Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 47

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 47 – 18 november 2015

Afgelopen zaterdag werd Sinterklaas en zijn Pieten gastvrij onthaald door alle kinderen in de haven van Harderwijk.

Daarna ging de stoet door de binnenstad naar de Markt en het Pietenpark. Sinterklaas en zijn Pieten logeren ook dit jaar weer in 't Pietenhuis! Kom jij ze bezoeken?

Kijk voor informatie op www.sinterklaasharderwijk.nl/pietenhuis. Bekijk hier nog meer foto's en het filmpje
intocht Sinterklaas Harderwijk 2015
 

Harderwijk is de komende drie maanden te bewonderen in winterse sferen. Kijk voor meer informatie en leuke evenementen, zoals de ijsbaan op de Markt en de SantaRun, op www.harderwijkwinterstad.nl.

Leerlingen De Lelie brengen burgemeester ontbijtje op stadhuis 

Afgelopen vrijdagochtend brachten leerlingen van het speciaal onderwijs De Lelie uit Harderwijk een ontbijtje bij burgemeester Harm-Jan van Schaik op het stadhuis. In de raadzaal gaven ze met dat gezamenlijk Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van Het Nationaal Schoolontbijt. Burgemeester Harm-Jan van Schaik onderstreept hiermee het belang van een gezond ontbijt.

Harderwijk is een JOGG-gemeenten en zet zich onder andere op deze manier in om jongeren bewust te maken van gezonde voeding. Aan de ontbijttafel maakten de kinderen en de burgemeester uitgebreid kennis met elkaar.

Donatie aan de LINDA.foundation
Aan het eind van het ontbijt betaalde de burgemeester symbolisch voor zijn ontbijtje met een donatie aan de LINDA.foundation, dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Deze stichting bezorgt jaarlijks meer dan 2.000 Nederlandse gezinnen met kinderen onder de armoedegrens een onvergetelijke decembermaand, door ze eenmalig een set cadeaukaarten te geven waarmee ze boodschappen, kleding en cadeautjes kunnen kopen. De leerlingen namen de cheque met een bedrag van € 250,- in ontvangst.
schoolontbijt basisschool de Lelie burgemeester Harm-Jan van Schaik
 
Het Nationaal Schoolontbijt
Het Burgemeestersontbijt in zo’n 245 gemeenten is onderdeel van Het Nationaal Schoolontbijt, dat voor het 13e jaar op rij een week lang aandacht schenkt aan het belang van een gezond ontbijt. Die aandacht is nodig, omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten. 

Leukste straat van Harderwijk wint een kerstboom

Heb jij je samen met andere straatbewoners het afgelopen jaar op bijzondere wijze ingezet voor een mooi resultaat in de straat, wijk of gemeente? We zijn op zoek naar de ‘leukste’ straat van de gemeente Harderwijk. Ga naar www.facebook.com/gemeenteharderwijk, like het bericht over de kerstboomactie en laat voor maandag 23 november 12.00 uur een reactie achter op het bericht. Laat weten hoe jij je en de andere bewoners in jouw straat zich hebben ingezet voor een mooi resultaat in de straat, wijk of gemeente. In de leukste straat van de gemeente Harderwijk wordt op woensdag 9 december een grote versierde kerstboom geplaatst. Meer info: www.harderwijk.nl/facebookactie.
 
Via Twitter @gemharderwijk en Facebook ‘Gemeente Harderwijk’ delen wij het laatste nieuws en informatie en kunt u in contact komen met de gemeente door een vraag te stellen, een Snel Herstel melding door te geven of informatie te delen. 

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 26 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere gesprek met het Centrum voor Jeugd en gezin, rapportage tweede kwartaal jeugd, sociaal vangnet en de managementrapportage 2015 Sociale Dienst Veluwerand. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Speelveld aan Klaproospad wordt vernieuwd met interactieve speeltoestellen

Het speelveld aan het Klaproospad in Stadsweiden was aan vervanging toe. Met onder andere het wijkplatform, omwonenden, kinderen uit de buurt en de scholen Alfons Ariëns, Fontanus en de Fonkelsteen is er gekozen hoe het speelveld eruit moet komen te zien. Er komen interactieve speeltoestellen die technologie, spel en actief bewegen combineren en de hedendaagse jeugd uitdagen om buiten te spelen. De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. Op woensdag 2 december is de opening en kan er naar hartelust gespeeld worden.
 
Meer aandacht voor bewegen
Het speelveld krijgt met hulp van JOGG-Harderwijk een extra boost. JOGG-Harderwijk richt zich op de aanpak van overgewicht bij de jeugd in wijken waar het percentage overgewicht hoog is, zoals in de wijk Stadsweiden. Onder de paraplu van de gemeente werken onder anderen scholen, sportclubs, huisartsen en woningbouwverenigingen samen. Met als doel betere sport, beweeg- en speelfaciliteiten en meer aandacht voor voeding en beweging.

