Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 44

Met deze week: Klimaatburgemeester helpt inwoners te verduurzamen, fietspaaltjes in Harderwijk: welke kunnen (niet) weg? en de aangevraagd en verleende vergunningen.
 

Klimaatburgemeester helpt inwoners te verduurzamen

Duurzaamheid is heel belangrijk voor de gemeente Harderwijk. Het college wil dan ook graag dat iedereen de kans krijgt om mee te doen aan de verduurzaming en hoopt haar inwoners, ondernemers en eigen medewerkers hiertoe te stimuleren en te inspireren. Gera van den Berg is zo’n gemotiveerde inwoonster en heeft zich bij de Rijksoverheid aangemeld als ‘klimaatburgemeester van Harderwijk’.
 
Van 31 oktober t/m 6 november is het Nationale Klimaatweek. Deze week is bedoeld om aandacht te vragen voor klimaatverandering en duurzame en klimaatbewuste initiatieven die al in de samenleving worden ontplooid een podium te geven. Een klimaatburgemeester is iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk, of buurt inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een groot initiatief zijn, maar ook iets kleins. Iemand die bijvoorbeeld op een originele manier met de buurt veel energie bespaart of juist klimaatbewuster consumeert. Een klimaatburgemeester deelt zijn of haar verhaal binnen het eigen netwerk, in lokale media en/of organiseert een actie of evenement tijdens de Nationale Klimaatweek.
 
Samen met wethouder Duurzaamheid Martijn Pijnenburg poseerde Gera – bij wijze van aftrap - op maandag 31 oktober met de officiële vlag van de Nationale Klimaatweek voor camera. Wethouder Pijnenburg: “Ik vind het fantastisch als onze eigen inwoners zich sterk maken voor bewustwording, gedragsverandering en hulp bij het duurzamer maken van Harderwijk en Hierden. Ik hoop dat onze klimaatburgemeester velen kan inspireren.”
 
Gera is op 4 november vanaf 10.00 uur als klimaatburgemeester aanwezig bij het Repair Café Harderwijk met tips voor het verminderen van de kleding-afvalberg. 

Sporthuldiging en verkiezing Bijzondere sportprestaties 2022 begin volgend jaar

Begin volgend jaar zetten we traditiegetrouw Harderwijkse sporters in het zonnetje die een grote prestatie hebben geleverd op een NK, EK, WK, of bij de Olympische of Paralympische Spelen. Ook een persoon, team of (sport)organisatie met de meest bijzondere sportprestatie van 2022 zetten we dan in de schijnwerpers.

Binnenkort volgt meer informatie over het aanmelden van sporters en het nomineren van Bijzondere sportprestatie 2022 op Harderwijk.nl, de social media van de gemeente en op deze pagina. 

Opfriscursus rijvaardigheid 60+

Gemeente Harderwijk, Provincie Gelderland en Veilig Verkeer Nederland organiseren voor automobilisten van 60 jaar en ouder Opfriscursus Rijvaardigheid in De Kiekmure (Tesselschadelaan 1).

Theorie
De cursus bestaat uit twee gratis bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn op woensdag 9 en 16 november van 13.45 tot 16.30 uur in zaal A in De Kiekmure. De zaal is voor maximaal 50 personen; dus vol is vol.
 
Praktijk
VVN biedt daarnaast voor 30 senioren een individuele praktijkrit. De praktijkrit duurt ongeveer een uur en start bij De Kiekmure. Deze rit in de eigen auto met een rij-adviseur/instructeur is op maandag 28 november. Hiervoor wordt een eigen bijdrage van 15 euro per persoon gevraagd. U kunt door deelname aan de praktijkrit uw rijbewijs niet verliezen.
 
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via vvn.nl/agenda. Ga in de agenda verder via filter provincie Gelderland en daarna filter gemeente Harderwijk. U kunt zich ook aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected] onder vermelding van VVN Opfriscursus Harderwijk. Vermeld in de e-mail uw naam, adresgegevens, geboortejaar en telefoonnummer. Het aanmelden voor de praktijkrit kan tijdens de theorielessen. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met tel. 088 52 48 920.
 
