Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 46

Met onder andere: Bouw eerste bruggen Boulevardgebied van start, Welkom eerste bewoners AZC en Samen meer oog voor Eenzaamheid

Onthulling monument  ’De Infanterist’ en overdracht infanterie embleem Nulli Cedo

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Jan van Nassaupark en van de Jan van Nassaukazerne is op vrijdag 11 november het monument ‘De Infanterist’ onthuld door burgemeester H.J. van Schaik en generaal C. Matthijssen. Het monument is in opdracht van de gemeente Harderwijk gemaakt en is ontworpen door de Harderwijker, Ton Pors. Het monument geeft enerzijds een beeld van de infanterie en daarnaast symboliseert het (in de contravorm) dat de infanterie is verdwenen uit de stad. Echter, niet voorgoed. Dit monument is een blijvende herinnering aan de periode dat Harderwijk ‘Infanteriestad’ was.
 
Overdracht infanterie embleem Nulli Cedo
Tijdens de ceremonie werd ook ter gelegenheid van deze mijlpaal het aloude infanterie embleem Nulli Cedo door generaal Mathijssen, namens vele duizenden oud-infanteristen in Nederland - zowel dienstplichtig als beroeps - aan de stad Harderwijk aangeboden. Het oude infanterie embleem werd door generaal Matthijssen overgedragen aan burgemeester Van Schaik. Het embleem is eveneens een herinnering  aan de tijd van de infanterie in Harderwijk. Het embleem krijgt een waardige plek in het Stadsmuseum van Harderwijk.
 

Kindermishandeling is te stoppen

Kom in actie, altijd!
Eén op de 30 kinderen krijgt helaas te maken met mishandeling. Dit betekent, dat in iedere schoolklas gemiddeld 1 kind zit, waarbij het thuis niet goed gaat. Voor kinderen is het moeilijk om er over te praten, laat staan om zelf hulp te zoeken. Maar geweld stopt nooit vanzelf.
 
Wees alert, signaleer en zoek hulp wanneer een kind:
  • vaak blauwe plekken, schrammen, brandwonden of krabwonden heeft;
  • heel vaak ziek of oververmoeid is
  • zeer regelmatig wordt uitgescholden of vernederd door de ouder(s), zelfs waar anderen bij zijn
  • vertelt dat zijn/haar ouders vaak knallende ruzie hebben en elkaar ook slaan of uitschelden;
  • heel schrikachtig is naar de eigen ouders of andere volwassenen en niet graag naar huis gaat
  • thuis slecht te eten krijgt, heel vaak alleen thuis is en zelfs niet goed wordt verzorgd wanneer hij/zij ziek is
  • een kind hongerig is, vieze kleren draagt, stinkt en een slecht onderhouden gebit heeft 

Wat kunt u doen?

Heeft u vermoedens, dat een kind mishandeld wordt? Neem dan contact op met Veilig Thuis. Veilig Thuis is het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en 24 uur per dag 7 dagen in de week te bereiken op 0800 - 2000 (gratis).  ‘Veilig Thuis’ is er voor iedereen, die hulp nodig heeft.

Werkzaamheden Selhorstweg

In de periode van 21 november tot en met 12 december wordt de Selhorstweg voorzien van een nieuwe asfaltlaag en snelheidsremmende maatregelen. Ter hoogte van het parkeerterrein Albert Heijn wordt een plateau aangebracht en de gehele weg zal optisch worden versmald door een overrijdbare middengeleider. Om veilig te kunnen werken wordt de werkzaamheden in twee gedeelten uitgevoerd. Het verkeer komende vanaf de Verkeersweg/Hoofdweg kan gebruik blijven maken van de Selhorstweg. Verkeer komende vanaf de Bleek/Luttekepoortstraat wordt door middel van duidelijke bebording omgeleid. De aan de Selhorstweg gelegen bedrijven, woningen en zijstraten blijven gedurende de werkzaamheden bereikbaar. Wij vragen uw begrip voor eventuele overlast. 

