Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 45

Met onder andere:  Bakkerijen mogen voor een bepaalde periode een 'standplaats vergunning' aanvragen, omleidingsroute op de strandboulevard, gratis ophaalservice snoeihout, takken en blad en monumenten verdienen een duurzaam tweede leven. 

Drukte verwacht bij aanvragen nieuwe reisdocumenten

Maak nu alvast een afspraak en voorkom wachttijden
Veel mensen ontvangen rond deze tijd een herinnering dat het paspoort of ID-kaart binnenkort is verlopen. Daarom verwacht de gemeente in november en december extra drukte in de Stadswinkel. Heeft u ook een herinnering ontvangen? Dan raden wij u aan om nu alvast een afspraak te maken.
 
De drukte wordt veroorzaakt door een wetsverandering van vijf jaar geleden, waarbij het ook voor kinderen verplicht werd een reisdocument te hebben. Het grote aantal reisdocumenten dat toen is aangevraagd, is nu aan vervanging toe.
 
Eenvoudig een afspraak maken
Een afspraak kan eenvoudig online gemaakt worden via www.harderwijk.nl/afspraak. Lees van te voren goed door wat u mee moet nemen bij de aanvraag van een
paspoort op www.harderwijk.nl/paspoort of een ID kaart op www.harderwijk.nl/IDkaart.
 
Houd er rekening mee dat het reisdocument 5 werkdagen na de aanvraag opgehaald kan worden (hiervoor hoeft u geen aparte afspraak te maken).
 
Afspraak in de vroege ochtend of avond
Wist u dat u ook buiten de reguliere openingstijden een afspraak kunt inplannen? U vindt de afspraaktijden op www.harderwijk.nl/afspraak. Heeft u een afspraak, dan wordt u direct geholpen. Hiermee voorkomt u dat u moet wachten.

Oproep voordracht kandidaten Piet Dijkstra Prijs

De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van de gemeente Harderwijk, die blijk geeft van vrijwillige en belangeloze inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor inwoners. Gemeente Harderwijk is voor dit jaar weer op zoek naar kandidaten die hiervoor in aanmerking komen.
 
Aanmelding
Kent u iemand die in aanmerking komt voor de Piet Dijkstra Prijs dan kunt deze persoon voordragen. U kunt uw kandidaat voor de Piet Dijkstra Prijs aanmelden via het digitale aanmeldingsformulier ‘Kandidatuur Piet Dijkstra Prijs’ op www.harderwijk.nl/pietdijkstraprijs. De voordracht is mogelijk tot donderdag 1 december 2016.  

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 17 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere het verkeersveiligheidsplan en tijdelijke woningen voormalig Struikterrein. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de inschrijf- en toewijzingsregels nieuwbouwwoning Drielanden-Harderweide. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.


Viering 100-jarig bestaan Jan van Nassaupark

Het Jan van Nassaupark, met daarin de voormalige Jan van Nassaukazerne, bestaat ruim 100 jaar. Deze mijlpaal wordt gevierd op vrijdag 11 november.  Iedereen is van harte welkom bij de onthulling van een Infanteriemonument in het Jan van Nassaupark om 13.45 uur (entree via hek aan de Oranjelaan).


Omleidingsroute Strandboulevard

Parkeerplaatsen bereikbaar!
 
In verband met de uitvoering van de tweede fase van het archeologisch onderzoek en het (ver)leggen van riolering, kabels, leidingen en nieuwe (tijdelijke) bestrating in het westelijk deel van het Boulevardgebied (tussen de Vischpoort en de Bruggestraat) is een omleidingsroute op de Strandboulevard gemaakt. Vanaf de Havendam rijdt u de Strandboulevard op, waarna de weg afbuigt naar rechts. Vervolgens rijdt u rechtdoor richting de entree van het Dolfinarium. Vlak voor de entree gaat u linksaf en kunt u uw weg naar de parkeerplaatsen op de Boulevard vervolgen. Meer informatie over de werkzaamheden op de Boulevard vindt u op www.waterfrontharderwijk.nl/werkzaamheden.  