Raadsinformatie
De gemeenteraad vergadert op donderdag 10 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere het collegeprogramma en de begroting. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over cyberaanvallen op gemeente. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Watertappunten afgesloten

Vanaf maandag 7 november zijn de openbare kranen voor drinkwater afgesloten. De gemeente doet dat om te voorkomen dat de kranen in de herfst- en winterperiode bevriezen. In het voorjaar zijn de watertappunten weer beschikbaar. De openbare drinkwaterkranen staan op de volgende plekken.
Klaproospad, Leuvenumseweg, Luttekepoortstraat, Markt, Operettedreef, Palmbospad, Hierdenseweg en voor het Huis van de Stad. 

Fietspaaltjes in Harderwijk: welke kunnen (niet) weg?

Om Harderwijk en Hierden veiliger en comfortabeler te maken voor fietsers, halen we 60% van de paaltjes langs fietsroutes weg. Op het online stadsgesprek kunt u zien om welke paaltjes het gaat. Bent u het niet eens met het verwijderen van een bepaald paaltje? Geef het aan ons door!
 
Aanleiding
Gemeente Harderwijk vindt fietsveiligheid en fietscomfort erg belangrijk. Om Harderwijk en Hierden veiliger en comfortabeler te maken voor fietsers, halen we 60% van de paaltjes langs fietsroutes weg. Deze paaltjes zijn in het verleden geplaatst om auto's op de fietsroutes te voorkomen. In de praktijk gebeuren er juist veel ongelukken, doordat fietsers tegen paaltjes aan rijden.
 
Deze paaltjes willen we verwijderen
We hebben alle paallocaties beoordeeld. Dat hebben we gedaan aan de hand van landelijke richtlijnen. Zie www.harderwijk.nl/fietspaaltjes voor onze beoordeling. Heeft u bedenkingen bij het verwijderen van een paaltje? Dan kunt u dat tot en met 16 november aangeven via www.harderwijk.nl/fietspaaltjes

Wat vond u van onze campagne Tegen Onnodig Plastic (TOP)?

Dit jaar hebben winkeliers en inwoners in Harderwijk en Hierden samen met de gemeente campagne gevoerd tegen het gebruik van onnodig plastic. Deelnemende winkeliers plakten een groene TOP-sticker op de winkelruit. Ook hebben we veel tips op social media gedeeld.
 
Wij horen graag uw mening
Heeft u de sticker gezien of de berichten op social media voorbij zien komen? Wat vond u daarvan? Van uw antwoorden leren we. Zou u daarom voor ons een enquête op het online stadsgesprek willen invullen? Dit kan tot en met 15 november op www.harderwijk.nl/topcampagne.
 
Meer informatie over de TOP-campagne vindt u op www.harderwijk.nl/top

Vaccineren tegen HPV-kanker

Jongens en meisjes die in 2022 10 jaar worden, ontvangen in november een uitnodiging om de HPV-vaccinatie te halen. HPV is een zeer besmettelijk virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. De vaccinatie beschermd tegen 6 soorten kanker door HPV.
 
HPV-vaccinatie voor meisjes én jongens
Meisjes worden al sinds 2010 gevaccineerd tegen HPV. Een HPV-infectie kan ook vormen van kanker veroorzaken bij mannen. Daarom is het belangrijk ook jongens te vaccineren, zodat zij ook beschermd zijn tegen kanker door HPV. Daarnaast draagt vaccinatie bij aan de bescherming van de bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker: hoe meer mensen immuun zijn voor een infectie, hoe kleiner de kans is op verspreiding.
 
Waar en wanneer?
De HPV-vaccinatie wordt door GGD Noord- en Oost-Gelderland gegeven op donderdag 10 november 2022 en donderdag 17 november 2022 van 10.00 – 17.00 uur. Adres: De Kiekmure, Tesselschadelaan 1 in Harderwijk.
 
Inhaalvaccinaties
Er worden ook inhaalvaccinaties gegeven voor DTP, BMR, MenACWY en andere vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Voor kinderen onder de 18 jaar die één van deze vaccinaties gemist hebben en deze alsnog willen halen: neem contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland via 088 443 3100 (werkdagen tussen 8.00 en 12.00). Er worden geen coronavaccinaties gegeven. Voor meer informatie over coronavaccinaties: ga naar www.ggdnog.nl.
 