Bouw eerste bruggen Boulevardgebied van start

Op maandag 14 november is de aannemer gestart met de aanleg van de twee beweegbare bruggen, die de nieuwe Strandboulevard verbinden met het Dolfinariumterrein en het toekomstige gebied ‘Kop van de Stadswerven’.
 
In verband met deze werkzaamheden is de Vissershaven tot 1 april 2017 afgesloten voor al het vaarverkeer. Er wordt een tijdelijke dam in de Vissershaven gelegd, zodat de aannemer de bruggen op ‘het droge’ kan realiseren. Om de dam te maken, voert de aannemer vanaf maandag 14 november tot en met donderdag 24 november extra zand aan vanaf het zanddepot aan de Marie Curiestraat (ter hoogte van het toekomstige overloopterrein). De werkzaamheden aan de burg over de Vissershaven duren tot eind mei 2017. De werkzaamheden aan de brug richting het Dolfinariumterrein duren tot en met juli 2017. Meer informatie kunt u ook vinden www.waterfrontharderwijk.nl/werkzaamheden.

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 24 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Inleiding Omgevingswet. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Welkom eerste bewoners AZC

Vrijdag  11 november zijn de eerste twaalf asielzoekers in het AZC Harderwijk gearriveerd. Burgemeester Harm-Jan van Schaik heette hen van harte welkom. De komende weken zullen er steeds nieuwe bewoners op het AZC aankomen.
 
Een groter welkomstmoment vindt over een aantal weken plaats op het AZC. Het Platform Welkom Vluchtelingen organiseert dit in samenwerking met het COA en de gemeente. Tijdens dit welkomstmoment wordt ook de welkomstbox uitgereikt aan de bewoners van het AZC.
 

Tijdelijke stremming Buiten de Bruggepoort

In het kader van de herinrichting van de Strandboulevard is de aannemer gestart met het (ver)leggen van riolering, kabels, leidingen en nieuwe (tijdelijke) bestrating in het westelijk deel van het Boulevardgebied (tussen de Vischpoort en de Bruggestraat). Door de aanleg van een nieuwe rioleringsput ter hoogte van hotel restaurant Monopole wordt de straat Buiten de Bruggepoort in de periode van maandag 28 november tot en met donderdag 1 december tijdelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
 
Overlast onvermijdelijk
Bij de uitvoering van deze werkzaamheden treffen we zo veel mogelijk maatregelen om het gebied bereikbaar, toegankelijk en veilig te houden. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren moet de straat Buiten de Bruggepoort worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers hebben wel doorgang. Om te voorkomen dat (vracht)verkeer vastloopt in de Kerkstraat, Bruggestraat en Vijhestraat zetten we op de kruisingen van de Markt/Bruggestraat, Kerkplein/Kerstraat en Kerkplein/Vijhestraat verkeersregelaars in om het (vracht)verkeer te begeleiden. Helaas is hinder onvermijdelijk. Wij vragen uw begrip hiervoor. Wij doen samen met de aannemer onze uiterste best om dit tot een minimum te beperken. Meer informatie kunt u ook vinden www.waterfrontharderwijk.nl/werkzaamheden.

Leerlingen Het Talent brengen burgemeester ontbijtje

Afgelopen vrijdagochtend brachten leerlingen van OBS Het Talent uit Harderwijk een ontbijtje bij burgemeester Harm-Jan van Schaik op het stadhuis. In de raadzaal gaven ze met dat gezamenlijk Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van Het Nationaal Schoolontbijt. Burgemeester Harm-Jan van Schaik onderstreept hiermee het belang van een gezond ontbijt. Harderwijk is een JOGG-gemeenten en zet zich onder andere op deze manier in om jongeren bewust te maken van gezonde voeding. Aan de ontbijttafel maakten de kinderen en de burgemeester uitgebreid kennis met elkaar.
 