Monumenten verdienen een duurzaam tweede leven

Voor de Veluwse huiseigenaren van monumentale panden wordt een workshop “verduurzamen van monumenten” georganiseerd op dinsdagavond 15 november in Elburg. De workshop wordt gegeven door Michel Terlingen van de Monumentenwacht en Fenneken Anneveld-Van Wesel, architect met expertise op het gebied van het verduurzamen van monumenten. “Tijdens de workshop laten we zien hoe het eruit ziet als je het goed doet maar ook wat er mis kan gaan. Het doel van de workshop is dat de deelnemers handvatten krijgen om tot een beter plan te komen voor hun eigen monument” licht Fenneken toe.
 
De workshop is gratis en maakt onderdeel uit van de informatieavond “Maak je huis duurzaam”. De avond wordt georganiseerd door de gemeenten Elburg en Oldebroek in samenwerking met het energieloket Veluwe Duurzaam. Omdat het verduurzamen van monumenten een heel specifiek onderwerp is, zijn eigenaren van monumenten van de hele Veluwe welkom om zich te laten informeren. Meer informatie: www.veluweduurzaam.nl.

Gratis ophaalservice  snoeihout, takken en blad

Dit najaar kunt u gratis uw grof tuinafval, zoals snoeihout takken en blad, laten ophalen. Dit kan op dinsdag 15 november en 29 november 2016. Wilt u hier gebruik van maken? Meldt u zich dan uiterlijk op de vrijdag voorafgaand aan de ophaaldag, vóór 12.00 uur, aan bij ABL Boomverzorging, via [email protected] of tel. 0318 614 227.

Dag van de Mantelzorg 2016


U geeft zorg en begeleiding aan een familielid of andere naaste. Als blijk van waardering voor u en alle andere mantelzorgers wordt jaarlijks de Dag van de mantelzorg gehouden. Het thema voor dit jaar is: “Mantelzorg doen we samen!”

Het Servicepunt Mantelzorg van ZorgDat heeft in Harderwijk en Ermelo een aantal activiteiten voor mantelzorgers georganiseerd. Meer informatie over de activiteiten en aanmelden vindt u op www.zorgdat.nl.


Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
27-10-2016 Stadshagenkamp 12: veranda
26-10-2016 Sonnevancklaan 7: voorportaal
26-10-2016 Ir. Lelystraat 3: nokverhoging
31-10-2016 Korhoenlaan 1-82: kappen 3 bomen
27-10-2016 Molenweg 4: reclame
31-10-2016 Boonenweg 6: herbouwen bijgebouw in strijd regels ro
21-10-2016 Industrieweg 12: gebruik pand in strijd regels ro
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
31-10-2016 Nobelstraat 31: interne verbouwing
31-10-2016 Sonnevancklaan 35: kaponderhoud
31-10-2016 Parallelweg 25: algemene kapvergunning
31-10-2016 Plantage 68: balkonbeglazing
31-10-2016 Plantage 52: balkonbeglazing
31-10-2016 Boerhaavelaan 15 ,17, 19, 21 en Julianalaan 2, 4, 6: onderhoud woningen (isoleren kapconstructie)
31-10-2016 Nobelstraat 44: plaatsen stikstoftank
1-11-2016 Veldkamp 7: wijzigen draagconstructie
1-11-2016 Zuiderbreedte 10: oprichten bedrijfspand en reclame
1-11-2016 Sophialaan 19: eenzijdige nokverhoging achterzijde
2-11-2016 Zuiderbreedte 26: oprichten bedrijfspand in strijd regels ro, reclame en inrit
2-11-2016 Nobelstraat 42: herbouw loods en vervangen afzuiginstallatie
2-11-2016 Potgieterstraat 25: uitbreiden woning aan voorzijde
3-11-2016 Smeepoortstraat 4: balkonbeglazing
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
 - Waterfront 5 bruggen: bouwen van 5 bruggen; 23-12-2016.

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:
13-10-2016: Timmerfabriek Olofsen B.V. Nobelstraat 42, 3846 CG in Harderwijk, voor het vervangen van de afzuiginstallatie;
10-10-2016: 1Bite Foods B.V. Nobelstraat 44, 3846 CG in Harderwijk, voor het plaatsen van een stikstoftank.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.


