Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 47

Met deze week: meepraten over een gezonde leefstijl, start fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker!’ en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Bewoners Hierden planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

De deelnemers aan het beplantingsproject 'Hierden in het groen' ontvingen zaterdag 14 november hun beplanting aan huis. De kweker maakte met een aanhanger vol beplanting een ronde langs de deelnemers. 6.000 inheemse struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en circa 150 laanbomen en/of hoogstamfruitbomen werden afgeleverd. ‘Hierden in het Groen’ is een beplantingsproject van de gemeente Harderwijk, Vereniging Belangengroep Hierden en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).
 
Veel animo voor aanplant bomen en struiken
In maart was de eerste uitdeeldag aan de eerste groep van 25 deelnemers. Zij hebben toen 3.500 struiken en ook nog eens 75 bomen op hun terrein aangeplant. In totaal worden in Hierden daarmee binnen een jaar 9.500 streekeigen struiken en 225 bomen aangeplant!
 
De uitvoering van dit project is in handen van SLG. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Het project ‘Hierden in het Groen’ wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland .  

Lennart van der Vegt wil hoop uitdragen in coronatijd

Lennart van der Vegt (47) werkt 20 uur in de week als jongerenwerker bij Zorgdat. Zijn andere baan is bij Stichting Echo, een christelijke organisatie in Harderwijk waar hij onder de vlag van Youth United jongerenwerk doet. Waar Lennart zelf hoop put uit zijn geloof in God, ziet hij in coronatijd bij jongeren en ouderen eenzaamheid en spanning toenemen. Daar wil hij op verschillende manieren wat aan doen. Lees het volledige verhaal en alle andere verhalen op harderwijk.nl/deeljeverhaal.
 
De afgelopen maanden is ons leven behoorlijk veranderd. Achter de deur van vele families schuilen verhalen. Hoe gaat het nu met u? Wat voor impact heeft het coronavirus op u en uw naasten (gehad)? Het delen van verhalen helpt vaak bij het verwerken van ervaringen in het leven én kunnen verbindend en inspirerend werken. Deel uw verhaal op harderwijk.nl/deeljeverhaal.

Glijbanen favoriet in nieuwe zwembad

Van 19 oktober tot en met 8 november kon er een keus gemaakt worden uit verschillende waterspeeltoestellen voor het nieuwe binnenzwembad van De Sypel. In totaal werd er door 266 mensen gestemd. Deze drie speeltoestellen kregen de meeste stemmen en worden uirgevoerd:
- Een stoomboot met een kleine en een grote glijbaan (217 stemmen)
- Een octopus met glijbaantjes vanaf de tentakels (136 stemmen)
- Een waterspeeltafel waar je op allerlei manieren kan spelen met een waterstroom (121 stemmen). 
 
Naast deze waterspeeltoestellen komen er in het nieuwe zwembad een grote familieglijbaan, een tube-glijbaan en een bubbelbad. De voorbereidingen van het nieuwe zwembad en de nieuwe sporthal verlopen volgens plan. Naar verwachting is het nieuwe zwembad gereed in de zomer van 2022 en wordt het jaar daarna de nieuwe sporthal gerealiseerd.

Raadsinformatie

De Commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 26 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Integraal Veiligheidsplan Harderwijk, Ermelo en Putten. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit betreft openbare vergaderingen, u kunt deze online volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. De tribune is alleen open voor publiek dat wil inspreken en zich heeft aangemeld via [email protected] of 0341 411 911. 
 
De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over afwijzing van seksuele diversiteit op scholen. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Elektrische bakfiets voor Snel Herstel

Naast elektrische voertuigen heeft Snel Herstel, het onderhoudsbedrijf van de gemeente Harderwijk, nu ook een elektrische bakfiets ter beschikking. Wethouder Stadsbedrijf Jeroen de Jong 'overhandigde' dit nieuwe vervoermiddel vorige week aan Jelle van der Meer van Snel Herstel. Een bakfiets is door zijn wendbaarheid handig in de binnenstad.

Mascotte van zwembad De Sypel brengt zwemdiploma’s langs

Woensdag 11 november is Sypie, de mascotte van het zwembad, samen met collega’s van team De Sypel op pad geweest in Harderwijk en Ermelo om zwemdiploma’s uit te delen. Zij hebben met hun ‘diplomatour’, compleet met versierde auto en muziek, 46 kinderen blij gemaakt met hun B-diploma.
 
Begin november mocht een groep kinderen proefzwemmen voor hun B-diploma. De kinderen die het proefzwemmen gehaald hebben mochten op 11 november afzwemmen. Door de sluiting van het zwembad kon dit afzwem moment  niet doorgaan.
 
