Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 44

Met deze week: Iedereen mee laten doen met subsidie, evenementen 2022 en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Koninklijke Onderscheiding voor Richard Onderweegs

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft woensdagochtend 27 oktober een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Richard Onderweegs. De uitreiking vond plaats tijdens een besloten bijeenkomst met familie en relaties van de heer Onderweegs.
 
Richard Onderweegs heeft zich gedurende lange tijd onder meer ingespannen voor het programma Vitale Vakantieparken en in het bijzonder in zijn functie als bestuurder van recreatiepark Slenck & Horst. Als ondernemer onderscheidde Onderweegs zich door oog te hebben voor de mens achter de klant en door jarenlang belangeloos boekhoudkundige ondersteuning te verlenen aan medemensen die dat nodig hadden. Richard Onderweegs is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Iedereen mee laten doen met subsidie

Wie een culturele of sportieve activiteit voor inwoners van Harderwijk organiseert, waarvoor het vaak niet vanzelfsprekend is om mee te doen, kan subsidie krijgen. De gemeente Harderwijk verstrekt die in het kader van ‘Meedoen moet kunnen’. Die is ervoor bedoeld dat iedereen gelijkwaardig mee kan doen. Kijk voor meer informatie op harderwijk.nl/meedoenmoetkunnen. Er kan tot het einde van het jaar een bijdrage gevraagd worden voor activiteiten die nieuw, structureel en openbaar toegankelijk zijn en die een groep inwoners bereikt die anders niet gemakkelijk aan activiteiten meedoen of mee kunnen doen. 

Wegwerkzaamheden A28

Tussen woensdag 10 november 20.00 uur - donderdag 11 november 05.00 uur, en tussen donderdag 11 november 20.00 uur en vrijdag 12 november 05.00 uur voert aannemer Gebr. Van der Lee in opdracht van Rijkswaterstaat onderhoudswerkzaamheden uit aan de A28.
 
Dit gebeurt tussen Harderwijk en Nijkerk. De hoofdrijbaan links, vanuit Harderwijk richting Nijkerk is dan afgesloten. De werkzaamheden betreffen reparatie van asfalt en markering en onderhoud aan goten, kolken en bermen. Het verkeer wordt omgeleid via Hattemerbroek-Apeldoorn-Amersfoort (A50 - A1) en Harderwijk-Zeewolde-Nijkerk (N302 - N305 - N301). De hulpdiensten kunnen met aangepaste snelheid de werkzaamheden passeren. 

Raadsinformatie

De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over herbouw Randmeer. De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over betaalbare huisvesting. De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over WiFi Bandbreedte voor AZC-bewoners. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Thuishuiselijke zondag voor 60-plussers

Iedere eerste zondag van de maand houdt de Stichting Thuishuis Harderwijk een Thuishuiselijke Zondag. Alleenstaande 60-plussers kunnen 7 november tussen 12.30 en 14.30 uur terecht bij Holy Moly aan de Markt 6 in Harderwijk. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die het lastig vinden om de zondagen alleen door te komen of het gezellig vinden die met leeftijdsgenoten door te brengen. Ze zijn gratis te bezoeken.
 
De stichting hield afgelopen zomer terrasbijeenkomsten, nu kunnen mensen op de eerste zondag van de maand terecht. Meer informatie: [email protected] of 06 44 48 60 54. 

Watertappunten afgesloten

Vanaf maandag 8 november zijn de openbare kranen voor drinkwater afgesloten. De gemeente doet dat om te voorkomen dat de kranen in de herfst- en winterperiode bevriezen. In het voorjaar zijn de watertappunten weer beschikbaar. De openbare drinkwaterkranen staan op de volgende plekken. Klaproospad, Leuvenumseweg, Luttekepoortstraat, Markt, Operettedreef, Palmbospad, Hierdenseweg en voor het Huis van de Stad. 

Nieuwe flitspaal Lorentzstraat

Donderdag 28 oktober is een nieuwe flitspaal op de Lorentzstraat in Harderwijk in gebruik genomen. Vanaf nu worden bestuurders die te hard rijden op de Lorentzstraat nabij de kruising met de Voltastraat bekeurd. De nieuwe flitspaal staat op de Lorentzstraat, bij de kruising met de Voltastraat. 

