Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 42

Met deze week: Neem een kijkje in duurzame woningen, zoektocht naar kandidaten voor het Jeugdlintje van start en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Neem een kijkje bij duurzame woningen

Heeft u plannen om duurzaam te verbouwen? Of wilt u energie besparen in uw woning? Neem dan eens een kijkje bij huiseigenaren die dit al hebben gedaan! Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route, op 29 oktober en 5 november, stellen zij hun woning voor u open. De bewoners vertellen u graag over hun ervaringen.
 
Ervaar duurzaam wonen van dichtbij
Op www.duurzamehuizenroute.nl kunt u zoeken op deelnemende woningen in uw buurt. U kunt de huiseigenaar een vraag stellen of u aanmelden om de woning tijdens de Duurzame Huizen Route te bezoeken. 

Afval meer waard: papier

Alleen droog en schoon papier is bruikbaar
 
Door uw papier en karton apart aan te bieden, levert u grondstoffen voor bijvoorbeeld nieuwe kranten en dozen. Papier en karton zijn te kostbaar om zomaar weg te gooien!
 
Het papier mag wel een beetje vochtig maar niet doorweekt zijn. Doorweekt papier gaat aan elkaar plakken, waardoor het niet meer gesorteerd en verwerkt kan worden.
 
Ook papier met etensresten, verfresten of vet kan niet worden hergebruikt. Als vies of nat papier in aanraking komt met schoon en droog papier, wordt ook dat onbruikbaar. Daardoor moeten hele partijen afgekeurd worden. Het oude papier levert dan geen geld meer op en verdwijnt uit de kringloop. Daarvoor in de plaats moeten nieuwe houtvezels komen, van gekapte bomen. 

Zoektocht naar kandidaten voor het Jeugdlintje van start

De zoektocht naar kandidaten voor het Harderwijks Jeugdlintje 2022 is van start gegaan. Kent u iemand van 6 t/m 23 jaar die een voorbeeld is voor de samenleving en in Harderwijk woont? Bijvoorbeeld een jongere die geld inzamelt voor een goed doel of wekelijks de boodschappen doet voor een oudere. Iemand die het verdient om eens in het zonnetje gezet te worden? Meld diegene aan via harderwijk.nl/jeugdlintje. Dit kan tot dinsdag 1 november 2022.
 
Beoordeling door jury
Alle inzendingen worden in november beoordeeld door een jury met onder andere het kindercollege. Bij het beoordelen wordt gelet op de bijzonderheid van de activiteit, de uitstraling van de verdiensten op de gemeente Harderwijk en de voorbeeldfunctie naar anderen.
 
Nog vragen? Mail dan gerust naar [email protected]

Raadsinformatie

Volgende week is er geen commissie- of raadsvergadering (herfstvakantie).
 
De fractie D66 en PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over wachttijden CJG. De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over naamgeving spreekkamers De Roef, parkeren voor mindervaliden parkeergarage Vuldersbrink en sportzalen. De fractie HarderwijkAnders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Lichthinder. De fractie HarderwijkAnders, VVD en Gemeentebelang  heeft het college schriftelijke vragen gesteld over doordecentralisatie. De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over participatie skatebaan.
 
De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Gemeente zet in op ‘Gezond ouder worden’ met valpreventiecursus In Balans

Vanaf 15 november start er weer een In Balans cursus. Vanuit het thema 'Gezond ouder worden' werkt de gemeente samen met lokale organisaties de komende jaren aan het bevorderen van een actieve en gezonde leefstijl bij ouderen.
 
Start  cursus:          dinsdag 15 november
Locatie:                  de Bogen, Triasplein 11 in Harderwijk
Lesdagen en tijden:  dinsdag van 9.30 – 10.30 uur en vrijdag van 9.00 – 10.00 uur
 
De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten van ieder 2 uur. Aansluitend een trainingsprogramma van 10 weken, 2 keer per week op dinsdag en vrijdag.
 
Wilt u zich aanmelden of heeft u nog vragen? Bel dan met Fysiopraktijk Meringa Oosterhoff Bles, Brenda Reijerse en Dominique de Rochemont 0341 425 790 of Fysiopraktijk Drielanden, Jeroen de Man en Jeffrey Benek 0341 432 754.
 
Bijdrage deelnemers
De kosten zijn  € 150,- per persoon. In Balans is een door de Zorgverzekeraars erkende valpreventiecursus. Door een aantal Zorgverzekeraars worden (een deel van) de kosten vergoed.

Oktober is de maand van burgerschap in Harderwijk

Burgerschap kent verschillende vormen maar betekent altijd iets voor een ander, de buurt of samenleving doen. Burgemeester Van Schaik interviewt Fred Sapthu, een sprekend voorbeeld voor burgerschap.
 
