Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 48

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 48 – 25 november 2015

Waardering voor mantelzorgers in Harderwijk

Zorgt u langdurig en onbetaald voor een partner, ouder, kind of een ander familielid? Of een buurvrouw, vriend of iemand anders in uw directe omgeving die hulpbehoevend is? Dan kunt u in aanmerking komen voor een mantelzorgwaardering (voorheen mantelzorgcompliment). Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor de vorm en invulling van de mantelzorgwaardering in hun gemeente. Zorgvragers die tenminste 6 maanden in de gemeente Harderwijk wonen of gewoond hebben, kunnen nu een waardering aanvragen voor hun mantelzorger bij het Servicepunt Mantelzorg van ZorgDat. Deze blijk van waardering is een geldbedrag van € 100. U kunt de waardering over het jaar 2015 vanaf 1 december tot en met 31 december 2015 aanvragen.
 
Waardering uitspreken
Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun persoonlijke omgeving. Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met de hulpbehoevende. De inzet van/door mantelzorgers is van belang om zelfstandig blijven wonen mogelijk te maken. Wegvallen van een mantelzorger leidt tot (meer) inzet van een zorgprofessional. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om bij het vormgeven van de waardering de behoefte en mening van de mantelzorg te peilen.

In september heeft Spectrum in opdracht van de gemeente een onderzoek onder mantelzorgers laten uitvoeren. De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat mantelzorgers met name behoefte hebben aan een vorm van waardering door de gemeente. De voorkeur gaat uit naar een contant bedrag om naar eigen inzicht te besteden. Keuze vrijheid vinden zij erg belangrijk. Mantelzorgers zien nadelen in een vouchersysteem in plaat van geld. Ook is uit onderzoek gebleken dat mantelzorgers lang doorgaan hulp verlenen en niet snel klagen. Aandacht, begrip, gezien en gehoord worden zijn terugkomende kernwoorden.
 
Voor wie?
De mantelzorgwaardering is voor een mantelzorger die:
  • Minimaal 6 uur per week zorg verleent aan een familielid, buurvrouw, vriend of iemand anders in de directe omgeving die langdurig lichamelijke en/of psychische gezondheidsproblemen heeft
  • onbetaald zorg verleent
  • in zijn of haar eigen tijd zorg verleent
Per huishouden kunnen er maximaal twee mantelzorgwaarderingen aangevraagd worden.
 
Aanvragen
Mantelzorgers die op dit moment al geregistreerd staan bij het Servicepunt Mantelzorg bij ZorgDat ontvangen bericht van de mantelzorgconsulent over het ontvangen van het geldbedrag. Mantelzorgers die nog niet geregistreerd staan bij ZorgDat en dit wel graag willen zodat zij ook een mantelzorgwaardering kunnen ontvangen, kunnen vanaf 1 december 2015 contact opnemen met de mantelzorgconsulent via 0341-434 656 of [email protected]. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ZorgDat via 0341-434 656 of [email protected]

Gladheidbestrijding

Via Twitter houden wij u op de hoogte als de wegen in Harderwijk en Hierden glad zijn. En laten het u weten zodra we erop uit gaan om te strooien. U kunt onze medewerkers van de strooiploeg volgen via Twitter @gemharderwijk. 

Interactief spelen op het vernieuwd speelveld Klaproospad

Volgende week woensdag 2 december van 11.45 tot 12.15 uur wordt het vernieuwde speelveld aan het Klaproospad feestelijk geopend. Vanaf dan kan de jeugd zich uitleven op de speciale interactieve speeltoestellen. Dit speelveld is de eerste in Harderwijk met dergelijke speeltoestellen die technologie, spel en actief bewegen combineren. Samen met het wijkplatform, omwonenden, kinderen uit de buurt en de scholen Alfons Ariëns, Fontanus en de Fonkelsteen is er gekozen hoe het speelveld eruit moet komen te zien.
 
Buiten spelen is gezond!
Ook JOGG-Harderwijk heeft zich ingezet om interactieve speeltoestellen te plaatsen, zodat de hedendaagse jeugd wordt uitgedaagd om buiten te spelen. Er wordt ook een watertappunt geplaatst als onderdeel van de campagne DrinkWater, waarmee JOGG-Harderwijk aandacht vraagt voor het drinken van (kraan)water. Water is immers gezonder dan zoete drankjes.  

