Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 50

Deze week o.a. in de gemeenteberichten: Nieuwe elektrische bussen in de stad en nieuwe dienstregeling busvervoer, Suïcide Preventie Centrum breidt activiteiten uit en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Nieuwe elektrische bussen in de stad en nieuwe dienstregeling busvervoer

Zaterdag 5 december was de nieuwe elektrische bus van RRReis van 11.00 tot 14.00 uur te bewonderen bij het station van Harderwijk. Reizigers konden een kijkje nemen in de nieuwe bus. Onlangs zijn daarvoor bij het station speciale laadpalen gerealiseerd. Elektrisch vervoer past ook bij de duurzaamheidsambities van de gemeente. Er werd door medewerkers van Keolis daarnaast informatie uitgedeeld over de nieuwe dienstregeling. Bij deze actie werden de maatregelen van het RIVM in acht genomen.

Uitbreiding bestaande Parkeer Route Informatie Systeem

In opdracht van de gemeente Harderwijk wordt binnenkort door Q-Lite een uitbreiding gerealiseerd op het bestaande Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS). Hiervoor zullen fysieke werkzaamheden worden uitgevoerd langs de weg met behulp van een vrachtwagen met kraan. Het gaat om onder andere de straten Westeinde, Vitringasingel, Zuidwalstraat en Vuurtorenweg. Daarbij zal Q-Lite zorgen dat de veiligheid wordt gewaarborgd via de geldende regelgeving en bijbehorende verkeersmaatregelen.

Op 11 plaatsen in de stad komen er nieuwe PRIS-borden langs de weg. De PRIS-borden verwijzen naar de juiste parkeerlocatie(s). Daarmee komt er een soepele verkeersstroom met nog minder zoekend verkeer door de stad. De genoemde werkzaamheden zullen in de week van 14 tot en met 18 december plaatsvinden. Later, in week 4 van 2021, vindt er nog één dag een korte werkinstructie plaats langs de N302 om de laatste 2 opstellingen te realiseren.

Suïcide Preventie Centrum breidt activiteiten uit

Er komen steeds meer aanmeldingen voor de signaleringstrainingen suïcide bij het Suïcide Preventie Centrum. Van de 14 geplande trainingen zijn er al 8 volgeboekt. Er zijn zoveel aanmeldingen dat er gestart wordt met een tweede groep. De reacties die het bij de deelnemers oproept laten zien dat ze de training niet alleen waarderen, maar ook erg nodig vinden. Het centrum biedt een erg laagdrempelige mogelijkheid om over zelfdoding in gesprek te gaan.

Elke maandag van 14.00 tot 16.00 uur is er een open inloop op de locatie aan het Oosteinde 23. Die is er voor iedereen die te maken heeft met suïcidaliteit, of u dat nu zelf bent of u iemand in uw omgeving hebt die er mee te maken heeft. Iedereen is welkom.

Wilt u meer weten of u aanmelden voor een activiteit? Kijk dan op suicidepreventiecentrum.nl of stuur een mail naar [email protected]. Heeft u direct hulp nodig? Bel dan met 113 of 0800-0113 waar medewerkers van 113zelfmoordpreventie 24 uur per dag beschikbaar zijn.

Financieel Trefpunt

Het Financieel Trefpunt is er voor al uw vragen over geld, voorzieningen en schulden. Heeft u moeite met rondkomen? Of loopt u achter met betalingen? Maak een afspraak via

0341 434 656 of [email protected]. meer informatie vindt u op harderwijk.nl/financieeltrefpunt.

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 17 december vanaf 19.30 uur. Dit is een openbare, digitale vergadering. U kunt de vergadering volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. Insprekers kunnen zich voor 15 december aanmelden via [email protected]. Op de agenda staat onder andere gemeentegarantie Zonnepark P8 en kaders camerabeleid. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over MBO stages. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Oude elektrische apparaten?

Heeft u van Sinterklaas een nieuwe mobiel, elektrische tandenborstel of een scheerapparaat gekregen? Dan is het tijd om na te denken wat er met het oude apparaat moet gebeuren. Oude apparaten zijn nog waardevol!

