Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 47

Met onder andere: Het schoolschaatsen gaat weer beginnen, de week zonder geweld en het gezondheidsonderzoek 2016
 

Ontwerp een Hanzeproduct en win 1000 euro!

Elburg, Harderwijk en Hattem zijn als Hanzesteden op de Veluwe gevormd door geschiedenis met als resultaat: sfeervolle stadjes, verbonden door het water, waar de Hanzegothiek van de Middeleeuwen nog zichtbaar en voelbaar is. Maar wat is het verhaal van de Hanze precies? In de Middeleeuwen was Harderwijk lid van het Hanzeverbond waar zo’n 150 Europese steden lid van waren. Dit was een samenwerking van kooplieden die zich gezamenlijk verdedigden tegen belagers. Met imposante bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren groeiden de nederzettingen uit tot rijke steden. Het Hanzeverbond bestaat nog steeds, en er wordt nog steeds samengewerkt op gebied van toerisme en handel.
 
Hanzeproduct voor winkel
In het voorjaar van 2017 richten wij een Hanzewinkel in Hattem, Elburg en Harderwijk waar originele Hanzeproducten verkocht worden. Ook komt er een mobiele Hanzewinkel. Hiervoor zoeken wij originele, stoere, leuke Hanzeproducten.
 
Wij nodigen iedereen (ondernemers en particulieren) uit een ontwerp te maken voor een Hanzeproduct. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 1000,- om de productie van het Hanzeproduct te starten.
 
Inzenden kan tot 15 januari 2017

Kijk voor de wedstrijdvoorwaarden op www.harderwijk.nl/hanzewedstrijd.

Stadstoezicht helpt werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt

Bij het Rijwielhuis in de Academiestraat en in de loge van de Houtwalgarage krijgen werkzoekenden de kans om een goede stap te maken richting de arbeidsmarkt. Het gaat om Harderwijkers die langdurig werkloos zijn en moeilijk aan werk komen.
 
Het Rijwielhuis is een succesverhaal aan het worden. Van de elf medewerkers die er begonnen zijn, hebben er zes inmiddels een betaalde baan gevonden. Via de Sociale Dienst Veluwerand krijgen de Harderwijkers een contract voor bepaalde tijd om bij het Rijwielhuis werkervaring op te doen. Het dagritme, het contact met klanten en de verantwoordelijkheid voor hun werk helpt hen om weer volledig mee te doen in het arbeidsproces. Zo is de stap naar een betaalde baan sneller gemaakt.
 
Vanwege het succes in het Rijwielhuis is nu ook in de loge van de Houtwalgarage een start gemaakt met het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo krijgen meer Harderwijkers de gelegenheid weer in een werkritme te komen en ervaring op te doen in werk en omgaan met klanten.

Voorkom dat uw riool verstopt raakt

Al het water dat u wegspoelt uit keuken, toilet, bad en wastafel verdwijnt onzichtbaar in het niets. Hoe gemakkelijk dat is, ontdekt u pas als de afvoer verstopt raakt. Veel ongemak is het gevolg en soms zelfs een kleine overstroming. Kijk voor handige tips op de actueel pagina van www.harderwijk.nl.

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 1 december vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere een bezoek aan het St Jansdal en presentaties over de tweede managementrapportage van de SDV en de Vangnetregeling. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 

Het schoolschaatsen gaat weer beginnen

De Stichting Harderwijk op IJs en de gemeente Harderwijk bieden ook dit jaar weer alle leerlingen van groep 4 t/m 7 schoolschaatsen aan.  Van maandag 28 november tot en met vrijdag 16 december kunnen de kinderen van de basisscholen uit Harderwijk en Hierden en de kinderen van het (voortgezet) speciaal onderwijs  onder begeleiding van ervaren schaatstrainers (leren) schaatsen.
 