Oproep voordracht kandidaten Piet Dijkstra Prijs

De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van Harderwijk, die blijk geeft van vrijwillige en belangeloze inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners. Deze prijs is een publiekelijk waardering hiervoor en wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst voor inwoners.
 
Commissie
De voordrachten van de kandidaten die zijn genomineerd voor de  Piet Dijkstra Prijs worden beoordeeld door een commissie. De commissie beoordeelt de verschillende nominaties op de onderdelen:
  • waarde van het maatschappelijk initiatief
  • trouw, langdurig, op de achtergrond
  • sociaal gedrag, zelfs kleine zichtbare dingen 
  • verschuiving van overheidsverantwoordelijkheid naar eigen verantwoordelijkheid; 
  • betrokkenheid op de eigen sociale of ruimtelijke omgeving (hoeft niet de hele stad te zijn) 
  • belangeloosheid
De commissie opereert in de luwte, zij is niet geheim, maar wel terughoudend in publiek optreden. Jaarlijks vindt roulatie plaats, doordat de decorandus gevraagd wordt het volgend jaar zitting te nemen in de commissie.
 
Initiatief uit de samenleving
Piet Dijkstra zag in dat de gemeente niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor het welzijn van iedere inwoner. Dat is ieders verantwoordelijkheid en betekent vertrouwen op de eigen kracht van de samenleving. Hij was het grote voorbeeld voor goed burgerschap. De Piet Dijkstra Prijs is een initiatief uit de Harderwijker samenleving en wordt daarom ook door inwoners gekozen. Het initiatief werd door de heer De Groot, oud-burgemeester van Harderwijk, in een radiocolumn op Harderwijk FM uitgesproken. Deze column werd afgesloten met de suggestie om de Piet Dijkstra Prijs in te stellen, als waardering voor vrijwilligerswerk. Die suggestie is door burgemeester Van Schaik overgenomen en in overleg met de initiatiefnemers verder uitgewerkt. Begin 2015 werd tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst voor inwoners deze prijs voor het eerst uitgereikt aan de heer W.A. Wassenaar.
 
Aanmelding voor 10 december
Inwoners kunnen kandidaten voor de Piet Dijkstra Prijs aanmelden via het digitale aanmeldingsformulier ‘Kandidatuur Piet Dijkstra Prijs’ op www.harderwijk.nl/pietdijkstraprijs. De voordracht is nog mogelijk tot donderdag 10 december.  

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 3 december vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere kunstgrasveld Frankenspad en beweegbare brug Dolfinarium. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Centrum veilig voor winkelend publiek

Stadstoezicht en politie zijn begonnen met een extra controle op (brom)fietsers in het voetgangersgebied. Het doel van deze actie is (brom)fietsgebruikers bewust te maken van de risico’s van fietsen in een voetgangersgebied en om het centrum veiliger te maken voor het winkelend publiek. Afgelopen jaar zijn er tientallen processen verbaal opgemaakt. Stap af als de winkels geopend zijn, zo voorkomt u een boete (55 euro) voor het fietsen in het voetgangersgebied.

Welke boom is volgens u een monumentale aantekening waard?

Sommige bomen zijn zo waardevol dat zij van de gemeente een monumentale aantekening hebben gekregen. Zoals de plataanboom en de Japanse notenboom in het Hortuspark/Academiestraat en de bomenlaan langs de Molenweg in Hierden. Alle monumentale bomen in de gemeente Harderwijk staan op de zogeheten ‘bomenlijst’. Nu willen we de bomenlijst aanvullen. Welke boom is volgens u bijzonder en zou thuis horen op de monumentale bomenlijst? Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/bomenlijst. 

Vervangen riolering Blauwverversteeg

Firma Kamphorst uit Ermelo gaat in opdracht van de gemeente Harderwijk de riolering vervangen in de Blauwverversteeg en langs de stadsmuur richting hotel Monopole. Aansluitend wordt de bestrating vervangen volgens de Visie binnenstad Harderwijk. De werkzaamheden zijn van 23 november tot medio december 2015. Begonnen wordt met de riolering langs de stadsmuur richting hotel Monopole.
 
