Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 43

Met deze week: Vraag uw energietoeslag aan, geef uw mening over het parkeren van uw auto en fiets en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Gezocht: pionier voor tiny house!

Wij zijn op zoek naar iemand die een zelfvoorzienend tiny house wil bouwen of een tiny house heeft en een plek zoekt. In een pilotproject met drie zelfvoorzienende tiny houses aan het Rappad in Harderwijk is een plek vrijgekomen. Een zelfvoorzienend tiny house is maximaal 4 meter hoog en 50m2 en is niet aangesloten op aardgas, water, riolering en elektriciteit (ook niet als back-up).
 
Wij zijn op zoek naar een pionier die:
  • wil wonen in een eigen zelfvoorzienende tiny house
  • zijn eigen zelfvoorzienende tiny houses wil (laten) ontwerpen en bouwen of al heeft
  • duurzaamheid en innovatie centraal heeft staan in zijn leefstijl
  • de sociale en fysieke omgeving belangrijk vindt
  • samen wil leren van de pilot 
Wordt u enthousiast en herken u zichzelf hierin, kijk dan op www.harderwijk.nl/tinyhouse. Daar vindt u meer informatie over de pilot zelfvoorzienende tiny houses, het profiel van wie we zoeken en hoe u zich kan aanmelden.
 
Tiny house

Vraag uw energietoeslag aan

Heeft u moeite om de energierekening te betalen en is uw netto inkomen niet hoger dan 120% van de bijstandsnorm? En heeft u nog niet eerder een energietoeslag gekregen? Dan kunt u deze aanvragen via Meerinzicht. Meerinzicht regelt voor uw gemeente de uitbetaling van de energietoeslag. De overheid besloot in juli 2022 om het bedrag van de energietoeslag te verhogen van € 800,00 naar € 1.300,00. 

Wanneer heeft u recht op de energietoeslag?

U heeft recht op de energietoeslag van € 1.300,00 als:
•          u ouder bent dan 21 jaar, en
•          hoofdbewoner van uw woning bent, en
•          uw netto inkomen niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm.
 
Hoe vraagt u de energietoeslag 2022 aan?
Inwoners van de gemeente Harderwijk kunnen de energietoeslag tot en met 30 juni 2023 aanvragen bij Meerinzicht, via www.meerinzicht.nl/energie. U leest daar ook of u met uw inkomen recht heeft op de energietoeslag.
 
Bent u student? De landelijke aanpak voor studenten is nog niet bekend. We wachten dit eerst af. U kunt de energietoeslag dus nog niet aanvragen. Zodra er meer bekend is, kunt u dit lezen op de website van Meerinzicht.
 
Heeft u de toeslag al eerder aangevraagd?
Had u eerder al recht op € 800,00 aan energietoeslag en heeft u dit gekregen? Dan ontvangt u de verhoging van € 500,00 uiterlijk op 1 december 2022. U krijgt een brief hierover. Het bedrag wordt vanzelf bijgeschreven op uw rekening. Bent u in de tussentijd verhuisd? Dan krijgt u dit bedrag van de gemeente waar u de € 800,00 van heeft ontvangen.
 
Is uw aanvraag nog in behandeling? Dan ontvangt u, bij goedkeuring van uw aanvraag, het bedrag van € 1300,00 in één keer. U krijgt hierover een brief.
 
Heeft u vragen over de energietoeslag?
Neem bij vragen contact op met Meerinzicht via tel. 0341 411 911.
 
Pas op voor nepberichten en -telefoontjes over energietoeslag
U kunt alleen een energietoeslag ontvangen via Meerinzicht. Ga niet in op e-mails, sms'jes of telefoontjes van mensen die uw gegevens vragen voor een energietoeslag. Dit zijn oplichters die uw gegevens voor andere zaken willen gebruiken. 

Samen doen wat nodig is: denkt u mee?

We zijn nieuwsgierig naar verhalen van onze inwoners over hoe vanzelfsprekend het is om elkaar te helpen en samen dingen op te pakken en daarnaast wat ze van de overheid verwachten. Naast persoonlijke ontmoetingen in Harderwijk en Hierden vragen we inwoners ook om te reageren via een enquête.
 
De enquête op www.harderwijk.nl/samen is in te vullen tot en met woensdag 9 november. We horen graag uw mening! 

Bezoek een duurzaam voorbeeldhuis in uw buurt

Hoe werkt een warmtepomp precies? En hoe warm is het in een goed geïsoleerd huis? Ontdek het tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route! Op zaterdag 29 oktober en 5 november kunt u op bezoek bij één of meerdere voorbeeldwoningen in uw omgeving. Huiseigenaren stellen hun huis open, delen hun ervaringen en beantwoorden graag uw vragen! Meld u aan voor een bezoek via: www.duurzamehuizenroute.nl/locaties. 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 3 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Debat Collegeprogramma 2022-2026/Strategische raadsagenda 2022-2026 en Kaders en Strategie voor Water- en Klimaatadaptieplan. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Huurovereenkomst Sportcafe. De fractie ChristenUnie en Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Toegankelijkheid station. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Afsluiting rotonde Burg. Van Boeijenplein

In opdracht van provincie Gelderland voert aannemerscombinatie Hoornstra Infrabouw/Boskalis werkzaamheden uit aan de Harderwijkerweg (N303).

Vanaf maandag 31 oktober t/m vrijdag 4 november zijn er wegwerkzaamheden aan de rotonde Burg. van Boeijenplein. De rotonde is in die periode afgesloten voor alle doorgaande verkeer. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de gele borden.
 