De schaatstrainers worden dit jaar geassisteerd door studenten van Landstede Harderwijk. De gemeente Harderwijk heeft ook dit jaar weer de mogelijkheid om drie weken schoolschaatsen te realiseren. Na schooltijd, in het weekend en in de kerstvakantie kan er natuurlijk ook gebruik gemaakt worden van de schaatsbaan.
De schaatsbaan is geopend vanaf vrijdag 24 november tot en met zaterdag 7 januari.

Deelname Gezondheidsonderzoek 2016

Kreeg u een uitnodiging om mee te doen aan het gezondheidsonderzoek van GGD Noord- en Oost-Gelderland? U kunt hier nog steeds aan meedoen door op internet een vragenlijst in te vullen. De vragen gaan onder andere over uw gezondheid, leefstijl en woonomgeving. Na het invullen kunt u een persoonlijk digitaal advies ontvangen op basis van uw antwoorden op de vragenlijst.
 
Helpt u ons mee?
Heeft u de vragenlijst al ingevuld? Bedankt daarvoor. Heeft u de vragenlijst nog niet ingevuld? Hopelijk wilt u dat alsnog doen. Want door mee te doen, helpt u uw gemeente de juiste keuzes te maken op het gebied van gezondheid en welzijn. En daar profiteren u en uw mede-inwoners van! Meedoen kan nog tot 4 december. Meer informatie over het vragenlijstonderzoek vindt u op de website van GGD Noord- en Oost-Gelderland: www.ggdnog.nl.


Succesvolle kroegentocht voor ouders

Op maandagavond 21 november werd in Harderwijk de voorlichtingsavond ‘Kroegentocht voor ouders’ gehouden. Ouders met kinderen in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar kregen informatie over alcohol, drugs en groepsdruk. De animo was groot want de bijeenkomst werd goed bezocht door ongeveer 110 ouders. In 2014 was er ook zo’n voorlichtingsavond en deze is wegens succes herhaald.

Het is de Week Zonder Geweld

Je zit met trillende handen aan de keukentafel, omdat je partner bijna thuis komt. Of je probeert jezelf onzichtbaar te maken, zodat je ouders geen aanleiding hebben om wéér boos op je te worden. Jaarlijks zijn naar schatting een miljoen volwassenen en kinderen slachtoffer van geweld in huiselijke kring. Slachtoffers en plegers vinden het vaak moeilijk om erover te praten of hulp te zoeken. Kinderen zijn vaak te jong om voor zichzelf op te komen. Ook voor ouderen die afhankelijk zijn van anderen is dat lastig. Daarom is het belangrijk dat omstanders actie ondernemen. Heb jij vragen over geweld in huiselijke kring of vermoed je dat een gezin in jouw omgeving er niet uit komt? Praat erover of bel gerust voor hulp en advies met ‘Veilig Thuis’. 
 
Huiselijk geweld stopt niet vanzelf
Het is een van de meest voorkomende vormen van geweld in Nederland. En het kan iedereen overkomen. Geweld in huiselijke kring is veel meer dan slaan en schelden. Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik, financiële uitbuiting en stalken zijn óók vormen van geweld in huiselijk kring. Bijna altijd is hulp van buiten nodig om mishandeling te stoppen.
 
Veilig Thuis
Wilt u advies en hulp voor iemand anders en/of voor uzelf? Praat erover met iemand die u vertrouwt zoals een familielid, vriend of de huisarts. Of bel gerust met ’Veilig Thuis’, het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. ‘Veilig Thuis’ is 24/7 bereikbaar via het nummer 0800 – 2000 (gratis). ‘Veilig Thuis’ is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling.


Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
10-11-2016 Zuiderzeestraatweg 98: kappen 1 boom
7-11-2016 rotondes Groene Zoomweg/Zuiderbreedte en Langekamp/Newtonweg: informatiezuilen
12-11-2016 Horlosebrink kv. 10: woning
14-11-2016 Kleine Oosterwijck 5: dakkapel
13-11-2016 Markt 15: verbouwen pand
14-11-2016 Parallelweg 26-19 en 26-20: kappen 3 bomen
15-11-2016 kop Zuidereiland Waterfront: steiger
16-11-2016 Julianalaan 8 t/m 14: kappen 5 bomen
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
14-11-2016 Ceintuurbaan 2-20: herinrichten 1e verdieping
17-11-2016 Martinus Nijhoffstraat 37: uitbreiden woning
17-11-2016 Martinus Nijhoffstraat 32: hek en toegangsdeur
17-11-2016 Hanekamp 142: overkapping
17-11-2016 Diepegracht 5: verbetering woonkamer (gm)
17-11-2016 Stadshagenkamp 12: veranda
17-11-2016 Sonnevancklaan 2B: oprichten zorgwoningen in strijd regels ro en kappen 3 bomen
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Bestemmingsplan Lorentz I en II - Stephensonstraat

De gemeenteraad heeft op 10 november het bestemmingsplan Lorentz I en II – Stephensonstraat gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in de verplaatsing van vishandel Dries van den Berg uit het Waterfront naar de locatie aan de Stephensonstraat. De nieuwe locatie is gelegen langs de N302 ten zuiden van de kruising Lorentzstraat – Stephensonstraat.
 
Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld, in die zin dat:
-        de plangrens aan de zuidwest en zuidoostzijde is aangepast
-        de benaming van de bestemming verkeer-verblijfsdoeleinden is gewijzigd in verkeer
-        in het Beeldkwaliteitsplan duidelijker verwezen wordt naar de Harderwijker kleurenwaaier
 
Verder is de toelichting aangevuld c.q. nader toegelicht voor wat betreft de onderdelen detailhandelsvisie, ladder voor duurzame verstedelijking, waterschapsbeleid en busparkeerplaatsen.
 
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 24 november gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
-        die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad;
-        aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;
-        die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, mevr. K. van der Schot, tel. 411911.
 
Het bestemmingsplan Lorentz I en II – Stephensonstraat (NL.IMRO.0243.BP00154-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00154-/NL.IMRO.0243.BP00154-0002) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenlorentz.

Aanwijzingsbesluit SDV

Op 25 april 2016 hebben burgemeester en wethouders van Harderwijk handhavers binnen het taakveld sociaal domein werkzaam voor de Sociale Dienst Veluwerand aangewezen als ambtenaren met het toezicht op de naleving in de gemeente Harderwijk van het bepaalde bij of krachtens de Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004. Het besluit ligt zes weken ter inzake in de Stadswinkel van het stadhuis. Ook kunt u dit besluit vinden op de pagina Beleidsregels.


Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
- Harderweide perceel 6400: het oprichten van 32 woningen; 17-1-2017.


Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding activiteitenbesluit ontvangen:
08-11-2016: Stichting Podia Harderwijk, voor het aanpassen van de brandscheidingen in verband met een splitsing in het pand.
 
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
28-10-2016: Bakkersweg ong. (kad. B-775) in Hierden, voor het slopen van het duivenhok en schuur.
31-10-2016: Ten Katestraat 8, 3842 ZV in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit het woonhuis.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Wijzigingsplan Buitengebied – Zuiderzeestraatweg 64

Burgemeester en wethouders hebben op 15 november het wijzigingsplan Buitengebied – Zuiderzeestraatweg 64 ongewijzigd vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt het gebruik van het perceel mogelijk voor de opslag van materialen, apparatuur, werktuigen en zandopslag ten behoeve van een kleinschalig bedrijf welke zich bezig houdt met werkzaamheden op het gebied van tuinaanleg, klein grondverzet, beschoeiingen, boomverwijdering, bestratingen en zwembadaanleg.
 
Het wijzigingsplan ligt met ingang van 24 november gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde wijzigingsplan beroep bij de  Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
-        die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de burgemeester en wethouders;
-        aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00173-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.WP00173-/NL.IMRO.0243.WP00173-0003 of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.  Informatie: domein Ruimte, mevr. M. Huisman, tel. 411 911.