De zweminstructeurs van De Sypel lieten het daar niet bij zitten. Zij hebben in overleg met de Nationale Raad Zwemveiligheid besloten het proefzwemmen te zien als afzwemmen. De kinderen die 4 november hun proefzwemmen gehaald hebben zijn dus geslaagd voor het B-diploma. Geweldig nieuws voor de kinderen dus! Alle kinderen werden met een bezoekje verrast. Wat waren de reacties positief en wat was het fijn om al die blije gezichtjes te zien. Missie geslaagd!

Start fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker!’

Op maandag 16 november gaf wethouder Jeroen de Jong het startsein voor de fietsverlichtingscampage ‘AAN in het donker!’. "Goede zichtbaarheid is voor iedereen van heel groot belang, dus ook voor kinderen en jongeren, om veilig in het verkeer te zijn en ook weer veilig thuis te komen.  Deze campagne helpt om dat niet te vergeten", aldus wethouder Jeroen de Jong. 
 
Het campagneteam ‘AAN in het donker!’ was maandag actief bij Sportcomplex Sypel.  Goede fietsverlichting is belangrijk en vaste verlichting is de norm. Maar als die even niet werkt deelt het team gratis oplaadbare fietslampjes met USB-kabeltje uit aan fietsers. Jongeren die wel met verlichting fietsen maken kans op één van de bioscoopbonnen.
 
Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting.
 
De campagne werd uitgevoerd door Bureau Kragten, S.M.I.L.E Promotions en SHIFT gedragsverandering in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Tijdens de actie werden de RIVM-richtlijnen en kabinetsmaatregelen in acht genomen.

Verzoek om geheimhouding van persoonsgegevens

In de Basisregistratie personen (BRP) zijn persoonsgegevens opgenomen van iedereen die in Nederland woont. Iedere overheidsinstantie is verplicht gegevens uit de BRP te gebruiken. Ontvangt u bijvoorbeeld huurtoeslag, een uitkering of vermindering van afvalstoffenheffing dan is uitgegaan van informatie over u in de BRP.  Ook andere instanties kunnen om uw gegevens vragen. Wilt u niet dat zij uw gegevens krijgen, vraagt u dan uw persoonsgegevens geheim te houden.
 
Wettelijke taken

In de BRP staan uw adresgegevens maar bijvoorbeeld ook gegevens over een huwelijk of geregistreerd partnerschap, uw nationaliteit, ouders en kinderen. Overheidsinstellingen en andere instellingen zoals pensioenfondsen en zorgverzekeraars krijgen deze informatie automatisch. Deze instellingen gebruiken informatie uit de BRP om een beslissing over u te nemen. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bepaalt welke informatie aan deze instanties wordt verstrekt. Deze verplichte gegevensverstrekking kunt u niet tegengaan.
 
Verzoek om gegevens door derden
In een aantal gevallen vragen ook anderen -derden- om uw gegevens. In het Privacyreglement BRP van de gemeente Harderwijk staat een overzicht aan welke instanties er op verzoek gegevens worden verstrekt. Hiervoor kunt u geheimhouding van uw persoonsgegevens vragen. Uw gegevens worden dan niet verstrekt aan instanties uit het Privacyreglement BRP. In andere gevallen wordt er eerst aan u gevraagd of u het goed vindt dat wij uw gegevens verstrekken (bijvoorbeeld aan een advocaat). Aan commerciële instanties worden nooit gegevens verstrekt
 
Verzoek om geheimhouding
Wilt u niet dat gegevens over u uit de BRP aan ‘derden’ worden verstrekt, dan kunt u een verzoek indienen op onze site harderwijk.nl/geheimhouden-persoonsgegevens.
 
Overzicht

Wilt u weten aan wie gegevens uit de BRP over u in het afgelopen jaar zijn verstrekt, dan kunt u (schriftelijk met een kopie van uw legitimatiebewijs) een overzicht daarvan opvragen bij de gemeente. Binnen enkele weken krijgt u dat overzicht dan thuisgestuurd.
 
Juiste gegevens
Het is dus belangrijk dat uw gegevens in de BRP juist en actueel zijn. Twijfelt u daaraan? Neemt u dan contact op met het Klant Contactcentrum van de gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.

Meepraten over een gezonde leefstijl

Op welke manier kunnen wij in Harderwijk zorgen voor een gezonde leefstijl? Praat mee tijdens de digitale startbijeenkomsten over het lokaal preventieakkoord. In Harderwijk willen we een eigen lokaal preventieakkoord opstellen. Dit doen wij samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.
 
U kunt zich aanmelden voor één of meerdere thema’s via [email protected] (o.v.v. het thema):
- Roken: donderdag 19 november van 19.30 tot 20.45 uur
- Alcohol: donderdag 26 november van 19.30 tot 20.45 uur
Wij kijken uit naar uw komst op één van de  bijeenkomsten om samen met alle betrokken partijen mee te denken en mee te ontwikkelen. Samen voor een gezond Harderwijk!  

