Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 46

Met deze week: Er kan gestemd worden op Crescentpark voor Gelderse publieksprijs, kent u iemand die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van een ander en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Bouw appartementencomplex voormalig terrein De Harder officieel gestart

Op het voormalig terrein van De Harder gaf wethouder Jeroen de Jong donderdag 5 november het officiële startsein voor de bouw van het appartementencomplex ‘De Hanzen’. Dat deed hij met Enno Otten en Henk Pleijsier van Borghese Real Estate.
 
Op de locatie worden 47 huurappartementen gerealiseerd. De appartementen hebben allen zicht op het naastgelegen park. De locatie heeft veel voorzieningen zoals een supermarkt, bouwmarkt en de McDonalds in de buurt. Het ontwerp is van MIES architectuur en Klompenburg bouw is verantwoordelijk voor de realisatie. De appartementen worden naar verwachting in het najaar van 2021 opgeleverd. De Hanzen betreft de tweede fase woningen van in totaal 110 woningen op deze locatie. De eerste 63 huurappartementen zijn reeds opgeleverd en verkocht aan Vaster Invest.

Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

Sinds 6 november geldt een nieuwe noodverordening in Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Hiermee wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels die gelden tot en met 18 november 2020. De nieuwe noodverordening  is gepubliceerd op VNOG.nl. Voor meer informatie over corona en maatregelen, zie rijksoverheid.nl en rivm.nl.

Kent u iemand die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van een ander?

Draag diegene dan voor als kandidaat voor de Piet Dijkstra Prijs van 2021. De gemeente is dit jaar weer op zoek naar kandidaten die hiervoor in aanmerking komen. De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van de gemeente Harderwijk, die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners. U kunt kandidaten voor 27 november voordragen via harderwijk.nl/pietdijkstraprijs. De prijs wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2021.

U ziet het niet, maar het is er wel…Winters vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

Nu het winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.
 
U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik hout met een vochtpercentage tussen 15-20% voor een optimale verbranding.
 
Wilt u weten wanneer u de open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kunt u zien op rivm.nl/stookalert en in de Stookwijzer.

Raadsinformatie

De Commissie Samenleving vergadert op donderdag 19 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Nieuwbouw Sypel en Kader nieuwe wet inburgering. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit betreft openbare vergaderingen, u kunt deze online volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. De tribune is alleen open voor publiek dat wil inspreken en zich heeft aangemeld via [email protected] of 0341 411 911. 
 
De fractie CU heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de jaarwisseling. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Het verhaal van Florentine en Charles

Deze periode van het coronavirus herinnert ons aan de vele doden in Rwanda, ons geboorteland tijdens de oorlog in 1990-1994 en de cholera in het vluchtelingenkamp in Congo waar de doden meer dan een dag op de weg bleven liggen. Maar ik dank God dat iedereen van onze hele familie gezond gebleven is. Lees het volledige verhaal en alle andere verhalen op harderwijk.nl/deeljeverhaal.
 
De afgelopen maanden is ons leven behoorlijk veranderd. Achter de deur van vele families schuilen verhalen. Hoe gaat het nu met u? Wat voor impact heeft het coronavirus voor u en uw naasten (gehad)? Het delen van verhalen helpt vaak bij het verwerken van ervaringen in het leven, én kunnen verbindend en inspirerend werken. Deel uw verhaal op harderwijk.nl/deeljeverhaal.

Er kan gestemd worden op Crescentpark voor Gelderse publieksprijs

Crescentpark in de wijk Drielanden is genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit met als thema Brede blik op ruimte.
 
Tot en met maandag 14 december kan iedereen een stem uitbrengen op het Crescentpark als de beste en mooiste van de twintig prachtige projecten die zijn genomineerd. Met de publieksprijs kan een bedrag van 10.000 euro worden gewonnen. Dat bedrag kunnen wij inzetten om het project nog beter en mooier te maken. Dus breng nu uw stem uit en vraag collega’s, vrienden en kennissen om hetzelfde te doen en stuur hen deze link www.gelderland.nl/gprk2020-stemmen en gebruik #GPRK2020.
 
