Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 44

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 44 – 2 november 2016


Feestelijke afsluiting Democratiefabriek

Op vrijdag 28 oktober sloot wethouder Pieter Teeninga samen met de groepen 8 van de Triangel en de Dominicus Savio de Democratiefabriek af in de Bibliotheek. Een feestelijke afsluiting van een bijzondere maand, Maand van Burgerschap. Want niet alleen de kinderen van deze twee scholen maar ook van de andere basisscholen in Harderwijk hebben deze maand hard gewerkt in de Democratiefabriek. Samen gingen de kinderen op zoek naar de betekenis van de begrippen democratie, vrijheid en burgerschap. Ze ontdekten wat vrede voor mensen betekent, hoe het begrip zondebok is ontstaan en wat er allemaal in een dictatuur gebeurt.
 
Superleuk, interessant, veel geleerd, goed dat we dit hebben gedaan waren veelgehoorde reacties van de kinderen. Ook de technologie van de fabriek, waar alles licht gaf en aan knoppen gedraaid mocht worden, sprak tot de verbeelding van de kinderen. Spelenderwijs kwamen de kinderen achter hun eigen normen, waarden, houding en gedrag. En leerden zij wat democratie en burgerschap voor hen betekenen.

‘155-red-een-bedrijf’ helpt bedrijven die even een steuntje in de rug nodig hebben

Bijna iedere ondernemer herkent het wel, een tijd waarin het met het bedrijf niet gaat zoals het zou moeten. U kunt bij ‘155-Help-een-bedrijf’, een initiatief van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, terecht met al uw vragen wanneer u tegenwind ervaart. Ook ondernemers in Harderwijk kunnen terecht bij dit initiatief.

Voor u als ondernemer is dat kosteloos. Twee ondernemers uit Harderwijk zijn u al voorgegaan! Door met een ervaren ondernemersadviseur in gesprek te gaan kan het succes u misschien ook weer gaan toelachen. U kunt op werkdagen telefonisch contact opnemen met 088 999 0 155 of naar www.155.nl gaan. Daar kunt u uw hulpvraag ook online stellen. Ook kunt u op deze website een scan doen. Zo weet u in een paar minuten of u voor een ondernemersregeling vanuit de overheid in aanmerking kunt komen. Wanneer u twijfelt of 155 op u van toepassing is, kijk dan op de website of u zich herkent in een aantal situaties. Dan weet u direct of u de hulp van 155 kunt gebruiken. Gemeente Harderwijk is bij dit initiatief aangesloten.

Groot onderhoud fiets/voettunnels onder Stadswei

 In verband met groot onderhoud worden de fietspaden in drie tunnels onder de Stadswei afgesloten van dinsdag 1 tot en met vrijdag 11 november. Het betreffen de fiets/voetgangerstunnels van het IJsselmeerpad, Zuiderzeepad en Vliepad/Vittepad.
 
De afvoergoten van het regenwater worden vervangen. De drie tunnels onder de Stadswei worden niet geheel afgesloten, alleen de fietspaden. Fietsers worden verzocht met de fiets aan de hand lopend via het voetpad door de tunnels te gaan.
 
Voor vragen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de projectleider van de gemeente Harderwijk, de heer D. Gielen ([email protected]).

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 17 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere het Verkeersveiligheidsplan en tijdelijke woningen Struik-terrein. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Vrijwilligersmarkt 2016

Benieuwd naar wat Harderwijk te bieden heeft op het gebied van vrijwilligerswerk? Wilt u graag iets doen voor een ander of bent u op zoek naar een maatschappelijke stage?
 
ZorgDat, servicepunt voor Vrijwilligerswerk en Maatschappelijke Stage organiseert op donderdag 10 november de jaarlijkse vrijwilligersmarkt. Tijdens de vrijwilligersmarkt presenteren organisaties zichzelf en laten zij zien welke mogelijkheden er zijn voor vrijwilligers en maatschappelijke stagiaires. Op www.zorgdat.nl staat een overzicht van de deelnemende vrijwilligersorganisaties.
 
De vrijwilligersmarkt is van 16.00 tot 17.15 uur en van 18.30 tot 20.00 uur in het
Multifunctioneel Zalencentrum De Kiekmure, Tesselschadelaan 1, 3842 GA Harderwijk.

Asbest? Zorg dat u het goed verpakt aflevert

Onzorgvuldig asbest verwijderen en afleveren kan gevaarlijk zijn voor uw en onze gezondheid!
 
Tot maximaal 32m2 mag u zelf asbest verwijderen. Zorg dat het asbest altijd nat is en maak vervolgens pakketten van maximaal 100 kilo per stuk. Verpak het dubbel in stevig plasticfolie, zodat het helemaal afgesloten is. Vervolgens levert u het gratis af bij het chemodepot op ons milieupark, Daltonstraat 23 in Harderwijk. Als het asbest niet volledig verpakt is, kunnen wij het niet aannemen!
 