‘Ik wil alleen maar laten zien hoe het ook kan’
 
Blikjes, peuken, ja zelfs het onderstuk van een parasol; van alles komt Fred Sapthu (70) tegen als hij rondom zijn flat aan de Hofdijkstraat in Harderwijk naar zwerfafval speurt. Dat doet hij al een tijdje, samen met andere, veelal oudere vaders. Voor burgemeester Harm-Jan van Schaik een mooie aanleiding om in deze Maand van Burgerschap eens nader kennis te maken.
 
Op de werkkamer van de burgemeester slaat Sapthu beleefd de koffie af; liever een glaasje water. De oud-militair kwam in 1975 met zijn gezin vanuit Amsterdam naar Harderwijk en heeft een sportief leven achter de rug. Naast hardlopen (vele marathons) deed hij ook aan badminton, waar hij bij de vereniging tevens 25 jaar (jeugd)trainer was. Vrijwillig iets doen voor de samenleving is hem dus niet vreemd, constateert Van Schaik. Maar hoe kwam hij ertoe om zwerfafval te verzamelen, wil de burgemeester weten. Sapthu vertelt:
 
‘Sinds vijf jaar ben ik gepensioneerd en vanwege een scheiding alleenstaand. Mijn twee zonen en hun gezinnen wonen verder weg; in Den Haag en Goor. Ik miste de gesprekken en de contacten van het werk en was ook wel wat bang voor het bekende zwarte gat. Dus ik dacht al snel: ik moet actief blijven.’ Nog altijd loopt hij een paar keer per week hard; rondjes van zes kilometer. Met een knipoog: ‘Maar dat gaat niet zo makkelijk meer als vroeger.’
 
Vanuit zijn belangstelling voor milieu en klimaat volgde hij meerdere cursussen en inmiddels ook een opleiding natuurwetenschappen in Utrecht. Daar leert hij veel over allerlei belangrijke duurzame keuzes. Is Sapthu door die opleiding veranderd, wil de burgemeester weten. ‘Ja, dat denk ik wel. Ik maak mij zorgen over alle problemen in de wereld, maar ik kan dat nu beter relativeren. En ik probeer die kennis over duurzaamheid over te brengen op anderen. Hopelijk worden mensen iets minder gemakzuchtig. Dat is mijn doel; toewerken naar het nieuwe normaal.’
 
Maar ja, iedereen gaan vertellen wat er allemaal misgaat werkt natuurlijk niet, weet Sapthu. ‘Het is beter om die boodschap klein te maken. Je moet mensen zeker niet gaan dwingen tot ander gedrag. Op die manier kwam ik uit bij het zwerfafval; als je dat aanpakt, werk je mee aan een schone, betere leefomgeving.’
 
Sapthu woont al 47 jaar in dezelfde hoge flat in de wijk Stadsdennen. Hij heeft alle renovaties en veranderingen meegemaakt, maar zag hoe er steeds meer troep rond het gebouw bleef liggen. ‘Ik dacht: misschien moet ik gewoon het goede voorbeeld geven en tastbaar maken wat je zelf kunt doen. Dus dat werd vuil verzamelen, peuken oprapen en mijn buren vragen om een asbak te gebruiken als ze op het balkon staan. Zo is het zwerfafvalproject ontstaan.’
 
De opbrengst van wat hij verzamelt, vermeldt Sapthu keurig op het informatiebord in de hal. Opdat iedereen het weet. Via briefjes op dat bord roept hij anderen op om mee te helpen. Inmiddels krijgt hij hulp van drie oudere vaders met een Turkse achtergrond. Mannen die hij voorheen nooit sprak, behalve een groet in het voorbijgaan. Nu voeren ze hele gesprekken, vertelt hij aan de burgemeester. Hoewel deze mannen ook al jaren in de flat wonen, staan ze bij velen nog bekend als ‘de buitenlanders’ vertelt Sapthu. Net als de echtparen van Marokkaanse komaf, bijvoorbeeld.
 
Van Schaik reageert verbaasd en zegt: ‘Maar de kans is groot dat zij kinderen hebben die in die flat geboren zijn. Wanneer gaat het dan voorbij dat je iemand een buitenlander noemt?’ Sapthu begrijpt die verwondering wel. ‘Het is ook niet hoe ik denk, maar hoe sommige anderen er nog naar kijken.’ Als buren de taal maar moeizaam spreken, werkt dat niet in hun voordeel, zegt Sapthu. De burgemeester knikt en zegt: ‘Maar door uw werk is dat contact dus verbeterd?’ Dat is het zeker.
 