Hoe kunt u stemmen?
1. Maak een account als u die nog niet heeft
2. Bevestig uw registratie via de mail die je ontvangt (let op, misschien ontvangt u die in uw spambox)
3. Log in op uw account
4. Breng uw stem uit. De mogelijkheid om te stemmen verschijnt op de foto's van deze pagina van de nominaties zodra u bent ingelogd. Scrol hiervoor een stukje naar beneden.
5. geef in het reactieveld van het project aan waarom dit project volgens u moet winnen. De stemmer met de best onderbouwde mening ontvangt een leuk prijzenpakket.
 
Om de verkiezing voor de publieksprijs veilig en eerlijk te laten verlopen is het nodig dat u een account aanmaakt. Mocht u alleen een account willen om te stemmen, dan kun u uw account direct weer verwijderen.
 
De bekendmaking van de winnaar van de publieks - en juryprijs van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 is op 18 december 2020. 

Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn, maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.
 
Laat de schoorsteen vegen!
Wist u dat 40% van de woningbranden in de regio worden veroorzaakt door de schoorsteen? In november en december zijn er vaak schoorsteenbranden. Steeds meer mensen laten daarom hun schoorsteen meerdere keren per jaar vegen. Een afspraak maken met een schoorsteenveger kan via www.schoorsteenveger.nl of bij uw eigen schoorsteenveger. Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).
 
Hoort u een loeiend geluid in het rookkanaal? Kom direct in actie!
• Blus nooit met water!
• Doof snel het vuur in de haard met zand of zout, om rook in huis te voorkomen.
• Sluit direct hierna de schoorsteenklep.
• Sluit de luchttoevoer van de open haard, of bij een kachel de deurtjes.
• Bel 112.
• Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte. Er zou koolmonoxidevorming kunnen plaatsvinden. Plaats bij de kachel of haard daarom een CO-melder aan het plafond.

Online informatiebijeenkomst Regionale Energiestrategie Noord-Veluwe

Maandagavond 16 november is er een online informatiebijeenkomst voor inwoners over de Regionale Energiestrategie (RES). Wat staat er in de energiestrategie van de Noord-Veluwe? En wat betekent dit voor mij als inwoner? Ook is er de mogelijkheid om uw vragen te stellen op maandag 16 november tussen 19.30 – 21.00 uur.
 
U bekijkt de online bijeenkomst via www.energieopdenoordveluwe.nl
De gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem werken samen met het waterschap, de provincie, de netbeheerder, energie-coöperaties en andere partijen aan plannen voor het opwekken van duurzame energie en een duurzame warmtevoorziening. Inwoners uit de regio denken hierover mee via de website energienoordveluwe.nl.
 
De RES is een proces waarbij we bekijken waar de opwekking van duurzame energie (windmolens en zonne-energie) mogelijk is op de Noord-Veluwe en hoe verschillende partijen daar naar kijken. Op dit moment zijn er 3 varianten voor de energiestrategie.
 
U heeft om mee te doen aan de online bijeenkomst geen camera of speciaal programma nodig. Als u maandagavond de website energienoordveluwe.nl bezoekt dan meldt u zich aan met een naam en mailadres (mag een fantasienaam en mailadres zijn). Op deze manier komt u ‘binnen’ en kunt u ook uw vragen indienen. Meer informatie: [email protected].

Alternatief programma Sportverkiezingen

Voor de Sportverkiezingen over het jaar 2020 is er gekozen voor een alternatief programma. Om de sporters te feliciteren die ondanks de coronamaatregelen een prestatie hebben geleverd op NK, EK of WK niveau, organiseert de gemeente kleinschalige sporthuldigingen. Bent u of kent u een sporter die in aanmerking komt voor de Sporthuldigingen? Mail dan zijn of haar naam en de sportprestatie naar [email protected].