Het is belangrijk dat u de platen zo min mogelijk breekt of stukslaat en dat u geen losse delen aanlevert bij het milieupark. Als u asbesthoudend materiaal beschadigt (bijvoorbeeld door het te breken, er in te boren of te zagen), kunnen er asbestvezels vrijkomen. Het inademen van deze vezels kan slecht zijn voor uw en onze gezondheid.
 
Heeft u meer dan 32m2 aan asbest of weet u niet goed hoe u het best asbest kunt verwijderen? Neem dan vooraf contact op met de medewerkers van onze afdeling Snel Herstel. Zij bespreken de risico’s met u en of het veilig is dat u het zelf verwijdert of dat u het beter kunt laten verwijderen door een professioneel bedrijf.
 
Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333, e-mail [email protected].

Boekje uitgereikt over vluchtelingenkinderen aan scholen in Harderwijk

In aanwezigheid van wethouder Pieter Teeninga is op 28 oktober het eerste exemplaar uitgereikt van het boekje ‘Kunnen we dan bij jou’. Dat gebeurde op basisschool De Wegwijzer.
 
Het boekje (met werkboek) geeft leerlingen inzicht in de cultuur van vluchtelingenkinderen en in de omstandigheden waaronder deze kinderen zijn gevlucht. Alle leerlingen van groep 5 en 6 van elke basisschool in Harderwijk ontvangen het boekje.
 
Welkom
Met het boekje hoopt schrijfster Hijltje Vink dat vluchtelingenkinderen welkom zijn op school en zich veilig voelen. Dat kan als de kinderen die al op school zitten realiseren wat vluchtelingenkinderen hebben meegemaakt.
 
Belang
De gemeente Harderwijk vindt het van groot belang dat vluchtelingenkinderen zo goed mogelijk worden begeleid op scholen.


Regiotaxi gaat door onder naam ViaVé

Regio Noord-Veluwe neemt verantwoordelijkheid over
 
Woont u in de regio Noord-Veluwe en reist u met Regiotaxi Gelderland, dan wordt u vanaf 1 januari 2017 opgehaald door ViaVé. Regio Noord-Veluwe neemt op die datum de verantwoordelijkheid voor de Regiotaxi Gelderland over van de provincie Gelderland in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en 

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
19-10-2016 Plantage 52: balkonbeglazing
21-10-2016 Diepegracht 5: verbetering woonkamer (GM)
19-10-2016 Plantage 68: balkonbeglazing
24-10-2016 Biesteweg 5a: kappen 4 bomen
3-10-2016 Beekhuizerweg 3: kappen bomen
14-10-2016 Mecklenburglaan 3 D 22: tijdelijke huisvesting landstede
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.


Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
24-10-2016 Sonnevancklaan 10: kappen 5 bomen
24-10-2016 Molenweg 29: kappen 14 bomen
25-10-2016 Lageweg 50: kappen 6 bomen
25-10-2016 Glindweg 20: plaatsen zonnepanelen en geísoleerde dakplaten
25-10-2016 Snippendalseweg 14: beperkte milieutoets
26-10-2016 Zuiderzeestraatweg 161: van 1 boom
26-10-2016 Parallelweg 26-11: kappen 1 boom
27-10-2016 Veldkersmeen 90: dakkapel
27-10-2016 Watersportboulevard fase 1: 34 appartementen
27-10-2016 Havendam 14: aanpassen gevel
27-10-2016 Selhorstweg 2: vervangen condensoropstelling, winkelwagenopstelplaats en reclame
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
10-10-2016: Sloopmelding Zuiderzeestraatweg 141, 3849 AD in Hierden, voor het verwijderen van asbesthoudend dakbeschot uit een woning.
19-10-2016: Sloopmelding Hoornmeen 18, 3844 JE in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een schuur.
13-10-2016: Sloopmelding Olofsen beheer B.V., Nobelstraat 42, 3846 CG in Harderwijk, voor het gedeeltelijk slopen van een houtloods en zagerij.
19-10-2016: Sloopmelding Vittepad 2, 3844CH in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit de woning.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Omgevingsvergunning schuilhut Tuindersbrink

Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een schuilhut voor vee op het perceel, kadastraal bekend sectie I, nr. 5196, aan de Tuindersbrink in de Groene Zoom te Harderwijk.
 
De omgevingsvergunning schuilhut Tuindersbrink ligt met ingang van 3 november gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden tegen de omgevingsvergunning beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: domein Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00177-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.PB00177-/NL.IMRO.0243.PB00177-0002). De omgevingsvergunning is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannendrielanden.