Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 43

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 43 – 26 oktober 2016


Archeologisch onderzoek havensteiger Vischpoort

Maandag 24 oktober is het archeologisch onderzoek tussen het Dolfinariumterrein en de Vischpoort gestart. Aan de hand van archeologische proefsleuven wordt bepaald welke archeologische resten op deze locatie precies zitten en of deze intact zijn deze gebleven. Het onderzoek richt zich met name op de laad- en lossteiger, ook wel havenbrug, die vroeger vanaf de Vischpoort in zee stak. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt een rapport opgesteld en een advies gegeven over het behoud en bescherming van eventuele vondsten. Na het afronden van het archeologisch onderzoek start de aannemer begin december met de plaatsing van de damwanden voor de brughoofden voor de brug tussen de Vischpoort en het Dolfinarium.
 
Uitvoering
De uitvoering van het archeologisch onderzoek bestaat uit twee delen. Deze week vindt het archeologisch onderzoek plaats in het gebied ter hoogte van de parkeerplaatsen tussen het Dolfinarium de Vischpoort. Daarna wordt een wegomleiding op de Boulevard gerealiseerd, zodat vanaf maandag 7 november archeologisch onderzoek kan plaatsvinden ter hoogte van de rijweg en het plein voor de Vischpoort. Naar verwachting worden de archeologische werkzaamheden op vrijdag 11 november afgerond.
 
Volg ons
Benieuwd naar hoe de archeologen te werk gaan en wat zij kunnen aantreffen? Volg het archeologisch onderzoek live via de webcam op www.waterfrontharderwijk.nl. Tijdens de uitvoering van het archeologisch onderzoek (week 43 en 45) is er iedere dag een spreekuur van 13.00 tot 14.00 uur op locatie waar u vragen kunt stellen aan de archeoloog.

COA zet actief in voor oplossen probleem waterkwaliteit AZC

De kwaliteit van het drinkwater op het AZC in Harderwijk voldoet nog niet aan de wettelijk geldende norm. Door te weinig doorstroming en stilstand van het water in de leidingen bevat het drinkwater op het azc-terrein nog te hoge bacteriewaarden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet voldoen aan hoge normeringen en daarom kan de instroom van asielzoekers op dit moment nog niet plaatsvinden. De vraag of instroom van asielzoekers gaat plaatsvinden, staat echter niet ter discussie.
 
Huidige situatie
Het COA vindt het belangrijk dat het AZC een veilige plek is voor de bewoners en kent een strenge norm als het gaat om de kwaliteit van het drinkwater. Op dit moment voldoet de kwaliteit van het drinkwater nog niet. Instroom kan pas plaatsvinden als het probleem is verholpen en de kwaliteit conform de geldende wettelijke norm is. Het COA doet er alles aan om het drinkwaterprobleem zo snel mogelijk te verhelpen. Zodra de kwaliteit van het drinkwater in orde is, arriveren de eerste bewoners van het AZC.

Raadsinformatie

Woensdag 2 november om 19.30 uur organiseert de gemeenteraad een themagewijze voorbereiding op de besluitvorming over de themabegroting in het stadhuis. De thema's zijn onderverdeeld per commissie. De gemeenteraad wil inwoners en organisaties graag betrekken bij de besluitvorming over de besteding van gemeentelijke middelen en biedt daarom de gelegenheid voor het geven van uw mening en/of wensen. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
Donderdag 3 november vergadert de commissie Samenleving op donderdag 3 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Sociale Dienst Veluwerand managementrapportage en begrotingswijziging, vervolgadvies toekomst sociale werkvoorziening en toelichting gemeentelijke monitor sociaal domein over 2015. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over problematiek financiering Jeugdzorg. De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over vertraging en communicatie omtrent ingebruikname AZC. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Schrijf je in voor de Sportwijzer kennismakingscursussen

Vanaf maandag 24 oktober kunnen leerlingen van groep 3 tot en met 8  weer deelnemen aan één van de verschillende kennismakingscursussen van Sportwijzer. Lijkt het jou ook leuk om kennis te maken met bijvoorbeeld handbal, taekwondo, streetdance, waterpolo of één van de andere vele sporten? Schrijf je dan nu in op www.sportwijzerharderwijk.nl
 
De cursussen worden aangeboden van 24 oktober tot 24 december door zo’n 28 verschillende sportaanbieders, genoeg keuze dus!
 
Tijdens de Sportwijzer voorjaarseditie 2017 zal er ook extra aandacht worden besteed aan het sportaanbod voor de doelgroep volwassenen/senioren. Op dit moment kunt u al een account aanmaken en u inschrijven voor één van de cursussen, wij hopen dit aanbod in het voorjaar van 2017 te kunnen uitbreiden. Meer informatie kunt u vinden op de website www.sportwijzerharderwijk.nl

Van harte welkom in een duurzaam huis

Op zaterdag 5 en 12 november openen huiseigenaren in het hele land hun deuren tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Allerlei voorbeelden zijn te bekijken. Isolatie, HR++-glas, Nul-op-de-Meterwoningen die geen energie meer gebruiken of zelfs van het gas af zijn. Bent u benieuwd naar de ervaringen met duurzame maatregelen? U bent van harte welkom in één van de duurzame huizen die Nederland rijk is. Huiseigenaren vertellen met enthousiasme over de energiebesparende maatregelen die zij genomen hebben.
 
