Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 49

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 49 – 2 december 2015

Denk mee over de toekomst van de Harderwijker binnenstad!

Bezoekt u geregeld de binnenstad van Harderwijk? Of woont u er? Bent u er om te werken of in uw vrije tijd om te winkelen of te ontspannen? Geef dan uw mening en vul de enquête in. Meedenken kan tot en met 20 december.

Aanleiding
In binnensteden in heel Nederland verandert veel onder invloed van veranderd consumentengedrag en economische ontwikkelingen. Ook in Harderwijk is er sprake van leegstand en hebben meerdere ondernemers het moeilijk. Daarnaast zijn mensen de binnenstad in toenemende mate gaan gebruiken als uitgaansgelegenheid en voor diverse vormen van vrije tijdsbesteding. Maar er wordt ook gewoond en gewerkt in de binnenstad. Hoe kunnen al deze functies hun plek blijven vinden in de Harderwijkse binnenstad? Wat is er voor nodig om de binnenstad van Harderwijk toekomstbestendig te maken? De gemeente Harderwijk wil daarom graag een “een visie op een andere binnenstad” uitwerken. Daarbij wordt ook een actieplan opgezet met korte en lange termijn acties.

Samen optrekken
Bij het opstellen van de visie en het actieplan staat de input van alle belanghebbenden in de binnenstad centraal. Het gaat tenslotte over de toekomst van uw leefomgeving. Daarom vragen we bezoekers, bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren van de binnenstad van Harderwijk mee te denken over de toekomst van de binnenstad. De enquête vindt u op www.binnenstadsvisieharderwijk.nl. Informatie: gemeente Harderwijk, Sylvia van Itegem, [email protected] of tel. 411 911. 

Harderwijkse strooiploeg is winterklaar

“Om vier uur ’s ochtends gaat bij verwachte gladheid de wekker”

De winter staat weer voor de deur. En dat kan de nodige risico’s voor het wegverkeer met zich meebrengen. Onze medewerkers van het Stadsbedrijf staan klaar om bij gladheid de wegen en fietspaden berijdbaar te houden. Wij berichten u hierover via Twitter @gemharderwijk.
 
“Wij starten al in mei met het inkopen van strooizout, omdat de prijs van zout dan gunstiger is” aldus Reynard Brouwer, coördinator gladheidsbestrijding in Harderwijk. Het strooizout zit in 2 silos met een totale voorraad van 180 ton. Hij vertelt hoe de strooiploeg de gladheid aanpakt in de gemeente.
 
Het Stadsbedrijf is wegbeheerder voor alle wegen binnen onze gemeente, met uitzondering van de provinciale weg N302 en de A28. Hiervoor zorgen de provincie en Rijkswaterstaat. “Om vier uur ’s ochtends gaat bij verwachte gladheid uur de wekker. We inspecteren de buitenomgeving en monitoren de informatie van Meteogroup om te kunnen bepalen of er gestrooid moet worden. Dit doen wij in overleg met andere wegbeheerders. Als er gestrooid moet worden, zijn tegen vijf uur de strooiwagens opgebouwd en beladen met personeel en materiaal. Tegen half acht zijn alle routes gestrooid.”
 
Reynard coördineert een team van 10 man die om de week dienst hebben en stand-by staan. Samen met collega coördinator Hans de Moes verdelen ze het werk tijdens het strooiseizoen. “Want ook de reguliere werkzaamheden gaan door, dus dat kunnen soms lange dagen zijn.”
 
Routes
De te rijden strooiroutes zijn door het college vastgesteld. Elke route heeft ongeveer een lengte van zo’n 50 km en neemt 2,5 tot 3 uur in tijd beslag. Bij aanhoudende gladheid worden dezelfde routes nog eens gereden. “Het kan voorkomen dat als we gestrooid hebben, de wegen nog glad zijn. Het zout moet eerst ingewerkt zijn. Dit betekent dat automobilisten en fietsers er eerst vaker overheen moeten rijden.” Als de hoofdwegen, wijkontsluitingswegen en het fietspadennet gestrooid zijn, gaan de strooiers zo nodig nog de wijk in. Dit doen ze alleen bij ernstige gladheid omdat de tienduizenden kilo’s zout erg schadelijk zijn voor het milieu. De strooiroutes zijn in te zien in de Stadwinkel in het stadhuis en op www.harderwijk.nl/strooiroutes

Zelf gladheid voorkomen of tegengaan

Het Stadsbedrijf strooit de hoofdverkeerswegen, de wijkontsluitingswegen en de hoofdfietspaden. “Wij kunnen helaas niet heel Harderwijk gladvrij maken. Houd daarom uw eigen straat of stoep sneeuwvrij met een bezem, borstel of sneeuwschuiver. Het is ook belangrijk om als weggebruiker het rijgedrag bij gladheid aan te passen.” Inwoners kunnen een zakje strooizout halen op het chemodepot aan de Daltonstraat 23 (bij het afvalbrengstation). “Want vele handen maken licht werk.”
 