Meer informatie
Voor meer informatie over de HPV-vaccinatie: www.rvp.nl/hpv. Heb je vragen over vaccinaties? Ga naar www.rijksvaccinatieprogramma.nl/vragen

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke bewoning Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 28 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen dakkapel aan voor- en achterzijde Boterbloemdreef 24, 3845KB Harderwijk, 28 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen hoekerker Vondellaan 31, 3842EA Harderwijk, 28 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen dakkapel voorzijde woning Van Maerlantlaan 18, 3842JC Harderwijk, 27 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, oprichten bedrijfsunits en aanleggen inrit Pascalstraat 11, 3846AL Harderwijk, 27 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen zonnepanelen Kleine Oosterwijck 23, 3841BL Harderwijk, 27 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning aanlegvergunning Leuvenumseweg Harderwijk, locatie HDW00 C 1403, 26 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen bouwvlak Parallelweg 26-195, 3849MN Hierden, 26 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen dakkapel Friesegracht 1, 3841GM Harderwijk, 26 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, nieuwbouw schuur Chansondreef 29, 3845GE Harderwijk, 26 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen bouwvlak Parallelweg 26-87, 3849MN Hierden, 26 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen houtopstand, HDW00 I 4267, 26 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijzigen bouwvlak Parallelweg 26-106, 3849MN Hierden, 26 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom naast Korhoenlaan 1 74, 3847LL Harderwijk, 24 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden garage Korenbloemdreef 53, 3845KL Harderwijk, 24 oktober 2022
  • Ontwerpbesluit op omgevingsvergunning, appartementen Handelsweg, 3842AH Harderwijk, 28 oktober 2022
  • Ontwerpomgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de bouw van 10 appartementen op het perceel Handelsweg 1 te Harderwijk, 28 oktober 2022
  • Voorgenomen intrekking omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en het veranderen van een inrichting aan Beekhuizerweg 1 te Hierden, 24 oktober 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Weigering omgevingsvergunning, milieuneutraal veranderen Industrieweg 15, 3846BB Harderwijk, 28 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 3 bomen Ceintuurbaan 4 43, 3847LE Harderwijk, 27 oktober 2022
  • Verleende exploitatievergunning voor Biljartvereniging "Door Oefening Sterk" gevestigd aan de Vondellaan 26 te Harderwijk, 27 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom t.h.v. Kranenburglaan 60-62, HDW00 D 9443, 27 oktober 2022
  • Verleende Alcoholwetvergunning voor Biljartvereniging "Door Oefening Sterk" gevestigd aan de Vondellaan 26 te Harderwijk, 27 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom Hoge Varenweg 4, 3849RH Hierden, 26 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, uitbreiden woning Frisialaan 8, 3841DP Harderwijk, 26 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, uitbreiden sportschool Dorpshuisweg 9B, 3849BL Hierden, 24 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, verlenging gebruik als test en vaccinatie locatie en inrichten parkeerplaats Zuid Zuiderbreedte 8, 3845MC Harderwijk, 24 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, plaatsen dakkapel Kuinremeen 3, 3844JH Harderwijk, 24 oktober 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een complex aan Bunschotenmeen 6 te Harderwijk, 27 oktober 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest en slopen van div opstallen woning aan Zuiderzeestraatweg 65 te Hierden, 27 oktober 2022
  • Melding voor het slopen van een recreatiewoning aan Parallelweg 26-108 te Hierden, 27 oktober 2022Verkeersbesluiten
  • Melding voor het aanleggen en realisatie van een nieuw GBES aan Ruiversdam 24 te Hierden, 27 oktober 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen aan de Operettedreef nabij Chansondreef 55, 26 oktober 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Nassaulaan 22, 26 oktober 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Heinsiuslaan 32, 26 oktober 2022
  • Instelen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Tubadreef 26, 24 oktober 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Havenspoor 1 t/m 89B, 24 oktober 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Schippersmeen 20, 24 oktober 2022

Overig

  • Voornemen tot verkoop van een perceel bouwrijp bedrijventerrein gelegen aan de Morsestraat, 27 oktober 2022
  • Intrekking beleid Aanpak permanente bewoning recreatieverblijven, 27 oktober 2022