plaats. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. De vergaderingen zijn online te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen

Subsidie voor een klimaatvriendelijke tuin

Met simpele maatregelen is een tuin klimaatvriendelijker te maken. Met meer groen en mogelijkheden om regenwater niet alleen maar rechtstreeks het riool in te laten lopen valt al veel te verbeteren. Veluwe Duurzaam biedt voor verschillende aanpassingen bovendien subsidie.
 
Zo zijn er bijdrages voor het afkoppelen van een regenpijp,  planten van bomen, het vervangen voor bestrating door groen, een regenopvang of het aanpassen van dakbedekking. Kijk voor de mogelijkheden op www.veluweduurzaam.nl

Vuur stoken met minder rook- en geuroverlast

Nu de winterperiode nadert, gaan de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof.
 
U vermindert de hoeveelheid schadelijke stoffen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik schoon hout met een maximaal vochtpercentage tussen 15 en 20% voor een optimale verbranding.
 
Wilt u weten wanneer u de open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt.

Geef een banketstaaf weg

Zorgdat heeft, samen met de Rotary Harderwijk, driehonderd banketstaven klaarliggen die inwoners kunnen geven aan iemand die een hart onder de riem kan gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een buurman of buurvrouw in de straat zijn, of een kennis die even uit beeld is vanwege de Coronamaatregelen. Ook iemand anders die wel wat vrolijkheid en wat lekkers kan gebruiken kan een banketstaaf ontvangen.
 
Aanmelden tot 20 december
De Rotary Harderwijk schenkt tweehonderd banketstaven. Zorgdat vult dit aan met nog eens honderd staven. Is er een buurman, buurvrouw of kennis die aandacht verdient? Vul snel het inschrijfformulier op www.zorgdat.nl in. Dit kan tot en met maandag 20 december. Op woensdag 22 december, donderdag 23 december en vrijdag 24 december liggen de banketstaven klaar op het kantoor van Zorgdat aan de Deventerweg 4. 

Dry January: zeg ‘ja’ tegen een alcoholpauze

Ook benieuwd wat een maand niet drinken doet? Doe net als duizenden anderen mee met Dry January! Inschrijven kan vanaf nu via www.ikpas.nl. Veel mensen drinken wel eens alcohol. Vaak is dit gewoontegedrag. Een glas wijn of bier drinken is nu eenmaal lekker ter ontspanning. Maar wat nu als we in de maand januari helemaal geen alcohol drinken? Zou het moeilijk zijn om de alcohol te laten staan? Heeft het écht een positief effect op het lichaam?
 
IkPas helpt
Succesvol pauzeren tijdens Dry January kan een uitdaging zijn. In die maand ligt er een dipje op de loer. Als u zich inschrijft op www.ikpas.nl dan ontvangt u tips, artikelen, recepten en badges die u helpen en stimuleren om geen alcohol te drinken. Schrijf nu in en ervaar zelf wat een alcoholpauze doet!
 
Meer ondersteuning nodig?
Maakt u zich zorgen over uw eigen alcoholgebruik of dat van iemand in uw omgeving? Dan kunt u (gratis) in gesprek met een professional van Tactus ([email protected]).    

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvragen vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, verbouw woning Rietgorsmeen 35, 3844ZK Harderwijk, 10 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen constructie Hogeweg 13, 3841KT Harderwijk, 10 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, ventilatie en doorvoeren dak GMKerkplein 2, 3841EC Harderwijk, 10 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, inrit verplaatsen Beukenlaan 18, 3843BM Harderwijk, 10 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakreparatie en verduurzamen Kerkstraat 20, 3841EW Harderwijk, 10 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning kapverhoging Kortenaerlaan 1, 3843ET Harderwijk, 9 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning wijzigen plankaart Parallelweg 26 122, 3849MN Hierden, 9 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning uitbreiding woning Krommekamp 176, 3848CH Harderwijk, 9 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, reclame Knardijk West 6, 3841LA Harderwijk, 8 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, inrit Fahrenheitstraat 36e, 3846 BN Harderwijk, 8 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning oprichten bedrijfspand met uitrit Braillestraat, perceel A5381, 8 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, strijdig gebruik bijgebouw Molenweg 11A, 3849RK Hierden, 8 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning berging Ceintuurbaan 4 10, 3847LE Harderwijk, 8 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, Boslaan 2 huisje onbekend, 3847LT Harderwijk, 6 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning aanpassen kozijnen Strekdam 26, 3841WD Harderwijk, 6 december 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de aanleg van een open warmtenet ten behoeve van het Waterfront in Harderwijk, 6 december 2021

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verleende alcoholwetvergunning voor Matamata Gastrobars B.V. aan Bruggestraat 22 te Harderwijk, 9 december 2021
  • Verleende exploitatievergunning voor Matamata Gastrobars B.V aan Bruggestraat 22 te Harderwijk, 9 december 2021 
  • Verleende exploitatievergunning voor Gyros House Harderwijk aan Vijhestraat 5 te Harderwijk, 9 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, dakkapel en dakopbouw Monnikensteeg 3, 9 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, kap 6 bomen Wethouder Jansenlaan 90, 3844DG Harderwijk, 9 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning woning met uitrit Langezand 99 Harderwijk, 9 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, nokverhoging Lovinkstraat 9, 3841KE Harderwijk, 8 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, gevelwijzigingen Strekdam blok 3 en 4, Harderwijk, 8 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, senioren woning Ooster Mheenweg 11a, 3849PA Hierden, 8 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning balkonbeglazing Breezand 8, 3846JK Harderwijk, 8 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, zonwering Smeepoortstraat 30, 3841EJ Harderwijk, 6 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning zonwering Bruggestraat 5, 3841CM Harderwijk, 6 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning reclame Braillestraat 19, 3846CP Harderwijk, 6 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning raamkozijn voorgevel Leuvenumseweg 75, 3847LA Harderwijk, 6 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning tijdelijke bewoning Boslaan 2A 64, 3847LT Harderwijk, 6 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning wijzigen restaurant tot studio's Parallelweg 26, 26 C-K Hierden, 6 december 2021
  • Verlening omgevingsvergunning renoveren schuur Meerkoetmeen 66, 3844XR Harderwijk, 6 december 2021

Verlenging beslistermijnen

•        Verlenging beslistermijn voor plaatsen carport De Wittenhagen 51, 3843GG Harderwijk, 10 december 2021 

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Guido Gezellelaan 117 te Harderwijk, 9 december 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit woning aan Guido Gezellelaan 215 te Harderwijk, 9 december 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van 2 schuren aan Zuiderzeestraatweg 52 te Harderwijk, 9 december 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit woning aan Schokkermeen 6 te Harderwijk, 9 december 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit woning aan Leuvenumseweg 36 te Harderwijk, 9 december 2021

Verkeersbesluiten

  • Opheffen gehandicaptenparkeerplaats Wezenkamp 18, 9 december 2021
  • Instellen eenrichtingsverkeer Jantje Boonenstraat en Jan Piekgracht, 8 december 2021
  • Diverse verkeersmaatregelen Jan Luykenlaan en Thea Beckmanlaan, 8 december 2021
  • Instellen voorrang Vuurtorenweg, 8 december 2021
  • Instellen 30 km/u Oosteinde, 6 december 2021
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Tonselsedreef 124, 6 december 2021
  • Opheffen gehandicaptenparkeerplaats Tonselsehof (op middeneiland), 6 december 2021

Overig

  • Concept locatieprofielen voor evenemententerreinen in Harderwijk ter inzage, 9 december 2021