Evenementen 2022

Wilt u in 2022 een evenement organiseren? Geeft u dit dan vóór 1 december 2021 aan de gemeente door. Op het formulier ‘Vooraankondiging evenement 2022’ kunt u aangeven waar en wanneer  u uw evenement wilt organiseren en wat voor soort evenement u wilt houden. Dit formulier vindt u op onze website harderwijk.nl/evenement-organiseren. Evenementen die op tijd worden doorgegeven, betrekt de gemeente bij het opstellen van de evenementenkalender 2022. Voordeel daarvan is dat u dan begin 2022 al hoort of uw evenement in principe op uw voorkeursdatum en locatie gehouden kan worden. Pas na beoordeling van uw aanvraag, die daarna ingediend moet worden, hoort u of u definitief toestemming krijgt. Meer informatie via: mevr. J. Westrik 0341 411 911. 

Bedankje voor alle vrijwilligers

Heeft u zich dit jaar ingezet als vrijwilliger? Dan verdient u een attentie. Vrijwilligers zijn belangrijk en daarom worden ze in Harderwijk en Hierden in het zonnetje gezet. Een feestelijk live-event tijdens de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december is dit jaar niet mogelijk. Daarom is dit jaar voor een verrukkelijk brievenbusbedankje gekozen. Het Servicepunt Vrijwilligerswerk organiseert de actie namens de gemeente Harderwijk. Het bedankje is bedoeld voor zowel vrijwilligers die zich hebben ingezet bij een organisatie voor inwoners die op persoonlijke titel boodschappen hebben gedaan of iets hebben gedaan voor hun buurt. Via zorgdat.nl kunnen vrijwilligers zich tot en met  19 november aanmelden. In december komt het bedankje in de bus. 

Wilde zwijnen op zoek naar voedsel

Voor de wilde zwijnen is er te weinig voedsel in het bos. Dit komt doordat er dit jaar weinig eikels en beukennoten zijn. Als het voedsel in de eigen leefomgeving op is, gaan de dieren naar een ander gebied om voedsel te zoeken.  En soms komen ze daardoor steeds dichter bij de bewoonde omgeving. Ook in de omgeving van Harderwijk en Hierden gebeurt dat.
 
In eigen leefgebied houden
Het is belangrijk om de wilde zwijnen zo goed mogelijk in hun eigen leefgebied te houden. Daarom zijn er rasters geplaatst. De snelweg (A28) met de rasters is bijvoorbeeld een duidelijke barrière voor het wild. Net als het Bouw & Infra park, de schietbaan en het sportcomplex bij VVOG. Op de N302 zijn oversteken voor wild gemaakt en zijn er diverse wildroosters op de zijwegen.
 
Omgewroete grond

Doordat de nood blijkbaar hoog is, maken de wilde zwijnen gebruik van kleine doorgangen, fietspaden en smalle bermen om naar een ander gebied te komen. In dat andere gebied is voorlopig genoeg eten. Dat is zichtbaar aan de omgewroete grond langs de weg en op plekken waar de dieren normaal niet komen.
 
Voeren is niet toegestaan
Zorg dat u goed afstand houdt van wilde zwijnen en dat ze niet "opgejaagd" en in paniek vluchten. Een goed raster om uw tuin houdt de wilde zwijnen daar weg. Het is niet toegestaan om de dieren te voeren. Dit om te voorkomen dat ze terugkomen en er onveilige situaties ontstaan. 

Hulp bij kiezen zorgverzekering

Welke zorg heeft u volgend jaar nodig? En wat is er dan verzekerd? Het einde van het jaar komt in zicht. Dat betekent dat u kunt nadenken over een paar financiële zaken, zoals het kiezen van een zorgverzekering voor het komende jaar. Om hulp te krijgen bij het overstappen naar een passende zorgverzekering, biedt de gemeente Harderwijk, in samenwerking met De VoorzieningenWijzer, een gratis adviesgesprek aan met een adviseur. Op de website datgeldtvoormij.nl/harderwijk staat alle informatie en de mogelijkheid om een gesprek aan te vragen. 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning gewijzigde brandscheidingen en plaatsen silo Stephensonstraat, Harderwijk, 28 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning vervangen bijgebouwen Bovenweg 2, 3849 NK Hierden, 27 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning functiewijziging begane grond Luttekepoortstraat 8, 3841 AX Harderwijk, 27 oktober 2021,
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Beekweg 5, 3849 PV Hierden, 27 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning vervangen kozijnen Stadshagenkamp 10, 3848 CK Harderwijk,  27 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning wijzigen raamkozijn Veldkersmeen 7, 3844 RA Harderwijk, 27 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning renoveren schuur Meerkoetmeen 66, 3844 XR Harderwijk, 27 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning zonwering Smeepoortstraat 30, 3841 EJ Harderwijk, 27 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning bouw 6 cameramasten Leuvenumseweg 34, 3847 LD Harderwijk, 27 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, paardenbak Ruimelsweg 7, 3849BJ Hierden, 25 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, balkonbeglazing Breezand 8, 3846 JK Harderwijk, 25 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, zeecontainer Dorpshuisweg 9A, 3849 BL Hierden, 25 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning tijdelijke bewoning Boslaan 2, 3847 LT Harderwijk, 25 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel Anne Franklaan 29, 384 2GV Harderwijk, 25 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Vondellaan 15, 3842 EA Harderwijk, 25 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning bedrijfspand Noorderbreedte, HDW00 K 535, 25 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, verplaatsen chemie opslag Industrieweg 15, 3846 BB Harderwijk, 25 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden woning Waterweg 2, 3849 PG Hierden, 25 oktober 2021