Ook steeds meer kinderen helpen hem mee. Sapthu meldt hen dan aan bij het initiatief Wijkhelden. ‘Dan krijgen ze 2,50 euro voor een volle zak. Dat stimuleert.’ Zo hoopt hij via de jeugd ook ouders ‘op te voeden’. Ook al bedoelt hij dat niet belerend. ‘Ik wil alleen maar laten zien hoe het ook kan.’
 
Onlangs zijn op zijn initiatief naambordjes geplaatst bij bomen rondom de flat. Zo leren kinderen iets over de natuur, is zijn hoop. Van Schaik is onder de indruk. ‘U maakt met iets kleins verschil en door uw inzet voelen anderen zich gezien. Dat is mooi voorbeeld van burgerschap. Betrokken zijn op elkaar, een bijdrage leveren aan buurt of straat; ik vind dat u echt een compliment verdient.’ Sapthu knikt bescheiden. En de burgemeester vervolgt: ‘Het laat ook zien dat je niet hoeft te wachten totdat anderen meedoen; je kunt gewoon ergens beginnen.’ 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, 7 senioren woningen Ooster Mheenweg HDW00 A 3380, 14 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen dakkapel Kuinremeen 3, 3844JH Harderwijk, 14 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Wouterskampen 19, 3849BA Hierden, 13 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom Korhoenlaan 1 74, 3847LL Harderwijk, 13 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen gevelreclame Middelste Wei 2, 3844HT Harderwijk, 12 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, wijziging bouwvlak Park Onze Woudstee Parallelweg 26 6, 3849MN Hierden, 12 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen tijdelijke woonunit Duinweg 6b 3849 NJ Hierden, 12 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, glas vervangen Grote Poortstraat 5, 3841AK Harderwijk, 12 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen twee vouwlakens aan de voorgevel Strandboulevard West 8, 3841CS Harderwijk, 12 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen nokverhoging Rederijkersstraat 26, 3842JT Harderwijk, 12 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen dakramen Herman de Manstraat 2, 3842AV Harderwijk, 12 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, plaatsen geluidsscherm P.C. Hooftplein 20, 3842HB Harderwijk, 11 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 7 bomen Ceintuurbaan 4 43, 3847LE Harderwijk, 10 oktober 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning kappen 1 boom groenstrook t.h.v. Kranenburglaan 60-62 (HDW00 D 9443), 10 oktober 2022

Verlening en weigering vergunningen

  • Rectificatie: Verlening omgevingsvergunning, tijdelijke bewoning Boslaan 2a-28, 3847LT Harderwijk, 14 oktober 2022
  • Verleende standplaatsvergunning aan The New Bakery and More aan Kwikstaart 12 te Bunschoten-Spakenburg, 13 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, openslaande deuren voorgevel Beneluxlaan 40, 3844AK Harderwijk, 11 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, starten B&B in bijgebouw, Baanweg 6, 3844KS Harderwijk, 11 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, tijdelijke bewoning Boslaan 2-28, 3847LT Harderwijk, 10 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, uitbreiden woning Beethovendreef 5, 3845AR Harderwijk, 10 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, bedrijfsverzamelgebouw Ampèrestraat 7-01 t/m 7-24, 10 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, tijdelijke bewoning recreatieverblijf Boslaan 2-34, 3847LT Harderwijk, 10 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, zonnepanelen Strandboulevard Oost 10, 3841AB Harderwijk, 10 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, dakterras Wolleweverstraat 8A, 3841AZ Harderwijk, 10 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, mantelzorgunit Ooster Mheenweg 13C, 3849PA Hierden, 10 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, plaatsing mast telecommunicatie Braillestraat 7, 3846CP Harderwijk, 10 oktober 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, aanpassen pand Donkerstraat 47-49, Kerkstraat 25 Harderwijk, 10 oktober 2022

Verkeersbesluiten

  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats Vosbergerhout 4, 14 oktober 2022
  • Instellen gereserveerde parkeerplaats opladen elektrische voertuigen Kampenmeen, 14 oktober 2022
  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats Veldkersmeen 43, 14 oktober 2022

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Coornhertstraat 27 te Harderwijk, 13 oktober 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woonhuis aan Schapenhoek 4 te Harderwijk, 13 oktober 2022
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Breewijd 23 te Harderwijk, 13 oktober 2022

Ruimtelijke plannen

  • Bestemmingsplan Drielanden – Small Smart Houses Horloseweg, 13 oktober 2022

Overig

  • Mandaatbesluit Ermelo, Harderwijk en Zeewolde aan bestuur Meerinzicht 2022 met het bijbehorende bevoegdhedenregister, 11 oktober 2022