Donatie aan Jantje Beton
Ook dit jaar betaalde de burgemeester de kinderen symbolisch voor zijn ontbijtje met een donatie aan Jantje Beton, dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Samen met kinderen zorgt Jantje Beton voor avontuurlijke speelbuurten, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. Jantje Beton gebruikt het geld voor kwetsbare kinderen voor wie buitenspelen niet vanzelfsprekend is. 
 
Meer bijzondere ontbijtjes
Aan Het Nationaal Schoolontbijt nemen dit jaar meer scholen en scholieren deel dan ooit. In totaal genieten ruim 520.000 kinderen van een gezond ontbijt en ontdekken ze met speciaal lesmateriaal het belang hiervan. Voor het eerst doen bij deze 14e editie ook scholen mee op de Benedenwindse Eilanden Aruba en Bonaire.
 
Een week lang wordt er aandacht geschonken aan het belang van een gezond ontbijt. Die aandacht is nodig, omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van JOGG Harderwijk (Jongeren Op Gezond Gewicht). JOGG richt zich op de aanpak van overgewicht bij de jeugd (0 tot 19 jaar).

Mantelzorgwaardering 2016

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de samenleving. Daarom willen wij dit jaar weer alle mantelzorgers een blijk van waardering geven. Mantelzorgers zorgen en begeleiden langdurig een familielid, vriend of buur die lichamelijke of psychische gezondheidsproblemen heeft.
 
De mantelzorgwaardering is een bedankje van de gemeente Harderwijk voor uw zorg aan een familielid of naaste. De mantelzorgwaardering bestaat uit een geldbedrag, een VVV-bon of een cadeaukaart van bol.com. Het Servicepunt Mantelzorg van ZorgDat voert de waardering uit. Jongeren die opgroeien in een gezin waar iemand gezondheidsproblemen heeft, jonge mantelzorgers, kunnen een bioscoopbon aanvragen.
 
Bent u mantelzorger? Dan kunt u tot en met 11 december 2016 de mantelzorgwaardering aanvragen via www.zorgdat.nl/mantelzorgwaardering. Belangrijke criteria om voor de mantelzorgwaardering in aanmerking te komen is dat u minimaal 8 uur per week voor een familie of naaste zorgt.
 
Jonge mantelzorgers (6 – 23 jaar) kunnen een mail sturen naar [email protected].
Lukt het niet om de aanvraag via de website in te dienen, dan kunt u een formulier opvragen bij het Servicepunt Mantelzorg via tel. 0341-410 477 (De Aanleg). Voor vragen kunt u terecht bij het Servicepunt Mantelzorg via tel. 0341-429 498 of [email protected].

Stadsconferentie ‘Samen meer oog voor Eenzaamheid’

Eenzaamheid is een complex maatschappelijk probleem. Er zijn diverse soorten eenzaamheid zoals je alleen voelen, hulpeloosheid, een gebrek aan zingeving of het verlies van een dierbaar persoon. Eenzaamheid kent vele mogelijke oorzaken. Gemeente Harderwijk wil meer structurele aandacht voor het signaleren, verminderen en voorkomen van eenzaamheid. Hiertoe heeft de heer Ide Neumann (therapeut praktijk Alsnog Verwerkt) in het kader van een verkennend onderzoek met een groot aantal hulpverleners in het veld gesproken.
 
Uitnodiging voor maatschappelijk organisaties, hulpverleners en vrijwilligers
Op dinsdag 22 november vertelt Ide Neumann over zijn bevindingen en advies. Maatschappelijk organisaties, hulpverleners en vrijwilligers zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De stadsconferentie is van 19.15 - 21.30 uur in de raadzaal van het Stadhuis Harderwij.
 
U kunt zich tot 18 november aanmelden door een mail te sturen naar Marian van Straten
[email protected]. Kijk voor het volledige programma op www.harderwijk.nl.  

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
31-10-2016 Korhoenlaan 1- 4: kappen 3 bomen
3-11-2016 Hanekamp 142: overkapping
2-11-2016 Laan der Verenigde Naties 32: uitbreiden woning
4-11-2016 Strandboulevard Oost 10: woning
3-11-2016 Tonselsedreef 124: twee ramen zijgevel en terras op platdak uitbouw
31-10-2016 Waltorenstraat 5B: vestigen taalinstituut in strijd regels ro en reclame (1 uiting)
7-11-2016 Parallelweg 25-1: inrit
7-11-2016 Parallelweg 25-1: hekwerk
7-11-2016 Parallelweg 26-70 en 26-71: kappen 8 bomen
6-11-2016 Korhoenlaan 1-35: hekwerk en kappen 12 bomen
27-10-2016 Stationslaan 112: de nieuwbouw van 8 woningen. Op deze aanvraag is de coördinatieregeling ex art. 330 WRO van toepassing.
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
4-11-2016 Smeepoortstraat 11: vervangen garagedeur door loopdeur
4-11-2016 Plantage 8: strijdig gebruiken pand en plaatsen 1 reclame uiting
7-11-2016 Zuiderzeestraatweg 96a: reclame
7-11-2016 Korhoenlaan 1-188: kappen 7 bomen
8-11-2016 Anne Franklaan 36: woonhuis
11-11-2016 Zuiderzeestraatweg 141: uitbreiden gemeentelijk monument (woning)
11-11-2016 Tonselsedreef 124: twee ramen zijgevel en maken terras op platdak van uitbouw
11-11-201 Watersportboulevard: oprichten 48 woningen
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Standplaatsen bakkerijen

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 8 november 2016 ingestemd met het voorstel om op aanvraag standplaatsen voor oliebollenverkoop bij bakkerijen te gaan vergunnen. Dit maakt het mogelijk voor bakkerijen om een vergunning aan te vragen voor een standplaats bij hun winkel van 19 november tot en met 31 december in 2016 voor de verkoop van seizoensproducten als oliebollen, appelflappen etcetera. In 2017 is het ook mogelijk een vergunning aan te vragen.
 
Het voorstel ligt tot en met  vrijdag 18 november 2016 ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Zienswijzen kunnen bij voorkeur schriftelijk, maar ook mondeling bij het college worden ingediend. Meer informatie: Domein Samenleving, dhr. J. Klein Nagelvoort: tel. 411 911.   

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding ontvangen:
20-10-2016: Melding Activiteitenbesluit Van Den Bosch Installatietechniek B.V., Van Leeuwenhoekstraat 12-1, 3846 BC in Harderwijk, voor het oprichten van de inrichting.
 
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
26-10-2016: Sloopmelding Ir. Lelystraat 3, 3841 JV in Harderwijk, voor het gedeeltelijk slopen van het gebouw.
19-10-2016: Sloopmelding Parallelweg 25, 3849 ML in Hierden, voor het slopen van het badhuis en het zwembad.
11-10-2016: Sloopmelding Stadhuis Harderwijk, Havendam 56, 3841 AA in Harderwijk, voor het slopen van de voorgevel.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Ontheffing voor het houden van rondvaarten aan rederij Veluvia

Burgemeester en wethouders hebben besloten op grond van artikel 14 Havenverordening Harderwijk onder voorwaarden ontheffing te verlenen voor het houden van rondvaarten  aan rederij Veluvia/HK Roelofsen b.v. te Harderwijk met het schip “Jacoba van Reijer” voor de duur van 5 jaar.
 
Het besluit ligt ter inzage in de (tijdelijke) Stadswinkel van het stadhuis. Het besluit is op 10 november aan de aanvrager bekend gemaakt. Binnen 6 weken na bekendmaking aan de aanvrager, kunnen belanghebbenden bezwaar maken. U kunt uw bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Informatie: Domein Ruimte, tel. 411 911 of bij de havenmeester, tel, 411 339.