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 29-10-2020 Zomerweg 6, 6A en 6B: vervangen bijgebouwen in strijd regels ro
  • 2-11-2020 Molenweg 1: gebruik pand in strijd regels ro
  • 30-10-2020 Lageweg kavel a: oprichten woning
  • 1-11-2020 Torenbergerhout 118: vervangen kozijn
  • 2-11-2020 Lijsterbeslaan 6 en Mandenmakerstraat 91: kappen 5 bomen
  • 3-11-2020 Jonkheer Sandberglaan 40: carport
  • 4-11-2020 Kleine Varenweg 2: kappen 13 bomen
  • 5-11-2020 Schaapskamp 3: kappen 2 bomen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 30-10-2020 Stationslaan 26: zonwering
  • 3-11-2020 Stationslaan 13: uitrit
  • 5-11-2020 Grote Poortstraat 43: dakraam
  • 5-11-2020 Deventerweg 9 F: gebruik pand als orthodontiepraktijk
  • 5-11-2020 Luttekepoortstraat 47A: plaatsen 3 koelunits
  • 5-11-2020 Reeënbergerhout 9: berging
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Sociale Dienst Veluwerand in liquidatie
Bovengenoemd rechtspersoon is ontbonden door opheffing van de gemeenschappelijke regeling van 1 januari 2018. De rekening en verantwoording en plan van verdeling liggen ter inzage voor eenieder tot 4 januari 2021 ten kantore van het Handelsregister van Kamer van Koophandel, Kronenburgsingel 5 te Arnhem en ten kantore van de gemeenschappelijke regeling Meerinzicht, Havendam 56 te Harderwijk.

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
  • 25-9-2020: Amvest, Zuringdreef 1-41, 3845 KE Harderwijk, voor het installeren en in werking hebben van een gesloten bodemenergiesysteem
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 30-10-2020: R. Hop caravanstallig, Zuiderzeestraatweg 90, 3849 AJ Hierden, voor het verwijderen van asbest en het slopen van 2 schuren
  • 28-10-2020: Busken Huetlaan 25, 3842 CR Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • 27-10-2020: Luttekepoortstraat 11, 3841 AW Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een winkelpand (geen gegevens van winkel)
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.
 
Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – Partiële herziening Park Ceintuurbaan
Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – Partiële herziening Park Ceintuurbaan is een gedeeltelijke wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied - Park Ceintuurbaan waarbij het alleen gaat om de in dit bestemmingsplan opgenomen specifieke wijzigingen. Het bestemmingsplan Buitengebied - Park Ceintuurbaan blijft ook van toepassing en er wijzigt dan ook niets aan de bouw- en gebruiksmogelijkheden.
 
Gebleken is dat er een onduidelijkheid kan ontstaan tussen de regels van het bestemmingsplan en de gesloten anterieure overeenkomst met de Stichting Uitvoering Functiewijziging Park Ceintuurbaan. De regels worden op drie punten aangepast (o.a. overkappingen, begrip huishouden, maten en afstanden). Daarnaast wordt het bestemmingsvlak voor bijbehorende bouwwerken op het perceel Ceintuurbaan 4-63 verschoven en wordt de bestemming van het perceel Ceintuurbaan 4-81 gewijzigd van Wonen-1 in Wonen-2.
 
Het plangebied omvat de percelen Ceintuurbaan 4-63 en 4-81 waarbij de wijziging van de regels geldt voor het gehele Park Ceintuurbaan met uitzondering van de percelen met de bestemming Recreatie-Verblijfsrecreatie.
 
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 12 november gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mevr. C. van den Bedem, tel. 0341 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00266-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: https://www.ruimtelijkeplannen.n/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00266-0001 (bronbestanden https://digitaleplannen.nl/0243/401AAFEB-D723-4219-BA66-5B6C7711698E/).