Gladheidbestrijding
Via Twitter houden wij u op de hoogte als de wegen in Harderwijk en Hierden glad zijn. En laten het u weten zodra we erop uit gaan om te strooien. U kunt onze medewerkers van de strooiploeg volgen via Twitter @gemharderwijk. 

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 10 december vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere het raadsvoorstel locatie crematorium. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Vernieuwing speelplaatsen Harderwijk en Hierden

Buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De gemeente wil buitenspelen stimuleren door veilige speelplaatsen te realiseren, die zijn afgestemd op de wensen van de kinderen en bewoners in de omgeving. Kinderen weten zelf heel goed op welke toestellen zij graag spelen. Daarom betrekken wij hen bij de inrichting van de speelplaatsen.
 
Jaarlijks vernieuwt het Stadsbedrijf 7 á 8 speelplaatsen verdeeld over Harderwijk en Hierden, volledig. De verouderde speeltoestellen zijn vaak aan vervanging toe of afgekeurd. Tegelijkertijd wordt ook de valdempende ondergrond vervangen, veelal boomschors of houtsnippers (Dekowood).
 
Omwonende kinderen en bewoners van de speelplaats worden betrokken bij het bepalen van de nieuwe toestellen, waarna zij in latere fase een keuze kunnen maken uit drie ontwerpen van verschillende leveranciers. In deze ontwerpen zijn dan de wensen van de kinderen meegenomen. Vervolgens worden zij op locatie uitgenodigd om de definitieve ontwerpen te bekijken. 

Schoolschaatsen bij Harderwijk op IJs

Het schoolschaatsen is weer begonnen. De kinderen van alle basisscholen in Harderwijk en Hierden van groep 4 t/m 7 en de kinderen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs zijn uitgenodigd. Zij kunnen (leren) schaatsen onder begeleiding van ervaren schaatstrainers. De schaatstrainers worden dit jaar geassisteerd door studenten van Landstede Harderwijk. De gemeente Harderwijk heeft de mogelijkheid om van 30 november tot en met 18 december het schoolschaatsen te realiseren. Na schooltijd, in het weekend en in de kerstvakantie kan er natuurlijk ook gebruik gemaakt worden van de schaatsbaan.

Fietsparkeercampagne in Winterstad

Op 5, 12, 19 en 23 december is er een promotieteam in de binnenstad aanwezig om bezoekers te wijzen op de fietsparkeermogelijkheden. En op het wegdek vindt u tijdelijk verwijzingen naar stallingen om uw fiets te parkeren.  

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 17-11-2015 Olmenlaan 18: dakkapel achterzijde
  • 17-11-2015 Braambergerhout 13: inrit
  • 18-11-2015 Mandenmakerstraat 133: kappen 2 bomen
  • 17-11-2015 Vondellaan 28: kinderdagverblijf in school
  • 18-11-2015 Strandboulevard Oost inrit Dolfinarium: verplaatsen 24 leilinden naar de Sypel
  • 17-11-2015 Rijksweg A28: overkapping snelladers
  • 18-11-2015 plantsoen voor Boomkamp 29: kappen 1 boom i.v.m. inrit
  • 20-11-2015 Luttekepoortstraat 12: reclame
  • 20-11-2015 Tuindersbrink 5: bouwen kas
  • 20-11-2015 Badweg 16: vervangen kozijnen
  • 23-11-2015 Lorentzstraat 2A: aluminium schuifpui
  • 24-11-2015 Markt 3: wijzigen rijksmonument
  • 19-11-2015 Boslaan 2-45: kappen 2 bomen
  • 24-11-2015 Nieuwe Grensweg 51: gewijzigd uitvoeren reeds verleende vergunning veranda
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure) 
  • 26-11-2015 Industrieweg 12: strijdig gebruik pand ten behoeve van hobbymatige restauratie en reparatie van motoren en bromfietsen
  • 26-11-2015 Industrieweg 12: strijdig gebruik pand ten behoeve van hobbymatige restauratie en reparatie van auto’s
  • 26-11-2015 Industrieweg 12: strijdig gebruik pand ten behoeve van hobbymatige stalling en reparatie van auto’s (oldtimers)
  • 26-11-2015 Hanekamp 120: schutting, carport en inrit
  • 26-11-2015 Zomerweg 2a : vervangen en vergroten B&B
  • 26-11-2015 Van Leeuwenhoekstraat 20-1: reclame
  • 26-11-2015 Gelreweg 34: strijdig gebruik pand
  • 26-11-2015 Wijtgraaf 13: hooiberg in strijd regels ro
  • 30-11-2015 Nobelstraat 33 - 08, 09, 11: gedeeltelijk vervangen bedrijfsunits
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Melding sloop/asbest ontvangen:
  • Op 5-11-2015: De Ruyterlaan 19, 3843EB in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit het hoofdgebouw;
  • Op 23-11-2015: Petersen, Snippendalseweg 12, 3849 NE in Hierden voor het verwijderen van asbest uit twee schuren. 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:
- Einsteinstraat 5: de realisatie van twee opslagsilo's; 12-1-2015.