Waarom?
Tijdens de laatste rioolinspectie zijn er scheuren in de rioolbuizen vastgesteld. Hierdoor neemt de stabiliteit af en moet de riolering worden vervangen.
 
Hinder
Gedurende de werkzaamheden van 23 november tot medio december 2015 is het poortje in de stadsmuur tijdelijk voor alle verkeer gesloten!
Op maandag 30 november is de Vijhestraat voor alle verkeer gesloten om de aansluiting op de bestaande riolering in de Vijhestraat te maken. Doorgaand verkeer rijdt om via de Kerkstraat en Bruggestraat. Aansluitend wordt de riolering in de Blauwverversteeg vervangen en opnieuw bestraat. Gezien de beperkte ruimte is enige overlast niet te voorkomen. De aannemer probeert dit zo veel mogelijk te beperken.

Beheer van de openbare ruimte: Samen kleuren we de stad!

Van 2015 tot en met  2018 beheert de gemeente Harderwijk de openbare ruimte volgens het motto ‘Samen kleuren we de stad!’ Helpt u als inwoner of ondernemer mee om de openbare ruimte te verfraaien? Zo zorgt u dat de openbare ruimte aansluit op uw behoefte. Adopteer bijvoorbeeld met de wijk een groenperk of sponsor als ondernemer een rotonde. Kijk voor meer voorbeelden wat u kunt doen voor de openbare ruimte op www.harderwijk.nl/samenkleurenwedestad.

Eenvoudig én investeren in bijzondere plekken

Als gemeente zorgen we – onder druk van de bezuinigingen – dat de openbare ruimte doelmatig wordt onderhouden. Op veel plekken in Harderwijk en Hierden worden materialen die veel onderhoud vragen, vervangen door minder onderhoudsgevoelige materialen. Groenperken worden bijvoorbeeld vervangen door gazon. De openbare ruimte van Harderwijk en Hierden kenmerkt zich straks door eenvoud met behoud van een kwalitatief goede en plezierige leefomgeving. Daardoor is het mogelijk om op bijzondere openbare plekken, zoals parken, een hoger onderhoudskwaliteit en bijzondere materialen toe te passen.

Natuurlijke middelen
We beheren de openbare ruimte zo dat mensen, het milieu en de economie niet in gevaar komen. We maken bij voorkeur gebruik van natuurlijke middelen, beplanting dat gunstig is voor insecten en vogels en duurzaam ontwikkelde materialen.

Arbeidsperspectief bieden
Bij onze werkzaamheden betrekken we mensen die zonder ondersteuning niet aan het werk komen of die minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. 

Drie straten winnen een kerstboom met Facebookactie

Via www.facebook.com/gemeenteharderwijk riepen wij op om te laten zien waar je trots op bent als straat. Veel straten hebben van zich laten horen! Uit alle inzendingen hebben wij drie straten gekozen als 'leukste' straten van Harderwijk, namelijk:
  • Margrietlaan/Marijkelaan: na veel overlast in de straat, is er door de bewoners zelf samen met de wijkagent en Uwoon aan oplossingen gewerkt, waardoor het nu veiliger is en de overlast verminderd is.
  • Makkumbrink: waar het hele jaar door samen gezellige feestjes worden gevierd, zoals een buurtbarbecue in de zomer en Oud & Nieuw. Buren staan voor elkaar klaar, auto's worden aan elkaar uitgeleend en er wordt op elkaars kinderen gepast.
  • Turfbergerhout: die samen met de gemeente leuke (kinder)activiteiten, zoals de buitenspeeldag, organiseren in de straat en die samen een deel van het groen in de straat onderhouden.
Wij vinden het mooi hoe de bewoners zich inzetten voor de straat! Als 'leukste' straten winnen zij een versierde kerstboom die half december in de straat wordt geplaatst. Gefeliciteerd!