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 4-11-2020 Ceintuurbaan 4-70: kappen 2 bomen
  • 5-11-2020 Stephensonstraat 15: verbouwen bedrijfspand
  • 7-11-2020 Ruimelsdwarsweg 4: kappen 4 bomen
  • 9-11-2020 Donkerstraat 6: restaureren vloer (gm)
  • 9-11-2020 Rietgorsmeen 66: dakkapel
  • 6-11-2020 Weverskamp 38: inrit
  • 9-11-2020 Wattstraat 3/Morsestraat 7: reclame (2x)
  • 10-11-2020 Molenstraat 8: gebruik garage voor mantelzorg in strijd regels ro
  • 10-11-2020 Molenstraat 8: 2e inrit
  • 11-11-2020 Zuiderbreedte 11: frames voor reclame
  • 11-11-2020 Mecklenburglaan 92: uitbreiden woning met balkon voorzijde
  • 11-11-2020 Industrieweg 15: hekwerk
  • 11-11-2020 Nassaulaan 2: nokverhoging (achterzijde) en dakkapel (voorzijde)
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 9-11-2020 Zuiderzeestraatweg 56: woning en bijgebouw in strijd regels ro
  • 9-11-2020 Zuiderzeestraatweg 56: tijdelijke woonruimte in strijd regels ro
  • 9-11-2020 Chansondreef 109: dakopbouw in strijd regels ro
  • 9-11-2020 Kleine Mheenweg 2: kappen 4 bomen
  • 9-11-2020 Korhoenlaan 1-146: kappen 1 boom
  • 9-11-2020 Rabbistraat 37: aanpassen trap en uitbreiden gevel in strijd regels ro
  • 9-11-2020 Schaapskamp 6: kappen 2 bomen
  • 9-11-2020 Parallelweg 16: kappen 2 bomen
  • 9-11-2020 Leuvenumseweg 7: kappen 5 bomen
  • 9-11-2020 Grote Marktstraat 29: markies voorgevel
  • 9-11-2020 Noorderhoofd 105 t/m 317 (oneven) en Waterstadboulevard 184 t/m 220 (even): 125 appartementen
  • 9-11-2020 Bebopdreef 2: fietsenberging
  • 10-11-2020 Schapenhoek 6: herbestemming berging en gevelaanpassing
  • 10-11-2020 Randweg 50: eenzijdige nokverhoging met dakkapel
  • 11-11-2020 Zomerweg 6: vervangen bijgebouwen in strijd regels ro
  • 12-11-2020 Jonkheer Sandberglaan 40: carport in strijd regels ro
  • 12-11-2020 Breezand 4 t/m 58 (Vuurtoren): balkonbeglazing
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Beleidsregels bijtincidenten honden gewijzigd vastgesteld
De burgemeester heeft op 10 november 2020 besloten de ‘beleidsregels bijtincidenten honden’ gewijzigd vast te stellen. Het betreft enkele technische wijzigingen. De termijn van tijdelijke inbeslagname is verruimd van 4 naar 6 weken omdat 4 weken in de praktijk te kort is om een in beslag genomen hond te kunnen laten testen. Zolang de Coronamaatregelen van kracht zijn kan de termijn naar 8 weken verlengd worden. Daarnaast is de tekst verwijderd dat de coördinatie verloopt via het team in beslag genomen goederen en dieren van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO), omdat dit in de praktijk niet zo is. Tot slot is de wettelijke grondslag beter aangeduid en wordt per situatie bekeken welke grondslag van toepassing is. Meer informatie: domein Bestuur & Organisatie, M. Huisman, tel. 0341 411 352.
 
Bestemmingsplan Buitengebied – Bouw & Infrapark

Het bestemmingsplan Buitengebied – Bouw & Infrapark is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00127-0003) kunt u raadplegen via de landelijke website: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00127-0003 (bronbestanden: https://digitaleplannen.nl/0243/075C14AE-5234-4864-A9B4-3EF799999833/}. Informatie: dhr. H. Nienhuis, tel. 0341 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld. Verdaging reguliere procedure:
- Zuiderzeestraatweg 79c concept: woning en bijgebouw; 23 december 2020
 
Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
29-10-2020: Klavermeen 31, 3844 PS in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest en het slopen van een berging
30-10-2020: Laan der Verenigde Naties 29, 3844 AD in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.
 
Verleende tijdelijke standplaatsvergunning
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 5:18 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een tijdelijke standplaatsvergunning heeft verleend voor
 
- Een standplaats op de Markt van 19 november tot en met 31 december 2020 aan V.O.F. Rovers. De ambulante handel betreft de verkoop van oliebollen. De vergunning is verzonden 17 november 2020.
 
De verleende vergunning en bijbehorende stukken ligt vanaf 25 november tot 29 december 2020 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. 0341 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.