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning woning Wijtgraaf 15, 3849 PM Hierden, 28 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning poolhouse Sonnevancklaan 9, 3847 LW Harderwijk,  28 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning ongedaan maken doorbraak Marconistraat 5, 3846 AR Harderwijk, 28 oktober 2021
  • Verleende exploitatievergunning voor Stichting MESS Harderwijk aan Oranjelaan 11A te Harderwijk, 28 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning verbouwen woning De Wittenhagen 65, 3843GG Harderwijk, 27 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning tijdelijke huisvesting Boslaan 2 6, 3847 LT Harderwijk, 25 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning tuinhuis Kievitmeen 116, 3844 XK Harderwijk, 25 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning aanpassen gevelreclame, 25 oktober 2021

Voornemen tot verlenen vergunning

  • Voornemen een alcoholwetvergunning te verlenen voor het horecabedrijf aan Oranjelaan 11A te Harderwijk, 28 oktober 2021
  • Rectificatie: Voornemen een alcoholwetvergunning te verlenen voor het horecabedrijf aan Oranjelaan 11A te Harderwijk,28 oktober 2021

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van de binnenzijde aan Wolleweverstraat 6 te Harderwijk, 28 oktober 2021
  • Melding voor het veranderen van een bedrijf aan Fahrenheitstraat 82 te Harderwijk, 28 oktober 2021
  • Melding voor het slopen van oude interieur aan de binnenzijde van de woning aan Grote Poortstraat 17 te Harderwijk, 28 oktober 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest en het slopen van een gebouw Smeepoortstraat 44-46 aan Smeepoortstraat 44 te Harderwijk, donderdag 28 oktober 2021
  • Melding voor het starten van activiteiten, de bedrijfsruimte wordt gebruikt voor kantoor en opslag bouwlocatie naast nr 11/13 aan Van Leeuwenhoekstraat nr11/13 te Harderwijk,  28 oktober 2021
  • Melding voor het mobiel breken aan Hoofdweg 3 te Harderwijk, 28 oktober 2021
  • Melding voor het melden van een verhuizing Haklander Interieurbouw aan Morsestraat 18 te Harderwijk, 28 oktober 2021
  • Melding voor het wijziging tenaamstelling zuiderzeestraatweg 187 aan Zuiderzeestraatweg 187 te Hierden, 28 oktober 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan P.C. Boutenslaan 291 te Harderwijk, 28 oktober 2021
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Vittepad 4 te Harderwijk, 28 oktober 2021

Verkeersbesluiten

  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Salentijnerhout 24, 29 oktober 2021
  • Actualisatie diverse verkeersmaatregelen Stationsomgeving, 29 oktober 2021
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Stakenbergerhout 98, 29 oktober 2021
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Vondellaan 454, 29 oktober 2021
  • Instellen gereserveerde parkeerplaats opladen elektrische voertuigen nabij Gruttomeen 2, 29 oktober 2021
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Selhorstweg 2 (P13), 29 oktober 2021
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Graaf Ottolaan 22, 29 oktober 2021
  • Instellen tweede gereserveerde parkeerplaats opladen elektrische voertuigen Fraterhuishof 7, 25 oktober 2021

Ruimtelijke plannen

Wijzigingsplan Buitengebied – Park Ceintuurbaan 1e wijziging, 27 oktober 2021