Lever uw oude elektrische apparaten daarom gescheiden in bij de milieustraat, Daltonstraat 23. Ze horen niet bij het restafval, omdat de apparaten (en dus ook alle opnieuw te gebruiken materialen) dan uit de kringloop verdwijnen en schadelijke stoffen in het milieu terecht kunnen komen. Op harderwijk.nl/contact vindt u de openingstijden van de milieustraat.

Wandelpad langs Zeepad

Onlangs zijn inwoners van Harderwijk die aan het Zeepad wonen, met een flyer op de hoogte gebracht van plannen om een wandelpad aan te leggen vanaf het Crescentpark tot aan de schaatsbaan. Daar zijn veel positieve maar ook kritische reacties op binnengekomen bij de gemeente. Aan de hand van de opmerkingen die zijn gemaakt gaat de gemeente op zoek naar de beste plek voor het pad. De oorspronkelijke plannen zullen dus worden aangepast. Iedereen die gereageerd heeft mag rekenen op een reactie. Op deze manier willen we uiteindelijk een mooi pad aanleggen waar we allemaal plezier aan kunnen beleven.

Gratis uitwasbare mondkapjes voor mensen met minimuminkomen

Bewoners van AZC Harderwijk zijn enthousiast aan de slag gegaan met het maken van vrolijke, uitwasbare mondkapjes voor kwetsbare inwoners van Harderwijk. De gemeente Harderwijk wil voorkomen dat mensen met een minimuminkomen het risico lopen een boete te krijgen en is enthousiast over het gezamenlijke initiatief van COA/AZC, Zorgdat en de Harderwijkse Uitdaging om de mondkapjes gratis te verstrekken.

Werkt u als stichting, vereniging of organisatie met mensen die u graag helpt aan een gratis en duurzaam mondkapje? Stuur dan een e-mail aan Esther Rozeboom: [email protected].

Voorkom verstopping van het riool

Het water dat u wegspoelt uit keuken, toilet, bad en wastafel verdwijnt in het riool. U voorkomt verstopping van het riool door geen maandverband, luiers of vochtig toiletpapier/billendoekjes in uw afvoer te gooien. Ook vetten en oliën zijn funest! Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waaraan zich vuil gaat ophopen. U kunt vetten en oliën na gebruik beter laten stollen en weggooien in de grijze container in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23.

Waar zit de verstopping?
1. Zoek het ontstoppingsstuk of -putje op. Op www.ontstoppingsput.nl is van veel woningen informatie beschikbaar. Meestal is het ontstoppingsstuk of -putje bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg. In enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het (laten) opgraven van dat putje is voor uw rekening.

2. Stel vast of ontstoppingsputje en riool droog of nat zijn.

3. Is het ontstoppingsputje op de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw eigen terrein of in/onder uw eigen woning. U verhelpt het probleem zelf of neemt contact op met een loodgieter, eventuele kosten komen voor uw rekening. Op gemeenteterrein? Bel Snel Herstel!

4. Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. U belt de gemeente via Snel Herstel die kosteloos de verstopping verhelpt. De gemeente biedt een 24-uur service en beschikt over de benodigde hulpmiddelen. Let op: als u een verstopping op gemeenteterrein zelf op laat lossen, zijn de kosten voor uw rekening. Bel daarom altijd eerst Snel Herstel. Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):

26-11-2020 Ceintuurbaan 4-49: kappen 1 boom
26-11-2020 J.P. Heyelaan 62: dakkapel (voorzijde)
27-11-2020 Guido Gezellelaan 26: dakkapel (voorzijde)
28-11-2020 Couperuslaan 119: erfafscheiding
29-11-2020 Ceintuurbaan 4-1: zeecontainers t.b.v. geluidswal
30-11-2020 Kleine Oosterwijck 27: dakkapel
30-11-2020 Molenweg 49: verbouwen woning
28-11-2020 Bruggestraat 5: verbouwen pand, reclame en slopen in bdsg
28-11-2020 Parallelweg 26-151: kappen 12 bomen
30-11-2020 Glindweg 8a: carport
01-12-2020 Haaksepad: aanleggen parkeerplaatsen
01-12-2020 Stationslaan 29: uitbreiden woning
02-12-2020 Duinweg 10: kappen 3 bomen
03-12-2020 Middenlaan 4: uitbreiden woning in strijd regels ro
30-11-2020 Wolleweverstraat 8: transformatie pand, realiseren 2 appartementen op verdieping

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):