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 13-11-2015 Westeinde: kappen 75 bomen
  • 13-11-2015 Weiburglaan: kappen 22 bomen
  • 13-11-2015 Stationsplein: kappen 15 bomen
  • 11-11-2015 Bliksdam 7 (voorlopig): 2 onder 1 kap woning
  • 11-11-2015 Bliksdam 9 (voorlopig): 2 onder 1 kap woning
  • 11-11-2015 Gelreweg 34: strijdig gebruik van het pand
  • 12-11-2015 Vischmarkt 4: wijzigen gebruik pand in strijd regels ro
  • 27-10-2015 Mheenbroekweg 22 (concept): plaatsen tijdelijke woonunit in strijd regels ro
  • 16-11-2015 Eekhoornlaan 6: renoveren bestaande bijgebouwen (monument)
  • 18-11-2015 Korhoenlaan 3: plaatsen reclame
  • 16-11-2015 Watersportboulevard: grondkering of damwand
  • 18-11-2015 Varenweg 20: kappen 1 boom
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier domein Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 
  • 16-11-2015 Ceintuurbaan 4-83: kappen 1 boom
  • 16-11-2015 Sonnevancklaan 12: kappen 2 bomen
  • 17-11-2015 Molenweg 46: uitbreiden en verbouwen landhuis
  • 17-11-2015 Boomkamp 29: oprichten woning in strijd regels ro en maken inrit
  • 18-11-2015 Stationslaan 9: in strijd gebruiken woning als bedrijfspand
  • 18-11-2015 Sonnevancklaan 25: legalisatie kippenhok en houthok in strijd regels ro
  • 18-11-2015 Luttekepoortstraat 9: wijzigen gevels, aanbrengen reclame en plaatsen afvalcontainer
  • 18-11-2015 Anne Franklaan 13, 15, 17, 19: wijziging op verleende vergunning B20090210
  • 18-11-2015 Luttekepoortstraat 16: reclame
  • 23-11-2015 De Genestetstraat 11: in strijd gebruiken deel woning als bedrijfsruimte
  • 23-11-2015 Wethouder Jansenlaan 90: wijzigen staalconstructie en buitengevelplaat van het reeds vergunde OK complex en centrale sterilisatie afdeling
  • 18-11-2015 Leuvenumseweg 71: legalisatie 2 bouwwerken in strijd regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Bestemmingsplan Drielanden-West 1e fase 2015
De gemeenteraad heeft op 12 november het bestemmingsplan Drielanden-West 1e fase 2015 gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt woningbouw, groen en water mogelijk in de eerste fase van de wijk Drielanden-West. Het plangebied wordt ten noorden globaal begrensd door het verlengde van de Waterplassteeg, ten oosten door de al gerealiseerde wijk Muziekland en ten zuiden door de Groene Zoomweg. Om zo nodig vooruitlopend op vervolgfases groenvoorzieningen en watersystemen te kunnen realiseren is de ten noorden van dit gebied de geplande groen- en waterstructuur opgenomen in het plangebied.
 
Om de 1e fase woningbouw te kunnen realiseren zonder akoestische maatregelen is het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld, onder meer in die zin dat de hoogte van het geprojecteerde appartementengebouw nabij de scholencluster wordt beperkt tot 9 meter en dat voor enkele kavels de kapverdieping moet worden voorzien van een dove gevel (aanpassing verbeelding). Verder is in de regels een afwijkingsbevoegdheid opgenomen waarmee deze beperkingen kunnen worden opgeheven als de geluidsmaatregelen voor de hele wijk Drielanden-West zijn gerealiseerd. Het bestemmingsplan ligt met ingang van 26 november gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis.
 
Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
  • die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad;
  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;
  • die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00147-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannendrielanden.
 
Welstandsnota:
Het beeldkwaliteitsplan Drielanden-West 1e fase 2015 is eveneens vastgesteld en wordt als onderdeel in de welstandsnota opgenomen.

Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
  • Op 24-7-2015: Reukema Papier Harderwijk, Snelliusstraat 17 3846 BT in Harderwijk voor het oprichten van een vierde pand;
  • Op 21-10-2015: McDonald's Harderwijk, Flevoweg 2, 3841 KL in Harderwijk voor het starten van het bedrijf. 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:
- Harderweide langs rijksweg A28: plaatsen tijdelijke promotieborden in strijd regels ro; 25 januari 2016.