Bezoekers zijn enthousiast over deze unieke kans om bij anderen thuis te kijken. “Fantastisch en heel inspirerend. Ik heb er nu een veel beter beeld bij wat ik zelf zou kunnen doen,” reageerde een bezoeker vorig jaar. Ontdek in de praktijk welke voordelen duurzame maatregelen voor u kunnen betekenen. Wie kan dat nu beter vertellen dan iemand die zelf alle stappen heeft genomen?  Huiseigenaren en bezoekers maken kans op een weekend weg in een duurzaam chalet van VeluwsBospark in Putten. Bezoekers kunnen zich inschrijven op www.duurzamehuizenroute.nl/harderwijk. Ook trots op de genomen maatregelen bij jou thuis? Doe mee met de Duurzame Huizen Route!

Kom zaterdag 12 november Sinterklaas verwelkomen

Zaterdag 12 november is het zover. Dan komt de goedheiligman naar onze stad. Er worden volop voorbereidingen getroffen om de Sint en zijn Pieten en alle bezoekers gastvrij te onthalen in Harderwijk. Af en toe ruik je zelfs al de zoete geuren van speculaas. De grootste pepernotenfabriek van de wereld staat namelijk in Harderwijk en is bezig om heel veel lekkere pepernoten te maken.
 
Huisregels intocht Sinterklaas
De afgelopen jaren varen er steeds meer bootjes mee in de feestelijk optocht. Omdat dit jaar ook de Vissershaven versmald is, zijn er enkele huisregels opgesteld om alles veilig en vlot te laten verlopen. Wilt u meevaren of bent u aanwezig tijdens de intocht, houdt u dan rekening met de huisregels zoals hieronder vermeldt bij de officiële publicaties.
 
Ook na zaterdag zijn er Harderwijk leuke Sinterklaas activiteiten, zoals het Pietenhuis en is Harderwijk nog drie maanden lang te bewonderen in winterse sferen. Kijk voor informatie op www.sinterklaasharderwijk.nl.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
13-10-2016 Parallelweg 26-105: kappen 8 bomen
13-10-2016 Nobelstraat 42: herbouw loods en vervangen afzuiginstallatie
12-10-2016 Zuiderzeestraatweg 96a: reclame
17-10-2016 Anne Franklaan 3: woonhuis
17-10-2016 Boerhaavelaan 15-21 en Julianalaan 2-6: onderhoud 7 woningen (isoleren kapconstructie)
17-10-2016 Martinus Nijhoffstraat 32: hek en toegangsdeur
14-10-2016 Smeepoortstraat 4: balkonbeglazing
17-10-2016 Parallelweg 25: algemene kapvergunning De Dennehoek
17-10-2016 Sonnevancklaan 35: kaponderhoud
10-10-2016 Sophialaan 19: eenzijdige nokverhoging achterzijde
17-10-2016 Smeepoortstraat 11: vervangen garagedeur door loopdeur
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
17-10-2016 Dennenlaan 33: schuur naast woning en carport voorzijde schuur in strijd regels ro
17-10-2016 Smeepoortenbrink 36: 2 dakkapellen, vergroten interne doorgang en dubbelglas in RM
17-10-2016 Van Heemskercklaan 23: dakkapel
19-10-2016 Vuldersbrink 17: strijdig gebruiken pand als fitnesscentrum
20-10-2016 Zandlaan 4: tijdelijke woonunit en 3 containers in strijd regels ro voor 10 jaar
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure:
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
19-10-2016 Tuindersbrink: schuilhut in strijd regels ro, tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend
 
Gewijzigd besluit (gewijzigde voorschriften):
15-10-2016: Mecklenburglaan/Graaf Ottolaan: bouw tijdelijk AZC
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure:
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding:
03-08-2016: K.J. de Boer, Snippendalseweg 14, 3849 NE in Hierden voor het wijzigen van het dieraantal, diersoort en het wijzigen van de ventilatie.
 
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
27-09-2016: Havendam 56, 3841 AA in Harderwijk, voor het gedeeltelijk slopen van een kantoor en bijeenkomst functie (stadhuis)
04-10-2016: Nassaulaan 2, 3843 DC in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit een winkelruimte
05-10-2016: Wijtgraaf 24, 3849 PN in Hierden voor het verwijderen van asbest uit de schuur en de woning
05-10-2016: Zuiderzeestraatweg 195, 3849 AE in Hierden voor het verwijderen van asbest uit het dak van de schuur
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Kennisgeving ontwerp beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Uitgebreide voorbereidingsprocedure

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen:
- Einsteinstraat 5: gebruiken van houtas (WM vergunning).
De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 27 oktober 2016 gedurende 6 weken tot en met 7 december ter inzage in het stadhuis.

Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak, tel. 411 911. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.


Vooraankondiging bestemmingsplan Groot-Sypel – Verkeersweg 3

Burgemeester en wethouders maken bekend dat een nieuw bestemmingsplan voor het perceel Verkeersweg 3 wordt voorbereid.
 
Het ontwerpbestemmingsplan zal naar verwachting eind 2016, begin 2017 gedurende 6 weken ter inzage worden gelegd in de stadswinkel van het stadhuis. Vanaf dan kan een reactie worden ingediend bij het gemeentebestuur. De terinzagelegging zal op de gebruikelijke wijze worden bekendgemaakt in Het Kontakt en op de gemeentepagina www.harderwijk.nl. Tegen dit voornemen kunt u geen zienswijzen indienen en er wordt over dit voornemen geen advies gevraagd van een onafhankelijke instantie. Informatie: domein Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.


Huisregels tijdens intocht Sinterklaas

De Markt en de route van de haven naar de Markt zijn op zaterdag 12 november van 07.00 uur tot 18.00 uur aangemerkt als Evenemententerrein. Komt u met een eigen boot naar de intocht dan moet u er rekening mee houden dat de Vissershaven ook officieel evenemententerrein is met zijn eigen specifieke gedrags/vaarregels.
 
Schippers dienen te weten welke algemene regels er gelden. Daarnaast zijn onderstaande specifieke vaarregels in overleg met de organisatie en de politie opgesteld. Elke schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid van het schip en de opvarenden.
 
Huisregels intocht sinterklaas
•        Aanwijzingen van de havenmeester, toezichthouders en politie dienen strikt opgevolgd te worden.
•        Invaren in de Vissershaven is verboden na 11.00 uur. Nadat de stoomboot is afgemeerd mogen volgboten de Vissershaven invaren.
•        Kom niet tussen de toezichthoudende vaartuigen en de boot van Sinterklaas.
•        Het is tijdens de intocht niet toegestaan af te meren in de Vissershaven voor het afzetten van passagiers op de kade.
•        Voor kinderen is een zwemvest verplicht.
•        Overvolle boten worden verwijderd. Uitgangspunt is dat iedereen een zitplaats aan boord heeft.
•        De schipper dient rondom vrij zicht te hebben vanuit de stuurpositie.
•        Kinderen mogen niet zitten op de brugleuningen en kaderanden.
•        Op bruggen en bruggedeeltes waar afzetlinten hangen geldt een staverbod.
•        Geluidsoverlast door versterkte muziek en het veroorzaken van hinderlijke golfslag is niet toegestaan.
 
Meer informatie
Naast de huisregels zijn de voorschriften uit de APV van toepassing als de aanwijzingen van de vergunninghouder. Wilt u daar meer over weten, kijkt u dan op www.harderwijk.nl.
 
Wilt u meer informatie neemt u dan contact op met de Stichting Vrienden van Sinterklaas Harderwijk via www.sinterklaasharderwijk.nl of met de gemeente Harderwijk via tel. 411 911.

Ontwerp omgevingsvergunning Boekhorstlaan

Burgemeester en wethouders zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor de ontwikkeling van een stadsentree als schakel tussen Harderwijk en de Veluwe. Hierbij wordt gedacht aan een divers aanbod van functies en activiteiten zoals een bezoekerscentrum, pedal plaza, een startpunt voor fietsers en wandelaars, fietsverhuur, fiets- en wandel gerelateerde voorzieningen, een pick-up-point, een escape room, en een vrijetijdsvoorziening met klimwand, ZIP-line en andere spelvoorzieningen. Daarnaast worden er een boerderijwinkel met verkoop van lokale producten en drie horecagelegenheden (waaronder fastfood) gerealiseerd. Verder komt er een duurzaam mobiliteitspunt (tankstation met accent op nieuwe vormen van energie). Het plangebied is gelegen tussen de Rijksweg A28, de N302 (Ceintuurbaan) en de Deventerweg.
 
De ontwerp omgevingsvergunning Boekhorstlaan ligt met ingang van 27 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de Burgemeester en wethouders. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.

Achtmaandsrapportage RNV

De voorzitter van Regio Noord-Veluwe maakt bekend dat vanaf heden tot 14 december aanstaande, in het Regiokantoor, Oosteinde 17, Harderwijk, en in de gemeentehuizen van Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten, ter inzage ligt de achtmaandsrapportage van Regio Noord-Veluwe, met eerste begrotingswijziging 2016. Het stuk is te raadplegen via de website www.regionoordveluwe.nl (Over RNV/ Publicaties) en wordt ter vaststelling geagendeerd voor de vergadering van het algemeen bestuur van Regio Noord-Veluwe op 14 december 2016, in het RNV-kantoor in Harderwijk.