Welke boom is volgens u een monumentale aantekening waard?

Sommige bomen zijn zo waardevol dat zij van de gemeente een monumentale aantekening hebben gekregen. Zoals de plataanboom en de Japanse notenboom in het Hortuspark/Academiestraat en de bomenlaan langs de Molenweg in Hierden. Alle monumentale bomen in de gemeente Harderwijk staan op de zogeheten ‘bomenlijst’. Nu willen we de bomenlijst aanvullen. Welke boom is volgens u bijzonder en zou thuis horen op de monumentale bomenlijst?
 
Criteria monumentale boom
Om te bepalen of een boom een monumentale aantekening verdient, wordt de boom op een aantal criteria beoordeeld, zoals:
  • de vitaliteit, leeftijd en omvang van de boom
  • de plek waar de boom staat
  • de (cultuur-)historische waarde, bijvoorbeeld een erfboom, markeringsbomen, houtwal of gedenkboom
  • de beeldbepalende waarde; wat de impact van de boom op de omgeving is
Bekijk alle criteria en de lijst met huidige monumentale bomen op www.harderwijk.nl/bomenlijst.
 
Monumentale boom aanmelden
Suggesties voor monumentale bomen kunnen aangemeld worden via e-mail naar [email protected] onder vermelding van ‘monumentale boom’. En via post naar gemeente Harderwijk, o.v.v. monumentale boom, postbus 149, 3840 AC Harderwijk. Aanmelden kan tot 1 januari 2016. Vermeld duidelijk de plaats en een omschrijving van de boom, en waarom u denkt dat de boom een monumentale aantekening verdient.
 
Behandeling monumentale bomen
Eigenaren van monumentale bomen kunnen ondersteuning vragen aan de gemeente voor specialistisch onderhoud. Wij adviseren over en geven een subsidie van 75% van de kosten voor specialistisch onderhoud. Monumentale bomen mogen in principe niet gekapt worden. Alleen als de boom ziek is of een gevaar vormt voor de omgeving, kan een kapvergunning worden verleend. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 5-11-2015 Oranjelaan 19: uitbreiden gemeentelijk monument
  • 5-11-2015 Kerkstraat 18: prieel bij rijksmonument
  • 6-11-2015 Ceintuurbaan 4-83: kappen 1 boom
  • 6-11-2015 Sonnevancklaan 21: vervangen houten schuur door garage
  • 9-11-2015 Beneluxlaan 206: schutting
  • 9-11-2015 Beneluxlaan 206: overkapping en speelhuisje
  • 9-11-2015 Tinnegieter: kappen 39 bomen
  • 9-11-2015 Irenelaan: kappen 3 bomen
  • 10-11-2015 Stationslaan 9: in strijd gebruiken woning als bedrijfspand
  • 10-11-2015 Ceintuurbaan 2-110: overkapping bij monument
  • 10-11-2015 Varenweg 35: kappen 1 boom
  • 5-11-2015 Sonnevancklaan 2: kappen 1 boom
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 
  • 9-11-2015 Zeebuurtpark: kappen 5 bomen
  • 10-11-2015 Kampweg 20: in strijd regels RO uitbreiden garage
  • 11-11-2015 Karel Doormanlaan 3: splitsen pand, veranderen gevel en reclame
  • 10-11-2015 Boulevard: kappen 51 bomen
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Nota integraal toezicht en handhaving
Burgemeester en wethouders hebben op 8 september 2015 de nota ‘integraal toezicht en handhaving’ vastgesteld. In deze nota staan de gemeentelijke doelstellingen en toezicht- en handhavingsonderwerpen vermeld. Deze vormen de bouwstenen voor verdere uitwerking in (twee)jaarlijkse uitvoeringsprogramma’s. De nota beschrijft ook het proces van regie op toezicht en handhaving. Deze nota treedt in werking de dag na deze publicatie en ligt tot 1 januari 2016 ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tegen de vaststelling van de nota is geen bezwaar of beroep mogelijk. Informatie: afd. Ruimte, mevr. M. Huisman, tel. 411 911. De nota is ook in te zien op de website www.harderwijk.nl/beleidsregels.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
  • Op 21-10-2015: Glazeniersbedrijf Koos Reijers, Gelreweg 42, 3843 AN in Harderwijk voor het starten van een bedrijf;
  • Op 29-10-2015: Tamoil Nederland BV, Hertog Reinoudlaan 15, 3843 AR in Harderwijk voor het herplaatsen van het aardgasvulstation en het verdubbelen van de buffercapaciteit. 
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Melding sloop/asbest ontvangen:
  • Op 15-10-2015: Iedema Parkweg 2, 3842AD in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit raamkozijnen. 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:
  • Daltonstraat 24: plaatsen portacabin; 28-12-2015.
Bestemmingsplan Buitengebied–Grevenhofsweg 2
Het bestemmingsplan Buitengebied Grevenhofsweg 2 is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00122-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied. Informatie: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.