26-11-2020 plein Elzenhof: kappen 1 boom
1-12-2020 t.h.v. Molenweg 41: kappen 1 boom
1-12-2020 Hortuspark: kappen 1 boom
1-12-2020 Laan Der Verenigde Naties 29: kappen 1 boom
2-12-2020 Korhoenlaan 1-155: kappen boom
3-12-2020 Rietgorsmeen 66: dakkapel
3-12-2020 Industrieweg 2: bedrijfspand en aanleggen uitrit
3-12-2020 Smeepoortstraat 33, 33 a en 33b : transformatie panden
3-12-2020 Nieuwe Grensweg 13: uitbreiden entree
3-12-2020 Molenweg 1: gebruik pand in strijd regels ro
3-12-2020 diverse adressen in De Wittenhagen: dakrenovatie

Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
3-12-2020 Korhoenlaan 1-65: kappen 1 boom


Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Mandaatbesluit vastgesteld

Burgemeester en wethouders hebben op 1 december 2020 besloten de bevoegdheid om een handhavingsbesluit te nemen wegens overtreding van artikel 2:44A Algemene plaatselijke verordening (Apv), te mandateren aan de directeur van het domein Bestuur & Organisatie. Dit besluit treedt in werking de dag na deze publicatie. In artikel 2:44A Apv staat kort samengevat dat het verboden is voorwerpen te vervoeren waarmee het plegen van winkeldiefstallen kan worden vergemakkelijkt. Meer informatie: mevr. M. Huisman, domein Bestuur & Organisatie, tel. 0341 411 352.

Concept subsidiebeleid Harderwijk

De gemeente Harderwijk versterkt subsidies voor onder andere zorg-, welzijns, sport- en culturele activiteiten. Dit gebeurt aan een groot aantal maatschappelijke organisaties in Harderwijk, zowel professionele organisaties als vrijwilligersorganisaties. Op het gebied van ruimte, duurzaamheid en monumenten worden ook subsidies verstrekt aan particulieren en bedrijven.

De gemeente heeft het subsidiebeleid geactualiseerd, onder andere naar aanleiding van het rekenkamer onderzoek die er heeft plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot het opstellen van een concept nota subsidiebeleid. Voordat er besluitvorming plaatsvindt, willen we dit concept-beleid voorleggen aan de Harderwijkse organisaties. Alle subsidienten hebben hierover ook bericht ontvangen. De concept tekst ligt ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis en is in te zien op harderwijk.nl/beleidsregels. U kunt reageren tot en met 20 januari 2021.

Mogelijkheid indienen zienswijze
De hierboven genoemde stukken liggen met ingang van de dag na deze publicatie, 9 december 2020 tot en met 20 januari 2021 (6 weken), voor een ieder ter inzage. Binnen deze termijn kunnen belanghebbenden een mondelinge of schriftelijke reactie indienen bij het college. Daarna zal het voorstel door burgemeester en wethouders worden doorgezonden naar de gemeenteraad voor besluitvorming. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze, of voor vragen, kunt u contact opnemen met mevr. H.Yilmaz van het domein Samenleving, bereikbaar via tel. 0341 411 911.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld. Verdaging reguliere procedure:
- diverse locaties: kapplan 2020-2021; 12-1-2021

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:

30-10-2020: Eszet Electro Holland B.V. Van Leeuwenhoekstraat 21-23, 3846 CA Harderwijk, voor het uitbreiden van het magazijnkantoor en het plaatsen van enkele wandjes voor het creëren van stofarme ruimten
7-9-2020: Wallink Beheer B.V. Braillestraat 19, 3846 CP Harderwijk, voor het melden dat het bedrijf volgend jaar hier zich gaat vestigen

De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
23-11-2020: Treecamp B.V., Stephensonstraat 15, 3846 AK Harderwijk, voor het slopen van een bedrijfsgebouw
30-11-2020: Zeestraat 32 en 38, 3841 JM Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit woningen

Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.

Bestemmingsplan Buitengebied–Park Slenck en Horst

Het bestemmingsplan Buitengebied–Park Slenck en Horst is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00236-0002) kunt u raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00236-0002 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/4252D4EF-2160-46CA-B300-831A9865BAFB/). Informatie: domein Ruimte, mevr. C. van den Bedem, tel. 0341 411 911.