Wilt u meer weten?
Dan kunt u contact opnemen met Lucilla van den Brink, omgevingsmanager Hoornstra Infrabouw op werkdagen van 7.00 – 17.00 uur, tel. 06 45 46 51 79. 

Geef uw mening over het parkeren van uw auto en fiets

De gemeente Harderwijk werkt aan een nieuw parkeerbeleid voor de komende 10 jaar. Wij zijn benieuwd naar uw mening over het auto- en fietsparkeren in de gemeente. Mede op basis van uw opmerking maken we een visie op parkeren in Harderwijk.
 
Enquête
U kunt tot woensdag 9 november op www.harderwijk.nl/parkeervisie een enquête invullen over dit onderwerp. Het invullen kost ongeveer 5 á 10 minuten. De resultaten worden anoniem verwerkt en door de gemeente gebruikt om tot nieuw beleid te komen. 

Gratis ophalen snoeihout, takken en blad

Dinsdag 1 of woensdag 2 november kunt u gratis grof tuinafval zoals snoeihout, takken en blad laten ophalen.
 
Ophaaldag per postcode
Dit jaar is het ophalen verdeeld over 2 dagen, de ophaaldag hangt af van uw postcode:
  • Route dinsdag 1 november: postcodes 3843, 3844, 3845 en 3847
  • Route woensdag 2 november: postcodes 3841, 3842, 3846, 3848 en 3849
Meld u aan
Wilt u gebruik maken van deze service? Meldt dit dan uiterlijk vrijdag 28 oktober vóór 12.00 uur bij ABL Boomverzorging. Dit kan per email via [email protected] of telefonisch via (0318) 614 227.
 
Bekijk de spelregels
Het is belangrijk dat u het snoeiafval op de juiste manier aanbiedt: 
  • het tuinafval wordt alleen na uw aanmelding meegenomen
  • geef bij aanmelding  aan of u ook  zakken met bladeren aanbiedt en hoeveel dat er zijn
  • geef bij aanmelding het exacte ophaaladres door 
  • lever alleen goed gebundelde takken en snoeihout aan, bundels mogen niet uit elkaar vallen. Niet gebundelde takken worden niet meegenomen
  • lever bundels van maximaal 1 meter lengte
  • lever in totaal niet meer dan 2m³ aan
  • coniferen, stobben, wortels met kluit of ander afval worden niet meegenomen
  • leg de bundels goed zichtbaar langs de openbare weg, doe dat verkeersveilig en zorg dat de vrachtauto er gemakkelijk bij kan komen
  • vuilniszakken van max. 80 liter met bladeren, mogen onbeperkt per adres worden aangeboden 
  • let op dat er alleen blad in de vuilniszakken zit
  • zet het tuinafval op de ophaaldag voor 7.30 uur op de door u opgegeven locatie

OV-inloopspreekuur in de Bibliotheek

Donderdag 27 oktober is er weer een OV-inloopspreekuur voor 55-plussers over reizen met de trein of bus. Het inloopspreekuur is tussen 10.00 en 11.30 uur in de Bibliotheek Harderwijk aan de Havendam 56. De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!

Corona gezondheidsmonitor GGD

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan de Gezondheidsmonitor? Doe dan mee en vul de vragenlijst in! Dit helpt het Rijk en de gemeenten om landelijk en lokaal gezondheidsbeleid te ontwikkelen, om de gezondheid van volwassenen en ouderen een boost te geven.
 
Meer informatie over het onderzoek vindt u op de website van de GGD via www.harderwijk.nl/gezondheidsmonitor.

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, bedrijfspand Morsestraat, 21 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, kozijnen vervangen J.P. Heyelaan 76, 3842CL Harderwijk, 21 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, nieuw te realiseren bijgebouwen Stationslaan 29, 3844GA Harderwijk, 20 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, aankondigingsbord t.h.v. Ouverturebaan 1-3 Harderwijk, 20 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Verkeersweg 33, 3842LD Harderwijk, 20 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 2 bomen Stobbeweg 10, 3849RB Hierden, 20 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen stacaravan i.v.m. tijdelijke bewoning Parallelweg 26 188, 3849MN Hierden, 19 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom achter Weverskamp 35, 3848CN Harderwijk, 19 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, balkonopbouw Bachdreef 51, 3845AC Harderwijk, 19 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, oprichten camperplaats Brouwersbosweg 1C, 3849NG Hierden, 19 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, vervangen bestaande woning Parallelweg 26-108, 3849MN Hierden, 19 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 3 bomen Parallelweg 25, Hierden, 17 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, winterwonen (Verscholen Dorp) Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 17 oktober 2022
  • Ontwerpbesluit op omgevingsvergunning, transformatorstation Leuvenumseweg 34, 3847LD Harderwijk, 17 oktober 2022

Verlening vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, tijdelijke opvang vluchtelingen Sonnevancklaan 2A, 3847LC Harderwijk, 21 oktober 2022
  • Rectificatie: Verlening omgevingsvergunning woning Hoge Varenweg 4b, 3849 RH Hierden, 21 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, oprichten woning Parallelweg 26-125, 3849MN Hierden, 19 oktober 2022
  • Rectificatie: Verlening omgevingsvergunning woning Hoge Varenweg 4b, 3849PJ Hierden, 17 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, verbouw woning Deventerweg 89, 3843GC Harderwijk, 17 oktober 2022

Verkeersbesluiten

  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats Karel Doormanlaan 43 t/m 99, 20 oktober 2022