Inspraak bestemmingsplan Stadsweiden – Wijkinitiatief Rietmeen

Het voorontwerpbestemmingsplan Stadsweiden – Wijkinitiatief Rietmeen is in voorbereiding. Op 28 juli 2015 is al een omgevingsvergunning verleend voor het gebruik van het plangebied ten behoeve van tuinen, verkeersplein, picknickplek, speelplek, kleinschalige opslag van boten en surfplanken, kleinschalige detailhandel en kleinschalige evenementen. In dit bestemmingsplan zijn de functies uit de omgevingsvergunning opgenomen. Daarnaast wordt in het bestemmingsplan ondergeschikte horeca, ondergeschikte zalenverhuur en kleinschalige en/of ambachtelijke bedrijfjes (zonder of nagenoeg zonder winstoogmerk) toegestaan en is het aantal evenementen uitgebreid.
 
Het plangebied ligt globaal tussen de Rijksweg A28, kwekerij Stadsweiden, woonwagenkamp Wikkemeen, de Stadswei en de Rietmeen.
 
In het kader van de inspraakprocedure ligt het voorontwerpbestemmingsplan met ingang van 10 november gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens deze termijn kunnen ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk of digitaal zienswijzen kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mevr. K. van der Schot, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00155-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00155-/NL.IMRO.0243.BP00155-0001), of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenstadsweiden.

Ontwerpwijzigingsplan Frankrijk – Boomkamp 29

Het ontwerpwijzigingsplan Frankrijk – Boomkamp 29 maakt, met gebruikmaking van de in het bestemmingsplan Frankrijk opgenomen wijzigingsbevoegdheid, de bouw van een tweede woning op het perceel Boomkamp 29 mogelijk.
 
Het ontwerpwijzigingsplan ligt met ingang van 10 november 6 weken voor belanghebbenden ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kunnen belanghebbenden tegen dit plan schriftelijk of digitaal hun zienswijzen kenbaar maken bij Burgemeester en wethouders. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mevr. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00169-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.WP00169-/NL.IMRO.0243.WP00169-0002) of op de gemeentelijke website www.harderwijk.nl/plannenfrankrijk.
 

Evenementen 2017

Wilt u in 2017 een evenement organiseren? Geeft u dit dan vóór 1 december 2016 aan de gemeente door. Op het formulier ‘vooraankondiging evenement’ kunt u aangeven waar en wanneer  u uw evenement wilt organiseren en wat voor soort evenement uw wilt houden. Dit formulier vindt u op onze website www.harderwijk.nl en in de Stadswinkel. Evenementen die op tijd worden doorgegeven, betrekt de gemeente bij het opstellen van de evenementenkalender 2017. Voordeel daarvan is dat u dan begin 2017 al hoort of uw evenement in principe op uw voorkeursdatum en locatie gehouden kan worden. Pas na beoordeling van uw aanvraag, die daarna ingediend moet worden, hoort u of u definitief toestemming krijgt. Meer informatie: domein Samenleving, mevr. J. Westrik 411 911.


Bestemmingsplan Drielanden–Fokko Kortlanglaan 83

De gemeenteraad heeft op 27 oktober het bestemmingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 83 vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in een bouwmogelijkheid voor één nieuwe woning op het perceel Fokko Kortlanglaan 83.
 
De regels van het bestemmingsplan zijn gewijzigd vastgesteld, in die zin dat:
-        enkele begripsbepalingen zijn geactualiseerd of nieuw toegevoegd;
-        de regeling m.b.t. een aan huis verbonden beroep en bed & breakfast is geactualiseerd;
-        een regeling m.b.t.  de parkeernormen aan de algemene gebruiksbepalingen is toegevoegd.
 
Een volledig overzicht van alle wijzigingen kunt u vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.
 
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 10 november gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
-        aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;
-        die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, mevr. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00161-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00161-/NL.IMRO.0243.BP00161-0003) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannendrielanden.

Standplaatsen bakkerijen

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 8 november 2016 ingestemd met het voorstel om op aanvraag standplaatsen voor oliebollenverkoop bij bakkerijen te gaan vergunnen. Dit maakt het mogelijk voor bakkerijen om een vergunning aan te vragen voor een standplaats bij hun winkel van 19 november tot en met 31 december in 2016 voor de verkoop van seizoensproducten als oliebollen, appelflappen etcetera. In 2017 is het ook mogelijk een vergunning aan te vragen.
Het voorstel ligt tot en met  vrijdag 18 november 2016 ter inzage in de Stadswinkel van het Stadhuis. Zienswijzen kunnen bij voorkeur schriftelijk, maar ook mondeling bij het college worden ingediend. Meer informatie: Domein Samenleving, dhr. J. Klein Nagelvoort: tel. 411 911.